Theater Review: Annette Speelt 'Vleesch'



Vleesch is voor Theo van Gogh zijn debuut als toneelregisseur. Hij heeft wel al verscheidene films op zijn naam staan, zoals Baby blue, en hij maakte vorig televisieseizoen de succesvolle serie Najib en Julia. Van Gogh gaf in een interview met het Algemeen Dagblad al toe dat hij met een filmisch oog naar de acteurs kijkt. "Ik let veel op wapperende handen en de wijze waarop tegen elkaar wordt gesproken. Daarbij is het, zeker in Nederland, de kunst om over een stuk dat over de dood en verveling gaat, géén doodvervelend stuk te maken. Ik probeer nu van alles uit wat ik bij film niet mag doen."


Vleesch is een zwarte komedie geïnspireerd op de filmklassieker La Grande Bouffe uit 1973. Drie vrienden besluiten hun zeer succesvolle levens op te geven. Zij trekken zich terug in een vakantiehuisje even buiten de stad om zich te wijden aan hun gezamenlijke passie: eten. Vol vreugde bereiden en verorberen ze de ene smakelijke maaltijd na de andere. Twee vrouwen komen binnen. Zij aanschouwen het buitensporige vreetfestijn met gemengde gevoelens. Maar de drie vrienden eten door, langzaam het einde tegemoet.

De voorstelling vertelt volgens het gezelschap 'over een volgevreten samenleving. Nu alles mogelijk is en al het mogelijke is opgeslokt, verteerd en uitgedrukt, lijkt het galgenmaal onvermijdelijk. Maar zij gaat ook over onvoorwaardelijke liefde; over een vriendschap die onsterfelijk blijkt. Vleesch is een loflied op de verveling.'