Boek: Stuart MacBride - Steenkoud

Stuart MacBride is geboren en getogen in het Schotse Aberdeen, en het verhaal in Steenkoud speelt zich dan ook af op dit voor hem bekende terrein. De hoofdpersoon in zijn boek, Inspecteur Logan McRae, keert na een jaar ziekteverlof terug op het hoofdbureau van politie om weer aan het werk te gaan. Meteen wordt hij geconfronteerd met de vondst van een kinderlijkje, een man wiens knieschijven zijn weggesneden, een ontvoering van een kleuter en een journalist die steeds wel erg snel weet wat er is gebeurd.

Samen met zijn assistente Jackie Watson, bijgenaamd 'de ballenbreekster', gaat Logan op onderzoek uit. En daar horen misselijkmakende taken bij. Het post mortemonderzoek van het kinderlijkje bijvoorbeeld, dat in een zompige greppel gevonden is. Het kind is gewurgd, mishandeld en al een hele tijd dood. De patholoog is ook nog eens de ex-geliefde van Logan; de bloedmooie Isobel MacAlister.Het post mortemonderzoek is niet het enige gruwelijke dat in het boek beschreven wordt. Stuart MacBride gaat de technisch details van een politieonderzoek naar een moord bepaald niet uit de weg. Op een CSI-achtige wijze volgt hij het onderzoek van inspecteur Logan op de voet, alleen dan net iets minder prettig verteerbaar. Het voordeel van een boek is gelukkig dat je het alleen aan je eigen voorstellingsvermogen te danken hebt als je de gruwelijkheden levendig voor je ziet.

Het is echter niet alleen narigheid in Steenkoud. Ook de persoonlijke kanten van de personages worden goed belicht en hun onderlinge relaties uitgediept. Deze afwisseling maakt het een evenwichtig verhaal, met alle ingrediënten die een thriller in zich moet hebben: misdaad, mysterie en een menselijke kant. De 408 pagina's die het boek telt, waren om voor ik het in de gaten had.

Voor de thrillerliefhebber is dit een absolute must om te lezen. Steenkoud steekt met kop en schouders boven de gemiddelde thriller uit. Het feit dat MacBride gekozen heeft voor een keiharde stijl waarin niet om de dingen heengedraaid wordt, maakt het boek inderdaad - zoals de uitgeverij in het persbericht beweert - onderhoudend en origineel. In zijn dankwoord dankt MacBride onder andere zijn eerste literair agent 'die mij adviseerde op te houden met al die SF-onzin en in plaats daarvan ook eens een seriemoord als onderwerp te nemen'. Bijzonder goed advies kan ik je zeggen.

Auteur Stuart MacBride heeft overigens ook een eigen blog, waar hij onder andere vertelt dat hij de woorden 'niet goed geld terug' heeft geprobeerd te vertalen door ze in te typen bij babelfish.Uitgever: Unieboek ISBN: 90 269 8461 8 Pagina's: 408 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!