Boek: Ottavio Cappellani - Wie is Lou Sciortino?

Lou Sciortino heeft een probleem. Zijn Siciliaanse opa, de belangrijkste maffiabaas in Los Angeles, wil dat zijn kleinzoon als een nette jongen opgroeit. Hij mag uitsluitend familiegeld witwassen in zijn productiemaatschappij van B-films, Starship Movies. Als een concurrent een bom plaatst in Lou's kantoor, stuurt opa hem naar Sicilië, want nette jongens voeren geen maffiaoorlog.

Ome Sal, de elegante maffiabaas van het dorp, verwelkomt Lou terug in de veilige boezem van de familie. Als een bevriende politieagent zomaar wordt vermoord, draagt ome Sal Lou op de belangrijkste verdachte, een populaire gast op de familiebarbecues, na te trekken. Ingeklemd tussen de familie, de maffiaoorlog van opa en de bizarre dorpsperikelen trekt Lou zijn eigen plan.

Wie is Lou Sciortino? is duidelijk geïnspireerd door een serie als The Sopranos of The Godfather films. Het boek heeft een opbouw zoals we dat kennen van films als Pulp Fiction. Korte hoofdstukken wisselen elkaar in een achronologische volgorde af en veel karikaturale personages passeren de revue. Zoveel, dat je als lezer je gedachten er goed bij moet houden om alle onderlinge relaties goed te kunnen volgen. Het is het romandebuut van Ottavio Cappellani (1969), die zelf opgroeide in Sicilië. Eerder publiceerde hij over het werk van de filosoof Habermas. Hij schrijft verder een dagelijkse krantencolumn en songteksten voor zijn band.

Ieder hoofdstuk heeft een titel gekregen die overeen komt met de eerste zin van dat hoofdstuk. Een leuke vondst, die soms prikkelend werkt, maar vaak ook totaal niets toevoegt en al helemaal de lading van dat hoofdstuk niet dekt.
Een ander opvallend aspect is het Italiaans dat ook in de Nederlandse vertaling nog regelmatig opduikt. Een woord als 'minghia' kom je in vrijwel ieder hoofdstuk tegen. Wanneer je weinig kennis hebt van de Italiaanse taal, werkt dit storend en ga je je afvragen of je dingen mist die belangrijk zijn voor het verhaal. Dat is jammer. Een verklarende woordenlijst was misschien wel handig geweest. Het zorgt er aan de andere kant wel voor dat de Italiaanse sfeer duidelijk aanwezig is en dat is zeker van belang voor het verhaal.

Wie is Lou Sciortino? wordt door uitgeverij Querido gebracht als een literaire detective, maar echt spannend vond ik het boek niet. Wellicht komt dat door de onlogische opbouw, of de veelheid aan personages die het verhaal onnavolgbaar maken. Als je geïnteresseerd bent in de Siciliaanse maffia en
dol bent op een serie als The Sopranos, is Wie is Lou Sciortino zeker de moeite waard. Ben je echter op zoek naar een fijne detective, dan kun je dit boek misschien beter laten liggen.

Overigens heeft Querido een hele leuke trailer gemaakt om Wie is Lou Sciortino? te promoten. Erg origineel om dit voor een boek te doen.


Uitgever: Querido ISBN: 90 214 5646 Pagina's: 229
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!