Review: Mag mijn PC wat koeler?!

Nu we weten wat we in huis hebben, wordt het tijd om de boel eens uit te proberen. Dus openschroeven die kast!

Om een CPU koeler te plaatsen kun je het beste het moederbord uit je computer halen. Dit betekent dat je de kast open moet maken, eventuele insteekkaarten moet verwijderen, kabeltjes los moet halen en het moederbord uit je computer moet schroeven. Dit lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je goed opschrijft hoe alles heeft gezeten valt het reuze mee. Je hoeft namelijk niet alles zelf te verzinnen, dat heeft iemand anders al voor je gedaan. Uiteraard kun je het ook iemand anders laten doen.

Testverantwoording

De koeler werd gemonteerd volgens aanwezige voorschriften, met gebruik van een minimum aan koelpasta. Vervolgens werd het programma Prime95 gebruikt om een uur lang een 100% processorbelasting te bewerkstelligen op een AMD Athlon XP 2500+ (1833 Mhz). Na dit uur volgde het meetpunt. De meting werd verricht door het uitlezen van de interne temperatuursensoren van het moederbord, een Epox 8RDA+, met behulp van het programma Speedfan, versie 4.09.

Arctic Copper Silent 2

Deze koeler is makkelijk te plaatsen. Koeler uit de doos, sticker aan de onderkant eraf. Bijgeleverde koelpasta in een flinterdun laagje op de processor en een paar druppeltjes uitsmeren over de onderkant van de koeler zelf. Vervolgens de koeler op de processor zetten en met enige kracht (maar ook met beleid!) de clip vastklikken. Die zit.

De Arctic Copper Silent 2 doet zijn naam eer aan, stil is hij zeker. Als we Windows laten starten en een tijdje niets doen, wordt de processor 40 graden.

Thermalright SLK-900U + Papst 3412N/2GL

De temperatuur in mijn kamer steeg een paar graden: geen gebruiksaanwijzing in de verpakking. En die leek wel nodig, aangezien er een flink aantal onderdelen worden meegeleverd. Zoeken op Thermalright.com dan maar. Aha, dit gaat hieronder, plastic stukjes erop. Schroefjes erdoor, sticker eraf... lijmresten op de koeler, fijn. Die moesten met wasbenzine verwijderd worden, gelukkig weet Thermalright van dit probleem en zeggen ze op hun site in samenwerking met de fabrikant naar een betere oplossing te zoeken.

Na het verwijderen van de lijmresten blijkt het na nog een paar keer rustig lezen en bekijken uiteindelijk niet heel ingewikkeld te zijn. De materialen voor bevestiging op een Pentium 4 moederbord doen het ingewikkeld lijken, je hebt steeds het idee dat je onderdelen over gaat houden en leest alles nog eens, en nog eens. Als alles uiteindelijk op mijn moederbord gemonteerd zit, kijk ik tevreden naar beneden. Wat een koelmonster!

De koeler doet haast geruisloos zijn werk. Erboven hangend met mijn oor hoor ik wel iets, maar dat geluid wordt al overstemd door mijn beide harde schijven (Western Digital modellen van resp. 80 en 250 Gb). In ruststand, het Windows bureaublad, wordt de processor niet warmer dan 36 graden.

Resultaten

Type Omg. temp. Moederb. temp. CPU temp.
Arctic Copper Silent 2 23 27 47
Thermalright SLK-900U
+ Papst 3412N/2GL
23 27 41

Wat zeggen deze resultaten? Welnu, allereerst zal duidelijk zijn dat een lagere temperatuur beter is. Een stelregel die veel wordt gehanteerd is dat je rond en boven de 65 graden Celsius hard op zoek moet naar een betere koeler, omdat hogere temperaturen mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je processor, sowieso heeft een koelere processor een langere levensduur.

Wat dat betreft presteren allebei de door ons geteste koelers prima. Met maximale temperaturen van respectievelijk 47 en 41 graden bij een lokale temperatuur van 23 graden kunnen we stellen dat beide koelers van harte zijn aan te bevelen, mede vanwege het feit dat beide koelers erg stil zijn. Het temperatuurverschil tussen de computer in ruststand en aan het einde van onze test toont aan dat de Arctic Copper Silent 2 de processor met 7 graden laat stijgen, de Thermalright met 5. Dit zit hem uiteraard in het gebruikte materiaal, het vele koper voert de warmte beter af.

Eigenlijk verdient de Thermalright een betere ventilator. De weinige herrie die de Papst fan maakt houdt ook een redelijk lage luchtstroom in. Met meer luchtstroom zou de koeler nog beter kunnen werken, mocht je dus een snellere processor aanschaffen dan kun je ook een andere fan overwegen. Dit maakt de Copper Silent 2 dan ook meer geschikt voor een gewone moderne processor, de Thermalright is aan te bevelen voor de topmodellen van AMD.