Review: Mag mijn PC wat koeler?!

Andere koeling

De belangrijkste koel-ingrediënten voor je PC zijn zonder twijfel je CPU koeler en eventuele losse ventilatoren. Uiteraard zijn er nog alternatieven, zoals de slotplaatkoeler van Titan.

Titan TTC-003

Deze koeler valt in zijn eigen categorie. Extreem simpel te monteren en bedoeld om de ergste hitte af te voeren is deze slotplaatkoeler. Je prikt hem in een vrij uitbreidingsslot op je moederbord (liefst zo dicht mogelijk bij de processor), plugt de stroom erin en zet je computer aan. Zo simpel kan het zijn!

Ik ben toch wel een beetje verliefd op deze koeler. Het hele idee is erg leuk en de luchtopbrengst is niet eens heel slecht! Je hoort de koeler nauwelijks en hij is ook geschikt voor mensen die nauwelijks verstand hebben van computers, daarmee is dit gewoon een hele fijne koeler.

Snelheid in ronden per minuut: 2800 RPM
Luchtverplaatsing: 14,2 CFM
Geluidsproductie: < 28 dB(A)

Prijs (bij FreezingHardware.nl): ¤ 12,99

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs kunnen maken in de wereld van koele computers. Er zijn nog veel meer manieren om te koelen (met water, met vloeibare stikstof en ga zo nog maar even door) maar dat laat ik voor nu maar even over aan de gevorderden.

In de categorie CPU koelers zag je twee uitermate geschikte koelers, ieder met zijn eigen sterktes (en zijn eigen prijs!). Voor de meeste gebruikers zal de Arctic prima geschikt zijn als stille en effectieve koeler, voor de mensen die schieten met grof geschut is de Thermalright de ultieme heatsink, zeker in combinatie met een krachtige 92mm fan.

Case-fans zijn er in allerlei soorten en maten, de keus is dan ook geheel afhankelijk van je eigen smaak. Geen verlichting, wel verlichting, de balans tussen luchtopbrengst en lawaai. Voor de gemiddelde gebruiker zou ik de Papst aanbevelen. Die doet zijn werk prima en maakt daarbij weinig geluid.

Ook een slotplaatkoeler is een prima oplossing, simpel te monteren en perfect om de overtollige hete lucht je computerbehuizing uit te blazen. Cooling For Dummies!

Mocht het de volgende keer weer zo heet worden, dan weet je nu wat er aan de hand is als je computer tegensputtert en, nog belangrijker, wat je ertegen kunt doen!