Review: Mag mijn PC wat koeler?!

Waarom koeling?

Iedere computer heeft koeling nodig. Zonder koeling zouden processoren bijvoorbeeld kapot kunnen gaan of nauwelijks presteren.

Omdat een processor niet 100% efficiënt is, wordt een deel van de stroom die hij verbruikt in warmte omgezet. Omdat het oppervlak van een processor vaak maar klein is, concentreert die warmte zich op een heel geringe oppervlakte en kan schadelijk zijn als die niet weggeleid wordt.

Warmte verspreiding

Het verspreiden van de warmte gebeurt door middel van een koelblok met daarop een ventilator. Dit koelblok, meestal gemaakt van aluminium of koper, zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan de lucht in de computer.

Aluminium is een relatief goedkoop materiaal, de meeste goedkope koelblokken zijn daarom van dit materiaal gemaakt. Het geleidt warmte aardig goed en is daarom prima geschikt om een koelblok van te maken. Koper daarentegen, is vrij duur. Het geleidt warmte echter veel beter dan aluminium! De duurdere koelblokken zijn daarom van koper gemaakt, ook zijn er koelers die een klein beetje koper gebruiken en voor het grootste gedeelte van aluminium zijn. Zo proberen ze beter te koelen voor een iets hogere prijs.

Luchtverplaatsing

Om het afvoeren van de warmte die het koelblok afgeeft te bevorderen, wordt er meestal (en in het geval van moderne processoren zelfs altijd) een ventilator op het koelblok geplaatst. Deze zorgt ervoor dat koude lucht over het koelblok blaast en zo het koelblok dus afkoelt.

Belangrijk hierbij is dat er genoeg koude lucht beschikbaar is. Is de lucht warm, dan koelt het koelblok minder af en blijft de processor dus warmer. Daarom is het doel van goed koelen altijd tweeledig: zorg dat je de warmte goed verspreidt en zorg voor genoeg aanvoer van (relatief) koele lucht.

Hittegolf!

Nu je weet hoe koeling werkt, begrijp je waarschijnlijk wel waarom computers het met warm weer moeilijk hebben. In dat kleine kastje kan het aardig broeierig worden, bovendien is de lucht in de zomer stuk warmer en koelt dus minder goed. Gelukkig kun je daar iets aan doen!