Combi Review: 8 Mile

Mijn eerste kennismaking met de soundtrack kwam met het kijken naar de trailer van de film. Daarin speelt 'Lose Yourself' van Eminem een prominente rol, al de eerste keer dat ik het hoorde dacht ik "die moet ik hebben". Op naar de platenzaak dus, want al was het wachten op de film: de soundtrack komt overal tegelijk uit! Even luisteren was genoeg, deze cd moest ik hebben.

Na het zien van de film luister ik de soundtrack nog net iets harder, knik ik net iets harder met m'n hoofd en lijk ik soms zelfs iets breder dan normaal. Iedere keer als de cd ijzersterk losbarst met 'Lose Yourself' heb ik zin om de film nog eens te zien.

De cd begint niet alleen ijzersterk, maar bevat een groot aantal heerlijke tracks. Obie Trice en 50 Cent met hun 'Love Me' klinkt super en ook de titeltrack '8 Mile' door Eminem is een klein meesterwerk. In dit nummer wordt zoals het haast hoort lekker uitgehaald naar andere artiesten zoals Lil' Kim en Lauryn Hill:

"Something really wrong with these hoes
I thought Lil'Kim was hot till she start' fucking with her nose
Used to listen to Lauryn Hill and tap my feet,
then the bitch put out a cd that didn't have no beats"


Ik geloof niet dat ik zo'n hardcore rap fan ben maar de redelijk toegankelijke stijl op deze cd zal een veel groter publiek aanspreken. Obie Trice ('Adrenaline Rush') en 50 Cent ('Places To Go' en 'Wanksta') komen nog een keer terug op het album, ook Eminem doet nog een paar keer zijn best met 'Rabbit Run' en 'Rap Game' (door D12). Verder komen bekenden als Jay-Z, Xzibit en NAS aan de beurt met resp. '8 Miles And Runnin', 'Spit Shine' en 'U Wanna Be Me'.


De paar niet-rap nummers springen er, positief of negatief, duidelijk uit. Er is weinig mis met Macy Gray met haar 'Time Of My Life', maar het past niet bij de rap die het overgrote deel van de cd bevolkt. Ook de smurfenstem van Young Zee had ik liever niet op de cd gehoord, kan iemand deze jongen een andere baan bezorgen?

Voordat Eminem de cd afsluit staat er nog een heerlijke 'Battle' op het album, van Gangstarr. Daarin nemen ze de wannabe's op de hak, jonge onervaren rappers die denken dat ze het al helemaal gemaakt hebben en zich als sterren gedragen. Ik eindig deze review dan ook in 8 Mile style, met een stukje van Gangstarr's Battle. Wanneer kunnen we het antwoord verwachten?

"Soon as you rappers get a chance you wanna floss a lot
You buy a iced out watch because it cost a lot
..
You rookies haven't done enough laps around the track
You had one hot single, but then your album sounds wack
..
Listen junior, I'ma tear back your wig
This ain't TV but I'll show you what a "Fear Factor" is
Stop grillin me, and all that frontin is killin me
You leave me no choice but to hurt your feelings G"


De soundtrack is net zo'n genot om te luisteren als de film is om te zien. Ik doe niet altijd aan cijfers maar deze cd is een dikke 9 waard.


Tracklist:

1 - Eminem - Lose Yourself - 5:20
2 - Eminem/Obie Trice/50 Cent - Love Me - 4:30
3 - Eminem - 8 Mile - 6:00
4 - Obie Trice - Adrenaline Rush - 3:48
5 - 50 Cent - Places To Go - 4:15
6 - D12 - Rap Game - 5:53
7 - Jay-Z feat. Freeway - 8 Miles and Runnin' - 4:08
8 - Xzibit - Spit Shine - 3:39
9 - Macy Gray - Time Of My Life - 4:21
10 - NAS - U Wanna Be Me - 3:50
11 - 50 Cent - Wanksta - 3:38
12 - Boomkat (Taryn Manning) - Wasting My Time - 3:38
13 - Rakim - R.A.K.I.M. - 4:23
14 - Young Zee - That's My N**** Fo' Real - 4:45
15 - Gangstarr - Battle - 2:56
16 - Eminem - Rabbit Run - 3:10

The Shady/Aftermath Sampler (alleen bij Special Edition):

1 - Obie Trice - Rap Name - 5:01
2 - Eminem - Stimulate - 5:03
3 - 50 Cent - 'Til I Collapse Freestyle - 1:26
4 - Joe Beast - Gangsta - 3:35
5 - Brooklyn - The Weekend - 3:05
6 - Shaunta - California - 3:27


In de strijd tegen het kopieren heeft ook DeskSite haar steentje bijgedragen. Na het installeren van de DeskSite software (die je download van eminem.com) kun je de speciale browser gebruiken om exclusieve berichten, muziek en video van Eminem te lezen, horen en zien. Daarbij heb je ook de unieke code nodig die geprint staat op een blaadje dat in je cd hoesje zit.