FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 augustus 2023

Random Pics van de Dag #1026

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Doorstart VanMoof: overgenomen door Britse stepfabrikant

De Amsterdamse e-bikemaker VanMoof wordt overgenomen door Lavoie, een Britse fabrikant van elektrische steps. Dat melden het Financieele Dagblad en Nu.nl vanmiddag.

VanMoof werd in juli nog failliet verklaard nadat het in de weken ervoor al geen nieuwe fietsen meer verkocht. VanMoof bleek al jaren verlies te maken, en zou ten tijde van het faillissement een schuld van 144 miljoen euro hebben opgebouwd.

Eerder bleek het Italiaans-Amerikaanse Micromobility.com al bereid om VanMoof over te nemen, maar dat bod werd afgewezen. 

Met Lavoie is er nu een andere koper gevonden. Nick Fry, de president-commissaris van moederbedrijf McLaren Applied noemt VanMoof in Het Financieele Dagblad 'een fantastisch merk', dat volgens hem ten onder is gegaan aan kwaliteitsproblemen.

Het faillissement zorgde voor veel onrust onder klanten van het bedrijf, omdat de fietsen alleen bij fietsenmakers van VanMoof gerepareerd konden worden. Gewone fietsenmakers beschikken niet over de juiste onderdelen om de fietsen aan de praat te kunnen krijgen.

Ook hebben klanten een fiets bij het bedrijf besteld, maar niet gekregen. Het is onduidelijk of dat nu alsnog gaat gebeuren.

Ajax ondanks nederlaag door naar hoofdtoernooi Europa League

Ajax heeft zich donderdag ondanks een zeer zwakke wedstrijd geplaatst voor de Europa League. De Amsterdammers verloren vandaag met 0-1 van Ludogorets, maar doordat vorige week met 1-4 werd gewonnen gaan ze vrijdag mee in de loting.

Ajax speelde zwak en inspiratieloos, maar desondanks kwam het in de eerste helft niet in de problemen tegen Ludogorets. In de tweede helft zakte het niveau nog verder en kon Ajax niks meer creëren tegen de Bulgaarse ploeg en kwam het ook nog eens op achterstand door Matías Tissera.

Ondanks het zwakke spel kwam plaatsing voor de Europa League nooit in gevaar en wordt vrijdag bekend wie de tegenstanders zijn van Ajax in de Europa League.

AZ na penalty's naar hoofdtoernooi Conference League

AZ heeft zich met veel moeite geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Conference League. De Alkmaarse club gaf in het play-offduel met SK Brann een 1-3-voorsporong uit handen (3-3), waarna penalty's de beslissing moesten brengen en die werden net wat beter genomen dan de ploeg van Pascal Jansen.

Vorige week werd er met 1-1 gelijkgespeeld in Alkmaar en moest de beslissing vallen in Noorwegen. AZ leek al snel orde op zaken te stellen. Binnen het half uur stond AZ met 0-2 voor dankzij goals van Mayckel Lahdo en Sven Mijnans. Nog voor rust zorgde Pallesen Knudsen voor Brann voor de aansluitingstreffer, waarna Ruben van Bommel snel weer het verschil naar twee doelpunten bracht. Toch gaf AZ het nog weg dankzij goals van Joachim Soltvedt en Japhet Sery Larsen.

In de verlengingen werd er niet gescoord, waarna de penalty's de beslissing moesten brengen en die werden net wat beter genomen door AZ, waardoor AZ vrijdag in de ballenbak gaat voor de Conference League.

FC Twente verliest opnieuw van Fenerbahše en is definitief uitgeschakeld

FC Twente was na de eerste wedstrijd tegen Fenerbahçe na de 5-1 nederlaag zo goed als uitgeschakeld, en ook in de thuiswedstrijd tegen de Turkse ploeg werd er verloren. In Enschede werd het 0-1.

Na de grote nederlaag van vorige week was er weinig te halen voor FC Twente behalve de eer. De thuisploeg was ook sterker dan Fenerbahçe, maar het ging slordig om met de kansen die het kreeg. Sem Steijn en Michel Vlap waren na rust het dichtst bij een treffer maar raakten het aluminium.

Waar FC Twente niet tot scoren kwam wist Fenerbahçe wel te scoren. Na een overtreding van Robin Pröpper in de eigen zestien kreeg de Turkse club een penalty, waarna Edin Dzeko vanaf elf meter raak schoot.

Net zoals vorige keer eindigt het Europese avontuur voor FC Twente in de laatste voorronde van de Conference League, toen was Fiorentina te sterk.

Jumbo-Visma heerst in Vuelta: Kuss wint, Roglic en Vingegaard pakken tijd terug op concurrentie

Sepp Kuss heeft de zesde etappe van de Vuelta gewonnen. De Amerikaan van Jumbo-Visma was de sterkste uit een kopgroep van veertig. Lenny Martinez kwam als tweede over de streep en neemt daarbij de leiderstrui over van Remco Evenepoel. Vanuit het peloton wisten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard tijd te pakken op de concurrentie.

De zesde etappe in de Vuelta a España was er een voor de klimmers met aankomst op de Pico del Buitre, een steile slotklim. Onderweg leek het niet lastig met twee beklimmingen van de derde categorie, maar in het peloton ging het er hard aan toe. Er zou een kopgroep van maar liefst veertig renners wegrijden met sterke klimmers als Lenny Martinez, die nog dichtbij stonden in het klassement.

Soudal-Quickstep kon in de achtervolging en bij de voet van de slotklim was het verschil tussen de kopgroep en het peloton vier minuten en was duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten. Op de slotklim van iets meer dan elf kilometer was Sepp Kuss de sterkste klimmer. De Amerikaan van Jumbo-Visma reed op de steile stukken weg bij Martinez en Bardet. De twee Fransmannen kwamen binnen op een halve minuut van de winnaar, maar voor Martinez was dat wel voldoende om de nieuwe leider te worden in het algemeen klassement.

Bij de favorieten ging Primoz Roglic op drie kilometer in de aanval. De winnaar van de Giro di Italia zorgde met zijn aanval dat Remco Evenepoel in de problemen kwam. Jonas Vingegaard kon wel aansluiten bij zijn ploeggenoot en ook Enric Mas kon lange tijd mee, maar moest in de laatste 500 meter passen bij het Jumbo-Visma duo. Juan Ayuso hield de schade beperkt met zeven seconden verlies op het Jumbo-Visma duo. Evenepoel verloor een halve minuut.

Results powered by FirstCycling.com

Tabak en alcohol duurder om gat in begroting 2024 te dichten.

De prijs van alcoholische versnaperingen en tabak gaat volgend jaar verder omhoog. Deze inkomsten zijn nodig om het gat in de begroting te dichten waarmee het kabinet volgend jaar de koopkracht van alle burgers wil opkrikken. Zo melden Haagse bronnen.

Geheel volgens traditie lekten er gisteren al plannen uit. Het demissionaire kabinet wil voor bijna 2 miljard de groeiende armoede in ons land bestrijden. Hiertoe zullen diverse toeslagen verhoogd worden waar lage- en middeninkomens van zullen profiteren.

Hoeveel duurder een kratje bier of een pakje sigaretten gaat worden is nog niet bekend. Voor tabak  stond ook al een verhoging in de planning voor april 2024. Maar het kabinet hoopt met de verhoging van belasting op alcohol jaarlijks 54 miljoen euro extra op te halen, bij tabak producten gaat het om 46 miljoen euro extra. 

Voor Beter OV: 'Heijnen (CDA) liegt over extra hinder spoorwerk'

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijne (CDA) liegt over de oorzaak van de toenemende reizigershinder door werkzaamheden aan de Nederlandse spoorinfrastructuur. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV. In haar uitlatingen over zure appels waar reizigers door moeten bijten en over veiligheid in het belang van reizigers verzwijgt Heijnen dat de noodzaak om vaker op werkdagen overdag aan het spoor te werken met name een bezuinigingsopgave is omdat haar ministerie heeft nagelaten de subsidie aan ProRail te indexeren en het een bewuste beleidskeuze van haar is om dat niet te repareren.

Reizigers krijgen de komende jaren te maken met veel meer buitendienststellingen op werkdagen. Daardoor wordt de trein nóg onaantrekkelijker als alternatief voor de auto.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het verzwijgen van iets belangrijks staat feitelijk gelijk aan liegen. Het is puur misleiding van Kamer en reizigers. En dit is niet het eerste staaltje van onfatsoen van deze staatssecretaris. Ook het tegen de Europese regels willen doordrukken van een nieuwe concessieverlening aan de NS is hier een voorbeeld van. CDA-politicus Heijnen heeft bestuurlijk onfatsoen tot haar handelsmerk verheven. ProRail heeft alles op alles gezet om de gevolgen van de blunder van het ministerie zoveel mogelijk te beperken. Binnen ProRail heb ik succesvol gepleit voor een kengetal: toename van de hoeveelheid werk versus de toename van de reizigershinder. Voor Beter OV zal ProRail om dit kengetal voor de komende jaren vragen.”

Voor Beter OV zal met een aantal aanbevelingen komen, waaronder verbetering van het vervangende busvervoer door dit weer bij een door de NS zelf op te richten autobusafdeling onder te brengen, en bevriezing van de reizigerstarieven op zowel hoofdspoornet als regionale spoorlijnen en op ProRail verhalen van de daaruit voortvloeiende inkomstenderving.

S.T.A.L.K.E.R.2 Heart of Chornobyl

Het lijkt mij ontzettend moeilijk om aan een game te werken die over een land die verscheurt is door bommen te werken, terwijl er bommen op je eigen land vallen. De Oekraïense ontwikkelaar GSC Game World maakt dit dagelijks mee en geven ook ronduit toe dat het ontwikkelen van de game niet van zijn leien dakje gaat. Een deel van het team zat al in het buiteland, andere medewerkers trokken naar het front. En dan moet je lekker doorwerken aan een game. Dat is toch wat anders dan crunchtime. Toch durfde ze het aan om de game te tonen op gamescom. Dat is een teken van dat ze vertrouwen hebben in de game.

Bijna 2 miljard euro aan militaire steun voor Oekra´ne

De totale waarde van de geleverde militaire steun aan Oekraïne nadert de € 2 miljard. De vervangingswaarde van het geleverde materieel is wel iets naar beneden bijgesteld. Dat komt doordat meerdere goederen niet worden vervangen, maar zijn afgestoten. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag, 31 augustus, aan de Tweede Kamer. Het betreft leveringen tot en met 23 augustus.

De totale vervangingswaarde van alle goederen bedraagt nu circa € 1,4 miljard, ten opzichte van € 1,5 miljard 2 maanden geleden. Dat betekent uiteraard niet dat er niets is geleverd. Sinds eind juni doneerde Nederland bijvoorbeeld brugleggende Leopard 1-tanks, bruggen, munitie en ontmijningsuitrusting. Maar ook zaken als vrachtwagens, tenten, veldhospitalen, computers en datasystemen zijn naar Oekraïne gegaan. De bijdrage van Nederland aan de F-16-training en het leveren van toestellen is in dit bedrag nog niet meegenomen.

Onder de geleverde goederen die Defensie niet vervangt, vallen onder meer de Bofors 40L70 luchtdoelkanonnen. Het gaat om ouder materieel dat Defensie niet meer gebruikt.

Een uitgebreid overzicht van de geleverde militaire steun is op deze pagina terug te vinden. De openbare lijst is niet uitputtend. Er ontbreekt informatie die vanwege operationele- of nationale veiligheidsoverwegingen niet openbaar wordt gemaakt.

Nederland draagt verder bijna € 600 miljoen bij via andere initiatieven. Denk hierbij aan commerciële leveringen en fondsen.

Effecten krijgsmacht
De leveringen van materieel hebben een effect op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten. De gevolgen daarvoor worden onder de huidige omstandigheden nog steeds als acceptabel beoordeeld. Er is bijvoorbeeld sprake van een vertragend effect op verwervingsprojecten. Defensie hoopt die te verzachten door onder meer aankoop van vervangend materieel te versnellen. De prijzen stijgen echter snel doordat de markt voor defensiematerieel onder druk staat.

Europese Vredesfaciliteit
Vanuit de Europese Vredesfaciliteit (European Peace Facility – EPF) is momenteel € 3,5 miljard beschikbaar gesteld. Dit bedrag dient als compensatie voor leveringen van militair materieel van EU-landen aan Oekraïne. Nederland heeft per 18 juli € 791 miljoen gedeclareerd. Ruim € 242 miljoen is al gecompenseerd. Niet alle declaraties worden uitbetaald.

Beveiliging voor tientallen kamerleden na bedreigingen

Een aantal Tweede Kamerleden ontvangt beveiliging vanwege bedreigingen, zowel online als fysiek, of het risico daarop. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla, op basis van informatie van het Kadaster, het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Niet alle beveiligingsmaatregelen hebben betrekking op fysieke beveiliging. Bij 27 Kamerleden worden veiligheidsmaatregelen genomen om hun persoonlijke gegevens in het Kadaster af te schermen. Dit is volgens Zembla op verzoek van het OM en de NCTV gebeurd, vanwege concrete aanwijzingen dat deze politici risico op bedreiging lopen. Bovendien zijn er speciale veiligheidsmaatregelen genomen voor alle fractievoorzitters, zoals een noodknop, alarmsysteem of anti-inbraakdeur thuis.

D66-fractieleider Paternotte legt uit dat hij aan een oppas niet alleen hoeft uit te leggen waar de luiers liggen, maar ook waar de noodknop te vinden is. In totaal ontvangen minstens 41 van de 150 Kamerleden beveiliging, volgens het tv-programma. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid noemt dit in de uitzending een zorgwekkend hoog aantal. “Als je daarbij ook nog de journalisten, advocaten, rechters en officieren van justitie optelt, betekent dit dat onze democratie onder druk staat.”

De uitzending 'Online hufters' wordt op donderdag 31 augustus uitgezonden om 20.30 uur op NPO2.

Vrijwilligers plukken 27.854 peuken van Noordzeestranden

In de eerste weken van augustus ruimden een kleine 2000 vrijwilligers van Stichting De Noordzee de gehele Nederlandse Noordzeekust op. Afgelopen dinsdag werd na de laatste etappe in Zandvoort de balans opgemaakt van de jaarlijkse Beach Cleanup Tour.

Van Schiermonnikoog tot het Zeeuwse Cadzand is 6.081 kilo afval opgeruimd. Ook raapten de vrijwilligers 27.854 sigarettenpeuken van het strand. In Zandvoort werd het meeste afval gevonden: 929 kilo. De hoeveelheid strandafval neemt af, maar volgens Stichting De Noordzee is nieuw beleid nodig om de vervuiling verder tegen te gaan.

Theezakje uit Myanmar
Een theezakje uit Myanmar, een nog leesbare mayonaiseverpakking uit de jaren '80 en een fles sterke drank uit Wit-Rusland. De vrijwilligers van Stichting De Noordzee vonden regelmatig bijzonder afval, maar vooral peuken: heel veel peuken. Daarom schenkt de Beach Cleanup Tour dit jaar extra aandacht aan deze vorm van vervuiling. Met name het sigarettenfilter is schadelijk voor natuur en milieu. "Zo’n filter bestaat voor 95% uit plastic. Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat 1 sigaret wel 1000 liter water kan vervuilen", aldus tourorganisator Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee bij de eindetappe in Zandvoort. In de toeristische badplaats werden 6.366 peuken van het strand geraapt, volgens Verkade een fractie van het totale aantal.

'Bron van het probleem aanpakken'
Door de peuken te tellen probeert Stichting De Noordzee het bewustzijn over vervuiling te vergroten, zo legt Verkade uit. Daarnaast pleit hij voor beleid om roken op stranden te verbieden. "Bewustzijn onder consumenten is ontzettend belangrijk, maar uiteindelijk moet je de bron van het probleem aanpakken. Anders blijft het dweilen met de kraan open."

Verkade noemt de invoering van statiegeld op blik en PET-flessen en het betalen voor zogeheten single use plastics, zoals frietbakjes, als succesvolle voorbeelden. Nieuw beleid is ook een goede manier om het aantal peuken op de Nederlandse stranden terug te dringen, denkt Verkade. Een aantal kustgemeenten heeft onlangs besloten een stuk van haar stranden rookvrij te maken. Als het aan Stichting De Noordzee ligt worden dat er meer.

Stichting De Noordzee verduurzaamt verder
De provincie Noord-Holland steunde de Cleanup Tour voor het derde jaar op rij. De financiële bijdrage wordt door Stichting De Noordzee gebruikt om verder te verduurzamen. Zo zijn de meeste vuilniszakken vorig jaar ingeruild voor sausemmers, om het opruimen van de stranden makkelijker te maken. Dit jaar rijdt de organisatie van Stichting De Noordzee met steun van de provincie in volledig elektrische busjes langs de kustlijn.

Nieuwe Warhammer 40.000: Space Marine 2 gameplay trailer onthuld

Publisher Focus Entertainment heeft een 9 minuten durende extended gameplay trailer voor de aankomende game Warhammer 40.000: Space Marine 2 onthuld.

De speler kruipt in de huid van Luitenant Space Marine Titus die samen met een groepje metgezellen Chairon en Gadriel een grote zwerm aan Tyranids te lijf gaat met geweer en zwaard op de planeet Avarax, wat zorgt voor genoeg bloederige actie en spectakel op je scherm. De ontwikkelaar Sabre Interactive heeft voor dit spel een nieuw hybride vechtsysteem ontwikkeld, die spelers makkelijk laat wisselen tussen gunplay op afstand en melee gevechten van dichtbij.

Het spel lijkt wat vergelijkenissen te vertonen met Starship Troopers en Gears of War in een 3rd person view. Naast single-player modus kan het spel ook in co-op modus gespeeld worden tot 3 spelers. Geïntereseerden kunnen zich alvast inschrijven voor de beta van de game.

Het spel komt beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc en staat gepland om in Q4 van dit jaar uit te komen.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzondere paardensport

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De moderne Olympische Spelen kennen door de jaren veel talloze bijzondere onderdelen. Wist je bijvoorbeeld dat je in 1900 een medaille kon winnen met verspringen te paard? De Belg Constant Van Langhendonck wist de concurrentie te verslaan met zijn paard Extra-Dry. Met een afstand van 6 meter en 10 centimeter wist de Belgische combinatie Gian Giorgio Trissino met zijn paard Oreste 40 centimeter voor te blijven. De Fransman De Bellegarde wist met Tolla brons te veroveren met een afstand van 5 meter en 30 centimeter. Verspringen te paard stond uiteindelijk slechts deze ene keer op het olympische programma.

Gouden medaillewinaar Constant van Langhendock (Wikicommons/La vie au grand air)
Gouden medaillewinaar Constant van Langhendock (Wikicommons/La vie au grand air)

Street Fighter 6 introduceert DLC-personage A.K.I.

De volgende Street Fighter 6 DLC-personage staat alweer voor de deur. A.K.I. is vanaf 27 beschikbaar. Volgens Capcom heeft de student van F.A.N.G. een giftige persoonlijkheid. Spelers kunnen straks meer over haar leren via de World Tour-modus.

A.K.I. is net als andere DLC-personages beschikbaar via de Deluxe Edition, Ultimate Edition of de Year 1 Character Pass. Ze is na Rashid de tweede DLC-personage. Later diot jaar komt ook Ed uit en begin 2024 wordt Akuma verwacht. Street Fighter 6 kwam op 2 juni uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S en pc.

Suikoden I & II HD Remaster zijn uitgesteld naar 2024

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars gaat niet meer in 2023 uitkomen. Dat heeft Konami vandaag via de officiële Suikoden Twitter-account aangekondigd. De HD Remaster van de PS1-klassiekers is in de maak voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Konami zegt enkel meer tijd nodig te hebben "om de kwaliteit van de prestaties en gameplayervaring die onze fans verdienen te garanderen". Konami heeft eerder aangekondigd dat de remaster opgepoetste graphics en een opnieuw opgenomen soundtrack krijgt. Verder krijgen de games een verse Engelse vertaling. Dat is hoognodig, omdat ze in ten tijde van de originele release niet al te professioneel zijn vertaald.

Vuelta: Etappe 6 - Koersen naar een observatorium

De vijfde etappe van de Vuelta a España leverde, min of meer zoals verwacht, een sprint op, hoewel het toch al magere deelnemersveld wat sprinters betreft drie kilometer voor het einde met een valpartij nog eens werd uitgedund. Kaden Groves won uiteindelijk gewoon, dat dan weer wel.

Vandaag wordt het zeker geen massasprint, de renners zetten koers vanuit La Vall d'Uixo en rijden dan 183,5 kilometer naar het astrofysisch observatorium van Javalambre, bovenop een behoorlijk pittige klim. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier wordt elke meter uiteraard weer beschreven, maar het komt erop neer dat de etappe uiterst pittig is.

Al vanaf de start moet er licht geklommen worden, vanaf dat moment gaat het bijna continu omhoog. Er zijn natuurlijk wel afdalingen, maar die eindigen steevast op grotere hoogte dan waarop de klim begonnen was, waardoor het per saldo toch constant omhoog loopt. Twee klimmen van de derde categorie en dan eindigden we op een klim van de eerste categorie, elf kilometer aan bijna acht procent, waarbij vooral de tweede helft bijna continu in de dubbele cijfers zit.

De rit gaat al om 12.20 uur van start, maar het blijft Spanje: er zijn simpelweg geen beelden beschikbaar tot nota bene grofweg 14.30 uur, dan gaat Eurosport live omdat men dan eindelijk beelden krijgt. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Aanpak krimpflatie eerste aanzet voor herstellen koopkracht

Een half jaar na de dringende oproep van voedselwaakhond Foodwatch om te stoppen met het verkopen van minder product voor meer geld blijkt uit een nieuwe steekproef dat de misleiding door supermarkten en producenten nog altijd gaande is. Het verschijnsel krimpflatie, waarbij voedselfabrikanten ‘stiekem’ de inhoud en/of de verpakking verkleinen, waarbij de prijs per kilo of liter sterk stijgt, is pure misleiding waar een eind aan moet komen in tijden van hoge inflatie. Foodwatch eist dat er - om de koopkracht van consumenten te beschermen - wettelijke maatregelen komen.

Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch: “Nu de voedselbranche al een tijd weigert om meer transparant te zijn, wordt het tijd dat de overheid ingrijpt. Vele tienduizenden consumenten voelen zich namelijk enorm bedonderd door voedselfabrikanten en supermarkten. Zeker omdat die - ook in voor hen economisch lastige tijden - nog altijd omzetstijgingen en zelfs recordwinsten laten zien.”

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet krimpflatie helaas niet als een wettelijke overtreding, maar fabrikanten kunnen volgens de autoriteit bij gewijzigde hoeveelheid van de verpakking wel duidelijker zijn in hun informatie richting consumenten. Foodwatch eist al vanaf haar eerste steekproeven naar krimpflatie middels een protestmailactie van voedselfabrikanten en supermarkten dat ze op de voorkant van voedselverpakkingen heldere informatie te plaatsen over inhoudsveranderingen.

Lindner: “Het boodschappenwagentje met vijftien nieuw onderzochte voedselproducten is in een half jaar tijd 15% lichter geworden, terwijl er 34% meer voor moet worden afgerekend. Dit is opvallend als je het afzet tegen de omzetstijgingen en hoge winsten die veel voedselfabrikanten en supermarkten realiseren. In het geval van Unilever durven we het zelfs schofterig te noemen. Deze voedselgigant komt bij presentaties van bedrijfscijfers in de media met koppen als ‘Winstexplosie Unilever’ en ‘Unilever profiteert van prijsverhogingen’. Maar het zijn niet alleen prijsverhogingen, Unilever profiteert ook nog eens van krimpflatie”.

Consumenten krijgen in plaats van 750ml Ola Vienetta nog maar 650ml. In plaats van zes Ola Calippo mini’s zitten er nog maar vijf in de verpakking. Er zit een kwart minder inhoud in een zakje Knorr Natuurlijk lekker Chili Con Carne mix. Terwijl de prijs ervan bij Albert Heijn is gestegen van 1,59 naar 1,79 euro. Per kilo gerekend is de prijsstijging meer dan 50%. Kostprijsstijgingen voor het bedrijf worden prijsstijgingen voor de consument. Ze worden te vaak in z’n geheel afgewenteld op hun portemonnees.

In Nederland zijn de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen nog altijd aan het stijgen. In de maanden juni, juli en augustus van dit jaar is de voedselinflatie met respectievelijk 13,1%, 11,7% en 10,3% gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Bij de in augustus door Foodwatch onderzochte voedingsmiddelen zijn de prijsstijgingen nog veel hoger, met stijgingen van tussen de 25% en 90% per kilo of liter.

Veel Nederlandse huishoudens hebben het zwaar. Eerder dit jaar is uit onderzoek van Deloitte, het Nibud en Universiteit Leiden gebleken dat 6 op de 10 huishoudens niet of moeilijk financieel rond kan komen. Vandaar ook de roep van Foodwatch om extra inspanning van de overheid. Den Haag werkt op dit moment aan een koopkrachtpakket en kan daarbij volgens de voedselwaakhond een goed voorbeeld nemen aan Parijs. De Franse overheid is al bezig om fabrikanten en supermarkten te dwingen om de prijzen van hun producten te verlagen. Om zo het leven in Frankrijk weer wat betaalbaarder te maken, en de voedselinflatie te beteugelen.

FOK! Wat een weer: het blijft niet droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met buien, plaatselijk mogelijk met onweer. De wind uit zuidwest is matig, aan zee uit west en eerst nog vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er vooral in het noorden buien, mogelijk met onweer. Elders zijn er perioden met zon en komt landinwaarts een enkele bui voor. Van het zuidwesten uit wordt het droog. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. Het waait matig uit het westen.

Vanavond komen er in het noordoosten eerst nog enkele buien voor. Verder zijn er opklaringen. In het zuiden neemt de bewolking toe en kan het later af en toe gaan regenen. De wind draait van west naar zuid en neemt af naar zwak tot matig.

Komende nacht zijn er perioden met regen. Af en toe regent het flink door. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot 15°C in het zuidwesten. De wind komt aan de kust uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig. Boven land is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Windmolens onder de bewolking op de Maasvlakte in Rotterdam (Foto: Morrigan)
Windmolens onder de bewolking op de Maasvlakte in Rotterdam (Foto: Morrigan)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Minder mensen in de bijstand

Eind juni 2023 ontvingen 396 duizend mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er 6 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering was echter een duizendtal hoger dan een jaar eerder. Eind juni telde deze groep bijna 36 duizend personen. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Al negen kwartalen achtereen ligt het aantal bijstandsgerechtigden lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De jaar-op-jaarafnames zijn wel kleiner geworden, tot ongeveer 6 duizend personen in de laatste twee kwartalen. Over een langere periode bezien is het aantal bijstandsontvangers terug op ongeveer hetzelfde niveau als ruim 10 jaar geleden.

minder mensen in de bijstand (Foto: CBS)

Iets meer jongeren in de bijstand
Eind juni 2023 ontvingen bijna 36 duizend jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering. Dit zijn er ongeveer even veel als een kwartaal eerder, maar wel ongeveer duizend meer dan een jaar eerder. Deze jaar-op-jaarstijging komt overeen met 3 procent. Voor het tweede kwartaal op rij zijn nu meer jongeren van bijstand afhankelijk dan een jaar eerder. Eerder meldde het CBS dat het aantal werkloze jongeren in de loop van 2023 is toegenomen. Werklozen hebben onder bepaalde voorwaarden recht op bijstand.

In de hogere leeftijdsgroepen was nog steeds een daling zichtbaar ten opzichte van een jaar geleden. Eind juni 2023 waren er 134 duizend 27- tot 45-jarigen met een bijstandsuitkering. Dit zijn er bijna 4 duizend minder dan een jaar eerder. Dit komt neer op ongeveer 3 procent. De jaar-op-jaardaling wordt daarmee wel kleiner. Eind maart ging het om 4 procent, eind december 2022 was het nog bijna 6 procent.

Het aantal 45-plussers met bijstand daalde ook ten opzichte van een jaar eerder, maar minder snel dan het aantal 27- tot 45-jarige bijstandsontvangers. In de afgelopen drie kwartalen ging het steeds om rond de 1 procent. Het aantal 45-plussers met bijstand kwam eind juni 2023 op ongeveer 227 duizenduit.

Jongeren i bijstand (Foto: CBS)

Biden: 'na alle ellende door extreem weer, kan niemand de klimaatcrisis ontkennen

President Joe Biden heeft gezegd dat niemand ‘de impact van de klimaatcrisis meer kan ontkennen’, nu de VS kampt met ernstige overstromingen, stortregens en stormvloeden terwijl orkaan Idalia over Florida en Georgië raast.

Tijdens een persconferentie op woensdag zei de Amerikaanse president: "Kijk maar om je heen… historische overstromingen, intensere droogtes, extreme hitte en aanzienlijke bosbranden hebben aanzienlijke schade aangericht zoals we nog nooit eerder hebben gezien, en niet alleen op de Hawaiiaanse eilanden. en de Verenigde Staten, maar in Canada en andere delen van de wereld." 


Senator Mitch McConnell (81) heeft opnieuw absence tijdens persconferentie

De Amerikaanse Republikeinse senator Mitch McConnell verstijfde woensdag opnieuw gedurende meer dan 30 seconden tijdens een publieke verschijning, voordat hij werd weggeleid. Dit was het tweede incident in iets meer dan een maand, zo bleek uit een fragment van een NBC News-uitzending.

McConnell, 81, reageerde op vragen van verslaggevers na een evenement met de Northern Kentucky Chamber of Commerce in Covington, toen hij plotseling een soort absence kreeg, voor zich uit staarde en niet reageerde op verslaggevers en anderen om hem heen. Nadat hij door een tweede persoon werd aangesproken, hervatte McConnell het spreken, maar hij moest de vragen van de verslaggevers aan hem laten herhalen en beantwoordde nog maar twee van de vragen met een trillende en zachte stem.

Rusland beveiligt deel Kerchbrug tegen zeedrones met barriŰre van schepen

Volgens satellietbeelden beveiligt Rusland een deel van de Kerchbrug naar de Krim door middel van een barrière gevormd door schepen. Online gepubliceerde foto's tonen een keten van zeven grotere schepen die voor anker liggen voor het deel van de brug dat het eiland Tusla met het Russische vasteland verbindt. Volgens waarnemers zou dit moeten dienen als bescherming tegen mogelijke Oekraïense aanvallen met zeedrones. De Amerikaanse buitenlandse omroep RFE/RL toonde de foto's van satellietbedrijf Planet.com, die van de dag ervoor zouden zijn.

Op Platform X (voorheen Twitter) circuleerden ook foto's van de bouw van de barrière tussen 19 en 26 augustus. De militaire inlichtingendienst van Oekraïne (HUR) maakte vorige week bekend dat de Russen aan de zuidkant van de brug zeker zes pontons tot zinken zouden hebben gebracht. Tussen de schepen en pontons zouden nog hekken moeten worden aangebracht. De barrière blokkeert niet het hoofdkanaal onder de brug van de Zwarte Zee naar de Zee van Azov.

Bijna ÚÚn op de tien Nederlanders zegt te bezuinigen op zorg

Als gevolg van de gestegen kosten voor levensonderhoud zegt een groot deel van de Nederlanders op één of meerdere posten te moeten bezuinigen of te verwachten dit te moeten doen. Hoewel zorg niet het eerste lijkt waarop wordt bezuinigd, gaf zo’n één op de tien mensen (8%) aan dit wel te doen; onder andere door zorg uit te stellen. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Eén op de twintig mensen gaf bovendien aan problemen te hebben met het betalen van de zorgverzekeringspremie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Steeds meer mensen hebben door de inflatie en energiecrisis moeite om rond te komen. In november 2022 is daarom met behulp van een vragenlijst onder 660 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg onderzocht in hoeverre mensen aangeven te moeten bezuinigen op zorg of moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie als gevolg van de gestegen kosten.

Acht op de tien mensen bezuinigen op één of meerdere posten, één op de tien op zorg
Het vaakst werd bezuinigd op energie (55%), een bezoek aan een restaurant of café (48%) en boodschappen (46%). Twee op de tien mensen (21%) bezuinigt niet en bijna één op de tien mensen (8%) gaf aan te bezuinigen op zorg. Dit deden ze onder andere door zorg uit te stellen. Ook gingen ze minder vaak naar de tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Besparen op zorg kan zorgelijk zijn. Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat dit volgens een deel van de mensen negatieve gevolgen had voor hun gezondheid.

Betalen van zorgverzekering is volgens één op de twintig mensen een probleem
De meerderheid van de respondenten (79%) gaf aan geen problemen te ervaren of te verwachten met het betalen van één of meerdere rekeningen. Mensen die hier wel moeite mee hadden, gaven het vaakst aan dat ze de energierekening niet meer konden betalen (7%). Het betalen van de premie van de zorgverzekering volgde hier op, samen met de contributie voor verenigingen; zo’n 5% van de mensen had hier moeite mee.

Niet alle groepen ervaren in dezelfde mate problemen met het betalen van hun zorgkosten. Mensen die schulden moeten maken en mensen die hun gezondheid als slecht ervaren gaven vaker aan dat ze moeten bezuinigen op zorg of hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor mensen van 18 tot 39 jaar en mensen met een laag inkomen.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.