Dungeons 3

Soms kan een vervolg in een serie net zo goed een uitbreiding zijn. Er is zo weinig daadwerkelijk veranderd, dat het niet veel toevoegt. Soms is een vervolg zo groots opgezet, dat je denkt een andere pc nodig te hebben om het te spelen. Dungeons 3 valt gelukkig in de laatste categorie en het draait even soepel als altijd.

Gameplay
In Dungeons 3 maakt de ontwikkelaar fantasy en de standaard verhaallijnen van het genre belachelijk. Er is een alwetende ongeduldige verteller (Kevan Brighting, bekend van onder andere The Stanley Parable), die beschrijft wat er in de wereld gaande is en wat jij moet doen. Hij is snel geïrriteerd en dat maakt het extra leuk om juist niet te doen wat hij zegt. Het is jouw taak om brute dungeons te ontwerpen waar die irritante helden niet doorheen kunnen komen. Je gaat niet lijdzaam afwachten tot de gutmensch je heeft gevonden, maar bent in de tussentijd ook druk bezig de wereld boven je te veroveren en corrumperen. Dit genot kun je delen met anderen en ook van ze afpakken, want er is multiplayer in zowel co-op als competitief. Voor de einzelgängers is er ook een verhaal ingebouwd, maar je kan het verhaal ook in co-op spelen als je toch aanspraak en hulp wilt hebben. Dankzij de tutorial hoeven n00bs zich geen zorgen te maken.

Dungeons 3 - Bovenwereld

Verhaal
Na Dungeons 2, de game die jij glorieus hebt gewonnen, zijn de Krachten van het Kwaad verenigd onder jou. Jij hebt ook de dark elf priesteres Thalya zo ver gekregen, dat zij de bovengrondse wereld stukje bij beetje voor je gaat veroveren. Zo kun je die vervelende pasteltinten verdrijven en de boel meer metal en emo maken. Natuurlijk zijn er rebellen die in opstand komen tegen jouw rechtvaardige beleid. Deze verwarde personen zien zichzelf als helden en proberen jouw invloed te verminderen, je kerkers binnen te dringen en je onderdanen te verslaan. Jij hebt orcs, succubi en zombies tot je beschikking, die ook hun eigen wensen hebben. Als je werknemers niet tevreden zijn, dan neemt de kwaliteit van het werk af. Daarom heb je veel bier nodig. Het verhaal is twee keer zo lang als Dungeons 2 en heeft meer dan 20 missies om je in uit te leven. Dat komt neer op zo’n 40 uur speeltijd om het verhaal uit te spelen.

Dungeons 3 - Gevecht bovengronds

Consoles
Ontwikkelaar Realmforge is erg trots op hun besturing. Ze hebben met Dungeons 3 de eerste dungeon managementgame op Xbox One ontwikkeld. De UI is ontwikkeld met consoles in gedachte, dus dat scheelt. Daarom zijn veel menu’s cirkelvormig. Ook kun je makkelijk een groepje minions selecteren en een plek toewijzen. Bouwen, graven en vechten gaat erg makkelijk. Je kan ook een gebied selecteren en met je bumperknoppen de cirkel groter of kleiner maken. Het werkt zo lekker, dat ik zeker weet dat je er heel snel aan went (en dat dit systeem door iedereen wordt overgenomen).  

Dungeons 3 - Opzet

Manschappen
Je werknemers verdienen xp en kunnen ook evolueren. Een orc die level 4 wordt, kan veranderen in een orc ironhide. Dan heeft hij, zoals de naam reeds suggereert, een metalen pantser. Handig om hem in de voorhoede te zetten voor de bovenwereldse aanvallen. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een arena nodig, waar de orc zijn vaardigheden kan ontwikkelen, eten om in leven te blijven, bier om tevreden te zijn en een beetje geld. Het zijn net mensen.

Dungeons 3 - Schermutseling

Tech
Je kan meer dan 80 technologieën ontdekken. Een eenvoudig voorbeeld: Orcs maken voor jouw vallen, maar daar hebben ze houten kisten voor nodig. Demonen genereren op hun beurt mana. Als je een houten kist met mana combineert dan krijg je een magische kist. Hiermee kun je nog betere vallen maken. Op mijn opmerking dat het soms wel op werk lijkt, zegt de Duitse ontwikkelaar Realmforge Studios: “We zijn Duitsers. We werken, we spelen. Het is hetzelfde voor ons.” De aanwezigheid van bier in de game is ook geen toeval.

Dungeons 3 - Planning

Multiplayer
Er zijn verschillende multiplayermodi om te verkennen. In co-op kun je echt samen alles doen, of de taken verdelen zodat de een de dungeon bouwt en de ander de bovenwereld onderwerpt. Co-op kan in de verhaalmodus, maar ook in skirmish. De maps in skirmish worden willekeurig gegenereerd. Je kan hierbij ook tegen elkaar spelen met maximaal vier spelers tegelijk. Ieder heeft zijn eigen dungeons, kan andermans dungeons binnendringen, strijdt tegen elkaar om het bovengrondse gebied en ook om de Islands of Evilness. Er is genoeg te doen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met twee tegen één te spelen. Je kan ook Domination en King of the Hill spelen, als dat meer je ding is.

Er wordt nog aan gedacht om het makkelijk te maken om mods toe te passen in Dungeons 3, maar de prioriteit ligt nu bij het uitbrengen van de game. Dungeons 3 komt 14 oktober uit voor pc (Windows, Linux en macOS), PlayStation 4 en Xbox One.

Dungeons 3 - Poster