FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 september 2017

Gepasseerde Strootman ziet Roma winnen, Inter laat langs Crotone

AS Roma heeft voor eigen publiek geen fout gemaakt tegen Hellas Verona. De ploeg van Eusebio Di Francesco won de Serie A-wedstrijd met 3-0.

Assistent-bondscoach Ruud Gullit van Oranje was te gast bij de wedstrijd en ontmoette voorafgaand aan het duel Francesco Totti. Het werd bovendien een fraaie avond voor Alessandro Florenzi, die in oktober 2016 zijn kruisband afscheurde en in februari 2017 opnieuw. Hij maakte na bijna een jaar zijn rentree en luisterde die op met een assist. Kevin Strootman werd gepasseerd ten faveure van Lorenzo Pellegrini, die het goed deed.

Voorafgaand de wedstrijd was een waarschuwing afgegeven voor noodweer en dat bleek terecht, maar toch vond de wedstrijd doorgang. In de eerste anderhalve minuut had Pellegrini al voor het verschil kunnen zorgen: de uithaal van de middenvelder werd door keeper Nicolas met de vingertoppen verwerkt. Hellas had de 0-5 nederlaag tegen Fiorentina van vorige week in het achterhoofd en wilde niet weer vroeg op achterstand komen. Nicolas moest nog eens ingrijpen na een poging van Edin Dzeko, terwijl Cengiz Ünder na een heerlijke pass van Radja Nainggolan de paal trof.

Via de Belg was het halverwege de eerste helft toch raak. Stephan El Shaarawy vond Nainggolan na een vloeiende aanval en de middenvelder stond vrij in het strafschopgebied: 1-0. Het mooiste moment van de eerste helft voor Roma vond echter bij de 2-0 plaats. Alessandro Florenzi kapte aan de rechterflank zijn bewaker uit en leverde een afgemeten voorzet op Edin Dzeko, die ongehinderd binnenknikte. Voor zover de wedstrijd nog niet beslist was, zorgde Dzeko daar na een uur voor. De Bosniër verlengde een pass van Aleksandar Kolarov en zette Roma op 3-0.

Door een rode prent voor Samuel Souprayen na een overtreding op Pellegrini werd het alleen maar lastiger voor de bezoekers. Cengiz kreeg na een indrukwekkende sprint een kans op de 4-0, maar was niet zuiver in de afronding. Dzeko was dicht bij een hattrick: hij nam de bal ineens op de slof en schoot naast. Aan de overzijde werd een treffer van Hellas afgekeurd wegens buitenspel en dus bleef de marge drie. Roma herstelde zich zodoende na de 1-3 nederlaag tegen Internazionale van vorige week. Tien minuten voor tijd maakte Héctor Moreno nog zijn debuut als invaller.

Crotone - Internazionale
Internazionale heeft zaterdag drie punten gepakt. Het team van Luciano Spalletti won met moeite van Crotone, dat nog steeds niet heeft gescoord. Milan Skriniar en Ivan Perisic zorgden ervoor dat Spalletti met vier zeges uit evenveel duels de beste start aan een Serie A-seizoen in zijn loopbaan beleeft. Inter heeft nu drie punten meer dan Juventus en Napoli, maar zij komen zondag nog in actie.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Crotone: Aleksander Tonev was João Miranda te slim af en zag zijn inzet door Samir Handanovic gekeerd worden. Pogingen van afstand van Perisic en Ante Budimir werden eveneens gestopt, terwijl een inzet van João Mario na een counter op het aluminium eindigde. Tot meer waren de ploegen in de eerste helft in het Stadio Ezio Scida niet in staat.

Vijf minuten na rust had Tonev de 0-1 op zijn schoen, maar Handanovic stond een treffer van de aanvaller in de weg. Inter overtuigde ook in de tweede helft niet echt en mocht Handanovic danken dat Crotone in de 68e minuut niet de leiding nam. De doelman tikte met zijn vingertoppen een kopbal van Marcus Rohden over de lat. Acht minuten voor tijd sloeg Inter toe: na een scrimmage in het strafschopgebied schoot Skriniar het leer vanaf enkele meters afstand achter Alex Cordaz. In de extra tijd rondde Perisic een heerlijke pass van Joao Mario af: 0-2.

Uitslagen Serie A zaterdag
AS Roma - Hellas Verona 3-0
Crotone - Internazionale 0-2
Fiorentina - Bologna 2-1

Bokser Melindo verdedigt en wint wereldtitel in lichtvlieggewicht

Filipijnse boksfans hebben een prima dagje achter de rug. In Cebu City werd het evenement Pinoy Pride 42 gehouden en daar wist Milan Melindo zijn IBF-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49kg) met succes te verdedigen.

Het was nog even de vraag of het titelgevecht wel door zou gaan, want een dag eerder had Melindo zijn gewicht niet gehaald. Een tweede poging op de weegschaal leverde wel succes op en dus hij aan de bak tegen de Zuid-Afrikaan Hekkie Budler, die zijn IBO-titel in de waagschaal legde.

Melindo en Budler waren flink actief in de ring, maar geen van beiden kon de overhand krijgen. Na twaalf ronden moest dan ook een beslissing volgen en het eerste jurylid gaf het duel met 115-113 aan Budler. De tweede kwam met 117-110 voor Melindo, waarna het derde jurylid het gevecht met 115-112 aan Melindo gaf.

Jonas Sultan nam het in het supervlieggewicht (-52,2kg) op tegen zijn Filipijnse landgenoot Johnriel Casimero, oud-wereldkampioen. Sultan won na twaalf ronden en zal naar alle waarschijnlijkheid om de IBF-titel mogen vechten tegen Jerwin Ancajas, de eerste volledig Filipijnse wereldtitelstrijd ooit.

Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo. De thuisploeg won deze wedstrijd met 2-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

PEC Zwolle

2 - 1

Heracles Almelo

 4' Mokhtar
 85' Mokhtar
   78' Monteiro
 
 Gele kaart: Sandler, Marcellis, Dekker, Mokhtar, Nijland, (PEC Zwolle), Gladon, v.Hintum, Darri, (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
Thomas
E.Bakker (Dekker/69)
Saymak
Namli (Ondaan/79)
Parzyszek (Nijland/59)
Mokhtar
  Castro
Breukers
Pröpper
Hardeveld
v.Hintum (Duarte/59)
Monteiro
Pelupessy (v.Ooijen/73)
Niemeijer (Vermeij/76)
Darri
Gladon
Peterson

Bokssensatie Dubois slaat tegenstander binnen minuut knock-out

Bokser Daniel Dubois heeft ook in zijn vijfde professionele gevecht hard toegeslagen. De net 20-jarige Brit debuteerde in april als prof door Marcus Kelly binnen 35 seconden knock-out te slaan, waarna ook zijn drie volgende opponenten geen enkele keer voorbij de tweede ronde kwamen.

Zaterdag stond de jonge en zeer talentvolle zwaargewicht in de Londense Copper Box Arena tegenover landgenoot AJ Carter en al heel snel was duidelijk dat het niet lang ging duren. Dubois sloeg Carter met zijn allereerste stoot al even tegen het canvas, tien seconden na het begin. Carter ging verder, maar twintig seconden later lag hij weer even op de grond.

Opnieuw ging het gevecht door, maar nog eens tien seconden later volgde de genadeklap: Triple D raakte Carter met zijn nu al befaamde rechter vol op het hoofd en de 29-jarige Brit ging tegen de vlakte. De scheidsrechter vond het welletjes geweest en binnen 48 seconden stond de vijfde zege voor Dubois op de borden, terwijl Carter minutenlang behandeld werd alvorens met een zuurstofmasker terug naar zijn hoek te strompelen.

Dubois - Carter (Bron: YouTube)

Uitslag Roda JC - Willem II

Willem II heeft de eerste punten van het Eredivisieseizoen binnen. In een duel in de kelder van de competitie wonnen de Brabanders op bezoek bij Roda JC, dat nu nog altijd puntloos is.

Etien Velikonja miste in de eerste minuut een grote kans, maar schoot de bal vier minuten later in de kruising. Fran Sol zorgde na defensief geklungel van Roda voor de 0-2, waarna Velikonja in de 31e minuut al de 0-3 binnen wist te tikken. Mikhail Rosheuvel deed op slag van rust nog wat terug voor Roda, dat in de tweede helft een goal van Gyliano van Velzen afgekeurd zag worden en Dani Schahin op de lat zag schieten.

Roda JC

1 - 3

Willem II

 45+2' Rosheuvel    5' Velikonja
 23' Sol 
 31' Velikonja
 
 Gele kaart: Götz, Gustafson, (Roda JC), Chirivella, Velikonja, (Willem II)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.668
Arbiter: Pol van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Götz
Ananou
Werker
v.Peppen (Auassar/73)
Ndenge
Gustafson
El Makrini (Schahin/46)
Rosheuvel
Vancamp (v.Velzen/46)
Paulissen
  Wellenreuther
Heerkens (Azzaoui/90 2)
Lachman
Peters
v.d.Linden
Tsimikas
Haye
Chirivella
Rienstra
Velikonja (Lewis/68)
Sol (Lieftink/85)

Uitslag NAC Breda - FC Groningen

NAC Breda heeft de eerste zege sinds de terugkeer in de Eredivisie te pakken. Rai Vloet velde met twee goals FC Groningen dat via Mahi nog wel wat terugdeed: 2-1. Voor rust was NAC duidelijk de bovenliggende partij, maar vlak voor rust kreeg de thuisploeg pas de eerste kans. Na rust sloeg de ploeg van Stijn Vreven wel toe, maar Groningen sloeg snel terug, waardoor de spanning bleef. Mahi leek in blessuretijd de gelijkmaker te scoren, maar stond buitenspel.

NAC Breda

2 - 1

FC Groningen

58' Vloet
60' Vloet
  70' Mahi
 
Gele kaart: Ambrose, Mets, Korte, (NAC Breda), Bacuna, Kane, Idrissi, (FC Groningen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.563
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Verschueren
Koch
Marí
Angelino
El Allouchi (Horsfield/90+2)
Vloet
Mets
Agyepong (Korte/71)
Ambrose (Sprangers/77)
García
  Padt
Kane
Te Wierik
Reijnen
Memisevic (Bacuna/46)
Warmerdam
Drost
Jenssen
Hrustic (Idrissi/67)
Mahi
Van Weert (Veldwijk/67)

Turner Aït Saïd maakt succesvolle comeback na olympische beenbreuk

Turner Samir Aït Saïd heeft ruim een jaar na de Olympische Spelen zijn comeback gemaakt. De Fransman keerde zaterdag terug op het nationaal kampioenschap en plaatste zich met zijn score van 14,900 punten op ringen gelijk voor het WK in Montréal.

In Rio de Janeiro ging het voor Aït Saïd vorig jaar gruwelijk fout tijdens de kwalificaties op sprong. Bij de landing kwam hij helemaal verkeerd terecht, waarna de onderkant van zijn been er een beetje hulpeloos bij bungelde.

Het herstel duurde uiteraard lang, maar Aït Saïd weigerde op te geven en dit weekeinde was het zover: de ringenspecialist keerde terug met als doel om zich voor het WK van komende maand te plaatsen. Dat lukte en zijn oefening leverde gelijk een staande ovatie op van de aanwezige fans.

Op de Spelen ging het vorig jaar helemaal fout voor Aït Saïd (Bron: YouTube)

'Conflict dreigt bij Vitesse: Fraser ventileert ergernis over bemoeienissen'

Bij Vitesse dreigt een conflict, zo schrijft De Gelderlander. De irritatie bij trainer Henk Fraser over bepaalde 'krachten' binnen de club nemen toe.

Fraser merkt dat anderen zich willen bemoeien met het technisch beleid bij de club, al wil hij die problematiek niet bevestigen. Dat er ergerniswekkende zaken spelen, ontkent Fraser echter niet. De zaak zou al spelen sinds de verloren wedstrijd tegen Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal.

Fraser geeft aan dat er sprake is van een goede samenwerking met technisch directeur Mohammed Allach, maar wil zich niet uitlaten over de invloed van eigenaar Alexander Chigirinsky of de raad van commissarissen. Het is daarom onduidelijk aan welke personen Fraser zich precies ergert, maar intern zou hij zijn ergernis al meermaals hebben uitgesproken.

Vitesse heeft een rumoerige transferzomer achter de rug, met het vertrek van belangrijke spelers als Ricky van Wolfswinkel en Marvelous Nakamba en de komst van onder meer Tim Matavz, Bryan Linssen en Thulani Serero. Na vier duels heeft Vitesse negen punten verzameld en draait de club bovenin mee. Donderdag lieten de Arnhemmers een zege uit handen glippen tegen Lazio in de groepsfase van de Europa League (2-3)

Rea oppermachtig in World Superbikes Portimão, Van der Mark 5e

Jonathan Rea heeft zaterdag met groot vertoon van macht de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Portimão gewonnen. Op het Portugese asfalt stond vanaf de eerste ronde al geen maat op de Noord-Ier, die WK-concurrent Tom Sykes na de trainingen met een blessure uit zag vallen.

Rea vertrok vanaf poleposition en was al snel gezien: na nog geen twee ronden had de WK-leider al drie seconden voorsprong op Eugene Laverty, Lorenzo Savadori, Chaz Davies en Marco Melandri, terwijl Michael van der Mark zijn zevende startplek had ingeruild voor de negende stek - een ronde later werd dat door een crash van Stefan Bradl de achtste plek.

Halverwege de race was Rea lang en breed vertrokken, terwijl Davies zich naar een eenzame tweede plek knokte, ruim voor Ducati-teamgenoot Melandri. Van der Mark werkte zich ondertussen op naar plek zes, terwijl Yamaha-teamgenoot Alex Lowes tegen het asfalt ging. Rea werd geen moment meer bedreigd en reed naar de zege, voor Davies, Melandri, Leon Camier en Van der Mark. 

Manchester City walst over Watford heen, Liverpool gelijk tegen Burnley

Manchester City is nog altijd bijzonder goed op dreef. Na de ruime zege op Feyenoord werd in de Premier League met liefst 0-6 van Watford gewonnen.

In competitieverband won City vorige week met 5-0 van Liverpool en ook nu werd er veel gescoord. Net als woensdag in De Kuip was ook op Vicarage Road in Londen 0-3 de ruststand. Watford hield het nog wel langer uit dan Feyenoord, maar keek na 27 minuten ook aan tegen een achterstand. Sergio Agüero stond op de juiste plek om binnen te koppen in de linkerhoek na een afgemeten vrije trap van Kevin De Bruyne.

De Argentijn sloeg enkele minuten later opnieuw toe, nadat Daryl Janmaat zich eenvoudig liet aftroeven door Gabriel Jesus en de bal via David Silva terechtkwam bij Agüero: 0-2. Agüero stond volledig vrij op de doellijn; Watford was zoek gespeeld. Nog voor de onderbreking maakte Gabriel Jesus er zelf 0-3 van. De Braziliaan werd in buitenspelpositie bediend door Agüero, maar mocht verder en rondde gedecideerd af.

De wedstrijd was al lang en breed gespeeld, maar Watford kwam na rust beduidend sterker voor de dag. De thuisploeg probeerde iets terug te doen en bij Manchester City liepen de aanvallen een stuk minder vloeiend. Toch werd het nog 0-4 dankzij een kopbal Nicolás Otamendi en het vijfde doelpunt kwam op naam van Agüero. Een strafschop van Raheem Sterling betekende de 0-6; de aanvaller was zelf neergehaald in het strafschopgebied door Christian Kabasele.

Liverpool - Burnley
Liverpool heeft na de nederlaag tegen Manchester City opnieuw punten verspeeld. Tegen Burnley kwam de ploeg niet verder dan 1-1. Bij de thuisploeg ontbrak Georginio Wijnaldum in de basis, die rust kreeg van Jürgen Klopp, maar Philippe Coutinho verscheen wel voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

Liverpool begon fel aan de wedstrijd en leek de eerste ploeg te worden die zou scoren, maar het doelpunt viel na 27 minuten aan de andere kant. In het strafschopgebied kreeg Scott Arfield de bal voor zijn voeten en de middenvelder schoot feilloos raak.

The Reds waren niet lang aangeslagen, want twee minuten later was het alweer gelijk. Een pass van achteruit werd aangenomen door Mohamed Salah en de van AS Roma overgekomen vleugelaanvaller schoot in de zestien met links hard raak: 1-1.

Liverpool was na rust de dominante ploeg en kreeg vijf minuten voor tijd de kans op de voorsprong, maar de ingevallen Dominic Solanke trof met zijn inzet de lat. Door het gelijke spel heeft Liverpool nu acht punten uit vijf wedstrijden, goed voor de vijfde plek.

Tottenham Hotspur - Swansea City
Tottenham Hotspur is in eigen huis niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel tegen Swansea City. The Spurs waren weliswaar de betere ploeg tegen de bezoekers uit Wales, maar wisten de muur die the Swans hadden opgesteld niet te slechten. Het is voor het eerst sinds januari 2016 dat Tottenham Hotspur in een thuiswedstrijd niet tot scoren komt.

Vooraf zagen de statistieken er voor Swansea City, waar Mike van der Hoorn in de basiself begon en Leroy Fer als invaller in het veld kwam, niet al te rooskleurig uit. Tottenham Hotspur verloor nog nooit van Swansea in de Premier League, terwijl alle thuiswedstrijden tegen de club uit Wales door de Spurs in winst werden omgezet. Afgelopen week versloeg Tottenham Hotspur op eigen veld Borussia Dortmund met 3-1 in de eerste wedstrijd van het hoofdtoernooi van de Champions League.

Het was tegen Swansea City te zien dat Tottenham Hotspur midweeks had gespeeld. De Spurs hadden weliswaar meer balbezit, maar lieten niet al teveel zien in de eerste 45 minuten. Verder dan een schot van Dele Alli en een gevaarlijke vrije trap van Harry Kane kwam de thuisploeg eigenlijk niet. Swansea City loerde vooral op de omschakeling en had één kansrijk moment via Tammy Abraham, maar die actie resulteerde niet in een echte kans.

Na rust bleef Tottenham Hotspur nadrukkelijk zoeken naar een gaatje in de defensie van Swansea City. De thuisploeg had gemiddeld zo’n zeventig procent balbezit, maar de bezoekers hielden stand op Wembley. Zo pareerde doelman Lukasz Fabianski een inzet van Heung-Min Son. De rebound kwam bij Moussa Sissoko terecht, die de bal klaarlegde voor Harry Kane. Zijn schot kwam op de lat terecht. Even later werd een kopbal van Kane knap uit het doel getikt door Fabianski. Bovendien had de thuisploeg mogelijk een strafschop verdiend toen de bal tegen de hand van Martin Olsson werd geschoten.

Tottenham Hotspur slaagde er echter niet in om de muur van Swansea City te slechten, ondanks dat Kane in de slotfase nog een gevaarlijk schot loste. Ook kansen voor invaller Fernando Llorente en Kieran Trippier leverden geen doelpunt op. Zo hebben de Spurs dit seizoen nog altijd niet gewonnen op Wembley in de Premier League. Eerder dit seizoen werd er gelijkgespeeld tegen Burnley en verloren van Chelsea.

Uitslagen Premier League zaterdag
Huddersfield Town - Leicester City 1-1
Crystal Palace - Southampton 0-1
Liverpool - Burnley 1-1
Newcastle United - Stoke City 2-1
Watford - Manchester City 0-6
West Bromwich Albion - West Ham United 0-0
Tottenham Hotspur - Swansea City 0-0

Oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe (93) overleden

Oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe is op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Jakarta. Dat maakte zijn familie in Delft zaterdag bekend.

Jouwe was begin jaren zestig lid van de Nieuw-Guinea Raad, het parlement dat door Nederland was opgericht in het westelijk deel van Nieuw-Guinea ,dat tot 1962 deel uitmaakte van Nederland. In 1963 werd het gebied overgedragen aan Indonesië en verhuisde Jouwe met zijn gezin naar Delft.

Van hieruit bleef hij op vreedzame wijze voor een onafhankelijk West-Papoea strijden. In 2010 keerde hij terug naar Indonesië.

In 2008 werd een documentaire over hem gemaakt die door IKON werd uitgezonden

Oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe (93) overleden
Oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe (93) overleden (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - sc Heerenveen

Excelsior heeft de eerste thuisgoal in de Eredivisie dit seizoen te pakken. Ryan Koolwijk opende na een dik kwartier de score tegen sc Heerenveen, maar dat kon uiteindelijk niet voorkomen dat de drie punten naar Friesland gingen.

Na een slappe eerste helft herstelde Heerenveen zich in de tweede helft, vooral dankzij Arber Zeneli, die kort na rust de gelijkmaker op liet tekenen. Marco Rojas nam de bal twintig minuten later met de arm mee en scoorde er de 1-2 mee. Een handsbal van Daniel Høegh in de slotfase had Excelsior wellicht een penalty op moeten leveren, maar scheidsrechter Allard Lindhout besloot anders.

Excelsior

1 - 2

sc Heerenveen

 18' Koolwijk    50' Zeneli
 70' Rojas
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.034
Arbiter: Allard Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Messaoud (Fortes/ 63)
Koolwijk
Caenepeel (Vermeulen/85)
El Azzouzi
Bruins (v.Duinen/75)
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie (Näss/86)
Woudenberg
Kobayashi
Thorsby (Rojas/67)
Schaars
ödegaard
Ghoochannejhad
Zeneli (Veerman/82)

Robben vertolkt hoofdrol voor overtuigend Bayern

Bayern München heeft zich hersteld van de verrassende 2-0 nederlaag bij TSG Hoffenheim van vorige week. De Duitse kampioen versloeg FSV Mainz 05.

Bayern wilde de nederlaag tegen Hoffenheim gauw wegspoelen en begon voor eigen publiek sterk. Al binnen elf minuten zorgde Robben voor de voorsprong, alhoewel het doelpunt op naam kwam van Thomas Müller, vervolgens van Robben en uiteindelijk toch van Müller. Zijn schot werd in het strafschopgebied van richting veranderd door Robben en daarom was keeper René Adler kansloos.

Diezelfde Robben dacht even later een doelpunt van Kingsley Coman voor te bereiden, maar diens schot spatte uiteen op de lat. Niet veel later werd het alsnog 2-0 en ditmaal was het doelpunt wel volledig van de Nederlander. Robben werd gelanceerd door Joshua Kimmich, ontsnapte aan de verdediging en koos oog in oog met Adler voor een koel stiftje. Daarmee zorgde Robben halverwege de eerste helft direct voor de ruststand.

Na de onderbreking werd het nog erger voor Mainz, want Müller stelde Robert Lewandowski met een knappe assist in staat om voor zijn man te komen en van dichtbij binnen te tikken. De Pool werd dertien minuten voor tijd ook bediend door Kimmich en knikte raak bij de tweede paal. Bayern heeft nu negen punten verzameld uit vier wedstrijden; koploper Hannover 96 staat op tien. Schalke 04 zegevierde bij Werder Bremen en staat net als Bayern op negen punten.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayern München - FSV Mainz 4-0
Werder Bremen - Schalke 04 1-2
Eintracht Frankfurt - FC Augsburg 1-2
VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg 1-0
RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach 2-2

Frankrijk en Australië op voorsprong in halve finales Davis Cup

In de halve finales van de Davis Cup hebben Australië en Frankrijk op zaterdag een voorsprong gepakt. Beide landen wonnen de dubbelwedstrijd, waardoor ze op 2-1 komen.

In Brussel speelt Australië tegen België. Jordan Thompson speelde daar samen met John Peers, een van de beste dubbelspelers ter wereld. De twee namen het op tegen Ruben Bemelmans en Arthur de Greef en waren in drie sets duidelijk te sterk: 6-3, 6-4, 6-0.

Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut traden in Lille aan tegen de Serviërs Filip Krajinovic en Nenad Zimonjic. Laatstgenoemde is een van 's werelds meest ervaren dubbelspelers, maar met zijn partner kwam hij er op een verloren tiebreak na niet aan te pas tegen de Fransen: 6-1, 6-2, 7-6 (3).

Zondag worden de Davis Cup-finalisten bekend. Dan staan in Brussel en Lille de beslissende wedstrijden in het enkelspel op het programma.

Crowdfunding kon leven Jermaine niet redden

Ondanks het rotsvaste vertrouwen dat Jermaine de Wind en zijn vriendin Lisette hadden in een expirimentele behandeling, is Jermaine afgelopen week overleden. Jermaine kreeg op zijn 18e te horen dat hij een agressieve hersentumor had en nog maximaal anderhalf jaar te leven had. Hij is uiteindelijk 27 jaar geworden. 

Vorig jaar, vlak voor kerst, kreeg Jermaine te horen dat hij was uitbehandeld: er waren maar liefst acht tumoren geconstateerd bij een controle. Maar Jermaine wilde leven. Hij wilde zijn kinderen zien opgroeien en oud worden met lisette. Er werd een crowdfundingsactie gestart zodat hij een expirimentele behandeling in de VS kon ondergaan. Ogenschijnlijk met succes, want op 15 juni dit jaar plaatste hij nog een post op Facebook waarin hij schreef dat de derde MRI op rij er clean uitzag. In totaal bracht de crowdfundingsactie zo'n 166.000 euro op, terwijl 250.000 het beoogde doel was.  Jermaine kon het restant van de behandeling, het slikken van dure medicijnen, niet afmaken. 

Toen sloeg het noodlot toe en in juli moest er een PET-scan gemaakt worden vanwege donkere vlekjes op de MRI. De hersentumor was terug en het ging snel bergafwaarts: op 31 juli werd Jermaine opgenomen in een hospice. Vrijdag 15 september werd bekend gemaakt dat hij was overleden, een paar dagen voordat zijn boek Opgeven is geen optie uit zou worden gebracht. 

 

U2 annuleert concert St. Louis wegens rellen

Het concert dat U2 zaterdagavond zou geven in Saint Louis gaat niet door na rellen. De concertorganisator Live Nation en de band hebben in een verklaring laten weten dat ze de veiligheid van het publiek niet kunnen garanderen.

In de Amerikaanse stad waren eerder op zaterdag rellen uitgebroken nadat een blanke voormalige politieagent was vrijgesproken van moord op een zwarte verdachte. De politie zette traangas en rubberen kogels in tijdens botsingen met de demonstranten.

U2 wilde optreden in de Dome at America's Center, met een capaciteit van 70.000 bezoekers. Mensen die een toegangskaartje hadden gekocht krijgen hun geld terug, meldt Billboard.

Andere concerten in de buurt gaan wel door, waaronder het concert van Ed Sheeran in Scottrade Center op zondagavond.

U2 annuleert concert St. Louis wegens rellen
U2 annuleert concert St. Louis wegens rellen (Foto: BuzzE)

Falcao niet te stoppen in Ligue 1

Radamel Falcao is dit seizoen niet te stoppen. De Colombiaan loodste AS Monaco zaterdag naar een 3-0 zege op Strasbourg. De aanvaller verzorgde een assist en twee doelpunten. De teller staat dit seizoen op negen competitiegoals en daarmee is Falcao de eerste speler in veertig jaar die na zes duels in de Ligue 1 minstens acht keer scoorde. Monaco staat op gelijke hoogte met Paris Saint-Germain, maar de Parijzenaars hebben wel een duel tegoed.

Opnieuw maakte Terence Kongolo geen deel uit van de wedstrijdselectie van Monaco. De thuisploeg was voor rust meermaals dicht bij een openingsdoelpunt, maar schoten van Falcao, Rachid Ghezzal en Stevan Jovetic leverden niet het gewenste resultaat op; doelman Bingourou Kamara keepte een goede eerste helft. Vlak voor rust was er voor hem echter geen houden aan, toen Rony Lopes bij de tweede paal eenvoudig kon binnentikken. De aandacht van Strasbourg ging uit naar Falcao, die de assist gaf op zijn geheel vrijstaande ploeggenoot.

Na de onderbreking was het de beurt aan de Colombiaan zelf om toe te slaan. Falcao dook pal voor het doel op en werd gevonden door linksback Jorge, waarna het voor de spits een koud kunstje was om de marge te verdubbelen. Enorm geklungel van Kader Mangane leidde halverwege het tweede bedrijf tot de 3-0. De aanvoerder van de bezoekers raakte de bal onder druk van Falcao volledig verkeerd, verloor zijn evenwicht en zag vanaf de grond hoe Falcao afstormde op het doel om de eindstand te bepalen.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
AS Monaco - Strasbourg 3-0
Dijon - Saint-Etienne 0-1
Guingamp - Lille 1-0
Nantes - Caen 1-0
Troyes - Montpellier 0-1

Viesdunne Froome uit de kleren, kritiek mag niet

Wielrenner Chris Froome is voor een fotograaf uit de kleren gegaan. De Britse krant The Times kwam met een - ietwat gephotoshopte - foto waarop de winnaar van de Tour de France en Vuelta a España van dit jaar naakt op een fiets rijdt, waardoor een ieder kan 'genieten' van het nogal dunne lichaam van de Brit.

"De proporties van mijn lichaam zijn eigenlijk een beetje absurd, als ik in de spiegel kijk voel ik me een beetje belachelijk, dat geef ik wel toe", aldus Froome. "Twee jaar geleden bleek uit een test dat ik 9,8 procent lichaamsvet had, ik had gedacht dat het lager was. Ik weet zeker dat dat kan, maar dan zal het riskant worden....wat gebeurt er bijvoorbeeld met je immuunsysteem?"

Kritiek uiten op Froome's lichaam is overigens niet toegestaan. Dat deed bijvoorbeeld Eurosport-commentator José Been heel voorzichtig op Twitter. "Ik wist dat Sky artsen had, maar dit kan toch voor niemand gezond zijn", luidde de niet bijzonder heftige kritiek. Froome staat er niet om bekend dergelijke boontjes zelf te doppen, dat doet mevrouw Froome wel voor hem: "Lees het artikel, Chris heeft 10% lichaamsgewicht. Perfect gezond voor een man en veel gezonder dan jouw 40%", zo vuurde Michelle de nodige virtuele kogels af op Been. Die werd vervolgens uiteraard geblokkeerd, want iets slechts zeggen over Froome mag niet.

Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier

Het befaamde Oktoberfest in München is zaterdag begonnen met regen, maar door het snel stromende bier waren de duizenden dorstige liefhebbers het herfstige weer gauw vergeten. Buiten nat, binnen in de tenten gerstenat en plezier. In de aloude sfeer, met Dirndl en Lederhose, maar sinds de terreurdreiging in Duitsland ook met extra aandacht voor de beveiliging van de 184e 'Wiesn'. Belangrijkste afspraak: de Bondsdagverkiezing is de komende weken geen gespreksthema.

Burgemeester Dieter Reiter meldde zich als eerste van de hoogwaardigheidsbekleders op het feestterrein, waar hij zoals de traditie wil om 12.00 uur het eerste vat aanslaat. Het wachten was even op eregast Horst Seehofer, wiens koets vertraagd was onder meer omdat de Beierse minister-president 's ochtends nog overleg had met de veiligheidsdiensten. "Hij nam de tijd", zei Reiter. "Of hij had de langzamere paarden."

Klokslag twaalf deed Reiter zijn plicht ter opening van het grootste volksfeest ter wereld, zette de tap open en proostte met volle pul met Seehofer op een vredig verloop. Dat is ieders grootste wens: hopelijk gebeurt er niets. "Alles wat menselijk gezien mogelijk is, is gedaan", zei Seehofer. "Verder moeten de mensen kalm en vrolijk de Wiesn vieren. Niet constant aan de problemen van alledag denken, maar hier de tijd voor ontspanning nemen." Ook Reiter toonde zich een optimist. "Ik ben elke dag buiten en test het live uit. Ik heb ook geen angst."

De bezoekers - er worden er in totaal zo'n zes miljoen verwacht - lieten zich door de strenge veiligheidsmaatregelen noch het slechte weer weerhouden. De eersten stonden al in alle vroegte, toen het nog donker was, met koffie, broodjes en bier klaar tot de poorten om 9.00 uur opengingen en ze naar binnen konden stormen om een fijn plekje te veroveren. Wie in de haast zijn of haar feestkledij is vergeten kan tot 3 oktober op weg naar de Theresiaweide op voldoende plekken nog een leren broek of een bont boerenjurkje aanschaffen om er op zijn Zuid-Duits bij te horen.

Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier
Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier (Foto: ANP)

Pedersen wint Ronde van Denemarken

Mads Pedersen heeft de Ronde van Denemarken op zijn naam geschreven. De Deen zag zijn leiderstrui vandaag in de vijfde en laatste etappe niet meer in gevaar komen.

De laatste etappe, over 198 kilometer naar Aarhus, kende een groep van zeven man die op avontuur gingen. Onder de zeven renners Tim Ariesen van Roompot-Nederlandse Loterij. De kopgroep had een maximale voorsprong van vijf minuten. Op twee kilometer voor de finish was het peloton weer compleet. In de massasprint die volgde was het Max Walscheid van Team Sunweb die het snelste was.

Verschijningsdatum voor John Wick: Chapter Three

Goed nieuws voor de fans van de John Wick-films. Lionsgate en Summit Entertainment hebben vandaag namelijk onthuld wanneer het derde en tevens afsluitende deel van deze epische trilogie in de bioscoop zal verschijnen. Je zult echter nog wel wat geduld moeten hebben. De door Chad Stahelski geregisseerde film John Wick: Chapter Three, met Keanu Reeves in de hoofdrol, zal pas vanaf 17 mei 2019 op het witte doek te bewonderen zijn.

Aan het einde van John Wick: Chapter Two konden we zien hoe het personage John Wick op de vlucht moest slaan voor andere levensgevaarlijke huurmoordenaars. Het scenario voor John Wick: Chapter Three zal worden geschreven door Derek Kolstad, die ook de scripts voor de voorgaande delen leverde. Deze films brachten wereldwijd meer dan 250 miljoen dollar op.

John Wick: Chapter Three vanaf 2019 al in de bioscoop
John Wick: Chapter Three vanaf 2019 al in de bioscoop!

Politie doorzoekt huis in verband met aanslag

De Britse politie doorzoekt een huis in Sunbury in de buurt van Londen. De doorzoeking volgt op de arrestatie van een achttienjarige verdachte in verband met de aanslag op een metro in Londen.

De gebouwen in de omgeving zijn uit voorzorg ontruimd. De Londense politie heeft een gebied in een straal van 100 meter rond de woning afgezet om de operatie te vergemakkelijken. Zij wordt ondersteund door de politie van Surrey.

Bij de half mislukte aanslag in de Londense metro raakten vrijdag 29 mensen gewond.

Politie doorzoekt huis in verband met aanslag
Politie doorzoekt huis in verband met aanslag (Foto: ANP)

Trentin ook de beste in Primus Classic

Matteo Trentin heeft Primus Classic op zijn geschreven. De Italiaan, die de afgelopen weken ook succesvol was in de Ronde van Spanje met vier ritzeges, reed in eerste instantie samen met Jean-Pierre Drucker weg uit een kopgroep van vijftien renners. In de laatste twee kilometer was hij ook te sterk voor de Luxemburger.

Dylan Groenewegen zou niet aan de start komen. De renner van LottoNL-Jumbo stond wel op de startlijst, maar voelde zich niet lekker. De Nederlandse sprinter werd vrijdag nog wel tweede in de Koolskamp Koers achter Fernando Gaviria.

Na 23 kilometer ontstond de vroege vlucht met zes renners. Bij de zes zou er met Martijn Budding één Nederlander bijzitten. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap Alex Kirsch (Veranclassic), Romain Guillemois (Direct Energie), Kenny Molly (Fortuneo) en Guillaume Haag (T.Palm - Pole Continental Wallon). Het zestal zou drie minuten en dertig seconden bij elkaar fietsen.

Op dertig kilometer van de streep zou er een kopgroep van vijftien renners. Quick-Step Floors was het best vertegenwoordigd met vier renners (Gaviria, Trentin, Ariel Maximiliano Richeze en Dries Devenyns). De kopgroep leek het te gaan redden, al zou het peloton altijd binnen de dertig seconden zitten van de kopgroep.

In de laatste vijf kilometer reden Trentin samen met Drucker weg uit de kopgroep. De twee leken te gaan sprinten voor de zege, maar op een brug kon de Luxemburger de Italiaan niet meer volgen, waarna Trentin solo zou aankomen in Boortmeerbeek. De rest van de kopgroep werd nog gegrepen door het peloton, waar André Greipel de massasprint won voor Gaviria.

Mola opnieuw wereldkampioen triatlon

Mario Mola heeft zijn wereldtitel op de olympische afstand geprolongeerd. De 27-jarige Spaanse triatleet kwam als derde over de streep in Rotterdam wat voldoende was voor de eindzege in de World Triathlon Series. Mola boekte dit seizoen vier zeges in de reeks van negen wedstrijden in de WK-serie. Hij wist de winst de winst te pakken Gold Coast, Yokohama, Hamburg en Montreal.

In Rotterdam ging de zege naar Vincent Luis. De Fransman was na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen de snelste voor de Noor Kristian Blummenfelt, die voor de vierde keer op het podium stond in een wedstrijd die meetelde voor het WK.

Marco van der Stel was de enige Nederlander aan de start in Rotterdam. De Nederlandse triatleet wisselde na het fietsen nog als zevende, maar tijdens het lopen verloor de Rotterdammer een kleine vijf minuten op Luis.

Van der Stel miste de Olympische Spelen van Rio, maar zet alles op deelname in 2020 in Tokio. "Er komt een lange winter aan waar ik me vooral ga focussen op het hardlopen. Als ik een minuut van mijn beste tijd afhaal, kom ik al dichterbij de toppers. Ik acht dat zeker mogelijk.''

Man met piemel vast in halterschijf, brandweer opgeroepen

De brandweer in het Duitse Worms kreeg deze week een vrij bijzondere oproep. Een man zat met zijn jongeheer vast in een 2,5 kilogram wegende halterschijf, in principe geen traditionele plek om je leuter in te steken. Duitsers maken uiteraard geen grappen en dus wist de brandweer dat het ernst was.

De man was al naar het ziekenhuis gebracht, maar de artsen slaagden er niet in om de flink uit de kluiten gewassen cockring te verwijderen. De brandweer ging aan de slag om de inmiddels ongetwijfeld behoorlijk paarsgepunte lans (© Djeez) te bevrijden. 

De geile fitnessfan werd onder verdoving gebracht en met een slijper, een pneumatische zaag en wat hydraulische reddingsapparatuur slaagde men erin de schijf voorzichtig in stukken te breken en de pielemuis te bevrijden.

"Doe dit niet na", gaf de lokale brandweer bij een Facebookpost over het voorval nog even mee. Je weet wel, mocht je denken dat het toch wél een goed idee is. Ook met glijmiddel raden we het toch van harte af.

All Blacks bezorgen Zuid-Afrika zwaarste nederlaag ooit

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben in het Rugby Championship een enorme klap uitgedeeld aan Zuid-Afrika. De All Blacks waren de Springboks met 57-0 de baas, de grootste nederlaag ooit voor de Zuid-Afrikaanse ploeg.

De Nieuw-Zeelanders wisten in de eerste helft al vier tries op het scorebord te krijgen en voegden er in de tweede helft nog drie aan toe. Opvallend was dat alle zeven tries door zeven verschillende spelers gemaakt werden. Beauden Barrett trapte de ene na de andere conversie tussen de palen en droeg zo ook zijn steentje bij aan de monsterzege.

De hoogtepunten van de monsterzege van de All Blacks (Bron: YouTube)

Australië nam het in Canberra op tegen Argentinië, dat na de eerste helft een 10-13 voorsprong in handen had. Dat draaiden de Australiërs in de tweede helft vakkundig om, met onder meer tries van Israel Folau en Sekope Kepu. De Argentijnen deden in de slotfase nog iets terug, maar een try van Jordan Uelese zette de eindstand van 45-20 op het bord.

Nieuw-Zeeland staat na vier van de zes speelronden ruim aan de leiding, dankzij vier overwinningen. Zuid-Afrika heeft er twee, Australië één en Argentinië verloor tot nu toe alles.

Vettel grijpt pole in Singapore, Verstappen tweede

Sebastian Vettel heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De Duitser verpulverde met de Ferrari met een tijd van 1.39,491 het baanrecord in de straten van Marina Bay. Max Verstappen reed met de Red Bull naar de tweede tijd, vlak voor teamgenoot Daniel Ricciardo.

In de kwalificatie werd spektakel verwacht en dat kwam er ook. Dat begon al in Q1 waar fel werd gestreden om een plek bij de beste vijftien. Dat de Saubers van Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson af zouden vallen was geen verrassing, maar om de overige posities ontstond in de laatste minuten een gevecht. Felipe Massa had met de Williams even de muur geraakt en Carlos Sainz had een rookpluim uit zijn Toro Rosso, maar zij konden in het slot nog een tijd neerzetten. Kevin Magnussen leek veilig toen hij een tiende tijd klokte, maar toen de vlag gevallen was viel de Deen er alsnog buiten, net als Massa. Ook Lance Stroll lag er met de Williams uit. De Canadees toucheerde in zijn laatste vliegende ronde nog even de muur.

Q2 toonde al direct aan dat het om poleposition een gevecht zou worden tussen de Red Bulls en de Ferrari's, met daarachter de Mercedessen. Verstappen klokte net als in Q1 de snelste tijd, maar de concurrentie was dichtbij. Daarachter sloot Nico Hülkenberg aan met de Renault, net als de McLarens van Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso, terwijl Sainz het ook nipt haalde. Jolyon Palmer haalde het net niet, net als Romain Grosjean, Daniil Kvyat en de Force India's van Esteban Ocon en Sergio Perez.

In Q3 was Verstappen de eerste die met 1.39,814 de grens van de 1.40 minuten slechtte. De Nederlander pakte er evenwel geen poleposition mee, want Vettel was nipt sneller en in de tweede run snoepte de Duitser nogmaals er tijd vanaf. Verstappen verbeterde zich niet meer, maar had geluk dat teamgenoot Ricciardo op iets minder dan drie honderdste strandde. Kimi Räikönen pakte de vierde plek, voor kampioenschapsleider Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Hülkenberg, Alonso, Vandoorne en Sainz.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:39.491   6
2 M. Verstappen Red Bull 1:39.814 +0:00.323 6
3 D. Ricciardo Red Bull 1:39.840 +0:00.349 6
4 K. Räikkönen Ferrari 1:40.069 +0:00.578 6
5 L. Hamilton Mercedes 1:40.126 +0:00.635 6
6 V. Bottas Mercedes 1:40.810 +0:01.319 6
7 N. Hülkenberg Renault 1:41.013 +0:01.522 6
8 F. Alonso McLaren 1:41.179 +0:01.688 6
9 S. Vandoorne McLaren 1:41.398 +0:01.907 6
10 C. Sainz Toro Rosso 1:42.056 +0:02.565 6
11 J. Palmer Renault 1:42.107   6
12 S. Perez Force India 1:42.246 +0:00.139 5
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:42.338 +0:00.231 6
14 E. Ocon Force India 1:42.760 +0:00.653 6
15 R. Grosjean Haas F1 1:43.883 +0:01.776 5
16 K. Magnussen Haas F1 1:43.756   8
17 F. Massa Williams 1:44.014 +0:00.258 6
18 L. Stroll Williams 1:44.728 +0:00.972 9
19 P. Wehrlein Sauber 1:45.059 +0:01.303 9
20 M. Ericsson Sauber 1:45.570 +0:01.814 6

Davis Cup-team wint wel dubbelspel

Na twee verliespartijen heeft Nederland in de Davis Cup-wedstrijd tegen de Tsjechische tennissers de stand op 2-1 gebracht.  Robin Haase en Matwé Middelkoop wonnen het dubbelspel van Pavlasek/Roman Jebavy in vier sets: 4-6, 6-4, 7-6 (1) en 6-4.

Morgen valt de beslissing. Dan worden er nog twee enkelpartijen afgewerkt. Haase speelt morgen als eerste, gevolgd door Thiemo de Bakker.

'Katwijkse wil gewoon normaal leven'

Barbara werd vorig jaar op 2 oktober verlaten door haar man, die er met een andere vrouw vandoor ging. Ze bleef achter met twee kinderen en een hond. Het huis waar ze woonden werd sneller dan verwacht verkocht en doordat Barbara verzuimd had om zich in te schrijven bij woningnet, stond ze op straat. Een urgentieaanvraag voor een sociale huurwoning bracht tot op heden nog geen soelaas. 

Inmiddels woont Barbara met haar kinderen en hond al ruim anderhalve maand op de camping in een tent. Zelf is ze het kamperen wel gewend van vroeger, maar de kinderen vinden het maar niks. Zeker nu het kouder wordt vragen ze regelmatig: "Is er niet nog een warm dekentje, of is er geen kacheltje?"

Barbara vind dat er door de gemeente en de woningbouwvereniging Dunavie slecht naar haar situatie gekeken wordt: "Ik ben niet racistisch, maar ik woon al mijn hele leven in Katwijk en zie dat buitenlanders wel een huisje krijgen". Ze kunnen binnenkort in een zomerhuisje terecht maar Barbara wil meer: "Het doel is dat het een vast huis gaat worden. Dat ik lekker kan douchen. Geen regenpletters meer over mijn hoofd en gewoon normaal kan leven"

 

Zamparella de beste in Memorial Marco Pantani

Marco Zamparella heeft de veertiende editie van de Memorial Marco Pantani. De 29-jarige Italiaan van Amore & Vita was na 189,8 kilometer de snelste van een groep van vier renners. Diego Ulissi, die afgelopen zondag nog de WorldTour-wedstrijd Grand Prix Cycliste de Montréal wist te winnen, kwam als tweede over de streep. Egan Arley Bernal kwam als derde over de streep. Zamparela was al heel de dag dag in de aanval geweest.

Marco Zamparella (Amore & Vita – Selle SMP presented by FONDRIEST) en Sebastian Schönberger (Tirol Cycling) kozen al snel na de start voor de aanval. De Italiaan en de Oostenrijker zouden een voorsprong van vijf minuten krijgen van het peloton.

Tot aan zeventig kilometer van de streep verliep het rustig in het peloton, totdat Androni-Sidermec-Bottecchia duo Egan Bernal en Mattia Cattaneo in de aanval trokken. De twee zouden Diego Ulissi met zich meekrijgen. Het drietal zou snel komen aansluiten bij Zamparella, die ondertussen zich had verlost van Schönberger.

Het viertal had na de afdaling van de Montevecchio een voorsprong van één minuut op het peloton, waar Fortuneo-Oscaro de leiding had. Het peloton kwam terug tot veertig seconden, maar verder kwam het peloton niet. De kopgroep zou de voorsprong uitbreiden naar anderhalve minuut, waarna het duidelijk was dat een van de vier de zege zou pakken.

De vier renners bleven goed samenwerken en in de sprint was Zamparella de snelste voor zijn landgenoot Ulissi. Bernal zou derde worden voor zijn ploeggenoot Cattaneo. In de achtergrond zou Sonny Colbrellli de sprint winnen van het peloton voor Elia Viviani en Francesco Gavazzi


Tennisster Kato voor eigen publiek in eerste WTA-finale

Het WTA-toernooi van Tokyo kent twee qualifiers als finalisten. De Kazakhse Zarina Diyas sloeg zich in de halve finales langs titelverdedigster Christina McHale. Diyas won de eerste set, maar McHale sloeg in set twee hard terug. Toch wist Diyas het tij te keren en in de derde set knokte ze zich met een 6-4, 0-6, 6-3 zege alsnog naar de finale, haar tweede ooit - in 2014 stond ze op hetzelfde toernooi in haar eerste finale, die ging verloren.

Diyas neemt het in de eindstrijd op tegen de Japanse Miyu Kato, eveneens een qualifier. Dat gold ook voor de jonge Kroatische Jana Fett, Kato's opponente in de halve eindstrijd en winnares van de eerste set. Kato sleepte de tweede set via een tiebreak uit het vuur en pakte via set drie de wedstrijd, waarmee ze voor het eerst in een WTA-finale in het enkelspel staat: 4-6, 7-6 (1), 6-4.

Oudste mens (117) ter wereld overleden

Violet Moss-Brown, voor zover bekend de oudste mens op de planeet, is vrijdag op 117-jarige leeftijd in Montego Bay Jamaica overleden. Dat meldt de Jamaicaanse premier Andrew Holness zaterdag via Twitter.

Moss-Brown was op 10 maart 1900 geboren in Jamaica. Zij volgde de Italiaanse Emma Morano op als 'werelds oudste. Morano overleed op 15 april van dit jaar op eveneens 117-jarige leeftijd. Zij was geboren op 29 november 1899.

Volgens haar 96-jarige zoon is een van haar geheimen voor haar lange leven het niet eten van twee soorten vlees: kip en varken. Wel was ze dol op vis, schapenvlees en koeienvoet. Verder at ze graag zoete aardappelen, mango's en sinaasappelen, schrijft The Daily Star.

De op 4 augustus 1900 geboren Japanse Nabi Tajima is met eveneens 117 jaar nu voor zover bekend de oudste persoon op aarde.

Crystal Palace verliest ook zonder De Boer en vestigt Premier League-record

Roy Hodgson heeft zaterdag niet voor een schokeffect bij Crystal Palace kunnen zorgen. Ook de eerste wedstrijd zonder Frank de Boer ging verloren. In eigen huis verloor de Londense club van Southampton. Steven Davis maakte na zes minuten al de winnende treffer en zodoende wachten The Eagles nog altijd op het eerste punt én het eerste doelpunt in dit Premier League-seizoen: 0-1.

Het vroege doelpunt van Davis zorgde voor het klasseverschil in de eerste helft. Dusan Tadic ontdeed zich in het strafschopgebied van Timothy Fosu-Mensah en zette voor. Wayne Hennessey kreeg zijn handen tegen de bal, die echter in de voeten van Davis belandde. De Welsh international schoot het leer vervolgens tegen de touwen.

Crystal Palace had via Christian Benteke en de in de basis teruggekeerde Ruben Loftus-Cheek kansen op de gelijkmaker, maar de afwerking liet te wensen over. Vier minuten na rust had Jason Puncheon een dot van een kans op de 1-1, na voorbereidend werk van Jeffrey Schlupp. Fraser Forster kon op de lijn echter redding brengen.

De start van Crystal Palace aan de tweede helft mocht er zijn, maar naarmate de tijd verstreek kreeg Southampton meer grip op het duel. Palace kwam opnieuw niet tot scoren en groeide vanaf de tachtigste minuut uit tot de club die het langst wacht op het eerste Premier League-doelpunt van het seizoen, in totaal 454 minuten. Bij The Saints mocht Virgil van Dijk in de slotfase invallen voor Tadic.

Quinziato stopt per direct met wielrennen

Manuel Quinziato stopt per direct met wielrennen. Al eerder gaf de Italiaan van BMC aan na dit seizoen zijn fiets aan de wilgen te hangen.

BMC riep de Italiaan op voor de ploegentijdrit tijdens het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Quinziato heeft het parcours echter verkend, en vindt dat hij niet geschikt is voor de omloop, en daarom zijn plek afgeeft.

Tejay van Garderen is de vervanger van Quinziato. "Ik weet wat ik kan, maar vooral wat ik niet kan. Tejay, die al als reserve op de lijst stond, komt op dit parcours veel beter tot zijn recht. Ik wil uiteindelijk altijd het beste voor het team en dat ze een zo groot mogelijke kans op winst maken. Dan moet je eigenbelang opzij zetten", aldus de Italiaan.

Acht jaar schorsing voor wielrenner Diniz

Wielrenner Alex Diniz heeft een schorsing van acht jaar aan zijn broek gekregen. De 31-jarige Braziliaan werd al in maart voorlopig geschorst wegens afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort.

De internationale wielerbond UCI heeft nu bekendgemaakt dat het Diniz voor acht jaar geschorst heeft. De lange schorsing heeft hij te danken aan het feit dat het zijn tweede overtreding van de dopingregels is: in 2009 werd hij al eens voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van EPO.

Diniz' team, Funvic/Soul Brasil, hing aan het begin van het jaar een flinke schorsing boven het hoofd, omdat de Braziliaan allesbehalve het eerste dopinggeval is. Vooralsnog rijdt het team echter gewoon rond in de internationale koersen.

Hier gaat het NL-Ontwikkelingsgeld naar toe

Moderne anticonceptie voor 1,8 miljoen vrouwen. En 200.000 banen gecreëerd of behouden in lokale ondernemingen. Het zijn slechts twee voorbeelden van wat er met Nederlands ontwikkelingsgeld is bereikt in 2016. Een overzicht van alle resultaten is te vinden op de nieuwe website: www.osresultaten.nl "Het gaat uiteindelijk om twee dingen: Het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en aan de Nederlandse belastingbetaler laten zien dat zijn geld effectief wordt besteed", aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nadat de jaarlijkse resultatenrapportage, op een inzichtelijke manier gepresenteerd, vorig jaar voor het eerst op een Engelstalige website werd gepubliceerd (www.dutchdevelopmentresults.nl) volgt nu dus de Nederlandstalige versie. Iedereen die geïnteresseerd is – burgers, ondernemers, of medewerkers van maatschappelijke organisaties - kan met een paar klikken zien wat op de diverse beleidsterreinen gebeurt en wordt gepresteerd.

Naast seksuele gezondheid & rechten en de positie van vrouwen bestrijkt de site nog een groot aantal andere thema’s. Zoals: het stimuleren van ondernemerschap, het bevorderen van veiligheid & rechtsorde, het realiseren van voedselzekerheid, de beschikbaarheid van schoon water, het verlenen van noodhulp en steun aan burgerorganisaties. Enkele andere voorbeelden van resultaten in 2016 zijn: Bijna 2 miljoen boeren verhoogden vorig jaar hun productie, zodat hun inkomen kan stijgen. En 2,2 miljoen mensen kregen toegang tot hernieuwbare energie, denk aan zon, wind of biogas. Ploumen: "Investeren in ontwikkeling rendeert. En die lijn zullen we moeten vasthouden om in 2030 de Global Goals (SDG’s) te behalen, met als belangrijkste ambitie het uitbannen van extreme armoede in de wereld".

Uit de rapportages van 2013 tot en met 2016 blijkt verder onder meer dat door Nederlandse inzet in totaal tien miljoen mensen toegang tot schoon water hebben gekregen, 16 miljoen mensen nu betere sanitaire voorzieningen hebben en meer dan zeven miljoen mensen gebruik kunnen maken van hernieuwbare energie.

Fout Ericsson in training levert gridstraf op

Marcus Ericsson heeft voor de Grand Prix van Singapore een gridstraf van vijf plekken aan de broek gekregen. De Zweed parkeerde zijn Sauber zaterdag tijdens de derde vrije training achterwaarts in de muur, wat schade aan zijn versnellingsbak opleverde.

Nader onderzoek door het team wees uit dat Ericsson de rest van het weekeinde met een andere versnellingsbak zal moeten rijden, waardoor hij op de grid naar achteren moet.

Op het circuit van Monza had de Zweed tijdens de Grand Prix van Italië nog het nodige geluk: door gridstraffen van andere coureurs schoof hij op naar de voor Sauber zeer nette elfde plek op de startopstelling.

Film Loes Luca breekt crowdfunding-record

Actrice Loes Luca heeft een nieuw record op haar naam gezet. Haar nieuwe film Mi Vida heeft binnen een etmaal de hoogste crowdfunding-opbrengst ooit opgeleverd op het platform Cinecrowd, zo maakte producent Phanta Film zaterdag bekend.

De tragikomedie haalde binnen 24 uur ruim 5.000 van de 22.500 benodigde euro's binnen. Donateurs maken onder meer kans op kaartjes voor de wereldpremière of een reis naar de filmset in Spanje. Ook organiseren de makers voor donateurs een 'sangria-borrel' op het Nederlands Film Festival.

Luca speelt in het speciaal voor haar geschreven scenario een onlangs gepensioneerde kapster van wie het leven een drastische wending krijgt tijdens een taalcursus in Spanje. Haar voornemen een heel nieuw leven op te bouwen stuit op veel weerstand van haar kinderen.

De opnames van Mi Vida gaan van start in het voorjaar van 2018 en vinden plaats in Zuid-Spanje. "Het maken van een film met Loes Luca in de hoofdrol is een lang gekoesterde wens", aldus regisseur Norbert ter Hall, die eerder onder meer verantwoordelijk was voor hitserie A'dam-EVA. "Loes verstaat als geen ander de kunst om wat zwaar is licht te maken, zonder dat het plat of oppervlakkig wordt."

Film Loes Luca breekt crowdfunding-record
Film Loes Luca breekt crowdfunding-record (Foto: BuzzE)

Verstappen bovenaan in laatste training Singapore

Red Bull Racing heeft de vrije trainingen op het Marina Bay Circuit in Singapore bijzonder sterk afgesloten. Daniel Ricciardo was vrijdag twee keer de snelste, zaterdag zette Max Verstappen de snelste tijd van allemaal neer.

Ricciardo ging zaterdag aanvankelijk goed mee, maar zijn training zat er door een touché met de muur wat vroeger op dan gepland. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton bleven dicht in de buurt van Verstappen en stonden als enige twee binnen een halve seconde. In de slotfase vonden Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne plots nog een bak snelheid in hun McLaren's, goed voor de vierde en vijfde tijd, voor Ricciardo.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:41.829   11
2 S. Vettel Ferrari 1:41.901 +0:00.072 13
3 L. Hamilton Mercedes 1:41.971 +0:00.142 16
4 F. Alonso McLaren 1:42.383 +0:00.554 11
5 S. Vandoorne McLaren 1:42.439 +0:00.610 13
6 D. Ricciardo Red Bull 1:42.517 +0:00.688 11
7 N. Hülkenberg Renault 1:42.549 +0:00.720 10
8 V. Bottas Mercedes 1:42.592 +0:00.763 16
9 K. Räikkönen Ferrari 1:42.708 +0:00.879 16
10 S. Perez Force India 1:43.010 +0:01.181 14
11 E. Ocon Force India 1:43.109 +0:01.280 15
12 C. Sainz Toro Rosso 1:43.356 +0:01.527 17
13 J. Palmer Renault 1:43.368 +0:01.539 11
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.574 +0:01.745 17
15 F. Massa Williams 1:43.724 +0:01.895 17
16 K. Magnussen Haas F1 1:44.041 +0:02.212 16
17 L. Stroll Williams 1:44.223 +0:02.394 18
18 R. Grosjean Haas F1 1:44.295 +0:02.466 16
19 P. Wehrlein Sauber 1:45.760 +0:03.931 15
20 M. Ericsson Sauber 1:46.339 +0:04.510 7

Tafeltennissters komen op EK net tekort tegen Duitsland

De Nederlandse tafeltennissters zijn op het EK voor landenteams in de halve finales uitgeschakeld. In Luxemburg was het team van bondscoach Li Jiao dicht bij een grote stunt tegen regerend en zevenvoudig kampioen Duitsland, maar het mocht net niet baten.

Li Jie zette Nederland op voorsprong door Shan Xiaona in vier games te verslaan, waarna Britt Eerland kansloos was tegen de Duitse kopvrouw Han Ying. Kim Vermaas zette Nederland op 2-1 door een felbevochten en knappe zege te boeken op Nina Mittelham, waarna Li het af kon maken.

De Nederlandse kopvrouw won de eerste twee games tegen de Duitse kopvrouw Han, maar liet het vervolgens volledig door haar handen glippen en verloor met 2-3. Eerland bood bij vlagen redelijk partij tegen Shan, maar de Duitse was simpelweg te sterk en sloeg haar team in vier games naar de finale.

Koala hangt kilometers aan wielas van auto

Een koala heeft al hangend aan de as van een terreinwagen een rit op een Australische weg overleefd. Pas na zestien kilometer hoorde de bestuurder de kreten van het getraumatiseerde dier en stopte.

Het koalavrouwtje had zich in de wielkast van de auto genesteld toen deze stond geparkeerd aan de rand van Adelaide in het zuiden van Australië.

Een wildopzichter moest de brandweer inschakelen om het buideldier te bevrijden. "Ik kon haar verbrande vacht ruiken", zei opzichter Jane Brister, van Fauna Rescue. "Het zal in die ruimte bloedheet zijn geweest."

Hoewel het beest verder niet gewond was, werd duidelijk dat het om een zogende moeder ging. Brister heeft nog dagen naar het jong gezocht maar kon het niet vinden. De koala zelf is na een paar dagen weer in het wild uitgezet. Het is onbekend hoe de auto er aan toe is. 

De koala staat sinds 2012 op de Australische lijst van kwetsbare soorten. Van de soort leven minder dan 100.000 exemplaren en misschien slechts 43.000 volgens schattingen van de Australische Koala Foundation.

Koala hangt kilometers aan wielas van auto
Koala hangt kilometers aan wielas van auto (Foto: BuzzO)

Ome Willem schrikt van 'dachautje spelen'

Zanger en presentator Edwin Rutten schrok toen hij onlangs de beelden terugzag van de roemruchte ontgroening van het Amsterdamsch Studenten Corps in 1962. Dat vertelt hij zaterdagavond in het NPO-programma Andere Tijden.

De eerste uitzending van het nieuwe seizoen blikt terug op het ontgroeningsincident waarmee het ASC begin jaren zestig wereldwijd in de media belandde. Eerstejaars studenten werden halfnaakt op een krappe, benauwde zolder neergezet terwijl een incontinent varken in dezelfde ruimte zijn uitwerpselen liet lopen. Dit ritueel werd 'Dachautje spelen' genoemd.

De zaak kwam naar buiten toen de vader van een afvallige feut een boze brief naar de NRC schreef. In de uitzending van Andere Tijden blikken vier eerstejaars die erbij waren terug op het incident. Onder hen bevinden zich D66-coryfee Gerrit Jan Wolffensperger en Edwin 'Ome Willem' Rutten.

Scabreuze tekst
"Ik schrik van deze foto", bekent Rutten in de uitzending als hij wordt geconfronteerd met een van de weinige beelden die van de 'Dachau-nacht' bestaat. "Ik heb het toen natuurlijk ook gezien. Maar dit is niet gering dit." Hij beklemtoont echter niet alleen maar negatieve herinneringen te hebben aan de groentijd. "Er was ook het groentoneel; dat was meer op voet van gelijkheid", stelt Rutten. "Ik zong onder meer The Lady is a Tramp, maar dan voorzien van een scabreuze tekst."

Het voormalige corpslid dat de term 'Dachautje spelen' verzon, meldt via een van de oud-leden die aan het woord komen zich nog steeds diep te schamen voor zijn vondst. Andere Tijden is zaterdag om 21.20 uur te zien op NPO2.

Edwin Rutten schrikt van beelden ontgroening
Ome Willem schrikt van 'dachautje spelen' (Foto: BuzzE)

Fans gedenken verjaardag Moore met 007-film

De James Bond Nederland-vereniging organiseert op 13 oktober in bioscoop Eye in Amsterdam een eenmalige vertoning van de 007-klassieker The Spy Who Loved Me. De bijeenkomst vindt plaats om Bond-vertolker Roger Moore te eren. Moore, die in mei overleed, zou op 14 oktober 90 jaar geworden zijn.

The Spy who loved me uit 1977 geldt als een van de beste films uit de Bond-reeks. Ook Moore zelf prees de titel meerdere malen als een van zijn favorieten. James Bond moet het opnemen tegen een psychopaat die een nieuwe menselijke beschaving onder water wil starten. De film introduceerde onder meer de iconische schurk Jaws, een huurmoordenaar met stalen kaken.

The Spy Who Loved Me en For Your Eyes Only werden na de dood van Moore allebei weer tijdelijk in de bioscopen uitgebracht in een volledig gerestaureerde versie. For Your Eyes Only was deze zomer al bij bioscoopexploitant Pathé te zien; de opgepoetste versie van The Spy Who Loved Me draaide nog niet eerder in Nederland.

De kaartverkoop is zaterdag van start gegaan. Tickets zijn verkrijgbaar op de site van de James Bond Vereniging.

Fans gedenken verjaardag Moore met 007-film
Fans gedenken verjaardag Moore met 007-film (Foto: BuzzE)

Cinemien komt met nieuw streamingplatform

Distributeur Cinemien lanceert deze week een on-demand-platform. Op de website Innergy.world kunnen films worden gestreamd die vallen onder de noemer 'conscious cinema', zo maakte het bedrijf zaterdag bekend.

Op Innergy.world kunnen consumenten terecht voor "films die verdieping bieden op het gebied van bewustzijn, kunst, filosofie, psychologie, gezondheid en wetenschap". Het online-aanbod gaat van start met de films What the Bleep Do We Know!? en Samsara.

Cinemien is het platform gestart om te voldoen aan "de behoefte om films digitaal te kijken". De distributeur bracht de afgelopen jaren in de bioscoop succesvolle arthousefilms als Festen, Carol, La Pianiste, Das Leben der Anderen, Goodbye Lenin!, Gegen die Wand en La Grande Bellezza uit. Ook de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar, Layla M, behoort tot de catalogus.

Het is overigens niet de eerste Nederlandse distributeur die een online streamingdienst start. In juni lanceerde Lumiere de website Lumiereseries.com, waar veel Scandinavische series en andere crimedrama's te zien zijn. Recent ging hier onder meer het tweede seizoen van Top of the Lake in première.

Cinemien komt met nieuw streamingplatform
Cinemien komt met nieuw streamingplatform (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem: belastingen geen nationale zaak

Het is volgens minister Jeroen Dijsselbloem niet meer vol te houden dat belastingen een soevereine zaak van Nederland zijn. "Het is oppassen met adviezen aan je opvolger, maar Nederland zou er goed aan doen zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel."

Dat zei hij na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Tallinn. Ze spraken er over een gezamenlijk voorstel van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië om techreuzen als Google, Apple, Facebook en Amazon in de EU aan te slaan over hun omzetten in de landen waar ze actief zijn. Nu betalen ze winstbelasting in het land van vestiging.

Nog zes landen zetten hun handtekening onder het plan maar Nederland niet. "Ik vind het een heel goed initiatief", zei Dijsselbloem. ,"Belastingen in een digitale economie vergen een andere vormgeving. Maar dit is voor de nieuwe regering."

Dijsselbloem: belastingen geen nationale zaak
Dijsselbloem: belastingen geen nationale zaak (Foto: ANP)

Bora niet met Sagan op WK ploegentijdrit

Peter Sagan ontbreekt verrassend in de selectie  van Bora-hansgrohe voor de ploegentijdrit bij het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Sagan vertrekt een aantal dagen later naar Bergen. Mogelijk wil hij langer bij zijn zwangere vrouw blijven.

De ploeg bestaat uit de Duitser Marcus Burghardt, de Pool Maciej Bodnar, de Tsjech Jan Barta, de Let Aleksej Saramotins en de Oostenrijkers Patrick Konrad en Lukas Pöstlberger.

Sagan kan bij de wegwedstrijd over een week de eerste renner ooit worden die de wereldtitel driemaal op rij wint.

Frank Masmeijer: gevangenis was bijzonder

"Het gekke is dat ik wel blij ben dat ik het heb meegemaakt." Dat zei Frank Masmeijer in de Nieuwsshow van TROSAVRO. De van cocaïnehandel verdachte oud-presentator sprak in het programma over zijn boek. Daarin doet hij zijn verhaal over de zaken waarvan hij wordt verdacht.

"Ik sta nu meer met mijn voeten op de vloer. Ik ben van mijn wolk afgekomen", zegt de oud-presentator. Frank zegt nu te weten wie zijn echte vrienden zijn. Volgens hem bleken veel mensen toch geen echte vrienden. "Er zijn ook mensen met wie je niet zoveel contact had en die zijn er dan ineens voor je."

In de gevangenis maakte Frank kennis met een Albanese medegevangene. "Die jongen had een roofoverval gepleegd", vertelde Frank. "Als je de hele tijd met iemand optrekt, krijg je toch een band. Ik leerde hem Engels." Intussen is het contact alweer verwaterd. "Hij is terug naar zijn land."

Bijzondere ervaring
Leven in de gevangenis noemt Frank "een bijzondere ervaring". "Je bent op jezelf aangewezen en je moet alles maar nemen zoals het is." De echte les die Frank leerde is dat kleine dingen belangrijk zijn. "Zoals vriendschap", zegt hij zelf. "Je zit in een trein en die gaat maar door, terwijl je geen oog meer hebt voor de belangrijke dingen."

Het voormalig tv-icoon werd in oktober 2014 van zijn bed gelicht in België, op verdenking van de import van ruim 400 kilo cocaïne. De procureur des konings heeft zeven jaar celstraf geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak. Masmeijer zelf ontkent alle aantijgingen.

Frank Masmeijer: gevangenis was bijzonder
Frank Masmeijer: gevangenis was bijzonder (Foto: BuzzE)

Rellen in St. Louis na vrijspraak ex-agent

In de Amerikaanse stad Saint Louis zijn in de vroege zaterdag rellen uitgebroken nadat een blanke voormalige politieagent was vrijgesproken van moord op een zwarte verdachte. De politie zette traangas en rubberen kogels in tijdens botsingen met de demonstranten.

Wat begon als een vreedzaam protest na de vrijspraak op vrijdag werd gewelddadig toen de politie een kleine groep demonstranten aansprak. De politie vuurde met traangas toen demonstranten ramen insloegen van een bibliotheek, een restaurant, een huis en met stenen en flessen gooiden. Acht politieagenten raakten gewond.

Na de uitspraak van vrijdag marcheerden ongeveer zeshonderd demonstranten vanaf het gerechtsgebouw door het centrum van Saint Louis, en scandeerden 'Geen rechtvaardigheid, geen vrede'. Sommigen droegen een spandoek met 'Black Lives Matter'.

Rellen in St. Louis na vrijspraak ex-agent
Rellen in St. Louis na vrijspraak ex-agent (Foto: ANP)

Britse politie pakt verdachte aanslag metro

De Britse politie heeft zaterdag een 18-jarige verdachte aangehouden in verband met de aanslag op een metro in Londen. De man is gearresteerd in het havengebied van de stad Dover, meldde de politie.

"We hebben vanmorgen een belangrijke aanhouding verricht in ons onderzoek", zei Neil Basu, nationaal coördinator van de afdeling antiterrorisme, in een verklaring. "Hoewel we tevreden zijn met de gemaakte vorderingen, gaat het onderzoek door en blijft het dreigingsniveau kritiek."

Door de half mislukte aanslag met een 'doe-het-zelfbom' in een plastic tasje raakten vrijdag 29 mensen gewond.

Britse politie pakt verdachte aanslag metro
Britse politie pakt verdachte aanslag metro (Foto: ANP)

WK-kansen Sykes lijken voorbij na crash in training

De kansen voor motorcoureur Tom Sykes om zich tot kampioen in de World Superbikes te laten kronen lijken zo goed als voorbij. De Brit ging zaterdagochtend op het circuit van Portimão onderuit en liep een vingerblessure op, waarmee zijn raceweekeinde vrijwel zeker voorbij is.

Sykes viel tijdens de training van zijn Kawasaki, die vervolgens in vlammen op ging. De coureur kwam er met een gebroken vinger vanaf en werd, in elk geval voor zaterdag, 'niet fit om te racen' verklaard door de artsen. 

In de titelstrijd staat Sykes met nog acht races te gaan op 70 punten achterstand ten opzichte van teamgenoot Jonathan Rea. Die kan in Portugal een grote slag slaan in de strijd om het WK: met hierna nog 150 punten die maximaal te halen zijn zou de Noord-Ier zijn voorsprong, bij twee zeges, uit kunnen breiden naar 120 punten.

FOK! sportfoto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Cinemaniak met het volgende onderschrift: "F1 samengevat: Het zuigt..."

De opgave van deze week:

We kwamen Feyenoord-speler Tonny Vilhena en Heracles Almelo-speler Jamiro Monteiro in een beetje een vreemde positie tegen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)
We kwamen Feyenoord-speler Tonny Vilhena en Heracles Almelo-speler Jamiro Monteiro in een beetje een vreemde positie tegen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Recordomzet Real: 675 miljoen euro

Het ging Real Madrid afgelopen seizoen op financieel gebied niet verkeerd af. De Spaanse grootmacht heeft laten weten dat het een recordomzet van maar liefst 675 miljoen euro heeft geboekt, 55 miljoen euro meer dan het seizoen daarvoor.

Gezien de prijzenlijst van afgelopen seizoen is de enorme omzet niet zo'n verrassing. De Koninklijke won de landstitel, de Champions League, het WK voor clubs en de Europese Super Cup. Dat leverde de spelers dan weer bonussen op van in totaal zo'n zeventig miljoen euro.

Alles bij elkaar komt de winst van Real Madrid in 2016/17 uit op 21 miljoen euro. Voor dit seizoen wordt een nieuw record verwacht: in de begroting gaat men uit van een omzet van 690 miljoen euro.

Jonge handbalsters Amsterdam beginnen met verlies in Europa

De handbalsters van Succes/VOC Amsterdam zijn hun Europese campagne begonnen met een nederlaag. In de eerste ronde van de kwalificatie voor de EHF Cup, het tweede Europese niveau, gingen de Amsterdammers onderuit het Servische ZRK Medicinar. In Sabac stond Amsterdam halverwege nog op een 16-18 voorsprong, maar de thuisploeg wist dat gedurende de tweede helft om te draaien naar een 34-33 overwinning.

Bij Amsterdam werd de score overigens gedragen door voornamelijk tieners. De 17-jarige Dione Housheer kwam tot negen treffers, leeftijdsgenoten Bo van Wetering en Zoë Sprengers maakten er zeven en zes. Ook de zelfs pas net 16-jarige Britt van der Baan wist het net twee keer te vinden. 

Van Uytvanck in halve finales WTA-toernooi Quebec

Tennisster Alison van Uytvanck staat in de halve finales van het WTA-toernooi van Quebec. De Belgische rekende in de kwartfinales af met de 19-jarige Amerikaanse Caroline Dolehide: 6-2, 6-2. In de halve eindstrijd staat Van Uytvanck tegenover de Duitse Tatjana Maria, die de Amerikaanse Sachia Vickery met 6-1, 6-3 naar huis stuurde. 

De als eerste geplaatste Tsjechische Lucie Safarova sloeg zich in de kwartfinales langs haar landgenote Lucie Hradecka: 6-4, 7-5. Safarova neemt het voor een plek in de finale op tegen de Hongaarse Timea Babos, die de jonge Canadese Françoise Abanda uit het toernooi kegelde: 6-3, 6-2.

Eibar klopt Leganés in La Liga

Eibar heeft de tweede overwinning in La Liga binnen. In het eigen Estadio Municipal de Ipurúa werd Leganés vrijdagavond verslagen.

Eibar was de hele wedstrijd de betere ploeg, creeërde meer kansen en kwam niet lang na rust op voorsprong door Alejandro Galvez. Leganés, waar Nordin Amrabat als invaller in actie kwam, kon daar niks meer tegen doen en dus eindigde het duel in 1-0.

Na vier duels staan beide ploegen nu op zes punten: zowel Eibar als Leganés wonnen twee keer en gingen twee keer onderuit.

HSV zonder Van Drongelen onderuit bij koploper Hannover

Hamburger SV heeft vrijdag de tweede nederlaag op rij geleden in de Bundesliga. De club ging op bezoek bij Hannover 96, maar moest dat doen zonder verdediger Rick van Drongelen: de 18-jarige Nederlander viel afgelopen week in het verloren duel met RB Leipzig geblesseerd uit.

In de eerste helft was er weinig aan de hand, maar Martin Harnik opende kort na rust de score voor Hannover. De van Fortuna Düsseldorf overgekomen Ihlas Bebou kwam voor de tweede keer in actie bij de thuisploeg en maakte kort voor het einde zijn eerste goal, waarmee de 2-0 eindstand bereikt was.

Met tien punten uit vier wedstrijden gaat Hannover vooralsnog aan de leiding in de Bundesliga - wel met een wedstrijd meer dan achtervolgers Borussia Dortmund en 1899 Hoffenheim, die op zeven punten staan. HSV heeft zes punten na vier duels.

Luiten en Lafeber missen cut op KLM Open

Titelverdediger Joost Luiten en Maarten Lafeber zijn zaterdag voortijdig uitgeschakeld bij het KLM Open. De Nederlanders haalden de cut niet na de hervatte tweede ronde op The Dutch in Spijk. Beiden hadden één slag te veel nodig, en misten daardoor het weekend. 

Luiten wist zich na een teleurstellende openingsronde van 75 slagen (+4), nog wel te herstellen. HIj noteerde één eagle en vier birdies. Daar stonden wel drie bogeys tegenover. Hij kwam uit op 68 slagen, drie onder par. Zijn totaal van 143 (+1), bleek één slag te veel. 

Luiten mist zijn laatste kans om het weekend te halen (Twitter.com/daslo67)

Ook voor Lafeber viel het doek na zijn tweede rondgang. De 42-jarige Nederlandse bondscoach en winnaar in 2003, kwam net als Luiten uit op 143 slagen. Hij begon donderdag goed met een ronde 68 (-3). Een ronde 75 maakte zijn positieve start echter ongedaan en belandde onder de streep.

Door de invallende duisternis kon de tweede ronde zaterdag niet afgemaakt worden. Zaterdagochtend om 8.00 uur werd het spel hervat. Later op zaterdag beginnen de golfers die de cut gehaald hebben aan hun derde rondgang op The Dutch.

Wil Besseling, Max Albertus (-3), Daan Huizing (-2) en Raplh Miller (par) zijn de Nederlandse golfers die wel dit slotweekend in actie gaan komen. Joël Stalter (Fra) en Joakim Lagergren (Zwe) gaan momenteel aan de leiding met tien slagen onder par. Ze worden op de voet gevolgd door Kiradech Aphibarnrat (Tha) en Richard Finch (GB/-9). 

Bordeaux klopt Toulouse in Ligue 1

Girondins de Bordeaux heeft in de Ligue 1 een nieuwe zege geboekt. De ploeg van trainer Jocelyn Gourvennec was op bezoek bij Toulouse te sterk voor de thuisploeg.

Het was niet bepaald een zinderende wedstrijd. Een handvol doelpogingen leidde uiteindelijk tot één goal: de 20-jarige Braziliaan Malcom zorgde na een kleine zeventig minuten spelen voor de 0-1 eindstand.

Bordeaux komt zo na zes wedstrijden op twaalf punten en draait netjes bovenin mee, Toulouse staat op zeven stuks.

Insectenbeet kost Pozzato rest van het seizoen

Voor wielrenner Filippo Pozzato zit het seizoen erop. De Italiaanse veteraan heeft in augustus in de Tour du Limousin eerder dit jaar een insectenbeet opgelopen, wat hem een infectie aan zijn linkerbeen heeft bezorgd.

Pippo wist zijn vorige vier eendagswedstrijden niet te finishen, waardoor het maar eens tijd was voor wat onderzoek. Daaruit kwam de infectie, veroorzaakt door een insectenbeet, naar voren. De Italiaan moest een week aan de antibiotica en dat leidde tot fysieke uitdroging voor de renner van Willier-Triestina.

"Alle energie is door de kuren uit mijn lichaam gevloeid en ik heb nu gewoon niet de kracht om competitief te zijn", aldus Pozzato tegenover Spaziociclismo. "Om geen risico voor volgend jaar te nemen hebben we daarom besloten om maar een punt achter dit seizoen te zetten. Dat ik de Italiaanse najaarsklassiekers moet missen is jammer, die koersen liggen mij. We gaan nu kijken wat de precieze aard van de infectie is."

600.000 kijkers Nederland Helpt Sint-Maarten

Het tv-programma rond de inzamelingsactie voor Sint-Maarten heeft geen plekje in de kijkcijfertop 10 weten te bemachtigen. Nederland Helpt Sint-Maarten trok volgens de Stichting KijkOnderzoek (SKO) 616.000 kijkers en staat op de vijftiende plek in de lijst.

Zoals zo vaak was het Achtuurjournaal het best bekeken programma. Flikken Rotterdam was goed voor de tweede plek met 1,1 miljoen kijkers. Het journaal trok 1,6 miljoen geïnteresseerden. Het journaal van 18.00 uur maakt met net aan 1 miljoen kijkers de top 3 compleet.

De inzamelingsactie voor het door orkaan Irma getroffen eiland bracht ruim 13 miljoen euro op.

600.000 kijkers Nederland Helpt Sint-Maarten
600.000 kijkers Nederland Helpt Sint-Maarten (Foto: BuzzE)

Gullit bekritiseert Nederlandse opleiding voor verdedigers

Ruud Gullit is niet te spreken over de manier waarop verdedigers in Nederland worden opgeleid. Er loopt volgens hem genoeg talent rond.

Gullit is deze week geschrokken van het niveauverschil tussen de Nederlandse en Engelse top, dat duidelijk aan het licht kwam bij de Champions League-wedstrijd tussen Feyenoord en Manchester City (0-4). Vitesse maakte op de oud-voetballer een betere indruk, maar bij het duel met Lazio schrok hij van de manier waarop er in Arnhem wordt verdedigd.

Volgens de assistent-bondscoach lopen er in Nederland genoeg verdedigers rond zoals Jaap Stam in zijn tijd. Er is echter een probleem: deze spelers worden niet gescout. "Eenmaal toch doorgedrongen tot een prof-opleiding wordt de focus veel te weinig op het verdedigen gelegd", schrijft hij in zijn column voor De Telegraaf. "Er wordt niet gevraagd: kan hij goed verdedigen, anticipeert hij als verdediger of hoe is iemand in de één-tegen-één duels? Nee, de vraag is vaak: wat kan hij aan de bal, hoe is zijn opbouw, heeft hij een goede pass en kan hij mee in het positiespel? Leuk allemaal, maar het zou eerst om iemands verdedigende kwaliteiten en het karakter wat daarbij hoort moeten gaan."

Gullit vindt dat er anders getraind moet worden, waarbij de verdedigers zich meer moeten richten op verdedigen en minder op het voetballende gedeelte. "Zolang die omslag in denken niet wordt gemaakt in de opleiding, zal het Nederlandse voetbal tegen dezelfde verdedigingsfouten aanlopen, die we afgelopen week zagen van onze verdedigers op de Europese velden."

Gullit kijkt vanuit zijn functie bij Oranje anders dan voorheen naar wedstrijden uit de Champions League en Europa League. "M'n aandacht richt zich voornamelijk op de internationals zoals Karim Rekik (Hertha BSC), Memphis Depay (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Lazio Roma) en potentiële internationals als Marten de Roon en Hans Hateboer bij Atalanta Bergamo", laat hij weten. "Daar zit ik bovenop: staan er spelers op die op een hoog niveau opstaan om hun elftal bij de hand te nemen. Hopelijk staat er morgen bij de topper PSV-Feyenoord een Nederlandse international op om zijn ploeg te leiden."

[eSports] Eerste Nederlandse race-eSporter een feit

Het was iets wat er al een tijdje aan zat te komen: Jesse Post is de eerste gamer die zich professionele simracer mag noemen. Team Racestars heeft hem gecontracteerd, maar is van plan meer racers aan zich te binden. Manager Bart Geurkink laat weten: "wij hebben één duidelijk doel: elk event waaraan wij meedoen willen wij bovenaan eindigen". Een nobel streven.

Team Racestars en Jesse Post

Van Marwijk verrast: "Ze wisten dat ik dat niet zou doen"

Bert van Marwijk gaat niet met Saoedi-Arabië naar het WK. De voormalige bondscoach betreurt de gang van zaken bij de onderhandelingen.

Vorige week nog kwalificeerde Saudi-Arabië zich voor het WK door met 1-0 van Japan te winnen. Niets leek een nieuw contract in de weg staan, maar dat liep anders. Donderdagavond zag Mark van Bommel, assistent van Van Marwijk, dat de Argentijn Edgardo Bauza was aangesteld als nieuwe keuzeheer.

"De laatste dagen merkte ik al dat er opeens vreemde dingen gebeurden", vertelt Van Bommel in het Algemeen Dagblad. "De bond begon opeens allerlei eisen te stellen. Dat ik minimaal 23 dagen per maand in Saudi-Arabië moest gaan wonen, terwijl ze wisten dat ik dat absoluut niet zou doen", vult Van Marwijk aan. "Tegelijk werden er allerlei mensen uit mijn staf ontslagen, onder wie de teammanager. Toen heb ik gelijk gezegd: op deze manier valt er niet te onderhandelen."

De ex-bondscoach van Oranje tekende op eigen verzoek tot twee keer toe een jaarcontract. Wanneer hij zich met Saudi-Arabië zou plaatsen voor het mondiale eindtoernooi, kon er opnieuw onderhandeld worden. Dat de twee partijen er niet uit zouden komen, had Van Marwijk op voorhand niet verwacht.

"De bond heeft al meerdere keren gevraagd of ik niet voor meerdere jaren wilde blijven", klonk het eerder. "Het moet wel heel raar lopen, wil dat niet goed komen." In Saoedi-Arabië heeft men vol ongeloof gereageerd op het vertrek van Van Marwijk. "De spelers zijn misschien nog wel het meest verbaasd", besluit hij. "Voor hen vind ik het het ergst. We zijn bedolven onder de app'jes en telefoontjes. Zij begrijpen er niets van. Natuurlijk vind ik het zelf ook jammer, maar ik snap dat de voetbalwereld soms nu eenmaal zo werkt."

Brexit als merk goedgekeurd

Het woord Brexit kan worden geregistreerd als Europees merk voor frisdrank, bier en sigaretten. Dat heeft de Board of Appeal (BOA) van het Europese merkenbureau EUIPO bepaald, meldt merkenbureau Chiever. Eerder had EUIPO het merk nog geweigerd omdat het beledigend zou zijn voor de 48 procent van de Britten die tegen de brexit stemde.

Brexit Drinks Ltd., de Britse aanvrager van het merk, tekende na de weigering van de registratie met succes beroep aan. Volgens de BOA is het woord Brexit niet moreel verwerpelijk of beledigend, het is gewoon de naam van een politieke beslissing. Die heeft niets te maken met discriminatie, haat, racisme of seksisme. Sterker nog: als merk voor bier of sigaretten 'lost de controversiële boodschap van Brexit op in humor', zegt de BOA.

Brexit als merk goedgekeurd
Brexit als merk goedgekeurd (Foto: ANP)

MIVD-baas waarschuwt voor proliferatiepogingen

De Nederlandse inlichtingendiensten verstoren jaarlijks een "substantieel" aantal pogingen om aan kennis en materialen voor massavernietigingswapens te komen. Bedrijven en kennisinstituten zijn zich onvoldoende bewust van het risico dat landen als Noord-Korea en Iran ook in Nederland kunnen 'winkelen'.

Dat zegt directeur Onno Eichelsheim van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD in een interview met het ANP. De gezamenlijke eenheid Unit Contraproliferatie (UCP) van de MIVD en de AIVD houdt zich bezig met het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en doet onderzoek naar heimelijke programma's in risicolanden.

Hoe vaak de UCP aanschafpogingen verijdelt, zegt Eichelsheim niet. Dat kan iets verraden over de capaciteit van de eenheid, waarover hij alleen kwijt wil dat er "tientallen" mensen werken. Wel zegt hij dat naar het ministerie van Buitenlandse Zaken ieder jaar tientallen ambtsberichten gaan om bijvoorbeeld een exportvergunning tegen te houden.

Landen van zorg
Nederland is volgens hem een van de technologisch hoogwaardige landen waar "landen van zorg" als Iran, Pakistan en Syrië naar kijken voor kennis en materialen. "Het is bijna een supermarkt voor landen die dit soort wapens willen ontwikkelen. Ze zoeken niet eens per se naar het meest dure of hoogwaardige product, want dat valt vaak op", aldus de MIVD-directeur. "De methode is dat ze niet alleen het A-merk kiezen maar ook het huismerk, want dat valt minder op."

Dat maakt dat niet alleen kennisinstituten zoals TNO interessant kunnen zijn, maar ook een mkb-bedrijf dat kogellagers, hoogwaardige gyro's of hittebestendige materialen maakt. "Zo'n onderdeel zou je zomaar terug kunnen zien in een ballistische raket van Iran". Ook een land als Noord-Korea is buiten de landsgrenzen op zoek naar dit soort rakettechnologie.

Bewustzijn
Volgens hem is het bewustzijn van bedrijven dat hun producten kunnen bijdragen aan de productie van massavernietigingswapens "te laag". Eichelsheim vindt het een probleem van grote én kleine bedrijven. Maar "het mkb is natuurlijk kwetsbaarder omdat het zich misschien minder bewust is van de problematiek. Grote bedrijven zijn ook makkelijker benaderbaar door ons."

Landen, of terreurgroepen, gaan bijna altijd schuil achter een tussenbedrijf of agent. Dat kan een farmaceutisch coverbedrijf zijn dat aan chemicaliën probeert te komen. Of een tussenpersoon die drones bestelt voor de Verenigde Arabische Emiraten, maar die in werkelijkheid bestemd zijn voor IS, dat er misschien wel chemische wapens onder wil hangen.

Dekmantels
Volgens de directeur zijn er ondanks deze dekmantels signalen die iets kunnen verraden over de eindgebruiker. ,,Als je een klant hebt die een miljoen wil betalen voor chemicaliën waar je op de Europese markt eigenlijk maar 500.000 voor krijgt, dan moet er eigenlijk een lampje gaan branden".

Ook een ongebruikelijk leveradres of moeizaam telefonisch contact met de koper zijn volgens hem aanwijzingen. Deze worden ook zo veel mogelijk met bedrijven gedeeld. Eichelsheim hoopt dat bedrijven de MIVD of AIVD bellen als zij dit soort signalen opmerken. Hij roept bovendien op om ervoor te zorgen dat één medewerker of student nooit toegang heeft tot alle informatie in een organisatie.

De kans op proliferatie is volgens de MIVD-baas aanzienlijk. ,,Het risico op proliferatie groeit door mondialisering, open grenzen en digitalisering en doordat sommige landen per se massavernietigingswapens en ballistische raketten willen hebben."

MIVD-baas waarschuwt voor proliferatiepogingen
MIVD-baas waarschuwt voor proliferatiepogingen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: weer wisselvallig

Vallen de bladeren vroeg, dan wordt de herfst niet oud.

Vandaag 
Gisteren was het behoorlijk wisselvallig. De zon scheen, maar er kwam ook regelmatig een bui naar beneden.

Vannacht kwamen er aan de kust ook veel buien voor terwijl het landinwaarts opklaart. Vanmorgen verplaatsen deze buien zich langzaam naar het binnenland. Omdat dit maar langzaam gaat kan er lokaal veel neerslag vallen. Het wordt niet warmer dan zo'n 16 graden.

10 Jaar geleden
...was het heel ander weer. De zon scheen heel de dag, het regende niet en de maximumtemperatuur liep op tot 22 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/2

Een goede vriendin van me heeft zondag na het wadlopen deze foto gemaakt van de haven van Lauwersoog.  (Foto: Linda)
Een goede vriendin van me heeft zondag na het wadlopen deze foto gemaakt van de haven van Lauwersoog. (Foto: Linda)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dieven trekken geldautomaat de straat op

Dieven hebben op het Retailpark in Roermond een geldautomaat uit een supermarkt gesleept en vernield. Ze zijn er daarna vandoor gegaan met een vluchtauto die later leeg werd gevonden op de N280 niet ver van de Duitse grens.

Of er geld is buitgemaakt onderzoekt de politie nog. Ook wordt nog gezocht naar sporen op de geldautomaat en de auto die is gebruikt om de machine het pand uit te slepen.

De politie heeft na de roof nog geruime tijd gezocht naar de daders, maar niemand gevonden. De zoektocht werd vanuit de lucht door zowel de Nederlandse als een Duitse helikopter ondersteund.

Dieven trekken geldautomaat de straat op
Dieven trekken geldautomaat de straat op (Foto: ANP)

'Islam uitsluiten van godsdienstvrijheid'

PVV-leider Geert Wilders wil in de wet vastgelegd hebben dat de islam geen godsdienst is maar een volgens hem "totalitaire, gevaarlijke en gewelddadige ideologie, verkleed als een religie."

Wilders zegt dat in een interview met De Telegraaf. Hoe dat juridisch geregeld moet worden zegt hij "niet te weten, maar het is zeker de moeite waard om dat te gaan bestuderen", zegt hij.

Wilders zegt dat "tijdens de regeerperiode van het kabinet Rutte II er 100.000 moslims zijn bijgekomen in Nederland. Dat zijn niet allemaal terroristen of foute mensen, maar het is wel 100.000 keer islam wat Nederland binnenkomt."

Op de vraag of hij de islam in Nederland wil verbieden antwoordt Wilders: "Ik sluit niet uit dat het op termijn nodig kan zijn. Het gaat dan om de uitingen. Je kunt niet een idee verbieden, dat is onmogelijk. Je kan ook niet het communisme verbieden.".

'Islam valt niet onder godsdienstvrijheid'
'Islam valt niet onder godsdienstvrijheid' (Foto: ANP)

Roest breekt onderarm en pols bij valpartij

Schaatser Patrick Roest heeft vrijdag bij een ongeluk tijdens een skeelertraining zijn linkeronderarm en -pols gebroken, zo meldt zijn ploeg LottoNL-Jumbo. De nummer twee van de WK allround botste gedurende de training tegen een tractor die plots de weg op reed.

Ook Chris Huizinga en Douwe de Vries waren betrokken bij het ongeluk, maar hun verwondingen vallen mee.

"We waren net met ons derde blokje tempowerk bezig, toen een tractor de weg op kwam", keek Roest terug. "Douwe en Chris probeerden hem rechts te ontwijken en kwamen in de berm. Ik ging links. Maar doordat hij ons op het laatste moment zag en remde, knalde ik frontaal op de achterkant."

De onderarm en pols van Roest zitten momenteel in het gips. Aankomende maandag ondergaat hij een operatie. "Ik ben blij dat het mijn linkerarm en pols is, want die leg ik bij het schaatsen toch op mijn rug", aldus Roest op de site van zijn ploeg.

'Ex-wielrenner Rumsas verdachte bij dood zoon'

De autoriteiten in Lucca hebben een onderzoek geopend naar de betrokkenheid van ex-wielrenner Raimundas Rumsas bij de dood van zijn zoon Linas. Die stierf in mei van dit jaar, vermoedelijk als gevolg van dopinggebruik.

Linas Rumsas werd op twee mei gevonden bewusteloos gevonden op zijn hotelkamer. De 21-jarig renner werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar werd twee uur later officieel dood verklaard.

Pas nu zijn er gerechtelijke stappen ondernomen tegen vader Raimundas en vier anderen, waaronder de ploegleiding van Altopack-Eppela, waar de wielrenner voor uitkwam. Bij een huiszoeking zouden volgens Gazzetta dello Sport verboden producten en medicatie gevonden zijn. De vijf waaronder vader Raimundas, zouden in staat van verdenking zijn gesteld. Ze worden verdacht van de verspreiding van dopingproducten, heling en het overtreden van de antidopingwetgeving.

De 45-jarige Rumsas kwam in het verleden zelf ook meerdere keren in aanraking met doping. De Litouwer werd derde in de Tour van 2002, maar na afloop werd echtgenote Edita op weg naar huis tegengehouden met een camper vol verboden producten. In de Giro van 2003 werd hijzelf betrapt op het gebruik van epo.

Cultacteur Harry Dean Stanton overleden

De Amerikaanse acteur, zanger en muzikant Harry Dean Stanton is gisteren in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles overleden. De acteur met zijn karakteristieke kop had een loopbaan van meer dan zestig jaar en was in meer dan 100 films te zien. Harry Dean Stanton is 91 jaar geworden.

De op 14 juli 1926 in West Irvine, Kentucky geboren Harry Dean Stanton begon zijn loopbaan in het filmvak met een rol in de televisieserie Inner Sanctum in 1954. Drie jaar later maakte Stanton zijn speelfilmdebuut in de western Tomahawk Trail en was daarna regelmatig in allerlei uiteenlopende speelfilms te zien. Zo konden we de acteur zien schitteren in klassiekers als Cool Hand Luke (1967), Kelly's Heroes (1970), Dillinger (1973), The Godfather: Part II (1974) en Alien (1979).

Aan het begin van de tachtiger jaren wordt Stanton ontdekt door regisseur Wim Wenders die de Amerikaan één van zijn mooiste rollen laat spelen in de film Paris, Texas (1984). Datzelfde jaar is Stanton ook op het witte doek te aanschouwen in de Alex Cox-klassieker Repo Man. Naast acteur was Stanton vanaf die tijd ook actief in The Harry Dean Stanton Band, waarmee de acteur zijn voorliefde voor de Mexicaanse mariachimuziek niet onder stoelen of banken stak.

Ook op het kleinere scherm was Stanton zeer actief. Zo was de acteur te zien in afleveringen van The Texan (1958), Alfred Hitchcock Presents (1960), The Untouchables (1961), Bonanza (1963), Rawhide (1965), Gunsmoke (1968), Two and a Half Men (2004) en Chuck (2010). Ook op latere leeftijd was Stanton nog steeds niet achter de geraniums te krijgen maar speelde de sterren van de hemel met indrukwekkende rollen in epische bioscoopfilms als Fear and Loathing in Las Vegas (1998), The Green Mile (1999) en The Man Who Cried (2000).

Stanton speelde zijn laatste rol in de film Lucky die op 29 september in de Amerikaanse bioscopen zal gaan draaien. In die door John Carroll Lynch geregisseerde film is hij te zien als een 90-jarige atheist die een spirituele reis wil gaan maken. Eerder dit jaar was Stanton nog te zien in het derde seizoen van de reekst Twin Peaks, waarin hij het personage Carl Rodd vertolkte. Stanton speelde dezelfde rol een kwart eeuw eerder ook al in de speelfilm Twin Peaks: Fire Walk With Me.

Van Poppel vervangt Van Baarle op WK wielrennen

Dylan van Baarle doet volgende week zondag bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Bergen niet mee aan de wegwedstrijd. De 25-jarige Nederlander brak vorige week bij een valpartij in de Tour of Britian meerdere ribben. Danny van Poppel is de vervanger van Van Baarle.

"Het parcours in Bergen vraagt om veel aanzetten en versnellen. Dylan is daardoor niet overtuigd dat hij 100 procent fit aan de start kan verschijnen. Als ik kijk naar wat een aantal andere landen aan teams hebben opgesteld, bijvoorbeeld Italië, bestaat er een kans dat die landen er voor willen zorgen dat het een sprint wordt van een grotere groep'', laat bondscoach Thorwald Veneberg weten op de website van de wielerbond. "Vandaar mijn keuze om toch een van onze snelle renners, Danny van Poppel, toe te voegen.''

Naast Van Poppel komen volgende week zondag Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Jos van Emden, Sebastiaan Langeveld, Bauke Mollema, Lars Boom, Wout Poels en Koen de Kort aan de start van het WK wielrennen.

Paratriatleet Plat pakt wereldtitel in Rotterdam

Paratriatleet Jetze Plat heeft zich in Rotterdam voor de tweede maal in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen. De 26-jarige paralympisch kampioen domineerde de klasse PTWC, waarin atleten in actie komen die in het dagelijks leven van een rolstoel gebruik maken.

Vanaf de eerste slagen in het water van de Maas had Plat de leiding al in handen en hij kwam dan ook ruim voor de rest het water uit. Na twintig kilometer met de handbike en nog eens vijf kilometer in de racerolstoel kwam Plat over de finish, ruim twee minuten voor landgenoot Geert Schipper. De Brit Joseph Townsend had het nakijken: hij pakte het brons op meer dan acht minuten.

"Het voelt echt ongelooflijk. Vorig jaar was het geweldig, maar nu het naast het WK ook de Grand Final van de World Series is is het nóg meer bijzonder", aldus Plat. "Het parcours werd door de regen wat glad, maar ik wist dat mijn voorsprong groot genoeg was en dat ik het zou halen als ik gewoon geen fouten zou maken."

Servië stopt opmars Russische basketballers en staat in EK-finale

De Servische basketbalploeg heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. In Istanbul werd een einde gemaakt aan de opmars van de Russen, die na een paar magere jaren weer helemaal terug waren.

Servië begon prima in het eerste kwart, maar vooral het tweede kwart leverde een fors verschil op, getuige de 48-34 stand halverwege. Met een aantal lekkere scores op rij konden de Russen in het derde kwart tot op vijf punten naderen, maar Servië liep weer uit. In het laatste kwart werd het nog bijzonder spannend, het verschil kwam niet meer boven de tien punten en bij 73-75 hadden de Russen het tij bijna gekanteld. Dat gebeurde niet en Servië won met 79-87.

Bij de Russen was Alexey Shved overigens weer in wereldvorm. De voormalig NBA-speler, tegenwoordig in eigen land uitkomend voor Khimki, wist maar liefst 33 punten te noteren. Shved eindigt het EK nu door in alle acht wedstrijden van Rusland de score te leiden en telkens minstens twintig punten op te laten tekenen, waarmee hij veruit de best scorende speler van het toernooi is. De productie van Sacramento Kings-speler Bogdan Bogdanovic was met 24 punten aan Servische kant ook weer uitstekend.

Zondag Servië tegen Slovenië om de Europese titel.

Jong Ajax wint en breidt koppositie uit in Jupiler League

Jong Ajax heeft in de Jupiler League afstand genomen van de concurrentie door een 1-4 uitzege op Helmond Sport. Met een assist en twee doelpunten werd Mateo Cassierra daar de grote man van de wedstrijd. FC Oss, tot vrijdagavond de nummer twee achter de Amsterdammers, ging voor eigen publiek met 0-2 onderuit tegen Jong FC Utrecht. MVV, dat uit de eerste vier wedstrijden tien punten behaalde, wist op eigen veld niet te winnen van Jong PSV (0-0).

Jong Ajax liep afgelopen maandag tegen RKC Waalwijk tegen het eerste puntenverlies aan (1-1). Op bezoek bij Helmond Sport kwam de ploeg van Michael Reiziger na een half uur spelen op voorsprong via Carel Eiting, die raak schoot op aangeven van Mateo Cassierra. Op slag van rust deed de thuisploeg wat terug. Vanaf elf meter schoot Furhgill Zeldenrust de bal achter doelman Stan van Bladeren.

Na rust stond Cassierra op en leidde hij Jong Ajax naar de overwinning. In de 57ste minuut schoot hij raak vanaf elf meter, waarna hij de stand niet veel later op 1-3 bracht en met zijn vijfde doelpunt van het seizoen de wedstrijd besliste. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Dennis Johnsen. De buitenspeler pegelde de bal vlak voor tijd op prachtige wijze in de kruising.

Uitslagen
Jong FC Utrecht - De Graafschap 1-4
FC Dordrecht - Almere City 1-1
RKC Waalwijk - FC Eindhoven 0-1
MVV - Jong PSV 0-0
Go Ahead Eagles - SC Cambuur 1-3
Fortuna Sittard - FC Volendam 1-0
N.E.C. - FC Emmen 1-1
FC Oss - Jong AZ 0-2
Telstar - FC Den Bosch 3-2
Helmond Sport - Jong Ajax 1-4

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.