Digimon World: Next Order

In Digimon World: Next Order word je als speler in de Digitale Wereld gezogen. Daar ontdek je dat die wereld aangevallen wordt door Machinedramons. Je wordt gered door twee Digimon en daarna begint het avontuur. Je gaat te weten komen waar de Machinedramon vandaan komen terwijl je een weg naar je eigen wereld zoekt.

Iedereen kent de Tamagochi nog van vroeger. Die beestjes moest je eten geven, laten slapen en dat soort dingen. Hoe beter je dat deed, hoe ouder het beestje werd. En deed je het niet goed, dan stierf het en kon je opnieuw beginnen. Dat gaat eigenlijk ook op voor Digimon. Er zijn 215 Digimon-soorten te vinden in het spel. Elk beest dat je toevoegt aan je team moet je trainen en verzorgen. Je mag met twee Digimon tegelijk het avontuur in, wat meteen een nieuwe feature met zich meebrengt. De Digimon krijgen samen ook een band. Hoe beter die relatie is, hoe meer bonussen je krijgt. Als voorbeeld zien we dat wanneer de ene Digimon vergiftigd is in een gevecht, de ander hem geneest. Als ze erg goed met elkaar kunnen vinden fuseren ze in een gevecht en wordt het samengestelde beest veel sterker.

Digimon World: New Order (Foto: Bandai Namco)

Maar, je getrainde Digimon gaat uiteindelijk dood, hoe goed je hem ook verzorgt. Niet getreurd, je kunt de vaardigheden meteen laten leren aan een nieuwe Digimon, waardoor het levelen van je nieuwe beste vriend sneller gaat. Als de nieuwe Digimon nog optrekt met de tweede oudere Digimon dan leert hij ook sneller bij. In Digimon World: Next Order moet je opletten welke Digimon je meeneemt. Er zijn namelijk gebieden die alleen bepaalde Digimon kunnen betreden. Ook doet de dag- en nachtcyclus nog mee. Elke Digimon heeft slaap nodig, maar het is wel zo dat sommige echte party animals zijn en doorgaan tot de late uurtjes, terwijl andere Digimon juist vroeg opstaan en dan weer klaar voor het gevecht zijn.

Natuurlijk kun je het verhaal volgen, maar door de omgeving te verkennen vind je geheimen en zijmissies. Bij zijmissies verwacht ik nog geen enorm lastige dingen, in de getoonde demo zagen we een Digimon die bezorgd is over zijn vriend die in de woestijn is. De bedoeling is dat je hem gaat zoeken. Kom je een vijand tegen, dan vormt er een ring in de omgeving. Jij als speler staat buiten die ring de twee Digimon binnen de ring te commanderen. Jouw Digimon hebben een levensmeter, manameter en order points. De manameter zorgt voor speciale bewegingen. De order points spaar je tijdens een gevecht op. Als je er genoeg hebt voor een supersterke aanval kun je daarvoor kiezen, of je spaart door om de twee Digimon in Extra Cross Evolution te laten gaan. Een hele mond vol voor het fuseren van de twee Digimon. Dan heb je een sterker monster dat voor je vecht.

Digimon World: New Order (Foto: Bandai Namco)

Digimon World: Next Order is al eerder in Japan uitgekomen op PlayStation Vita, maar de ontwikkelaars hebben niet alleen de resolutie opgekrikt. De graphics zijn echt opgepoetst. Er is veel meer detail te zien in textures, je kunt verder in het landschap kijken, er zijn meer objecten en personages in het beeld te zien en meer elementen zijn aangepakt. De Japanse gamers vonden de Vita-versie wat te makkelijk, dus de ontwikkelaars hebben twee moelijkheidsgraden toegevoegd. Er zijn nu 'easy', 'normal' en 'hard' toegevoegd. Daarnaast is er extra content toegevoegd. Denk aan meer dan dertig nieuwe zijmissies en twaalf nieuwe Digimon. Digimon World: Next Order komt begin 2017 uit voor PlayStation 4, met Japanse en Engelse stemmen.