Keniaanse en Ethiopische goudregen op eerste WK hardlopen op de weg

In het Letse Riga is zondag het eerste wereldkampioenschap hardlopen op de weg gehouden. Er stonden drie afstanden op het programma, met de halve marathons als afsluiter - het WK halve marathon is daarmee nu onderdeel van het WK op de weg.

5km vrouwen
Een groepje van zes vrouwen ging de slotfase van de race in, met daarbij twee Keniaanse dames, twee loopsters uit Ethiopië, een Italiaanse en een Oegandese. Het werd een Keniaans feestje: Beatrice Chebet liep zich los van landgenote Lilian Rengeruk en snelde in 14:35 minuten naar de wereldtitel, voor Rengeruk (14:39) en de Ethiopische Ejgayehu Taye (14:40).

5km mannen
Bij de mannen waren vooral de Ethiopiërs dominant en met Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejelcha, beiden al jaren aan de top, was dat ook niet heel vreemd. Het werd een onderlinge sprint om het goud en dat ging in 12:59 minuten naar Gebrhiwet, drie seconden voor Kejelcha. Brons was in 13:16 minuten voor de Keniaan Nicholas Kipkorir, Tim Verbaandert werd in 14:12 minuten 36e.

Mijl vrouwen
Faith Kipyegon was na haar fenomenale baanseizoen de grote favoriete en de Keniaanse ging er ook furieus vandoor. Toch moest ze dat bekopen, want de Ethiopische vertegenwoordiging vloog in de laatste meters voorbij Kipyegon: Diribe Welteji pakte in 4:20,98 minuten het goud, voor Freweyni Hailu (4:23,06) en Kipyegon (4:24,13). Marissa Damink finishte in 4:36,49 op een prima tiende plek.

Mijl mannen
Een grote groep streed bij de mannen om de medailles en dat bleef tot in de laatste meters het geval. Het veld kwam in Riga op de finish af stormen en het was de jonge Amerikaan Hobbs Kessler die verrassend de rapste benen had voor goud in 3:56,13 minuten. Zilver ging in 3:56,41 naar de Brit Callum Elson, voor de 3:46,43 van de Amerikaan Samuel Prakel - de hele top-9 zat binnen twee seconden.

Halve marathon vrouwen
Hier begon het echt grote Keniaanse feest, want in de slotfase van de wedstrijd liepen Peres Jepchirchir, Margaret Kipkemboi en Catherine Amanang'ole zich definitief los van de rest. Kipkemboi leek het snelst, maar regerend kampioene Jepchirchir gooide er nog een versnelling op en won in 1:07.25 uur, één seconde voor Kipkemboi. Amanang'ole completeerde het Keniaanse podium met brons in 1:07.34 uur.

Halve marathon mannen
Het Keniaanse feest ging vrolijk door, hoewel het ook hier spannend was. Lange tijd leek Daniel Ebenyo naar de wereldtitel te soleren, maar in de laatste paar honderd meter liep Sabastian Sawe het gat dicht, om er vervolgens overheen te gaan voor goud in 59.10 minuten. Ebenyo pakte in 59.14 wel zilver, vijf seconden voor de derde Keniaan, Samwel Mailu.