FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 oktober 2023

Pro-Russische partij Smer wint Slowaakse verkiezingen

De populistische voormalige premier Robert Fico en zijn linkse, pro-Russische Smer-partij hebben de vervroegde parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen.

De partij en haar leider hebben een politieke comeback gemaakt na campagne te hebben gevoerd met een pro-Russische en anti-Amerikaanse boodschap, zo blijkt uit de volledige resultaten die zondag zijn bekendgemaakt.

Ze behaalden 22,9% van de stemmen, oftewel 42 zetels in het parlement met 150 zetels, aldus het Slowaakse Bureau voor de Statistiek.

Publieke en exitpolls voorspelden een krappe nek aan nek race, maar uiteindelijk won Fico, nadat zijn campagne – die als agressief en de meest radicale uit zijn carrière wordt beschouwd – ook kiezers aantrok die voorstander waren van extreemrechts.

Omdat geen enkele partij een meerderheid van de zetels behaalt, zal er een coalitieregering moeten worden gevormd. Traditioneel vraagt de president de winnaar van een verkiezing om te proberen een regering te vormen, zodat Fico waarschijnlijk weer premier wordt. Hij was premier in 2006-2010 en van 2012-2018.

Fico zei dat hij bereid is gesprekken te openen met andere partijen over het vormen van een coalitieregering, zodra president Zuzana Caputova hem daarom vraagt. Caputova zei dat ze dat maandag zal doen. "We zijn hier, we zijn er klaar voor, we hebben iets geleerd, we hebben meer ervaring", zei hij. De extreemrechtse Hongaarse premier Viktor Orban tweette direct zijn felicitaties. 

De verkiezingen van zaterdag waren een test voor de steun van het kleine Oost-Europese land aan buurland Oekraïne in zijn oorlog met Rusland, en de overwinning van Fico zou een fragiele eenheid binnen de Europese Unie en de NAVO onder druk kunnen zetten. De 59-jarige Fico heeft beloofd de militaire steun van Slowakije aan Oekraïne in de Russische oorlog in te trekken als zijn poging om weer aan de macht te komen zou slagen. "Mensen in Slowakije hebben grotere problemen dan die in Oekraïne", zei hij.

Het land met 5,5 miljoen inwoners dat in 1993 ontstond na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije, is een flinke steun voor Oekraïne sinds Rusland afgelopen februari binnenviel. Slowakije doneerde wapens en stelde hun grenzen open voor vluchtelingen die de oorlog ontvluchtten.

Slowakije heeft aan Oekraïne zijn vloot van MiG-29 straaljagers uit het Sovjettijdperk, het S-300 luchtverdedigingssysteem, helikopters, gepantserde voertuigen en broodnodige ontmijningsapparatuur geleverd. De huidige interim-regering is van plan om Oekraïense artilleriemunitie te sturen en Oekraïense militairen te trainen in het ontmijnen.

Het verkrijgen van goedkeuring voor het sturen van meer wapens naar Oekraïne wordt in een aantal landen steeds moeilijker. In het Amerikaanse Congres sloot een wetsvoorstel om een shutdown van de regering in Washington D.C. af te wenden het verzoek van president Joe Biden om meer veiligheidshulp te bieden aan de door oorlog verscheurde natie uit.

In andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje, ontvangen populistische partijen die sceptisch staan tegenover interventie in Oekraïne ook meer steun. In veel van deze landen staan nationale of regionale verkiezingen op het programma die de balans van de publieke opinie zouden kunnen doen omslaan van Kyiv naar Moskou.

Een liberale, pro-Westerse nieuwkomer, de Progressieve Slowakije-partij, behaalde de tweede plaats, met 18% van de stemmen, oftewel 32 zetels. Leider Michal Simecka, vice-voorzitter van het Europees Parlement, zei dat zijn partij het resultaat respecteerde. “Maar het is slecht nieuws voor Slowakije”, zei hij. “En het zou nog erger zijn als Robert Fico erin slaagt een regering te creëren.” Hij gaf aan dat hij zou willen proberen een regeringscoalitie te vormen als Fico faalt.

De linkse partij Hlas (Voice), geleid door Fico's voormalige plaatsvervanger in Smer, Peter Pellegrini, werd derde met 14,7% (27 zetels). Pellegrini nam afscheid van Fico nadat de met schandalen besmette Smer de verkiezingen in 2020 had verloren, maar hun mogelijke hereniging zou de kansen van Fico om een regering te vormen vergroten. Pellegrini verving Fico als premier nadat hij gedwongen werd af te treden na grote straatprotesten tegen de regering als gevolg van de moord op journalist Jan Kuciak en zijn verloofde in 2018.

Pellegrini feliciteerde Fico met zijn overwinning, maar zei dat twee voormalige premiers in één regering misschien niet goed zouden werken. “Het is niet ideaal, maar dat betekent niet dat zo’n coalitie niet kan worden gecreëerd”, zei hij. Een andere potentiële coalitiepartner, de ultranationalistische Slowaakse Nationale Partij, een duidelijke pro-Russische groep, kreeg 5,6% (10 zetels). Deze drie partijen zouden een parlementaire meerderheid van 79 zetels behalen als ze hun krachten zouden bundelen in een coalitieregering.

Fico is tegen de EU-sancties tegen Rusland, en vraagt zich af of Oekraïne de binnenvallende Russische troepen wel kan verdrijven. Tevens wil hij voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Hij stelt voor dat de EU en de VS, in plaats van wapens naar Kyiv te sturen, hun invloed moeten gebruiken om Rusland en Oekraïne te dwingen een compromisvredesakkoord te sluiten.

De critici van Fico zijn bezorgd dat zijn terugkeer aan de macht ertoe zou kunnen leiden dat Slowakije zijn huidige koers gaat verlaten, waarbij het pad van Hongarije onder premier Viktor Orbán gevolgd gaat worden en, in mindere mate, het pad van Polen onder de partij Wet en Rechtvaardigheid.

“Het kan niet worden uitgesloten dat hij op zoek gaat naar een partner die soortgelijke retoriek gebruikt, en die partner zal Viktor Orbán zijn”, zegt Radoslav Stefancik, een analist van de Universiteit voor Economie in Bratislava.

Orbán verwelkomde de overwinning van Fico. “Altijd goed om samen te werken met een patriot”, postte hij op X, het voormalige Twitter.

Hongarije heeft – uniek onder de EU-landen – nauwe betrekkingen met Moskou onderhouden en gepleit tegen het leveren van wapens aan Oekraïne en het verlenen van economische hulp aan Oekraïne.

Fico herhaalt de niet-onderbouwde bewering van de Russische president Poetin dat de Oekraïense regering een nazi-staat leidt waartegen etnische Russen in het oosten van het land bescherming nodig hadden. De Oekraïense president Zelenskyy is echter joods en heeft familieleden verloren tijdens de Holocaust.

Pieterse wint als eerste Nederlandse eindklassement wereldbeker mountainbike

Puck Pieterse heeft zondag als eerste Nederlandse het eindklassement van de wereldbeker mountainbike gewonnen. De Nederlandse werd in het Amerikaanse Snowshoe zesde en is met nog één wereldbekerwedstrijd te gaan niet meer te achterhalen in het algemeen klassement. De winst ging in Snowshoe naar de Oostenrijkse Laura Stigger.

Puck Pieterse kende in het Amerikaanse Snowshoe een goede start en had in de openingsronde ook de leiding, maar in de tweede ronde moest ze Laura Stigger laten gaan. De Oostenrijkse reed steeds verder weg bij Pieterse, terwijl de Nederlandse langzaam aan terugzakte. Stigger hield de snelle start wel vol en zou winnen, voor de Française Loana Lecomte en de Italiaanse Martina Berta. Voor Stigger was het haar eerste wereldbekerzege. 

Pieterse zou als zesde over de finish komen, maar dat was wel voldoende voor eindwinst in de wereldbeker. Volgende week staat in het Canadese Mont-Sainte-Anne nog de slotwedstrijd op het programma. De Nederlandse won dit jaar al de wereldbekers van Nove Mesto, Leogang en Val di Sole.

Draagkracht steun Oekraïne neemt iets af, maar winst Rusland gaat vermogen kosten

Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk kan Oekraïne momenteel niet stoppen met vechten tegen Rusland. Hij waarschuwt dat in de steun vanuit het Westen aan Kiev haarscheurtjes beginnen te ontstaan. Als Oekraïne de oorlog verliest, zullen Europese landen meer geld moeten besteden aan hun eigen defensie, aldus De Wijk.

In Slowakije heeft gisteren de populistische partij Smer-SD de parlementsverkiezingen gewonnen. Als pro-Russische partijleider Robert Fico aan de macht komt, zal het land een aanzienlijke koerswijziging maken. Fico heeft al aangekondigd te zullen breken met het pro-westerse beleid van de huidige regering en is voornemens om te stoppen met het verlenen van militaire steun aan buurland Oekraïne.

Ook buiten Europa worden er steeds meer vragen gesteld over de onvoorwaardelijke steun aan Kyiv. Verschillende Republikeinen in de Verenigde Staten vinden dat Zelenskyy zo snel mogelijk met zijn Russische ambtsgenoot Poetin om de tafel moet gaan zitten.

Overal zie je de steun afnemen zegt De Wijk in WNL Op Zondag op NPO 1. “Maar als je van mening bent dat we minder steun moeten verlenen, dan moet je ook eerlijk zijn over de gevolgen. Als minder steun ervoor zorgt dat Rusland de oorlog wint, dan hebben we pas echt een enorm probleem. Je kunt nu zeggen: hand op de knip voor Oekraïne, maar na een overwinning door Rusland zul je aanzienlijk meer geld moeten besteden aan de defensie van Europa. Misschien moeten de defensiebudgetten dan wel verdrievoudigd worden." Meer hierover bij WNL.

Keniaanse en Ethiopische goudregen op eerste WK hardlopen op de weg

In het Letse Riga is zondag het eerste wereldkampioenschap hardlopen op de weg gehouden. Er stonden drie afstanden op het programma, met de halve marathons als afsluiter - het WK halve marathon is daarmee nu onderdeel van het WK op de weg.

5km vrouwen
Een groepje van zes vrouwen ging de slotfase van de race in, met daarbij twee Keniaanse dames, twee loopsters uit Ethiopië, een Italiaanse en een Oegandese. Het werd een Keniaans feestje: Beatrice Chebet liep zich los van landgenote Lilian Rengeruk en snelde in 14:35 minuten naar de wereldtitel, voor Rengeruk (14:39) en de Ethiopische Ejgayehu Taye (14:40).

5km mannen
Bij de mannen waren vooral de Ethiopiërs dominant en met Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejelcha, beiden al jaren aan de top, was dat ook niet heel vreemd. Het werd een onderlinge sprint om het goud en dat ging in 12:59 minuten naar Gebrhiwet, drie seconden voor Kejelcha. Brons was in 13:16 minuten voor de Keniaan Nicholas Kipkorir, Tim Verbaandert werd in 14:12 minuten 36e.

Mijl vrouwen
Faith Kipyegon was na haar fenomenale baanseizoen de grote favoriete en de Keniaanse ging er ook furieus vandoor. Toch moest ze dat bekopen, want de Ethiopische vertegenwoordiging vloog in de laatste meters voorbij Kipyegon: Diribe Welteji pakte in 4:20,98 minuten het goud, voor Freweyni Hailu (4:23,06) en Kipyegon (4:24,13). Marissa Damink finishte in 4:36,49 op een prima tiende plek.

Mijl mannen
Een grote groep streed bij de mannen om de medailles en dat bleef tot in de laatste meters het geval. Het veld kwam in Riga op de finish af stormen en het was de jonge Amerikaan Hobbs Kessler die verrassend de rapste benen had voor goud in 3:56,13 minuten. Zilver ging in 3:56,41 naar de Brit Callum Elson, voor de 3:46,43 van de Amerikaan Samuel Prakel - de hele top-9 zat binnen twee seconden.

Halve marathon vrouwen
Hier begon het echt grote Keniaanse feest, want in de slotfase van de wedstrijd liepen Peres Jepchirchir, Margaret Kipkemboi en Catherine Amanang'ole zich definitief los van de rest. Kipkemboi leek het snelst, maar regerend kampioene Jepchirchir gooide er nog een versnelling op en won in 1:07.25 uur, één seconde voor Kipkemboi. Amanang'ole completeerde het Keniaanse podium met brons in 1:07.34 uur.

Halve marathon mannen
Het Keniaanse feest ging vrolijk door, hoewel het ook hier spannend was. Lange tijd leek Daniel Ebenyo naar de wereldtitel te soleren, maar in de laatste paar honderd meter liep Sabastian Sawe het gat dicht, om er vervolgens overheen te gaan voor goud in 59.10 minuten. Ebenyo pakte in 59.14 wel zilver, vijf seconden voor de derde Keniaan, Samwel Mailu.

A12 pas om 19.30 uur weer toegangelijk door schade wegdek, 400 aanhoudingen

Extinction Rebellion heeft de demonstranten die zondagmiddag de A12 bij Den Haag blokkeerden gevraagd om de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was de situatie niet langer veilig vanwege de aanwezigheid van een groep mensen die waren opgeroepen om tegen de blokkade van XR te demonstreren. Een woordvoerder van XR verklaarde: “We hebben dringend verzocht dat ze zelf zouden vertrekken.”

Update 20.45 uur: Omstreeks 17.30 uur heeft de gemeente Den Haag aangekondigd dat de blokkade is opgeheven. Het betreffende weggedeelte kon pas rond 19.30 uur worden vrijgegeven, na het herstellen van de schade aan het wegdek. Net als gisteren werd XR vandaag bijgestaan door het Duitse Letste Generation.   

Uiteindelijk werden meer dan 400 activisten gearresteerd vanwege het schenden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Daarnaast werden zes personen gearresteerd wegens vandalisme, omdat ze zichzelf hadden vastgelijmd aan putdeksels. Gisteren (zaterdag) greep de politie direkt in, het waterkanon werd ingezet. Hierna werden bijna 600 actievoerders aangehouden.



Eerdere berichtgeving:

Na het verzoek stapte een groot aantal van de honderden demonstranten vrijwillig in een stadsbus. Een kleiner aantal activisten bleef echter zitten en werd uiteindelijk gearresteerd.

Op sociale media is er onder de naam ‘Kick out the Rebellions’ opgeroepen tot een tegendemonstratie van mensen die ‘genoeg hebben van de demonstraties’. Rond 12.00 uur verzamelde zich een groep mensen bij het Esso tankstation aan het begin van de Utrechtsebaan. Toen de klimaatactivisten voor de 23e dag op rij de A12 opgingen, gingen tientallen tegendemonstranten dezelfde kant op.

De Lie sprint op één been naar winst in Famenne Ardenne Classic

Wielrenner Arnaud de Lie heeft op bijzondere wijze de Famenne Ardenne Classic gewonnen. De 21-jarige Belgische topsprinter van Lotto-Dstny won de massasprint in Marche-en-Famenne, wat op zich niet zo bijzonder is, maar de manier waarop was dat wel.

Na een mislukte aanvalspoging van een kwartet met onder meer Dylan van Baarle ontaardde de koers in een sprint, waarin er zoals wel vaker totaal geen maat stond op De Lie. Zodra hij aanzette nam hij meters afstand van de door Kaden Groves en Florian Senechal aangevoerde rest, maar ineens schoot de Belg uit zijn pedaal.

In lichte paniek pedalleerde De Lie met zijn nog wel aan het pedaal zittende been door en hij kwam zowaar alsnog als eerste over de meet, voor Groves en Senechal.

Motorcoureur Buis opnieuw wereldkampioen Supersport 300

Op het Portugese circuit van Portimão is motorcoureur Jeffrey Buis voor de tweede keer wereldkampioen geworden in de World Supersport 300, de opstapklasse voor het WK Supersport en uiteindelijk het WK Superbike. De 21-jarige Nederlander werd ook in 2020 al wereldkampioen.

Buis kwam al in prima positie naar de Algarve, met eigenlijk alleen de Spanjaard Jose Luis Perez Gonzalez als overgebleven uitdager. In race één knokte Buis zich ondanks een longlappenalty naar de achtste plek, terwijl Perez als derde finishte. Dat was verder prima voor Buis: Perez móest race twee winnen en dan nog was hij alleen kampioen als Buis ook buiten de top-13 zou eindigen.

Vroeg in de laatste race van het jaar zat Perez al voorin het veld, net als Buis, maar die liet zich beetje bij beetje terugzakken. Uiteindelijk nam hij plaats op de laatste positie van de grote groep, wat plek elf in de race betekende - prima voor de Nederlander. Perez vocht ondertussen met Mirko Gennai om de winst, leek die ook te pakken, maar raakte zijn eerste zege kwijt wegens het overschrijven van de track limits. Voor de titel maakte dat niks uit, want Buis finishte als elfde en pakte zo zijn tweede wereldtitel.

Buis, nu rijdend voor MTM Kawasaki, stapte vorig jaar over naar het WK Supersport, zonder succes: hij kwam er eigenlijk geen enkele keer aan te pas. Dit jaar keerde hij terug, om volgend jaar de overstap te maken naar KTM, waarmee hij na 2024 over hoopt te stappen naar het WK Supersport.

Het was overigens een emotioneel weekeinde voor de paddock en met name het MTM-team: vorig jaar kwam Victor Steeman, tweede in het kampioenschap, in het slotweekeinde in Portimão om het leven. Het MTM-team sloot verder wel een mooi jaar af, waarin Buis dus de titel pakte en Loris Veneman een zeer sterk seizoenseinde kende, met plek acht in het kampioenschap als resultaat.

Uitslagen Eredivisie 01/10/2023

Naast NEC tegen Vitesse werden er vandaag nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Excelsior won door een doelpunt in de blessuretijd met 2-1 de Rotterdamse derby tegen Sparta Rotterdam. Heracles won na een 0-1 achterstand dankzij twee goals van Hansson met 2-1 van PEC Zwolle en AZ won na een moeizame eerste helft uiteindelijk toch nog ruim van Fortuna Sittard, het werd 4-0.

Excelsior

2 - 1

Sparta Rotterdam

 73' Zagre
 90+4' Parrott
   59' De Guzman
 
 Gele kaart: El Yaakoubi, Driouech,Zagre, Parrott, (Excelsior), Vriends, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
Widell
Nieuwpoort (Seymor/32)
Zagre
Baas
El Yaakoubi
Sandra
Sanches Fernandes (Uddenäs/71)
Agrafiotis (Parrott/82)
Driouech (Lamprou/71)
  Olij
Bakari
Vriends
Velthuis
v.d.Kust
Clement
De Guzman (Metinho/82)
Brym (Bal/90 2)
Kitolano
Anello (Neghli/75)
Lauritsen

Heracles Almelo

2 - 1

PEC Zwolle

 69' Hansson(pen)
 82' Hansson
   53' Thy
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo), Velanas,Lam, Buurmeester, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.624
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Bakboord
Bultman
Hoogma
Willems (Roosken/62)
De Keersmaecker
Bruns (Vejinovic/62)
Ouahim (v.Oorschot/80)
Limbombe (Wehmeyer/80)
Sankoh (Engels/62)
Hansson
  Schendelaar
Reijnders
Kersten
Lam
Mac Nulty
Buurmeester
Thy
v.d.Berg
Namli
Druijf (Vellios/74)
Velanas (Serrano/77)

AZ

4 - 0

Fortuna Sittard

 45+1' Clasie
 49' Pavlidis
 82' Siovas (e.d)
 88' Dantas
   
 
 Gele kaart: D.de Wit, (AZ), Sierhuis,Siovas, Duarte, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 19.478
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
Sugawara
Goes
Penetra
Wolfe (Kasius/46)
Lahdo (Odgaard/63)
Clasie
D.de Wit (Mihailovic/83)
Mijnans (Dantas/63)
v.Brederode (v.Bommel/63)
Pavlidis
  Pandur
Pinto
Guth
Siovas
Dijks
Noslin (Lazetic/89)
özyakup (Rosier/57)
Halilovic (Ferati/ 89)
Duarte
Córdoba (Belkheir/57)
Sierhuis

Bautista bijna zeker van World Superbike-titel, Van der Mark sterk in Portimão

Op het circuit van Portimão in de Algarve is het voorlaatste weekeinde van het World Superbike-kampioenschap verreden. De titelstrijd kon dit weekeinde beslist worden, maar wat er ook gebeurde: er was geweldige strijd te zien om de voorste posities.

Race één
Kawasaki-teamgenoten Jonathan Rea en Alex Lowes vertrokken vanaf de eerste twee plekken, naast de Yamaha van Toprak Razgatlioglu. Op rij twee stonden WK-leider Alvaro Bautista, Iker Lecuona en Michael van der Mark, die in de kwalificatie misschien wel zijn beste sessie van het hele jaar reed. Danilo Petrucci, Remy Gardner en Philipp Öttl vormden rij drie op de grid.

Razgatlioglu kende een topstart en nam de leiding, alleen Lowes kon in zijn kielzog duiken. Bautista zat daar vlak achter, gevolgd door niemand minder dan Van der Mark, die Gardner en Rea achter zich aan kreeg. Voorin pakte Lowes de leiding en kort daarna ging zijn teamgenoot Rea binnendoor bij Van der Mark voor de vierde plek.

Razgatlioglu, Bautista, Lowes, Rea en Van der Mark vormden een kopgroep waarin hevig gevochten werd, wat Gardner de gelegenheid gaf om terug in de buurt te komen. Na een paar ronden moesten Lowes en Van der Mark wat afhaken, waardoor de grote drie toch weer vooraan reden. Bautista nam daar de leiding in handen, Razgatlioglu en Rea volgden, terwijl Van der Mark langs Lowes naar plek vier reed.

Garrett Gerloff kwam in de slotfase ineens indrukwekkend snel opzetten en verschalkte zowel Lowes als Van der Mark. Bautista reed na een hectisch begin toch onbedreigd naar de zege, voor Razgatlioglu en Rea. Gerloff pakte een knappe vierde plek, Lowes werd vijfde, voor Gardner en de toch uitstekende zevende plek voor Van der Mark.

Superpolerace
Met bijna dezelfde startopstelling als op zaterdag - Andrea Locatelli's straf was achter de rug en hij nam dus plaats op de derde plek - sprongen de lichten uit. Razgatlioglu kende weer een geweldige start en pakte de leiding, terwijl beide Kawasaki's - Rea én Lowes - in een van de eerste bochten onderuit gingen en Lowes zijn knie bij het rennen naar de motor ook nog eens leek te bezeren.

Locatelli dook achter Razgatlioglu aan, voor Bautista en de weer prima aanwezige Van der Mark. Bautista kwam rap op gang en nam Locatelli te grazen, terwijl Van der Mark terugzakte tot achter Lecuona, Gardner en Michael Ruben Rinaldi. Bautista sloot aan bij Razgatlioglu en opende de aanval op zijn Turkse concurrent, die alles op alles zette om de winst binnen te halen.

Razgatlioglu leek het vol te houden, maar in de allerlaatste bocht drukte Bautista zijn bloedsnelle Panigale binnendoor en naar de overwinning, voor Razgatlioglu. Locatelli completeerde het podium, voor Gardner, Lecuona, Rinaldi en Van der Mark, die zijn prima weekeinde een prima vervolg gaf.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling begon de slotrace van het weekeinde, de eerste kans voor Bautista om de wereldtitel definitief binnen te halen. In een van de eerste bochten gingen Rea, Scott Redding en Xavi Vierge al het grind in, terwijl Razgatlioglu weer de leiding pakte en Bautista weer in zijn kielzog dook.

Achter de twee koplopers nam Gardner de leiding van de achtervolgende groep, voor Rinaldi, Locatelli, Gerloff, Lecuona, Axel Bassani en Van der Mark. Daar nam Rinaldi snel de leiding over, waarna hij begon te jagen op de strijdende wereldtitelkandidaten Razgatlioglu en Bautista, die elkaar enigszins afwisselden aan het front.

Met zes ronden te gaan maakte Bautista een eerste foutje, waardoor Razgatlioglu een klein gaatje kon slaan naar de Spanjaard. Die dichtte dat gaatje echter net zo snel weer en pakte zelfs plek één weer terug, waarna het geweldige duel om de overwinning gewoon weer door bleef gaan.

Bij het ingaan van de slotronde schoof Razgatlioglu bijna onderuit, maar hij hield stand en pakte de leiding. Bautista nam echter plaats in zijn kielzog en herhaalde zijn kunstje van eerder: in de laatste bocht van de race knalde hij langs Razgatlioglu, dit keer gierde de Panigale buitenom bij de Yamaha. Bautista pakte dus de winst, voor Razgatlioglu en Rinaldi, waardoor Bautista bij het slotweekeinde in Jerez aan twee puntjes uit drie races genoeg heeft voor de wereldtitel - mathematisch kan Razgatlioglu het nog pakken, maar het is uiterst onwaarschijnlijk. Van der Mark finishte de slotrace als elfde.

Zelfmoordaanslag nabij Ministerie van Binnenlandse Zaken Ankara

Er heeft zich een explosie voorgedaan in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Ook werden er geweerschoten gehoord. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Yerlikaya, was dit het gevolg van een zelfmoordaanslag, gepleegd door een terrorist. Na de explosie zou er een schotenwisseling hebben plaatsgevonden waarbij twee politieagenten gewond zijn geraakt, maar buiten levensgevaar verkeren.

Twee terroristen zouden met een voertuig naar de poort van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gereden, vlakbij het parlement. Eén van de terroristen zou zijn omgekomen bij de explosie, terwijl de ander 'geneutraliseerd' zou zijn. Het lijkt erop dat de tweede terrorist is doodgeschoten. Nieuwszender NTV meldt dat er explosieven zijn gevonden op het lichaam van de terrorist, die elders onder gecontroleerde omstandigheden tot ontploffing zijn gebracht.

Van over heel de wereld is er solidariteit betuigd aan Turkije waarbij men de terreuraanslag veroordeelden. 

Uitslag NEC - Vitesse

Vitesse heeft de Gelderse derby tegen NEC gewonnen. In Nijmegen won de ploeg van Philip Cocu met 1-3 dankzij twee goals in de slotfase.

Vitesse kende in Nijmegen een droomstart. Na zes minuten kopte Marco van Ginkel de ploeg uit Arhnem op voorsprong, maar nog voor de rust was het alweer gelijk dankzij een bekeken doelpunt van Magnus Mattsson.

In de tweede helft leek het erop dat beide ploegen genoegen moesten nemen met een gelijkspel, tot Dominik Oroz via een kopbal Vitesse weer op voorspong zette. Direct na het doelpunt legde scheidsrechter Sander van der Eijk de wedstrijd stil, omdat er wat bekers op veld kwamen. Na een kleine onderbreking werd de wedstrijd weer hervat en profiteerde Vitesse van de ruimte die ze kregen en maakte Million Manhoef de 1-3.

Veel klachten over nieuwe iPhone 15 Pro en Pro Max

De nieuwe iPhone 15 Pro en Pro Max van Apple zijn letterlijk 'hot'. Gebruikers die de flitsende nieuwe smartphones hebben gekocht, vinden dat ze het toestel na slechts een paar minuten in gebruik ontzettend heet worden..

De telefoons zijn pas sinds 22 september te koop, maar het probleem is slechts een van de vele problemen waarmee degenen worden geconfronteerd die tot $ 1.599 hebben uitgegeven voor de premiummodellen.

Apple heeft toegegeven dat het apparaat warmer kan aan voelen in de eerste paar dagen na het instellen verhoogde achtergrondactiviteit. Dit zou komen door een fout in de nieuwste iOS 17-software, waardoor het apparaat oververhit kan raken tijdens het updaten van bepaalde apps, zoals Instagram en Uber. Apple verzekert gebruikers echter dat hun nieuwe telefoon hierdoor niet beschadigd zal raken. Instagram heeft het probleem inmiddels opgelost voor hun eigen app en Apple is nog in gesprek met andere appontwikkelaars. Er zal binnenkort een software-update beschikbaar zijn om het probleem te verhelpen.

Warmte is echter niet het enige probleem dat Apple-liefhebbers irriteert. Op een video is te zien dat het glas aan de achterkant stuk gaat zodra men het toestel probeert te buigen. Influencer Zack Nelson (JerryRigEverything) filmde een ‘duurzaamheidstest’ van het apparaat. Hij doet dit al elf jaar met verschillende nieuwe smartphones, de voorgaande iPhones kwamen altijd met glans door deze test. Uit de beelden van Nelson blijkt echter dat het nieuwe model ‘abnormaal snel’ knakt.

Ook zou het frame tijdelijk verkleuren na aanraking, volgens Tech Radar heeft Apple officieel toegegeven dat “bij iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max de huidvetten tijdelijk de kleur van de buitenste band kan veranderen.” Als men het toestel afneemt met een ‘zachte, licht vochtige, pluisvrije doek’ zal de oorspronkelijke kleur zich herstellen. 

De nieuwe Pro en Pro Max hebben een titanium frame, in tegenstelling tot een roestvrijstalen frame op de andere modellen, dit zou een oorzaak kunnen zijn van de huidige problemen.

Volleyballers boeken simpele zege op OKT

De Nederlandse volleyballers hebben na hun valse start op het olympisch kwalificatietoernooi de eerste zege te pakken. Zaterdag was Canada met 3-2 te sterk, waardoor de kansen op een top-2-klassering en dus een olympisch ticket al geminimaliseerd zijn, maar zondag werd in elk geval gewonnen.

De ploeg van bondscoach Roberto Piazza speelde in het Chinese Xi'an tegen Mexico, wat op voorhand geen al te moeilijke wedstrijd moest worden. Dat bleek in de praktijk ook wel het geval: de Mexicaanse ploeg kon het af en toe een beetje bijbenen, maar uiteindelijk was Nederland met 25-19, 25-19, 25-16 simpelweg een maatje te sterk.

Canada wist zondag overigens gelijk voor een tweede verrassing te zorgen door met 3-1 te winnen van Argentinië, halvefinalist op de vorige Spelen en samen met Polen een van de twee favorieten voor de olympische startbewijzen. Nederland gaat dinsdag verder en speelt dan om 07.00 uur tegen België.

Random Pics van de Dag #1057

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Woonwagenbewoners willen geen wagens erbij: "Niet in mijn tuin alsjeblieft"

Na jarenlang geen nieuwe woonwagenstandplaatsen in de stad toe te voegen, slaat wethouder Zita Pels een nieuwe weg in. Voor 2026 moeten zeker vijftien extra woonwagens in Amsterdam komen te staan, op locaties waar al woonwagenkampen zijn. Extra wagens zijn volgens bewoners van een kamp bij Strandvliet een goed idee, maar niet op de manier zoals het nu gaat: "Nu moet ik mijn tuin inleveren."

Iris woont al acht jaar op hetzelfde kamp in Zuidoost op de Brentanostraat. Haar buren Anita en Lou wonen er al zeker twintig jaar. "We zijn hier met zes families, en dat willen we graag zo houden." Ze kennen de buren, ze kennen hun wijk en ze hebben al meer dan tien jaar een fijne tuin per wagen. Er is nu kans dat die tuinen ingeleverd gaan moeten worden voor nieuwe buren.

Een eerste stap in uitbreiding
De gemeente heeft, verdeeld over de hele stad, een kleine 200 standplaatsen voor woonwagens in eigen beheer, dus de bewoners huren van de gemeente. De vijftien plekken die er voor 2026 bij moeten komen, moeten op reeds bestaande kampen worden toegevoegd. Op de wachtlijst staan 45 starters die op dit moment op zoek zijn naar een woonwagen, maar uit onderzoek in 2020 blijkt dat er behoefte is aan meer dan 150 plekken in de stad.

"Er is de afgelopen jaren zo veel meer vraag naar wagens. Maar er is zeker 25 procent van de wagens die er waren inmiddels verdwenen", vertelt Sabina Achterbergh als voorzitter van Woonwagenbelangen Amsterdam, de vereniging die opkomt voor woonwagenbewoners in het gehele land. "Uitbreiding is op zich heel goed, maar vijftien wagens op deze manier vinden wij wel heel karig."

Iris en Lou wonen op één van de zes kampen die worden overwogen als locatie voor die eerste vijftien wagens. "Niet hier", zeggen ze allebei stellig. Het kamp kende eerder al meer wagens dan er nu staan. "Maar toen zijn die verplicht weggehaald, want er was heel veel overlast. Als er nu ineens weer wagens bijkomen ben ik bang dat criminaliteit terugkomt", vertelt Iris. Voor Lou is het nog simpeler: "Ik wil mijn tuin niet kwijt en daar komen de wagens dan." Hij heeft die tuin gekregen en die is, vindt hij zelf, nu van hem.

Ondanks dat de gemeente nog zoekt naar de juiste plekken, is het volgens de woordvoerder van wethouder Volkshuisvesting Zita Pels wel kansrijk dat de wagens hier komen: "Hier hebben immers al wagens gestaan." Maar hij laat ook weten dat er nog gesprekken met bewoners van de zes optionele kampen moeten worden gevoerd om te onderzoeken of dit de beste plek is.

Iris en Lou geloven daar weinig van: "Een ambtenaar van de gemeente die deze standplaatsen beheert, doet steeds dreigementen." Volgens de twee zegt de man in kwestie geen achterstallig onderhoud te doen aan hun huidige woonwagens als ze niet meewerken aan dit nieuwe plan. De woordvoerder van Wethouder Pels zegt, na onderzoek te hebben gedaan, de dreigementen niet te herkennen. Binnen enkele maanden moet bekend worden waar de vijftien nieuwe plekken moeten komen, mede door gesprekken te voeren.

Grand Prix van Japan halverwege gestaakt door regen, wel volledige punten

De Grand Prix van Japan in de MotoGP is uitgelopen op een kleine anticlimax. De eerste helft van de race leverde genoeg spanning en actie op, gelukkig, maar de tweede helft viel letterlijk in het water en werd niet meer verreden.

Sprintracewinnaar Jorge Martin stond op poleposition, naast WK-leider Francesco Bagnaia (Ducati) en KTM-rijder Jack Miller. Op rij twee stonden Brad Binder met zijn KTM op plek vijf, tussen de Ducati's van Marco Bezzecchi en Fabio Di Giannantonio, met Honda-coureur Marc Marquez en de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro op de derde rij.

Het miezerde in Japan en dat maakte het erg lastig, maar men begon in elk geval op de slicks. Zarco en Viñales gingen in bocht één al in de clinch, waarbij Viñales onderuit ging. Gelijk daarna werd de witte vlag gezwaaid, wat betekent dat rijders naar binnen mogen om van motor - en daarmee dus banden - te wisselen.

Na de openingsronde kwam de hele meute gelijk naar binnen voor de fiets met regenbanden, op een enkeling na: Michele Pirro, Fabio Quartararo, Stefan Bradl, Franco Morbidelli en Cal Crutchlow - min of meer de achterste vijf in het veld - bleven wél buiten en namen dus een forse fok. Martin kwam als eerste van het grote veld weer buiten, voor Espargaro, Marquez, Miller en Bagnaia.

Quartararo en Crutchlow kwamen een ronde later toch maar binnen, de slicks waren inmiddels veel te traag op de alsmaar natter wordende Twin Ring. Martin had het echter ook lastig en maakte een fout, waardoor hij een volle handvol posities inleverde. Morbidelli werd snel bijgehaald door het veld, Bradl kwam een ronde na Quartararo ook binnen en Ducati's eeuwige reservecoureur, Pirro, kwam vanaf de leiding als laatste ook maar naar binnen.

Terwijl Espargaro de leiding in handen hield werd Marquez weer teruggepakt door Bagnaia en Martin, die het vertrouwen na zijn bijna-uitglijder weer terug leek te hebben. Binder kende juist geen beste race: de nummer vier in het WK was weggezakt naar de tiende plek en ging vanaf die positie onderuit. Espargaro's grip was na een ronde of zes ook in één klap weg: Martin, Bagnaia, Bezzecchi, de sterk rijdende Miguel Oliveira en Marquez gingen er simpel voorbij.

Richting de helft van de race begon het ineens toch een stukje harder te regenen, wat Oliveira minder leek te liggen: Marquez en toch ook Espargaro gingen er voorbij. Marquez ging alsmaar harder rijden, relatief gezien uiteraard, en ging langs Bezzecchi om vervolgens de jacht op Bagnaia te openen. Bijna exact halverwege de race begonnen de eerste tekenen van aquaplaning zich voor te doen en vrijwel gelijk stak uitgerekend Marquez zijn hand op, wat direct werd gevolgd door een begrijpelijke rode vlag.

Om bij een eventuele herstart mee te mogen doen moest een ieder binnen vijf minuten terug zijn in de pitstraat. Uiteraard geen probleem voor het gros van de coureurs, maar Zarco was flink onderuit gegaan en moest worstelen om zijn flink beschadigde Ducati binnen te krijgen - met succes, dus er kon aan gewerkt worden.

Na een tijdje wachten konden we toch weer verder, maar dat gold niet voor Zarco: hij was wel binnen vijf minuten in de pitstraat, maar had een stuk afgesneden. Oliveira was nét voor de rode vlag naar binnen gekomen, maar mocht juist wel weer starten, omdat men voor de herstart de stand van kort voor de rode vlag pakte.

Toch eindigde het met een anticlimax: tijdens de formatieronde werd toch de rode vlag weer gezwaaid, het was simpelweg nog te nat. Daarmee werd ook besloten dat de race afgelopen was en omdat meer dan vijftig procent van de afstand was verreden werden er volledige punten uitgedeeld. Martin pakte zo de overwinning en komt zo in het WK tot op drie punten van Bagnaia, die de tweede plek pakte, terwijl Marquez het podium completeerde.

RKC - Ajax gestaakt na botsing met RKC-doelman Vaessen

Ajax leek in Waalwijk weer eens te winnen. De Amsterdammers stonden na ruim tachtig minuten met 2-3 voor, toen RKC-doelman Etienne Vaessen na een botsing met Brian Brobbey bewusteloos raakte. Het duel in Waalwijk werd daarop gestaakt.

In de 84ste minuut van het duel kwam RKC-doelman Etienne Vaessen ongelukkig in botsing met Brian Brobbey. Er was direct sprake van paniek, de doelman werd gereanimeerd en gelukkig kwam Vaessen snel weer bij. Na een behandeling in de kleedkamers werd de keeper afgevoerd naar het ziekenhuis.

De wedstrijd werd gestaakt omdat sommige spelers van RKC te geëmotioneerd waren om nog verder te spelen. De KNVB moet nu beslissen wat er met de wedstrijd gaat gebeuren.

Op het moment van de ongelukkige botsing stond Ajax met 2-3 voor.

Nieuw-Zeelandse rugbyers vagen Italië weg, Fiji houdt ogen op kwartfinales gericht

In Frankrijk is de voorlaatste speelronde van de groepsfase in volle gang tijdens het wereldkampioenschap rugby. Een aantal favorieten kwam daarbij in actie, terwijl zondagavond de Zuid-Afrikaanse wereldkampioenen weer in actie komen.

Uruguay - Namibië (groep A)
Waarschijnlijk de minst belangrijke wedstrijd in groep A, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Gerswin Mouton zette Namibië met een try in minuut één al op voorsprong, die werd dankzij een fraaie try van Johan Corné Greyling zelfs verdubbeld. Vervolgens kwam Uruguay echter op dreef en tries van Baltazar Amaya, German Kessler, nog eens Amaya, Santiago Arata en Bautista Basso brachten de ploeg naar een ruime voorsprong. Met vier penalties en twee conversies van Tiaan Swanepoel kwam het uitgeschakelde Namibië tot 26 punten, hun hoogste productie ooit in een WK-wedstrijd, maar Uruguay won met 36-26.

Japan - Samoa (groep D)
Via een try van Lappies Labuschagné pakte Japan een vroege voorsprong, wat werd uitgebreid door een try van Michael Leitch. Via Seilala Lam kwam Samoa weer in de buurt, maar een try van Kazuki Himeno vergrootte de Japanse voorsprong weer. Duncan Paia'aua en Christian Leali'ifano hielpen Samoa terug in de wedstrijd met een try, maar met ook nog drie penalties van Rikiya Matsuda hield Japan toch stand: 28-22.

Nieuw-Zeeland - Italië (groep A)
In principe een zeer belangrijke wedstrijd voor de beslissende tweede plek in de groep, maar van spanning was geen sprake. Aaron Smith liet drie tries optekenen, allemaal in de eerste helft, terwijl Will Jordan, Ardie Savea en Dane Coles er allemaal twee maakten. Ook Mark Telea, Brodie Retallick, Dalton Papalii, Damian McKenzie en Anton Lienert-Brown kwamen tot scoren, aangevuld door negen conversies uit tien pogingen door Richard Mo'unga en vier penalties van McKenzie. Verdwaalde tries van Ange Capuozzo en Monty Ioane redden de Italiaanse eer nog een beetje, maar de All Blacks wonnen met 96-17 en lijken samen met Frankrijk naar de kwartfinales te gaan.

Argentinië - Chili (groep D)
Het was de eerste geheel Zuid-Amerikaanse WK-wedstrijd ooit, waarin Argentinië vanaf het begin de bovenliggende partij was. Jubilaris Nicolas Sanchez, het was zijn honderdste interland, opende met een vroege try en ook Juan Martin Gonzalez (twee keer), Agustin Creevy, Martin Bogado, Rodrigo Isgro, Ignacio Ruiz en Santiago Carreras drukten een try over de lijn, terwijl Sanchez zes conversies raakte - Carreras pakte de andere twee. Tomas Dussaillant deed iets terug voor het al uitgeschakelde Chili, maar dat zette geen zoden aan de dijk: 59-5.

Fiji - Georgië (groep C)
Fiji heeft een plek in de kwartfinales voor het grijpen na de eerdere winst op Australië, maar moest om te beginnen wel van het in theorie mindere Georgië winnen. Dat begon niet makkelijk, met penalties van Luka Matkava en twee keer Davit Niniashvili kwam Georgië op voorsprong. Pas in de tweede helft kwam Fiji er overheen met tries van Waisea Nayacalevu en Vinaya Habosi. Bij 17-12 voor Fiji kwam Georgië in de extra tijd nog bijzonder dicht bij een winnende try, maar Ilaisa Droasese trapte de bal nét weg voor Matkava hem op kon pikken voor een try en dus staat Fiji er met alleen het op papier mindere Portugal nog als tegenstander prima voor.

Schotland - Roemenië (groep B)
Roemenië was al uitgeschakeld en Schotland moest wel gewoon winnen om oog op de kwartfinales te houden, wat zonder enig probleem lukte. Darcy Graham noteerde vier tries, verder waren er ook nog tries voor Hamish Watson, Ali Price, Matt Fagerson, Chris Harris, Ollie Smith, Ben Healy, Johnny Matthews en Rory Darge, terwijl Healy alle elf conversies raakte. Schotland won zo met 84-0, een precieze verdubbeling van hun ruimste zege op Roemenië ooit (42-0 in 2007), terwijl de Schotten voor de zesde keer een WK-wedstrijd wonnen zonder tegenpunt - geen enkel ander land kreeg dat ooit voor elkaar.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

FC Twente heeft zaterdagavond met 1-0 van sc Heerenveen gewonnen. Michel Vlap zorgde met een afstandsschot voor het winnende doelpunt.

De eerste helft waren er weinig kansen voor de beide ploegen en het stond bij rust dan ook 0-0. Na rust dacht Heerenveen op voorsprong te komen na een snel genomen vrije trap waaruit Luuk Brouwers wist te scoren, maar hij stond buitenspel en het doelpunt ging niet door.

Snel daarna kwam Twente op voorsprong. Michel Vlap, de Fries en oud-speler van sc Heerenveen, schoot raak vanaf net buiten de zestien. Heerenveen probeerde met de nodige wissels nog de vijfde nederlaag op rij te voorkomen, maar kwam niet tot scoren.

Dominante Chantra zegeviert in Moto2-race Japan, weer top-10 Van den Goorbergh

Op de Twin Ring Motegi is zondagochtend de Grand Prix van Japan in de Moto2 verreden. Het werd niet de meest spannende race ooit, eigenlijk waren alle drie podiumplaatsen relatief vroeg al min of meer vergeven.

We begonnen met teamgenoten Somkiat Chantra en Ai Ogura naast Jake Dixon op de eerste rij, voor de dominante WK-leider Pedro Acosta, Filip Salac en Alonso Lopez en met Aron Canet, Sam Lowes en Fermin Aldeguer op de derde rij. Zonta van den Goorbergh startte vanaf de vijftiende plek, Bo Bendsneyder stond op plek 21.

Chantra behield bij de start de leiding en had die na de wat hectische openingsfase ook in handen, voor Dixon, Lopez, Ogura, Lowes, Acosta en Salac. Lopez zakte al snel wat weg door een eerder opgelegde dubbele longlappenalty, terwijl Chantra vooraan in rap tempo weg begon te rijden bij Ogura, de terug naar voren gekomen Acosta en Dixon.

Nog voor de helft van de race lag Lowes op de grond, wat Dixon op plek vier de nodige ademruimte opleverde. De een na de ander ging onderuit in het midden- en achterveld, Sergio Garcia deed dat vanaf de zesde plek. Chantra kon in de slotfase niet verder afstand nemen van Ogura, die beetje bij beetje zelfs wat in de buurt leek te komen.

Chantra hield in de slotfase keurig stand, Ogura kwam toch niet meer in de buurt en werd tweede - een 1-2'tje voor de Thaise en Japanse teamgenoten. Acosta finishte op een degelijke derde plek, voor Dixon en Salac. Van den Goorbergh werd, mede geholpen door de nodige valpartijen, meer dan uitstekend negende, zijn tweede puntenfinish op rij - en de tweede uit zijn carrière. Bendsneyder viel er met plek zeventien net buiten.

VS: vraagt Servië zijn troepen terug te trekken uit grensgebied Kosovo

De Verenigde Staten hebben Servië gewaarschuwd om zijn troepen terug te trekken nadat ze een ‘ongekende’ militaire opbouw langs de Kosovo-grens hebben waargenomen. Servië heeft geavanceerde tanks en artillerie ingezet na een van de ernstigste escalaties in jaren tussen etnisch Albanese en Servische gemeenschappen in Kosovo.

Als reactie op de toenemende spanningen stuurt de NAVO opnieuw extra troepen naar Kosovo. Groot-Brittannië heeft militairen naar het gebied gestuurd om zich bij de vredeshandhavers van de NAVO te voegen. De NAVO-landen maken zich zorgen over de situatie. In een verklaring heeft een woordvoerder van de NAVO-vredesmissie aangegeven dat de aanwezigheid in Noord-Kosovo wordt versterkt en dat er een actievere rol zal worden ingenomen langs de grens met Servië.

De spanningen tussen de twee landen zijn vorige week zondag hoog op gelopen nadat een Kosovaarse politieagent en drie etnische Servische schutters omkwamen bij een belegering van een Servisch-Orthodox klooster in het dorp Banjska.

De Kosovaarse regering beschuldigde de Servische regering ervan het incident te steunen.

FOK! Wat een weer-dossier: Vreemde dingen

herfstbanner

Goede-zondag!  

Mogge luitjes!  

Zelfs al sta je onder invloed van een hogedrukgebied, dan nog kan het weer vreemde trekken vertonen. Dat zagen we gisteren ook. Plekken met veel zon, maar ook soms uit het niets wat onverwachte dreigende luchten. Het bleef zelfs niet helemaal droog. Als de inversie en de hoge luchtdruk er niet waren geweest, dan waren er ongetwijfeld veel zware buien tot ontwikkeling gekomen. 

Dat komt ook door de warme tijd waar we mee te maken hebben. Het is een combinatie van factoren. Ik zal één dezer dagen eens gaan analyseren hoe de situatie zich bijvoorbeeld rondom New York zo uit de hand heeft kunnen lopen. Je kan er echter niet om heen dat grote rampen elders dit jaar vaak onder geschoven kindjes zijn, en dat iedereen zich nu rot schrikt omdat het New York is, ik noem bij deze Griekenland, Libie... 

Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat het plezier in deze hobby wel langzaam verdwijnt, en ik zie mijzelf inmiddels meer als professional, dan als amateur. Ik klaag en mopper wel eens, al dan niet als acteur, maar dit jaar is het wel zeer ernstig overal. 

Uiteindelijk nam de bewolking ook bij ons gisteren ook sneller toe, buiten de uitsmerende stapelwokjes. Het werd zelfs vrij dreigend, maar de lucht was dermate droog dat de echo's die je op de radar zag weinig te betekenen hadden. 

Inmiddels viel en valt er in de noordelijke helft wel wat regen, en ik ben bang dat men daar de zon vandaag niet veel te zien gaat krijgen. 

Vanochtend zijn er in het midden en zuiden flinke zonnige perioden en is het droog. In het noordelijk kustgebied is het bewolkt en kan eerst nog wat lichte regen vallen. De zuidwestelijke wind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag blijft in het uiterste noorden de bewolking overheersen. In de rest van het land is er veel ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen 19°C in het Waddengebied en 24°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig.

Vanavond zijn er brede opklaringen, in het uiterste noorden is het overwegend bewolkt. Het blijft overal droog. De zuidwestenwind is matig.

Komende nacht is het droog. Het koelt af naar 16°C in het noordwesten en plaatselijk 12°C in het zuidoosten. Aan de kust staat een matige zuidwestenwind, boven land is er weinig wind.

Zolang de wind een zuidelijke voorkeur heeft, zal het niet snel afkoelen. Maandag kan het overal zelfs nog iets warmer worden. 

*Dames en heren*: Morgen is Ferdy er weer met méér weer (Frank Deboosere).   

 Zacht herfstweer (Foto: Pixabay)
Zacht herfstweer (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Masia domineert Moto3-race Japan, Veijer 11e

De jongelingen in de Moto3 hebben zondagochtend de Grand Prix van Japan verreden. Op de Twin Ring Motegi werd uiteindelijk niet al te hevig gevochten om de eerste plaats, maar dat maakte de race zeker niet minder vermakelijk.

Poleposition was voor Jaume Masia, die Deniz Öncü en Matteo Bertelle naast zich had. Stefano Nepa, Ivan Ortola en Daniel Holgado stonden op rij twee, voor Ayumu Sasaki, David Muñoz en David Alonso - Collin Veijer vertrok wegens een kleine gridstraf vanaf de tiende plek. Met het oog op het WK waren drie mannen belangrijk: Holgado, Masia en Sasaki stonden welgeteld één punt uit elkaar.

Öncü en Holgado hadden de beste start en kwamen na de openingsronde als leiders door, gevolgd door Masia, Sasaki, Nepa en Ortola. Öncü, Sasaki, Masia en Holgado reden zich na een paar ronden los van de rest, terwijl teamgenoten Nepa en Ortola samen in de achtervolging gingen, op een klein gaatje gevolgd door Diogo Moreira, Muñoz en Veijer.

Vroeg in de tweede helft van de race wist Masia zich los te rijden uit het kopgroepje, waaruit Öncü even later onderuit schoof. Met krap drie ronden te gaan was de leiding nog altijd in handen van Masia, voor de jagende Sasaki en Holgado, met daar weer achter nog altijd Nepa en Ortola - Moreira, Kaito Toba, Muñoz en Veijer voerden de om plek zes strijdende groep aan.

Masia domineerde, pakte de winst en daarmee ook de leiding in het WK. Sasaki was gepasseerd door Holgado, maar ging er in de laatste meters alsnog weer voorbij. Nepa en Ortola werden vierde en vijfde, voor Muñoz en Alonso - Veijer zakte in de slotronde toch nog terug naar de elfde plek.

Tragisch ongeval in stal, dierenarts verpletterd door koe

Een Duitse dierenarts (67) is zaterdagmiddag overleden ten gevolge van een ongeval met een koe. De man werd verpletterd door het dier tijdens een behandeling in een stal in Raisting, een klein stadje in de Duitse deelstaat Beieren. 

Hoewel hulpdiensten nog hebben geprobeerd de man te reanimeren, mocht hun inspanning niet baten. Hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden, er lijkt vooralsnog geen opzet in het spel.

Shutdown VS op laatste moment vermeden

Opnieuw is een shutdown van de Amerikaanse overheid op het laatste moment vermeden.

Zoals we de laatste jaren vaker hebben gezien, is er op het allerlaatste moment toch nog een akkoord gekomen dat er voor zorgt dat de overheid haar financiële verplichtingen voorlopig kan nakomen. Het Huis van Afgevaardigden heeft bij stemming een pakket goedgekeurd dat de overheid nog 45 dagen draaiende houdt.

De laatste keer dat het echt tot een shutdown kwam was in 2018. Deze situatie duurde toen 35 dagen.

Random Pics van de Dag #1056

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.