VS: vraagt ServiŽ zijn troepen terug te trekken uit grensgebied Kosovo

De Verenigde Staten hebben Servië gewaarschuwd om zijn troepen terug te trekken nadat ze een ‘ongekende’ militaire opbouw langs de Kosovo-grens hebben waargenomen. Servië heeft geavanceerde tanks en artillerie ingezet na een van de ernstigste escalaties in jaren tussen etnisch Albanese en Servische gemeenschappen in Kosovo.

Als reactie op de toenemende spanningen stuurt de NAVO opnieuw extra troepen naar Kosovo. Groot-Brittannië heeft militairen naar het gebied gestuurd om zich bij de vredeshandhavers van de NAVO te voegen. De NAVO-landen maken zich zorgen over de situatie. In een verklaring heeft een woordvoerder van de NAVO-vredesmissie aangegeven dat de aanwezigheid in Noord-Kosovo wordt versterkt en dat er een actievere rol zal worden ingenomen langs de grens met Servië.

De spanningen tussen de twee landen zijn vorige week zondag hoog op gelopen nadat een Kosovaarse politieagent en drie etnische Servische schutters omkwamen bij een belegering van een Servisch-Orthodox klooster in het dorp Banjska.

De Kosovaarse regering beschuldigde de Servische regering ervan het incident te steunen.