Ierse rugbyers verslaan Zuid-Afrika, Wales naar kwartfinales na afstraffing Wallabies

Op het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk is de afgelopen dagen de derde speelronde afgewerkt. In alle vier groepen stonden twee wedstrijden op het programma en inmiddels zijn ook de eerste teams definitief uitgeschakeld of juist verzekerd van een plek in de kwartfinales.

Italië - Uruguay (groep A)
Na de simpele zege op Namibië had Italië het iets lastiger met Uruguay: een try van Lorenzo Pani bracht Italië op voorsprong, maar via een penalty try en een score van Nicolas Freitas kwam Uruguay langszij. In de tweede helft sloeg Italië echter toe en met onder meer tries van Michele Lamaro, Montanna Ioane, Lorenzo Cannone en Juan Ignacio Brex speelde Italië zich naar een 38-17 overwinning.

Frankrijk - Namibië (groep A)
In Marseille werd het een duidelijk verhaal: Namibië werd totáál weggespeeld. Damian Penayd opende de score en pakte uiteindelijk drie tries, Jonathan Danty, Charles Ollivon en Louis Bielle-Biarrey scoorden er twee en ook Thibaud Flament, Antoine Dupont, Baptiste Couilloud en Melvyn Jaminet droegen bij aan de 96-0 afslachting, net als de twaalf conversies van Thomas Ramos. Niet verrassend is Namibië na drie nederlagen definitief uitgeschakeld.

Zuid-Afrika - Ierland (groep B)
Dé clash van de groepsfase: wereldranglijstaanvoerder Ierland tegen wereldkampioen Zuid-Afrika, opvallend genoeg de eerste ontmoeting ooit op een WK tussen de twee toplanden. Manie Libbok trapte Zuid-Afrika vroeg op voorsprong, maar een mooie try van MacKenzie Hansen bracht de Ieren langszij. Een heerlijke pass leverde Cheslin Kolbe een try op voor de Springbokke, maar penalties van Jonny Sexton en Jack Crowley brachten Ierland de winst: 13-8.

Schotland - Tonga (groep B)
George Turner zette de Schotten snel op voorsprong, maar Tonga sloeg terug dankzij Solomone Kata. Na de stroeve start kwamen de Schotten echter beter in hun spel en via tries van Duhan van der Merwe, Kyle Steyn en Rory Darge pakten ze een ruime voorsprong. Tonga deed dankzij Ben Tameifuna iets terug, maar George Horn, Blair Kinghorn en Darcy Graham brachten de Schotten met een paar tries een 45-17 zege, waardoor er nog hoop is op de kwartfinales, hoewel Ierland en Zuid-Afrika de beste papieren hebben.

Georgië - Portugal (groep C)
Georgië begon prima aan de wedstrijd met een razendsnelle try van Akaki Tabutsadze en conversie van Tedo Abzhanadze, die ook twee penalties raakte. Portugal kwam echter terug met twee tries van Raffaele Storti, waarna Tengiz Zamtaradze de Georgiërs op 18-18 bracht. Nuno Sousa Guedes had in de laatste seconden de kans om Portugal een eerste WK-zege ooit te bezorgen, maar zijn penalty ging naast en dus bleef het bij een gelijkspel.

Wales - Australië (groep C)
Al vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Wales de bovenliggende partij was, een vroege try van Gareth Davies zette de toon. Australië kon een beetje in de buurt blijven, maar in de tweede helft liep Wales weg met tries van Nick Tompkins en Jac Morgan, terwijl Gareth Anscombe zes penalties én een drop goal scoorde. Wales won met 40-6 en plaatste zich als eerste ploeg voor de kwartfinales, Australië speelt alleen nog tegen Portugal en moet hopen dat Fiji tegen Portugal en Georgië nauwelijks scoort, wat niet waarschijnlijk is. De kans is voor Australië dus groot dat het voor het eerst in de historie niet door de groepsfase komt.

Argentinië - Samoa (groep D)
In een uiterst fysieke strijd pakte Argentinië met een try van Emiliano Boffelli een vroege voorsprong, die door een conversie en drie penalties van diezelfde Boffelli werd uitgebreid. Samoa deed dankzij een try van Sama Malolo iets terug, maar dat was veel te laat en Argentinië boekte een belangrijke 19-10 zege, waardoor de ploeg hoop kan blijven houden op de kwartfinales.

Engeland - Chili (groep D)
Chili maakte geen schijn van kans tegen Engeland en, vooral Henry Arundell: hij scoorde maar liefst vijf tries, de vierde Engelsman die dat ooit in één wedstrijd voor elkaar heeft gekregen. Theo Dan en Marcus Smith scoorden er beiden twee en ook Bevan Rodd en Jack Willis lieten een try noteren, wat Engeland uiteindelijk richting een 71-0 zege hielp. Chili is daardoor definitief uitgeschakeld, Engeland staat met anderhalf been in de kwartfinales.