Rupert Murdoch treedt af: wat betekent dat voor Fox en News Corp?

Media-ondernemer Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van de Amerikaanse Fox Group en uitgever News Corp – hij is 92 jaar oud. Zijn opvolger is ook een Murdoch. 

Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van Fox en News Corp, waarmee een einde komt aan een carrière van meer dan zeventig jaar. De 92-jarige draagt het stokje over aan zijn zoon Lachlan Murdoch, zo werd vandaag bekend. De 52-jarige wordt de enige voorzitter van News Corp en blijft voorzitter en CEO van Fox, aldus beide bedrijven.

"We hebben alle reden om optimistisch te zijn over de komende jaren", aldus Murdoch Senior in een brief aan de medewerkers: "Onze kansen overtreffen ruimschoots onze zakelijke uitdagingen." Er werd al lang gespeculeerd over het vertrek van Murdoch en de mogelijke daarmee samenhangende veranderingen in het management.

Lachlan Murdoch heeft jarenlang samen met zijn vader in mediabedrijven gewerkt. Zijn 50-jarige broer James Murdoch werd ook een tijdje gezien als mogelijke opvolger van zijn vader, maar verliet het bedrijf in 2020. Daarna was de weg naar de top duidelijk voor Lachlan; gezien als de kroonprins van zijn vader moest hij het bedrijf blijven leiden in de geest van zijn vader. 

Media-imperium van Australië tot de VS
Beide bedrijven, Fox en News Corp, verkeren in goede gezondheid, net als ik, schreef Rupert Murdoch aan de werknemers van het bedrijf. "De strijd voor de vrijheid van meningsuiting en uiteindelijk voor de vrijheid van denken is nog nooit zo intens geweest als nu".

Murdoch creëerde een media-imperium dat zich uitstrekt van Australië tot de Verenigde Staten. Hij besloot enige tijd geleden Fox en News Corp niet samen te voegen. Murdoch, die een bijna meerderheidsbelang in beide bedrijven heeft, wordt benoemd tot emeritus-voorzitter van beide bedrijven. Lachlan zei dat ze dankbaar waren dat zijn vader de rol op zich zou nemen. Rupert Murdoch zal beide bedrijven van waardevol advies blijven voorzien.

De Murdoch-bedrijven bevinden zich momenteel niet in een gemakkelijke positie. In april bereikten televisiezender Fox News en stemmachine-fabrikant Dominion een buitengerechtelijke overeenkomst in het juridische geschil over beschuldigingen van smaad rond desinformatie over verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen van 2020 – waarbij Fox 787,5 miljoen dollar aan schadevergoeding betaalde. Kort daarna nam de zender afscheid van zijn rechtse kijkcijferslieveling, presentator Tucker Carlson.

Conservatieve omroepgroep
Murdoch wordt beschouwd als een van de machtigste media-ondernemers ter wereld. De zender die hij oprichtte, Fox News, is sinds de lancering in 1996 een toonaangevend medium voor conservatieven in de VS en heeft een beslissende invloed gehad op de politiek van het land. Met de zendergroep Fox was hij de eerste die met succes marktaandeel afsnoepte van de drie grote Amerikaanse zenders ABC, CBS en NBC.

Murdoch is ook eigenaar van de Wall Street Journal en de New York Post. News Corp, gevestigd in New York, geeft ook grote kranten uit in Australië en Groot-Brittannië (het tabloid "The Sun") en is eigenaar van uitgeverij HarperCollins.

Murdochs nauwe relaties en zijn vermogen om politici voor zijn belangen in te zetten zijn legendarisch. "De Republikeinen dachten oorspronkelijk dat Fox voor ons werkte. Nu beseffen we dat we voor Fox werken", zei de speechschrijver van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, David Frum, ooit in een televisie-interview.

Joe Flint van WSJ lgeeft achtergrondinformatie over hoe Rupert Murdoch een media-imperium creëerde waartoe ook de Wall Street Journal en de New York Post behoren.

0:00 Murdoch treedt af
0:42 Lachlan Murdoch neemt het over
1:14 Ruperts achtergrond