FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 september 2023

Ajax komt niet verder dan een gelijkspel tegen Olympique Marseille in Europa League

Ajax is donderdag in eigen huis tegen Olympique Marseille in de Europa League niet verder gekomen dan een 3-3-gelijkspel. De Amsterdammers kwamen zowel voor als na rust op voorsprong, maar beide keren wist de ploeg van Maurice Steijn de voorsprong niet vast te houden.

Ajax kwam vrij snel op een 2-0 voorsprong. Eerst profiteerde Carlos Forbs van een grote fout in de verdediging en niet snel daarna zorgde Steven Berghuis vanuit een corner voor de 2-0. De Amsterdammers konden echter de voorsprong niet vasthouden. Jonathan Clauss zorgde voor een snelle aansluitingstreffer en daarna was het een grote gatenkaas in de verdediging van Ajax en zorgde Pierre Emerick Aubameyang voor de gelijkmaker. Dat zou ook de ruststand zijn, maar Olympique Marseille had genoeg kansen om meer te scoren in de Johan Cruijff Arena.

In de tweede helft gaf Ajax wat minder ruimte weg en Kenneth Taylor zorgde na een goede voorzet van Forbs voor de 3-2. Steven Bergwijn kreeg daarna de kans om de thuisploeg op 4-2 te zetten, maar de aanvoerder schoot veel te slap in. Ajax gaf minder kansen weg dan in de eerste helft, maar Aubameyang zorgde voor de 3-3 na zwak optreden van de verdediging. In het slot van de wedstrijd moest Ajax nog verder met tien man na een rode kaart van Silvano Vos. Maar het bleef bij 3-3.

'Boontje komt om zijn loontje', Russische stad Tula in het donker

Wat Rusland kan kunnen wij ook, heeft de regering van Oekraïne afgelopen week gezegd. Dus na de aanvallen op de Oekraïense stroomvoorziening is nu de stroom in de Russische stad Tula uitgevallen. Dit gebeurde nadat er enkele explosies zijn gehoord.

Zelenskyy knokt tegen scepticisme in het Amerikaanse Congres

Tijdens zijn bezoek aan de VS vandaag zal de Oekraïense president Zelenskyy opnieuw president Biden ontmoeten. Maar het is duidelijk dat de stemming in Washington sinds zijn laatste bezoek flink is veranderd.

De Oekraïense president Zelenskyy reisde naar de Amerikaanse hoofdstad Washington om zijn belangrijkste bondgenoot om meer steun te vragen in de strijd tegen Rusland. Na zijn aankomst in het Amerikaanse Congres vergezelde de leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries, hem naar het Capitool. 

De 45-jarige Zelenskyy komt naar Washington met specifieke verzoeken om militair materieel. Hij was er in december eerder te gast en werd toen als een held ontvangen. Maar sindsdien is de politieke situatie in het Amerikaanse Congres veranderd. Sinds januari hebben de Republikeinen de leiding in het Huis van Afgevaardigden. En er bestaat aanzienlijke scepsis binnen hun gelederen over de vraag of de VS veel geld moeten blijven pompen in een oorlog waarvan het einde nog niet in zicht is.

En dus ontmoette Zelenskyy deze keer senatoren en vertegenwoordigers achter gesloten deuren. Hij zei na afloop dankbaar te zijn voor de steun. Zelenskyy waarschuwde senatoren voor de risico's als er geen verdere financiering voor Oekraïne zou worden goedgekeurd, zei Chuck Schumer, leider van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat, volgens CNN. "Er was één enkele zin die het allemaal samenvatte, en ik citeer het woordelijk: 'Als we de hulp niet krijgen, zullen we de oorlog verliezen."

Onenigheid over hulp aan Oekraïne
Vóór het bezoek van Zelenskyy uitte de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bedenkingen toen hem werd gevraagd naar verdere steun. "Is Zelenskyy gekozen in het Congres? Is hij onze president? Dat geloof ik niet", zei hij. Zijn partijgenoot Mitch McConnell probeerde echter te benadrukken dat de wapenleveringen ook voor de Amerikanen de moeite waard zijn. De minderheidsleider in de Senaat zei vooraf dat ook de Amerikaanse economie profiteert van de wapenorders.

De meerderheid van de Republikeinen in het Congres steunt de steun aan Oekraïne. Vooral rechtse hardliners zijn tegen de steun. Omdat de Republikeinen echter slechts een krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, zijn zij in de huidige situatie bijzonder machtig.

De Democratische Amerikaanse president Biden heeft onlangs bij het Congres een nieuw miljardenbedrag voor Oekraïne aangevraagd. Het is onduidelijk of zijn verzoek zal worden ingewilligd. 

Vraag naar ATACMS-raketten
In Washington zal Zelenskyy waarschijnlijk opnieuw vragen naar ATACMS-raketten. Dit is een korteafstandsraket met een bereik tot 300 kilometer. Ze worden vanaf de grond afgevuurd op doelen op de grond. Hij benadrukte onlangs dat zijn land niet van plan is om ze te gaan gebruiken om Moskou of andere doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. De Amerikaanse regering gelooft dat een levering mogelijk is, maar heeft volgens informatie van het Witte Huis nog geen beslissing genomen.

Gezien de toenemende oorlogsmoeheid in de VS en andere delen van de wereld heeft Zelenskyy onlangs een minder dwingende toon aangenomen dan in de eerste maanden van de oorlog. Met betrekking tot zijn verzoek om ATACMS zei hij in het CNN-interview dat hij niet naar de Verenigde Staten kwam om meer te vragen, maar om dank te zeggen voor alles wat de Verenigde Staten en anderen al hebben gedaan. “Ze hebben ons enorm gesteund in deze moeilijke tijd.” 

Rupert Murdoch treedt af: wat betekent dat voor Fox en News Corp?

Media-ondernemer Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van de Amerikaanse Fox Group en uitgever News Corp – hij is 92 jaar oud. Zijn opvolger is ook een Murdoch. 

Rupert Murdoch treedt terug als voorzitter van Fox en News Corp, waarmee een einde komt aan een carrière van meer dan zeventig jaar. De 92-jarige draagt het stokje over aan zijn zoon Lachlan Murdoch, zo werd vandaag bekend. De 52-jarige wordt de enige voorzitter van News Corp en blijft voorzitter en CEO van Fox, aldus beide bedrijven.

"We hebben alle reden om optimistisch te zijn over de komende jaren", aldus Murdoch Senior in een brief aan de medewerkers: "Onze kansen overtreffen ruimschoots onze zakelijke uitdagingen." Er werd al lang gespeculeerd over het vertrek van Murdoch en de mogelijke daarmee samenhangende veranderingen in het management.

Lachlan Murdoch heeft jarenlang samen met zijn vader in mediabedrijven gewerkt. Zijn 50-jarige broer James Murdoch werd ook een tijdje gezien als mogelijke opvolger van zijn vader, maar verliet het bedrijf in 2020. Daarna was de weg naar de top duidelijk voor Lachlan; gezien als de kroonprins van zijn vader moest hij het bedrijf blijven leiden in de geest van zijn vader. 

Media-imperium van Australië tot de VS
Beide bedrijven, Fox en News Corp, verkeren in goede gezondheid, net als ik, schreef Rupert Murdoch aan de werknemers van het bedrijf. "De strijd voor de vrijheid van meningsuiting en uiteindelijk voor de vrijheid van denken is nog nooit zo intens geweest als nu".

Murdoch creëerde een media-imperium dat zich uitstrekt van Australië tot de Verenigde Staten. Hij besloot enige tijd geleden Fox en News Corp niet samen te voegen. Murdoch, die een bijna meerderheidsbelang in beide bedrijven heeft, wordt benoemd tot emeritus-voorzitter van beide bedrijven. Lachlan zei dat ze dankbaar waren dat zijn vader de rol op zich zou nemen. Rupert Murdoch zal beide bedrijven van waardevol advies blijven voorzien.

De Murdoch-bedrijven bevinden zich momenteel niet in een gemakkelijke positie. In april bereikten televisiezender Fox News en stemmachine-fabrikant Dominion een buitengerechtelijke overeenkomst in het juridische geschil over beschuldigingen van smaad rond desinformatie over verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen van 2020 – waarbij Fox 787,5 miljoen dollar aan schadevergoeding betaalde. Kort daarna nam de zender afscheid van zijn rechtse kijkcijferslieveling, presentator Tucker Carlson.

Conservatieve omroepgroep
Murdoch wordt beschouwd als een van de machtigste media-ondernemers ter wereld. De zender die hij oprichtte, Fox News, is sinds de lancering in 1996 een toonaangevend medium voor conservatieven in de VS en heeft een beslissende invloed gehad op de politiek van het land. Met de zendergroep Fox was hij de eerste die met succes marktaandeel afsnoepte van de drie grote Amerikaanse zenders ABC, CBS en NBC.

Murdoch is ook eigenaar van de Wall Street Journal en de New York Post. News Corp, gevestigd in New York, geeft ook grote kranten uit in Australië en Groot-Brittannië (het tabloid "The Sun") en is eigenaar van uitgeverij HarperCollins.

Murdochs nauwe relaties en zijn vermogen om politici voor zijn belangen in te zetten zijn legendarisch. "De Republikeinen dachten oorspronkelijk dat Fox voor ons werkte. Nu beseffen we dat we voor Fox werken", zei de speechschrijver van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, David Frum, ooit in een televisie-interview.

Joe Flint van WSJ lgeeft achtergrondinformatie over hoe Rupert Murdoch een media-imperium creëerde waartoe ook de Wall Street Journal en de New York Post behoren.

0:00 Murdoch treedt af
0:42 Lachlan Murdoch neemt het over
1:14 Ruperts achtergrond

Baby geboren met 26 vingers en tenen, ouders blij met 'reincarnatie hindoegodin'

Een Indiase baby die geboren werd met 26 vingers en tenen wordt door haar familie gezien als de reïncarnatie van een hindoegodin, Dholagarh Devi. De vader en moeder van de baby en haar familie zijn erg blij met de 'reincarnatie'. Medische professionals zijn echter van mening dat het meisje lijdt aan een zeldzame genetische afwijking.

Het meisje, geboren in Bharatpur, in Noord-India, werd geboren met zeven vingers aan elke hand en zes tenen aan elke voet. Dr. BS Soni, een arts in het ziekenhuis waar de baby werd geboren, zei: "Het kan geen kwaad om 26 vingers te hebben, maar het is een genetische afwijking. Het meisje is verder absoluut gezond." Het is op dit moment nog onduidelijk of de overtollige vingers en tenen van het meisje operatief zullen worden verwijderd.

AZ blameert zich tegen Zrinjski Mostar

AZ heeft in Conference League een zeer pijnlijke nederlaag geleden tegen het Bosnische Zrinjski Mostar, na een comfortabele 0-3 voorsprong ging het in de tweede helft helemaal mis met een 4-3 nederlaag als gevolg.

In de eerste helft had AZ geen kind aan de thuisclub en kwam het ook al snel op voorsprong, Myron van Brederode scoorde na tien minuten de openingstreffer. Met meer dan 70% balbezit waren de alkmaarders dominant en na een half uur spelen resulteerde dit in een tweede goal, nadat doelman Marko Maric een kopbal van Dani de Wit keerde scoorde Sven Mijnans uit de rebound. Op slag voor rust De Wit de 0-3 en was de wedstrijd beslist, althans daar ging iedereen van uit.

Vlak na rust scoorde Zrinjski Mostar uit het niets de 1-3, AZ keeper Mathew Ryan verkeek zich op een vrije trap van Zvonimir Kozulj. Ook daarna leek er lange tijd nog niks voor AZ maar na een dik uur spelen ging het in een paar minuten mis. Pavlidis was dicht bij 1-4 maar hij raakte de paal en een paar minuten later scoorde Josip Corluka de aansluitingstreffer. Nog een paar minuten later waren de Bosniërs helemaal terug in de wedstrijd toen Aldin Hrvanovic de gelijkmaker scoorde.

Tien minuten voor tijd was de blamage compleet toen Kozulje zijn tweede doelpunt scoorde door uit de rebound de 4-3 binnen te tikken. AZ droop af als eerste Nederlandse ploeg ooit die na een voorsprong van drie doelpunten alsnog een Europese wedstrijd verliest. 

Oekraïense energiecentrales massaal onder Russisch vuur

Oekraïense steden van oost naar west werden vandaag getroffen door een massale golf van raketaanvallen, de zwaarste aanval sinds 15 augustus. Hierdoor vielen op de Wereldvrededag van de Verenigde Naties minstens drie doden en tientallen gewonden. De autoriteiten vreesden dat nog veel meer mensen vast zouden komen te zitten in het puin.

De beschietingen kwamen een dag na de sabotage op een Russisch militair vliegveld in Chkalovsk, nabij Moskou, en in de week dat de Oekraïense president Zelenskyy een Oekraïense ‘vredesformule’ presenteerde op de VN-top in New York.  

De Oekraïense elektriciteitsnetbeheerder Ukrenergo zei dat het ook de eerste Russische aanval op de Oekraïense elektriciteitsinfrastructuur in zes maanden tijd was. Oekraïne meldde stroomstoringen in het westen, midden en oosten van het land. Het Oekraïense parlementslid Andriy Osadchuk schreef op X, voorheen Twitter: "De winter komt eraan. Vandaag hervatte Rusland de raketaanvallen op de energie-infrastructuur van Oekraïne." 


Rusland verbiedt per direct de export van benzine en diesel

De Russische regering heeft om de binnenlandse brandstofmarkt te stabiliseren met onmiddelijke ingang de export van benzine en diesel verboden. In het bevel van premier Michail Mishustin werd gesproken over een "tijdelijke maatregel"; Er werd echter geen deadline gegeven. “De tijdelijke beperkingen zullen helpen de brandstofmarkt te verzadigen, waardoor de prijzen voor consumenten kunnen worden verlaagd”, aldus de regering in Moskou.

Er zijn slechts enkele uitzonderingen toegestaan, onder meer voor door de overheid goedgekeurde leveringen aan de door Moskou gedomineerde Euraziatische Economische Unie, zo meldde persbureau Interfax. De achtergrond is de scherpe stijging van de brandstofprijzen in Rusland.

Wat is waar? Desinformatie op het internet

We krijgen dagelijks grote hoeveelheden informatie voorgeschoteld via online kanalen, waarbij actualiteiten elkaar razendsnel opvolgen. Door de overvloed aan nieuwsberichten wordt het lastiger om te weten wat echt is en wat niet. Soms kan er sprake zijn van desinformatie. Met de komst van nieuwe technologieën, zoals ChatGPT, wordt het herkennen van desinformatie steeds moeilijker. Deze ontwikkeling kan grote impact hebben op onze samenleving.

Wat is het verschil tussen misinformatie en desinformatie?
Het verspreiden van foute informatie kan geclassificeerd worden in drie categorieën: misinformatie, desinformatie en malinformatie. Het doel van de verspreider van (onjuiste) informatie vormt het verschil tussen deze categorieën. Misinformatie duidt op het verspreiden van valse of misleidende informatie waarvan de verspreider niet op de hoogte is dat de informatie onjuist is. Met desinformatie wordt bedoeld het verspreiden van misleidende informatie om met kwaadwillige intentie mensen te beïnvloeden. Malinformatie in dit rijtje duidt op correcte informatie, waarvan het geheel of deels van de informatie wordt verspreid met negatieve intenties. Het verspreiden van deze vormen van foute informatie kan schadelijk zijn voor zowel individuele personen (zoals publieke figuren), als de samenleving als geheel (bijvoorbeeld bij verkiezingen).

Invloed van sociale media kanalen
Het verspreiden van desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar het wordt via sociale media kanalen wel sneller verspreid. Onder sociale media vallen kanalen die via het internet toegankelijk zijn. De reikwijdte via deze kanalen is vele malen groter door het gebruik van algoritmes. Het wordt hierdoor een stuk makkelijker om nieuws op specifieke onderwerpen of thema’s te ontvangen. Daarnaast zijn sociale media en online platformen erop uit om tijdlijnen te vullen met nieuwsberichten die het beste bij de voorkeuren van de gebruiker passen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers in een filterbubbel of echo terecht kunnen komen, waarbij de gebruiker alleen maar in contact komt met dezelfde informatie, onderwerpen of meningen.

Desinformatie voorkomen
Om het verspreiden van desinformatie tegen te gaan, maken online platformen en sociale media kanalen gebruik van content moderatie. Gebruikers hebben de mogelijkheid online posts te rapporteren als desinformatie, waarna gepaste actie wordt ondernomen. Zo is X, voorheen Twitter, begonnen met het plaatsen van ‘community notes’ die gebruikers kunnen toevoegen bij misleidende informatie. Verder gaat de EU-wetgeving Digital Services Act (DSA) ervoor zorgen dat grote platformen risico’s als desinformatie gerichter moeten oppakken.

Desinformatie herkennen
Het SCP heeft in haar onderzoek Burgersperspectieven uitgebreid onderzoek gedaan naar misinformatie en omgangsnormen op sociale media. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over foutieve en misleidende informatie op sociale media.
Ook wordt de zorg geuit dat met de toepassingen van kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT en StableDiffusion, het moeilijker wordt om onware informatie te herkennen. Ondanks de zorg hierover geeft een meerderheid aan voldoende vertrouwen te hebben in het herkennen van onjuiste online informatie.

Door de komst van ChatGPT en andere soortgelijke ‘large language modellen’ wordt het heel gemakkelijk om teksten te genereren die op eerste gezicht veelbelovend ogen, maar uiteindelijk vol onwaarheden staan. Deze modellen worden gevoed en getraind door het verzamelen van beschikbare data op het internet en door de input van gebruikers. Dit betekent dat ook foutieve informatie wordt meegenomen in het trainen van de modellen, waardoor het probleem van desinformatie kan versterken.

Windturbines op zee: coating mogelijk schadelijk voor milieu

Er komen steeds meer windturbines op de Noordzee. Deze turbines moeten beschermd worden tegen corrosie (bijvoorbeeld roest). Dat kan onder andere door specifieke metalen of epoxy-coatings te gebruiken. Het RIVM rekende uit of dit in het ergste geval schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Zeker is dat het gebruik van de specifieke metalen niet schadelijk is. Epoxy-coatings kunnen wel schadelijk zijn. Op dit moment is niet bekend of deze coatings daadwerkelijk worden gebruikt. Daarnaast kan door slijtage van turbinebladen plastic vrijkomen. Hier is nog weinig over bekend. Het RIVM schat in dat uit windturbines minder plastic vrijkomt dan uit andere bronnen, zoals de Nederlandse scheepvaart. Het RIVM beveelt aan bij nieuwe windturbines coatings te gebruiken waar geen of weinig gevaarlijke stoffen uit vrijkomen.

Windmolens (Stockfoto: Pixabay)
Windmolens (Stockfoto: Pixabay)

Aantal turbines op zee neemt toe
Windenergie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Nederland wil in 2030 21 GW opwekken met windturbines op zee. Nu is dat nog 2,45 GW. Ook na 2030 groeit het vermogen nog tot maximaal 72 GW in 2050. Om dit te bereiken zijn er nog veel meer windparken nodig op zee. Ook zijn er plannen voor natuurontwikkeling of mosselkweek binnen de windparken. Daarom is het belangrijk te weten of er stoffen uit windturbines kunnen vrijkomen die schadelijk zijn. Het RIVM heeft een risicobeoordeling gedaan voor 2 corrosiebeschermende maatregelen en voor plastics die vrijkomen als turbinebladen slijten.

Weinig informatie uit praktijk
Het RIVM heeft geen antwoord gekregen op de vraag of en bij welke Nederlandse windparken op zee metalen en epoxy-coatings gebruikt worden. Om het schadelijke effect toch te kunnen berekenen is het RIVM uitgegaan van de (denkbeeldige) situatie dat ze wél gebruikt worden. En om de effecten niet te onderschatten is het RIVM uitgegaan van de meest ongunstige hoeveelheid stoffen die vrij kunnen komen. Voor de slijtage van turbinebladen heeft het RIVM een ruwe inschatting gemaakt op basis van informatie van producenten en wetenschappelijker literatuur.

Schadelijke gevolgen coatings niet uit te sluiten
Zeker is dat het gebruik van specifieke metalen om de turbine te beschermen geen schadelijke effecten kan hebben voor mens en milieu. Het gebruik van epoxy-coatings kan mogelijk wel schadelijk zijn. Of dit in de praktijk ook echt zo is, hangt sterk af van de daadwerkelijk gebruikte coatings. Of en hoeveel stoffen er vrijkomen kan per coating sterk verschillen. Er is geen overzicht van de gebruikte coatings op Nederlandse windturbines. Een schadelijk effect is daarom niet vooraf uit te sluiten.

Minder plastic dan van andere bronnen
Het RIVM schat in dat door slijtage van turbinebladen in 2030 2 tot 38.000 kg(kilogram) plastic in de zee terecht komt. De maximale schatting is lager dan de hoeveelheid van andere bronnen, zoals de Nederlandse scheepvaart. Nieuwe technieken kunnen slijtage beperken. Hoeveel plastic vrijkomt hangt af van de gebruikte techniek.

Aanbevelingen
Het is belangrijk om een beter beeld te krijgen van de coatings op windturbines die nu op zee staan. Ook beveelt het RIVM aan om ervoor te zorgen dat coatings op nieuwe windturbines zo min mogelijke gevaarlijke stoffen bevatten. Er bestaan alternatieven voor coatings van epoxy. Om het aantal plastic deeltjes dat vrijkomt bij slijtage van turbinebladen te beperken beveelt het RIVM aan technieken te gebruiken die slijtage zoveel mogelijk voorkomen.

Opdrachtgever
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaf de opdracht voor dit onderzoek. Het is een vervolg op een quickscan uit 2022. De aandachtpunten die toen zijn genoemd zijn in dit rapport verder onderzocht.

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy komt in januari uit

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy komt op 25 januari voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft ontwikkelaar Capcom vandaag aangekondigd. Het gaat hier om de tweede collectie Ace Attorney-games en beslaat deel vier tot en met deel zes.

De collectie komt dus met drie games: Apollo Justice: Ace Attorney (2007), Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies (2013) en Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice (2016). De collectie komt uiteraard met opgefriste graphics, maar verder zijn er ook kleine extra's zoals de 'Orchestra Hall' waar je uitgebreid naar de soundtracks kunt luisteren en ook een 'Art Library' met volgens Capcom extreem veel plaatjes van hoe de games zijn ontworpen.

Ten slotte zijn alle extra kostuums en DLC rechtszaken ook in deze collectie beschikbaar. Bekijk de releasedatum trailer hieronder om meer van de games te zien.

Xbox Game Pass voegt vandaag Payday 3 toe, meer Like a Dragon-games later dit jaar

Xbox Game Pass voegt de komende een aantal relatief grote games toe aan de service. Lies of P, Party Animals en Payday 3 zijn nu al beschikbaar. Later deze maand komt daar nog Cocoon bij, de nieuwste game van Jeppe Carlsen (bekend van Limbo en Inside).

Daar blijft het niet bij, want op 3 oktober worden nog Gotham Knights en The Lamlighter's League toegevoegd. Xbox heeft verder aangekondigd dat Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name vanaf de lancering op 9 november beschikbaar is op Game Pass. Like a Dragon: Ishin!, de samoerai-game met Yakuza-personages in de hoofdrol, komt later dit jaar ook naar Game Pass.

Ten slotte verlaten zoals gebruikelijk ook een aantal games de service. De volgende games zijn vanaf 30 september niet meer beschikbaar:
Beacon Pines
Despot’s Game
Last Call BBS
Moonscars
Outriders
Prodeus
Weird West

Voor Beter OV: 'Spitsheffing moet van tafel in ruil voor steun'

Voor Beter OV is blij dat het OV financieel niet wordt achtergesteld ten opzichte van de auto. Maar daarbovenop dient de spitsheffing die de NS graag wil invoeren van tafel te gaan. Ook in dat opzicht dient de OV-gebruiker niet te worden achtergesteld ten opzichte van de automobilist, die immers in de spits ook niet extra betaalt, vindt de reizigersorganisatie.

Een Kamermeerderheid van VVD, D66, PVV, GroenLinks-PvdA, CDA, SP, Volt, SGP en BBB heeft een motie aangenomen om 300 miljoen Euro uit te trekken voor beschikbaarheid en betaalbaarheid van het regionale OV, en 120 miljoen Euro ter voorkoming van prijsexplosie bij de NS.

Er dient wel te worden onderzocht in hoeverre het beschikbaar stellen van 120 miljoen Euro aan de NS zal kunnen worden opgevat als staatssteun. Van belang is dat spitsreizigers in de trein niet extra moeten betalen, aangezien zij onvrijwillig in de spits moeten reizen en in uitpuilende treinen worden vervoerd.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Ook deze week is er weer van alles te beleven in de donkere zalen: animatie, romcoms, de zoveelste Liam Neeson-actiefilm, films over de geschiedenis en toch wel drie Nederlandse films.

Onder de blote hemel

De tienjarige Elvie (Ylse Ringeling) woont met haar verstandelijk beperkte moeder Emma (Rifka Lodeizen) op een camping midden in de natuur. Emma is liefhebbend maar naïef, ze worstelt met sociale interacties en heeft moeite om anderen te begrijpen. Terwijl de zomer op de camping losbreekt, broeit het tussen moeder en dochter. Elvie heeft een leeftijd waarop ze de wereld beter begint te begrijpen dan haar moeder, wat zorgt voor ongemakkelijke situaties. Wanneer opa Bucko (Johan Leysen), de spil in het gezin, gezondheidsproblemen krijgt, raken Elvie en Emma nog meer op elkaar aangewezen. Opa's afwezigheid zorgt voor grote spanningen en brengt hun geïsoleerde wereld aan het wankelen.

Retribution

De Amerikaanse zakenman Matt Turner (Liam Neeson) woont samen met zijn vrouw en kinderen in Berlijn. Wanneer Matt op een dag zijn kinderen naar school brengt, wordt hij gebeld door een onbekend nummer en krijgt hij een mysterieuze stem aan de lijn. Als hij niet doet wat hem wordt opgedragen, zal de bom die onder de stoel in zijn auto verstopt zit afgaan... In een race tegen de klok probeert Matt het mysterie op te lossen en zijn gezin te redden.

Unicorn Wars

In de gruwelijk verbluffende animatiefilm Unicorn Wars staan schattige teddyberen tegenover machtige eenhoorns in een heilige oorlog. Gehersenspoeld in een militair bootcamp worden de teddyberen geprogrammeerd om meedogenloos te doden. Wanneer twee broers, de gemene Azulín en de zachtaardige Gordi, een vermiste groep verkenners moeten vinden, begint een afdaling in de hel. Met een gestoorde premisse en visuele pracht, is Unicorn Wars een antifascistische fabel die militarisme, autoritarisme en religieus fanatisme verkent.

Golda

6 oktober, 1973. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir (Helen Mirren), de ‘Iron Lady' van Israël, het dreigende gevaar zien af te wenden. Terwijl ze wordt tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet, is het aan Golda om deze noodsituatie de kop in te drukken, want in deze race tegen de klok staan aan beide kanten van de strijd de levens van miljoenen burgers op het spel.

Happy Single

Iedere man die in de buurt van Mollie komt, wordt gewaarschuwd: ‘deze meid breekt je hart’. De psychologe – specialiteit echtscheidingen - doet niet aan blijvertjes, gelooft niet in voorbestemd en krijgt kriebels van de term ‘de ware’. Als ze in haar stamkroeg Otis ontmoet en meer kriebels heeft dan ze wil toegeven, is haar natuurlijke reactie dan ook hard weglopen. Maar dan blijkt Otis de nieuwe collega te zijn die zij moet inwerken en behoort ontwijken niet meer tot de mogelijkheden. Mollie’s vrienden op de werkvloer proberen haar te overtuigen om de liefde een kans te geven, maar staan daarmee klaarblijkelijk voor hun lastigste case ooit.

Toen we van de Duitsers verloren

Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater. Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer.

Il Colibrì

Als kind brengt Marco (Pierfrancesco Favino) de zomers van zijn jeugd door aan de Toscaanse kust. Daar groeit hij op, wordt hij verliefd, maar moet hij ook om leren gaan met een groot verlies. Als volwassen man leeft Marco tussen Rome en Parijs als gerespecteerd arts. Ondertussen ziet hij zijn dochter opgroeien en komt hij een oude geliefde tegen. Ondanks vreugde en verdriet vindt hij zijn evenwicht. Net als een kolibrie.

This is What I Remember

Zarlyk, een man met geheugenverlies, keert na drieëntwintig jaar in Rusland te hebben doorgebracht terug naar zijn vaderland Kirgizië. Er is veel veranderd tijdens zijn afwezigheid: de normen en waarden van de dorpelingen zijn beïnvloed door een nieuwe wereld, religie lijkt geradicaliseerd en misdaad en corruptie toegenomen. Zelfs zijn vrouw Umsunai is veranderd: nadat ze de hoop op zijn terugkeer verloren had, hertrouwde ze met de plaatselijke bekendheid Jaichy. Herinneringen aan het mooie verleden doen haar geloof nu wankelen. Maar niets lijkt Zarlyk te raken. Hij is gestopt met praten en een onverklaarbare passie voor het verzamelen van afval heeft hem in zijn greep. Zal Zarlyk zijn herinneringen terugvinden, en zal Umsunai haar verloren geluk terugkrijgen?

Upon Entry

Met geldige visa reizen Diego, een Venezolaanse stedenbouwkundige, en Elena, een danseres uit Barcelona, van Spanje naar de Verenigde Staten om samen een nieuw leven te beginnen. In het 'land van de onbegrensde mogelijkheden' willen ze hun geluk beproeven en hun carrière een nieuwe boost geven. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan.

Les trois mousquetaires: D'Artagnan (The Three Musketeers: D'Artagnan)

Parijs, 1627. De jonge Charles D'Artagnan wordt voor dood achtergelaten nadat hij een jonge vrouw probeert te redden die wordt ontvoerd. Wanneer hij aankomt in Parijs doet hij er alles aan om zijn aanvallers te vinden. Hij weet alleen niet dat zijn zoektocht hem naar het hart van een oorlog leidt, waarbij de toekomst van Frankrijk op het spel staat. Samen met Athos, Porthos en Aramis, de drie musketiers van de koning, trotseert D'Artagnan de duistere intriges van de kardinaal van Richelieu. Maar pas wanneer hij hevig verliefd wordt op Constance Bonacieux, de vertrouwelinge van de koningin, brengt D'Artagnan zichzelf echt in gevaar. Hij komt hierdoor namelijk op het spoor van zijn aartsvijand: Milady de Winter.

Octopath Traveler II naar Xbox

Octopath Traveler II maakt de stap naar Xbox. Dat maakt Xbox bekend tijdens de Tokyo Game Show. De game komt ook naar Windows, al is de game al enige tijd verkrijgbaar via Steam. Ongetwijfeld bedoelt Xbox hier de Microsoft Store mee.

Een precieze release date is nog niet gegeven, maar de sequel op Octopath Traveler moet begin 2024 uitkomen. Daarmee is de game op alle hedendaagse consoles beschikbaar, de game was namelijk ook al uit voor Nintendo Switch en PlayStation.

'Is radioactief afval van kerncentrales te hergebruiken?'

Kernenergie - het is een relatief schone en betrouwbare vorm van energie. Er kleeft echter ook een nadeel aan: het radioactieve afval. Maar is dit wel echt afval? Energie-ethicus Behnam Taebi van TU Delft zegt van niet en legt voor Universiteit van Nederland uit hoe we dit afval kunnen hergebruiken als bron van energie. 

0:00 - De voor- en nadelen van kernenergie.
0:44 - Hoe werkt kernenergie?
1:50 - Wat is kernafval en waarom is het gevaarlijk?
2:26 - Hoe ontstaat kernafval?
3:13 - Kan kernenergie gevaarlijk zijn?
3:49 - Hoe ziet de toekomst van kernenergie eruit.

Wilders vraagt Baudet naar zijn geloof in complottheoriën

Na een korte presentatie van het 12 punten-partijprogramma van de FvD tijdens de Algemene Beschouwingen had Geert Wilders (PVV) nog een aantal vragen aan Thierry Baudet (FvD). Wilders vroeg in hoeverre Baudet gelooft in de complottheorieën de aanslagen op het World trade Center en het Pentagon op 9/11 2001 en de landing op de maan (de maanlandingen binnen het Apollo-ruimtevaartprogramma in de jaren 1969 tot 1972 zouden niet daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, maar door de NASA en de Amerikaanse regering in scène gezet.)

Baudet geeft hierop een uitgebreid antwoord. Zowel de aanslagen op 9/11 en de maanlanding zijn naar zijn mening extreem onwerkelijke verhalen. Wilders zegt hierna tegen Baudet: "volgens mij bent u al vrij ver op weg naar de maan",waarop een bulderend gelach uit de Kamer volgde.

Gaat Polen stoppen met wapenleveranties aan Oekraïne?

De Poolse premier Morawiecki lijkt te hebben aangegeven dat zijn land de wapenleveringen aan Oekraïne zou beëindigen. De achtergrond van deze uitspraak – die aanleiding gaf tot veel speculatie – is het graanconflict tussen beide landen.

In een interview op de tv-zender ‘Polsat News’ gisteravond reageerde premier Mateusz Morawiecki op de vraag van de interviewer of Polen Oekraïne ondanks het graangeschil zou blijven steunen door middel van wapenleveranties en humanitaire hulp: "We leveren geen wapens meer. naar Oekraïne, maar gaan liever ons liever uitrusten met de modernste wapens."

Morawiecki zei verder dat Polen veel meer bestellingen heeft gedaan voor nieuw militair materieel. De strijdkrachten moeten worden gemoderniseerd zodat Polen een van de sterkste landlegers van Europa zal hebben, zei Morawiecki.

Verschillende interpretaties van Morawiecki's uitspraken
Hoewel zijn eerste verklaring over de bewapening van zijn land helder geformuleerd leek, suggereerde de context van het interview dat Morawiecki waarschijnlijk niet een volledige stopzetting van de Poolse wapenleveranties aan Kyiv bedoelde; hij leek veeleer te benadrukken dat Polen niet alleen wapens leverde aan hun buurland, maar tegelijkertijd ook het eigen leger gaat upgraden.

Verschillende Poolse nieuwsportals, waaronder de Engelstalige dienst van het staatspersbureau PAP, interpreteerden de verklaring van Morawiecki echter als een signaal dat Polen zou stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne vanwege het graanconflict. De Poolse regering heeft tot nu toe een verzoek van persbureau dpa om opheldering onbeantwoord gelaten.

Polen is een belangrijke steun voor Oekraïne
Op een ander punt in het interview benadrukte Morawiecki dat de regering in Warschau op geen enkele manier de veiligheid van Oekraïne in gevaar zou brengen. “Onze hub in Rzeszow zal dezelfde rol blijven spelen als voorheen en in de toekomst, in overeenstemming met de Amerikanen en de NAVO”, verzekerde hij.

Een groot deel van de westerse militaire hulp aan Oekraïne ter verdediging tegen agressor Rusland gaat via de stad Rzeszow in het zuidoosten van Polen.

Het EU- en NAVO-land Polen is niet alleen een van de belangrijkste politieke en militaire supporters van Oekraïne. Sinds het begin van de Russische agressieoorlog in februari 2022 heeft het land van daaruit ook veel oorlogsvluchtelingen opgevangen.

Graanconflict
Afgelopen voorjaar protesteerden Poolse boeren tegen de import van Oekraïens graan en maïs, omdat de import de binnenlandse prijzen liet dalen. Tegelijkertijd maakt steun aan Oekraïne de facto deel uit van de bestaansreden van Polen, althans sinds de Russische aanval. 

In het voorjaar werd een oplossing gevonden: samen met andere Oost-Centraal-Europese landen heeft Polen met succes aangedrongen op een importregulering in Brussel die voorziet in de doorvoer, maar niet in de import, van de producten.

De regeling loopt nu echter af. De Poolse regering eist dat deze wordt verlengd. Anders gaan de grenzen weer dicht, legde Morawiecki vorige week uit. “We wachten niet op goedkeuring van Berlijnse en Brusselse functionarissen als het gaat om het verdedigen van Poolse belangen, de veiligheid van Poolse families en Poolse boeren”, zei de premier: “Oekraïne moet begrijpen dat Polen net zo belangrijk is als Oekraïne."

Op 15 oktober zijn er verkiezingen in Polen en boeren zijn voor veel Poolse partijen een belangrijke kiezersgroep. Belangrijker dan Oekraïne, en zeker belangrijker dan de relatie met de Europese Commissie. 

Syrische president Assad bezoekt China

President Assad is voor het eerst sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in China aangekomen.

tijdens de Aziatische Spelen in Hangzho, Zuidoost-China, wil hij president Xi Jinping ontmoeten, die Assad in China heeft uitgenodigd. Er staan diverse bijeenkomsten gepland, waar de Koeweitse kroonprins Sheikh al-Jaber al-Sabah en de Zuid-Koreaanse premier Han Duck Soo aan zullen deelnemen.

China steunt Assad in de Syrische burgeroorlog. In de VN-Veiligheidsraad gebruikte China acht keer zijn vetorecht om resoluties tegen de Syrische regering tegen te houden. De Chinezen zouden ook een belangrijke rol kunnen spelen in de wederopbouw van Syrië. Vorig jaar sloot Syrië zich aan bij het Chinese Nieuwe Zijderoute-initiatief, waarbij Peking zijn invloed in ontwikkelingsregio's uitbreidt met behulp van infrastructuurprojecten.

Het is Assads eerste bezoek aan China in bijna twintig jaar. De Syrische heerser was in 2004 voor het laatst in de Volksrepubliek.

Groeiend aantal Duitsers heeft extreemrechts wereldbeeld

Volgens een onderzoek is de rechts-extremistische houding in Duitsland sterk toegenomen. De auteurs van het onderzoek legden uit dat ruim acht procent van de volwassenen een rechts-extremistisch wereldbeeld heeft. In voorgaande jaren was dat twee tot drie procent.

Ook bij twaalf procent van de ondervraagden die zichzelf positioneerden als ‘politiek links’ werd een rechts-extremistisch wereldbeeld aangetroffen. Wat opvalt, zo vertelde de mede-onderzoeker, Küpper, aan Deutschlandfunk, is dat mensen onder de dertig nu het nationaal-socialisme en antisemitisme bagatelliseren.

Tegelijkertijd daalde het vertrouwen in de instituties en het functioneren van de democratie tot onder de 60 procent. Volgens het onderzoek gelooft 38 procent van de ondervraagden wel in complottheorieën.

Het representatieve onderzoek voor de 'Mitte Study' wordt elke twee jaar uitgevoerd in opdracht van de bij de SPD aangesloten Friedrich Ebert Foundation.

Nog steeds minder maag-darmklachten dan voor pandemie

Het aantal enterale infecties, die vooral maag-darmklachten veroorzaken, was in 2022 hoger dan in de 2 jaren ervoor. Toch ligt het totale aantal infecties nog steeds lager dan voor de coronapandemie.

Het aantal ziekmeldingen met bekende ziekteverwekkers zoals Salmonella of Campylobacter steeg het afgelopen jaar na een dip in het aantal meldingen tijdens de coronajaren, maar nog niet tot de aantallen van voor de pandemie. Het aantal mensen dat last kreeg van een norovirusinfectie was wel weer even hoog als in 2020.

Listeria, rotavirus en E. coli (Escherichia coli) hoger dan normaal
Ook steeg het aantal mensen dat ziek werd door de Listeria-bacterie tot boven het aantal van voor de COVID19-pandemie. Het aantal meldingen van deze ziekteverwekker daalde niet in de afgelopen 2 jaar. Dit komt waarschijnlijk doordat besmettingen met deze bacterie bijna altijd via heel algemene voedselproducten zoals vleeswaren verlopen en infecties bij ouderen vaak zeer ernstig verlopen en zo niet onopgemerkt blijven. Het aantal mensen met een rotavirusinfectie steeg ook. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de ziekte in de afgelopen 2 jaar amper voorkwam en minder mensen hier afweer tegen opbouwden. Tot slot, steeg ook het aantal infecties met Shiga toxine-producerende E. coli (STEC (Shigatoxineproducerende E. coli-stammen)) sterk. Dit aantal was in 2022 het hoogst sinds 2016. De oorzaak hiervoor is niet duidelijk.

Opvallend
De opvallendste uitbraak in 2022 was dat 72 mensen buiktyfus (Salmonella Typhi) kregen op een schip in Nederland waar asielzoekers werden opgevangen. Vrij zeker zijn ze via de drinkwatervoorziening van het schip besmet. Deze was verroest en lag tegen de rioolleidingen.

Maag-darmklachten
Enterale infecties kunnen door verschillende bacteriën, parasieten en virussen worden veroorzaakt. Deze infecties veroorzaken meestal maag-darm klachten, zoals overgeven, buikpijn en/of (bloederige) diarree. Soms kunnen het ernstigere klachten zijn zoals hepatitis, bloedvergiftiging of zelden hersenvliesontsteking.

Een deel van de ziekteverwekkers wordt via direct contact met dieren of hun ontlasting op mensen overgedragen. Maar dit gebeurt ook vaak via besmet voedsel of via het milieu (bodem, lucht of oppervlaktewater). Ze kunnen ook van mens op mens worden overgedragen.

CBS: toename jonge ex-werkers

Van de 348 duizend werklozen in het tweede kwartaal van 2023 hadden er 189 duizend minder dan een jaar daarvoor nog betaald werk. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dit er 166 duizend. Deze toename zat vooral bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het arbeidsverleden van werklozen.

Het afgelopen jaar kwamen er vooral werklozen bij die nog kort geleden hebben gewerkt. De toename was relatief sterk onder jongeren. In het tweede kwartaal van 2022 waren er 74 duizend werkloze jongeren die een jaar daarvoor nog betaald werk hadden. In het tweede kwartaal van 2023 waren dit er 86 duizend. Daarnaast hebben jonge werklozen relatief vaak niet eerder gewerkt, dat waren er 29 duizend in het afgelopen kwartaal.

Werkloze 25-plussers hadden vaker dan jongeren twee jaar of langer geleden voor het laatst betaald werk. Wel is dit aantal onder 25-plussers gedaald van 73 duizend in het tweede kwartaal van 2022 tot 60 duizend in het afgelopen kwartaal. Bij de werklozen van 15 tot 25 jaar hadden afgelopen kwartaal er 15 duizend twee jaar of langer geleden betaald werk.

toename (Foto: cbs)
Werkloze jongere werkte vaak op laagste beroepsniveau
Van de 148 duizend werkloze jongeren van 15 tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2023 waren er 89 duizend eerder werkzaam in een baan met eenvoudige routinematige taken (beroepsniveau 1) of weinig tot middelmatig complexe taken (beroepsniveau 2). Jongeren werken veelal naast hun opleiding. Dan gaat het bijvoorbeeld om (bij)banen in het transport of logistiek (33 duizend), zoals vakkenvullers. Ook komen (bij)banen in commerciële beroepen (zoals kassamedewerkers) en dienstverlenende beroepen (zoals obers, kelners) veelvuldig voor.

 eerder (Foto: CBS)
Werkloze 25-plusser werkte vaker op hoger beroepsniveau
Van 166 duizend van de 200 duizend werkloze 25-plussers in het tweede kwartaal van 2023 is het beroepsniveau bekend waarin ze eerder gewerkt hebben. Bijna de helft hiervan had een baan met complexe taken (beroepsniveau 3) of zeer complexe gespecialiseerde taken (beroepsniveau 4).

De groep 25- tot 45-jarigen kent de meeste werklozen die eerder betaald werk hadden van beroepsniveau 4. Bij 25-plussers komen bedrijfseconomisch en administratieve beroepen, commerciële beroepen, technische beroepen en zorg en welzijn beroepen het meest voor.

werk (Foto: CBS)

 

FOK! Wat een weer: buiig

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er vooral langs de westkust en rondom het IJsselmeer buien, mogelijk met onweer. In de rest van het land is het vaak droog met een enkele bui en af en toe ruimte voor de zon. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag komen er in het westelijk kustgebied buien voor, soms met onweer. Later komen er in het midden en zuiden ook buien vanuit België opzetten, vooral in het zuidoosten mogelijk met onweer. Voor de rest is het droog met af en toe zon. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond komen er in het hele land talrijke buien voor. Vooral langs de kust en bij het IJsselmeer kunnen dit stevige buien zijn met kans op onweer. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af. In het Waddengebied blijft een krachtige wind, windkracht 6, staan.

Komende nacht zijn er enkele buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer. In het zuidoosten blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 15°C langs de kust tot rond 10°C in het oosten. Er staat landinwaarts een matige zuidwestenwind, in de kustgebieden is de wind west en af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

De blauwe lucht was ver te zoeken, een trein werd wel gevonden. (Foto: DJMO)
De blauwe lucht was ver te zoeken, een trein werd wel gevonden. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

FOK! Wat een weer: de herfst begint met regen

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt de zon in het oosten misschien nog even. Elders begint de ochtend al bewolkt en gaat het van het westen uit regenen. De zuidelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. Aan het einde van de ochtend draait de wind in het westen naar west en neemt af naar zwak tot matig.

Vanmiddag is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. Soms regent het stevig door. In het uiterste oosten wordt het nog 21°C, in de regen daalt de temperatuur naar 17°C. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond regent het in het oosten. In het westen wordt het tijdelijk droog, maar daar volgen later weer enkele buien. Eerst is er weinig wind, in de loop van de avond wordt de wind zuidwest en zwak tot matig.

Komende nacht zijn er enkele buien. De minimumtemperatuur wordt 12°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Tot morgen!

Uitziht vanaf het visscherspad in Zuid-Kennemerland (Foto: DJMO)
Uitzicht vanaf het visscherspad in Zuid-Kennemerland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.