Totale dominantie van Jumbo-Visma in Vuelta: Vingegaard wint op Tourmalet voor Kuss en Roglic

Jumbo-Visma heeft andermaal in de la Vuelta a España hun dominantie getoond. In een van de zwaarste etappes in de Ronde van Spanje werd het 1, 2 en 3 op de Col du Tourmalet. Op de beklimming in de Pyreneeën won Jonas Vingegaard met een halve minuut voorsprong op Sepp Kuss en Primoz Roglic. Kuss blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement voor zijn ploeggenoten.

De dertiende etappe in de Ronde van Spanje was een van de zwaarste etappe in de Vuelta met daarin de zware beklimmingen van de Col d'Aubisque, Col de Spandelles en de Col du Tourmalet. Op de Col d'Aubisque bepaalde Jumbo-Visma het tempo en dat zorgde ervoor dat eerst Joao Almeida moest lossen en daarna ook Remco Evenepoel moest afhaken. Robert Gesink bleef maar tempo maken op de d'Aubisque en op de top zaten er nog maar dertig renners in het wiel van de Nederlander. Daarna nam Bahrain - Victorious in aanloop naar de Spandelles het even over en zorgde met een aanval in de afdaling met Damiano Caruso en Mikel Landa even voor afscheiding, maar Sepp Kuss en Jonas Vingegaard lieten zich niet verrassen en het kwam weer samen.

Op de Spandelles zorgde Gesink opnieuw voor het tempo en in het tussenstuk naar de beklimming van de Tourmalet nam de 37-jarige Nederlander ook voor zijn rekening, waarna Wilco Kelderman het overnam van zijn landgenoot. Kelderman dunde de kopgroep uit tot tien renners, waarna Vingegaard voor de aanval koos. Enric Mas probeerde nog te reageren op de Deen, maar moest al snel passen. Vingegaard nam snel een halve minuut voorsprong op de achtervolgers met bij zich zijn twee ploeggenoten Primoz Roglic en leider Kuss. De twee controleerden de achtervolgers waar vooral Juan Ayuso en Enric Mas het probeerden. Ook de jonge Cian Uijtdebroeks zat mee in de groep. In de voorlaatste kilometer reed Kuss met een felle demarage weg uit de achtervolgersgroep en zou op een goede halve minuut van Vingegaard finishen. Roglic zorgde met een sprintje voor een 1,2,3-tje op de Tourmalet.

In het algemeen klassement blijft Kuss ruim leider. De Amerikaan van Jumbo-Visma heeft nog altijd meer dan anderhalve minuut voorsprong op zijn twee ploeggenoten. Ayuso staat al op 2.37 en lijkt de kans groot dat we in Madrid een volledig Jumbo-Visma podium gaan krijgen.

Results powered by FirstCycling.com