Mensenhandelaren rekruteerden Cubanen om voor Rusland in Oekra´ne te vechten

Cuba heeft een criminele organisatie in mensenhandel opgerold. De mensensmokkelaars dwong Cubanen om voor Rusland te vechten in de oorlog tegen Oekraïne, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verklaring van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op maandagavond, bevatte weinig details, maar omschreef dat de mensensmokkelaars Cubanen zowel op het Caribische eiland zelf als in Rusland recruteerden.

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken… werkt aan het buiten werking stellen van een mensenhandelnetwerk dat opereert vanuit Rusland om Cubaanse burgers die daar of in Cuba wonen te integreren in het Russische troepen die deelnemen aan oorlogsoperaties in Oekraïne”, aldus de Cubaan. 

Het Russische ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar. 

Rusland heeft vorig jaar een plan aangekondigd om de omvang van zijn strijdkrachten met meer dan 30 procent te vergroten tot 1,5 miljoen gevechtspersoneel, dat is een bijna onmogelijke te behalen doel door de zware verliezen in de oorlog. 

Eind mei meldde een Russische krant in de stad Ryazan dat verschillende Cubaanse burgers contracten hadden getekend met de Russische strijdkrachten en naar Oekraïne waren verscheept in ruil voor het Russische staatsburgerschap. Het is nog niet duidelijk of de verklaring van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verband houdt met dit nieuwsbericht uit Ryazan.

Rusland, dat sterke politieke banden onderhoudt met het communistische Cuba, is lange tijd een belangrijke bestemming geweest voor Cubaanse migranten die aan de economische stagnatie in eigen land wilden ontsnappen.

De ministers van Defensie van Cuba en Rusland bespraken eerder dit jaar de ontwikkeling van gezamenlijke 'technisch-militaire' projecten tijdens een bijeenkomst in Moskou. Maar de regering van de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel ontkent elke betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. 

“Cuba maakt geen deel uit van de oorlog in Oekraïne”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond. “(Cuba) treedt op en zal blijven optreden tegen iedereen… die deelneemt aan enige vorm van mensenhandel met als doel Cubaanse burgers als huurlingen te rekruteren om wapens te gebruiken tegen welk land dan ook.” 

Cuba zei dat het al begonnen is met het vervolgen van zaken waarin zijn burgers tot gevechten in Oekraïne zijn gedwongen.