F1: Uitslag Grand Prix van ItaliŽ

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Nederlander pakte zo zijn tiende zege op rij en nam hiermee het record van Sebastian Vettel definitief over. Red Bull-teamgenoot Sergio Perez eindigde op plek twee, voor Carlos Sainz die een felbevochten derde positie behaalde.

Sainz vertrok van poleposition, maar de aanvankelijke start moest uitgesteld worden. De AlphaTauri van Yuki Tsunoda gaf op weg naar de startlijn de geest en moest weggehaald worden. Dit duurde langer dan gepland, waardoor de gehele startprocedure opnieuw moest. Sainz was goed vertrokken met Verstappen en Leclerc in zijn kielzog/ Laatstgenoemde moest de strijd aangaan met George Russell en won deze. Oscar Piastri pakte na de start de zesde plek van Alexander Albon, maar de Thai sloeg een ronde later terug en sloot weer aan achter Perez.

Verstappen hield Sainz in de beginfase binnen DRS en waagde na ruim vijf ronden een eerste poging waarbij Sainz hem in de eerste chicane afkneep. Het zorgde er wel voor dat Leclerc, Russell en Perez aan konden sluiten. Verstappen kon niet snel nog een poging wagen waardoor het leidende trio wegliep bij Russell die zijn handen vol had aan Perez.

Na veertien ronden verremde Sainz zich bij de eerste bocht waarna Verstappen de Red Bull na de eerste chicane naast de Ferrari zette en de leiding greep. De Nederlander schroefde het tempo op en reed Sainz direct uit de DRS. Ook Perez won een plekje ten koste van Russell.

Sainz had zoveel van zijn banden gebruikt dat hij na negentien ronden al zijn eerste en enige stop moest maken, ook Russell volgde. De rest kwam snel hierna, waardoor plots Piastri leidde voor Lando Norris en Lewis Hamilton. Enkele tellen daarachter reed Verstappen op nieuwe banden. Sainz had zijn handen vol aan Leclerc en Perez.

Halverwege de race pakte Verstappen de leiding over van de nog niet gestopte Hamilton, terwijl de groep daarachter stevig vocht. Perez draaide de duimschroeven aan bij Leclerc en de twee raakten elkaar zelfs even. Een ronde later was het wel raak en de Mexicaan nam de derde positie van de Monegask over, omdat Hamilton inmiddels wel was gestopt.

De strijd om plek zes tussen Albon, Norris, Piastri en Hamilton was een stevige waarbij Norris een poging waagde maar net tekort kwam op Albon. Daarachter sloot Hamilton aan en waagde een aanval op Piastri. Die slaagde, maar de Mercedes-coureur stuurde hierbij zijn auto wel in op de McLaren die hierbij schade opliep en naar de pits moest.

Met nog zes ronden te gaan wist Perez eindelijk Sainz eindelijk te passeren voor plek twee, waarna ook Leclerc een poging waagde. Sainz hield het nog even vol, al was de strijd tussen de Ferrari's bikkelhard.

Na 51 ronden wist Verstappen zijn tiende race op rij te winnen en opnieuw geschiedenis te schrijven. Daarachter eindigde Red Bullteamgenoot Perez op plek twee, voor Sainz die de bikkelharde strijd met Leclerc won. Plek vijf was voor Russell, voor Hamilton, Albon, Norris, Alonso en Valtteri Bottas.