FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 september 2023

Dispuut L.A.N.X. geschorst na vrouwonvriendelijke opdrachten bij ontgroening

Studentenvereniging L.A.N.X., het studentencorps aan de Vrije Universiteit, heeft een van haar disputen voor onbepaalde tijd geschorst. Aanleiding is een lijst met opdrachten waar eerstejaars tijdens een dispuutsontgroening punten voor konden krijgen. Op de lijst stonden onder meer de opdrachten 'regel een vluchteling' en 'naai een emmer in een steeg', waarbij emmer staat voor vrouw. Zo meldt AT5

Dat schrijft de studentenvereniging op haar website. De misstanden gebeurden in november 2022 tijdens de kennismakingstijd van Ares, een van de disputen. De studentenvereniging kreeg de brief met de lijst afgelopen woensdag naar eigen zeggen voor het eerst te zien tijdens een gesprek met De Groene Amsterdammer, dat de brief in handen had. L.A.N.X. noemt het een brief 'met mensonterende opdrachten'.

Eerstejaars van het dispuut kregen de brief voorafgaand aan een reis naar het buitenland. Door het uitvoeren van de opdrachten op de lijst tijdens de reis, konden de studenten punten verdienen. De opdrachten waren onderverdeeld in categorieën variërend van 'Algemeen', zoals 'jat een item uit The Buddhist Stripteaseclub' (een stripclub in Boekarest), tot 'Dames en Seksgerelateerd' zoals 'regel een vluchteling' en 'naai een emmer in een steeg', waarbij met een emmer een vrouw wordt bedoeld.

Beeldmateriaal uploaden als bewijs
De eerstejaars moesten elke dag beeldmateriaal uploaden van de uitgevoerde opdrachten als bewijs. De vijf studenten die aan het eind van de reis de minste punten hadden verzameld, konden een sanctie verwachten. Voor de drie studenten met de minste punten kwam daar nog een sanctie bovenop. De studenten mochten tijdens de reis geen contact hebben met de buitenwereld. Ook kregen ze te horen dat hun social media-accounts 24 uur per dag werden gemonitord.

"De inhoud van de brief past op geen enkele manier bij de normen en waarden van onze Vereniging en de samenleving", staat op de website van L.A.N.X. "Wij schamen ons dan ook diep voor de brief. We voelen ons ook verslagen en belazerd." De vereniging heeft het dispuut voor onbepaalde tijd geschorst en uitgesloten van de kennismakingstijd. Ze kunnen dus geen nieuwe leden krijgen. Ook heeft L.A.N.X. alle jongens die mee waren op de reis in contact gebracht met een vertrouwenspersoon.

Vervolgstappen
"Op dit moment onderzoeken wij de zaak en kijken we samen met de onderwijsinstellingen naar de vervolgstappen", aldus L.A.N.X. "Wij nemen verdere maatregelen om ervoor te zorgen dat dit gedrag niet nog eens plaatsvindt." Wat deze maatregelen inhouden en of er ook sancties volgen tegen individuele leden is niet bekend. L.A.N.X. was zondagmiddag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Vorig jaar kwam ook studentencorps A.S.C./A.V.S.V. in opspraak na zeer vrouwonvriendelijke uitspraken.Tijdens een lustrumdiner werden vrouwen daar uitgemaakt voor 'sperma-emmers'. Ook was er te horen dat 'de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken'. Daarop werd de subsidie voor de vereniging ingetrokken. Burgemeester Halsema riep toen ook op dat studentenverenigingen zich meer moeten aanpassen aan deze tijd.

Nederlandse volleybalsters verslaan Italië en pakken brons op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben brons veroverd op het EK. In de kleine finale tegen Italië won Oranje met duidelijke cijfers: 3-0 (25-23, 28-26 en 25-20).

Nederland was vrijdag in de halve finale uitgeschakeld door Servië en dus wachtte er een strijd om het brons tegen Italië, dat verloor van Turkije in de andere halve finale. Oranje stond net zoals het hele toernooi goed te spelen en de Nederlandse volleybalsters namen een voorsprong in de eerste set (20-16. Italië kwam nog even terug in de set maar dankzij een servicefout bij de Italiaanse volleybalsters pakte Oranje de openingsset.

In de tweede set sloeg Nederland halverwege de set een gaatje, maar ook deze keer kwam Italië dankzij sterke services terug in de set en de Italiaanse volleybalsters kregen verschillende setpunten, maar die werden steeds weggeslagen door Oranje. En bij het eerste setpunt van Oranje was het direct raak. In de derde set was het Nederland die als eerste een gaatje sloeg. Waar de Nederlandse volleybalsters in de eerste twee sets nog een voorsprong weggaven hielden ze deze keer wel de voorsprong vast en bij het eerste wedstrijdpunt was het direct raak.

Uitslag Vitesse - AZ

AZ heeft de koppositie in de eredivisie veroverd. De ploeg van coach Pascal Jansen won het uitduel tegen Vitesse met 0-2 dankzij twee goals van Vangelis Pavlidis.

In de eerste helft waren de kansen schaars voor beide ploegen en stond het bij rust ook nog 0-0. Vroeg in de tweede helft opende Pavlidis de score. Na een steekpass van Myron van Brederode was de Griekse spits trefzeker. Een kwartier na de openingstreffer was het opnieuw raak voor de spits van AZ. Ditmaal was Dani de Wit de aangever en tikte Pavlidis alweer zijn vijfde van het seizoen binnen.

Vitesse bracht daar maar weinig tegenover, waardoor de zege van AZ geen moment in gevaar kwam. Door de zege gaat AZ aan de leiding. Ze hebben samen met PSV en FC Twente negen punten uit drie wedstrijden.

Kämna soleert naar winst in negende etappe Vuelta

De negende etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Lennard Kämna. De renner van BORA-hansgrohe was de sterkste vanuit een vroege vlucht. Sepp Kuss blijft leider in het algemeen klassement.

Voorafgaand aan de etappe werd gewaarschuwd voor waaiers en die zouden er ook komen. Direct vanaf de eerste kilometers zette Jumbo-Visma zich op kop van het peloton en brak het in het peloton. We kregen een kopgroep van dertien renners met daarbij zeven renners van Jumbo-Visma, alleen Robert Gesink ontbrak bij de Nederlandse ploeg. Ook Remco Evenepoel was mee in de kopgroep en ze namen driekwart minuut, maar richting de eerste klim van de dag kwam alles weer samen onder aanvoering van Movistar en UAE Emirates.

Op het moment dat alles weer samen kwam zou de kopgroep ontstaan. Acht renners kregen de ruimte van het peloton met als belangrijkste naam Lennard Kämna. Deze acht kregen zeven minuten voorsprong. Toch was het niet helemaal gedaan, want op tachtig kilometer van de streep viel het in het peloton opnieuw in waaiers. De voorsprong slonk snel, maar nadat het peloton weer in beschut terrein kwam viel het peloton opnieuw stil en mocht de kopgroep het uitmaken voor de dagzege.

Daarin was Kämna de sterkste. Op de slotbeklimming reed de Duitser zijn vluchtgenoten los en pakte zijn ritzege. Hiermee maakte hij zijn trilogie vol nadat hij eerder ook al ritten wist te winnen in de Giro d'Italia en de Tour de France.

Tussen de klassementsrenners waren er weinig verschillen. Er was een tijdsopname op twee kilometer van de streep en daar kwam Joao Almeida samen met Aleksandr Vlasov als eerste door, gevolgd door Primoz Roglic, Enric Mas en Remco Evenepoel.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag FC Volendam - FC Twente

FC Twente heeft zondag een simpele 0-2-overwinning geboekt op FC Volendam en staat samen met PSV aan de leiding van de eredivisie.

In het eerste half uur hield Volendam nog goed stand tegen FC Twente, maar tien minuten voor rust kwam de ploeg uit Enschede op voorsprong dankzij Sem Steijn. De aanvaller zag zijn schot van richting worden veranderd.

Garang Kuol was tot tweemaal toe dichtbij een gelijkmaker. De huurling van Newcastle United schoot echter net naast en een kwartier voor tijd besliste FC Twente de wedstrijd. Eerst dacht de ploeg van Joseph Oosting een strafschop te krijgen, die werd door de VAR nog geannuleerd, maar snel zorgde Ricky van Wolfswinkel alsnog voor de 0-2 en nam Twente de punten mee naar huis.

Zware crash MotoGP-kampioen Bagnaia, historisch 1-2'tje Aprilia in Barcelona

Op het circuit van Barcelona is zondag de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP verreden. Dat leverde een behoorlijk schrikmoment op, maar eindigde uiteindelijk ook met een bijzonder mooi stukje motorsporthistorie.

Net als in de sprintrace van zaterdag vertrokken we met Francesco Bagnaia, Aleix Espargaro en Miguel Oliveira op de eerste rij. Op rij twee stonden Maverick Viñales, Jorge Martin en Johann Zarco, voor Alex Marquez, Fabio DiGiannantonio en Brad Binder.

Al in de eerste bochtenserie ging het helemaal fout: vijf coureurs gingen in bocht één het grind in, een bocht later ging Bagnaia tegen de vlakte, waarna de wereldkampioen vol op de benen werd aangereden, gevolgd door nóg een dubbele valpartij in de bocht erna. Met een stuk of tien coureurs tegen de grond werd uiteraard direct het rood gezwaaid.

In de herhaling bleek ongeveer wat er gebeurde in bocht één: Enea Bastianini ging binnendoor, tikte Zarco omver, die vervolgens tegen DiGiannantonio aan reed, waardoor op hun beurt Alex Marquez en Marco Bezzecchi ook onderuit gingen. Een bocht later knalde Bagnaia na een topstart met een joekel van een highsider de lucht in, waarna het Binder was die hem onmogelijk kon ontwijken en volle bak over zijn benen heen reed.

Zonder de naar het ziekenhuis afgevoerde Bagnaia én Bastianini - het voltallige Ducati-fabrieksteam lag er uit - kon er na de opruimwerkzaamheden wel weer geracet worden. Viñales kende een dijk van een start en nam de leiding, voor Martin, Aleix Espargaro, Oliveira, Zarco en Jack Miller.

Espargaro en Oliveira namen Martin snel te grazen, terwijl Viñales keurig de leiding behield. Die wist hij ronde na ronde vast te houden, met Espargaro in zijn kielzog. Er leek geen maat op de Aprilia's te staan, want met acht ronden te gaan hadden ze een mooi gat ten opzichte van Martin, Oliveira en Zarco.

Met nog vier ronden te rijden opende Espargaro de aanval op teamgenoot Viñales, wat ertoe leidde dat Viñales zich verremde en de bocht af sneed. Hij moest zich gewonnen geven tegenover Espargaro, die zijn derde MotoGP-zege bij mocht schrijven, voor Viñales - de eerste 1-2 ooit in de MotoGP-geschiedenis van Aprilia. Martin finishte als derde, voor Zarco, Oliveira, Alex Marquez en Fabio Quartararo.

Overigens bleek achteraf dat Bagnaia zowaar zonder breuken aan zijn valpartij is ontsnapt. Bastianini kwam er minder goed vanaf: hij heeft breuken opgelopen in zijn linkerbeen- en hand.

Uitslag Fortuna Sittard - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie voor de tweede keer op rij puntverlies geleden. Tegen Fortuna Sittard kwam het niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Met de vele nieuwelingen in de basis verwachtte niemand een soepel spelend en ingespeeld Ajax maar in Sittard speelde het wel heel matig. De thuisploeg was zelfs de gevaarlijkste en kreeg na tien minuten de grootste kans om op voorsprong te komen dankzij een penalty. Noslin schoot deze echter over.

Ajax was het dichtst bij een doelpunt toen Brobbey scoorde, hij deed dat echter in buitenspelpositie. In de tweede helft kwamen de Amsterdammers niet verder dan wat ongevaarlijke schotjes. In de slotfase was Fortuna duidelijk de bovenliggende partij maar gescoord werd er niet meer.

Fortuna Sittard

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Dijks, Rosier, Oratmangoen, (Fortuna Sittard), Ávila, Brobbey, (AFC Ajax)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 12.138
Arbiter: v.d.Eijk
Bijzonderheden: Noslin mist pen.(10)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pandur
Pinto
Guth
Siovas
Dijks (Vita/73)
Belkheir (Sierhuis/64)
Rosier
Halilovic (özyakup/88)
Duarte
Córdoba (Oratmangoen/88)
Noslin (Griffith/88)
  Gorter
Rensch (Gaaei/62)
Sutalo
Hato
Ávila
Tahirovic (Taylor/72)
Hlynsson
v.d.Boomen
Mikautadze
Brobbey (Akpom/62)
Forbs (Godts/72)

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Nederlander pakte zo zijn tiende zege op rij en nam hiermee het record van Sebastian Vettel definitief over. Red Bull-teamgenoot Sergio Perez eindigde op plek twee, voor Carlos Sainz die een felbevochten derde positie behaalde.

Sainz vertrok van poleposition, maar de aanvankelijke start moest uitgesteld worden. De AlphaTauri van Yuki Tsunoda gaf op weg naar de startlijn de geest en moest weggehaald worden. Dit duurde langer dan gepland, waardoor de gehele startprocedure opnieuw moest. Sainz was goed vertrokken met Verstappen en Leclerc in zijn kielzog/ Laatstgenoemde moest de strijd aangaan met George Russell en won deze. Oscar Piastri pakte na de start de zesde plek van Alexander Albon, maar de Thai sloeg een ronde later terug en sloot weer aan achter Perez.

Verstappen hield Sainz in de beginfase binnen DRS en waagde na ruim vijf ronden een eerste poging waarbij Sainz hem in de eerste chicane afkneep. Het zorgde er wel voor dat Leclerc, Russell en Perez aan konden sluiten. Verstappen kon niet snel nog een poging wagen waardoor het leidende trio wegliep bij Russell die zijn handen vol had aan Perez.

Na veertien ronden verremde Sainz zich bij de eerste bocht waarna Verstappen de Red Bull na de eerste chicane naast de Ferrari zette en de leiding greep. De Nederlander schroefde het tempo op en reed Sainz direct uit de DRS. Ook Perez won een plekje ten koste van Russell.

Sainz had zoveel van zijn banden gebruikt dat hij na negentien ronden al zijn eerste en enige stop moest maken, ook Russell volgde. De rest kwam snel hierna, waardoor plots Piastri leidde voor Lando Norris en Lewis Hamilton. Enkele tellen daarachter reed Verstappen op nieuwe banden. Sainz had zijn handen vol aan Leclerc en Perez.

Halverwege de race pakte Verstappen de leiding over van de nog niet gestopte Hamilton, terwijl de groep daarachter stevig vocht. Perez draaide de duimschroeven aan bij Leclerc en de twee raakten elkaar zelfs even. Een ronde later was het wel raak en de Mexicaan nam de derde positie van de Monegask over, omdat Hamilton inmiddels wel was gestopt.

De strijd om plek zes tussen Albon, Norris, Piastri en Hamilton was een stevige waarbij Norris een poging waagde maar net tekort kwam op Albon. Daarachter sloot Hamilton aan en waagde een aanval op Piastri. Die slaagde, maar de Mercedes-coureur stuurde hierbij zijn auto wel in op de McLaren die hierbij schade opliep en naar de pits moest.

Met nog zes ronden te gaan wist Perez eindelijk Sainz eindelijk te passeren voor plek twee, waarna ook Leclerc een poging waagde. Sainz hield het nog even vol, al was de strijd tussen de Ferrari's bikkelhard.

Na 51 ronden wist Verstappen zijn tiende race op rij te winnen en opnieuw geschiedenis te schrijven. Daarachter eindigde Red Bullteamgenoot Perez op plek twee, voor Sainz die de bikkelharde strijd met Leclerc won. Plek vijf was voor Russell, voor Hamilton, Albon, Norris, Alonso en Valtteri Bottas.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

FC Utrecht wacht nog altijd op zijn eerste punt van het seizoen. Ook de vierde wedstrijd van het seizoen ging verloren, in de Galgenwaard was landskampioen Feyenoord duidelijk te sterk, het werd 1-5.

De bezoekers kwamen al binnen tien minuten op voorsprong toen Gimenez de 0-1 binnenkopte. Utrecht kwam nog wel langszij dankzij Flamingo maar dat zou zo zo ongeveer het enige wapenfeit van de wedstrijd zijn. Na een fraaie voorzet van Ivanusec bracht Stengs Feyenoord weer op voorsprong en het was aan keeper Barkas te danken dat dat ook de ruststand was.

Kort na rust ging diezelfde Barkas echter in de fout en profiteerde Gimenez. FC Utrecht was daarna vooral bezig met de schade te beperken maar na een prachtige aanval scoorde Ueda de 1-4 en in de blessuretijd zorgde Minteh uit een counter voor het laatste doelpunt van de middag.

FC Utrecht

1 - 5

Feyenoord

 19' Flamingo    8' Gimenez
 28' Stengs
 46' Gimenez
 72' Ueda
 90+3' Minteh
 
 Gele kaart: Toornstra, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.366
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest
v.d.Hoorn
Sagnan (v.d.Maarel/85)
El Karouani
Bozdogan
Toornstra (Jensen/77)
Flamingo (Fraulo/77)
Azarkan (Romeny/ 64)
Lidberg (Ramselaar/64)
Seuntjens
  Wellenreuther
Geertruida
Trauner (Nieuwkoop/73)
Hancko
Hartman
Wieffer
Stengs (Zerrouki/85)
Timber (Lingr/85)
Paixão (Minteh/55)
Gimenez (Ueda/55)
Ivanusec

Nederland wil Mona in het Torentje, NSC 28, VVD 25, PvdA/GL 23, BBB 18

BBB kondigde op 1 september 2023 aan dat Mona Keijzer hun kandidaat voor premier zou worden en als tweede op de partijlijst staan. Daarnaast maakte zij een aantal andere kandidaten bekend waaronder 2 JA21 kamerleden en 1 PVV kamerlid die door hun overstap zorgen dat BBB nu met 4 zetels in de 4e kamer zit. Op 2 september heeft Maurice de Hond een peiling gehouden om te kijken wat het effect hiervan is op de electorale verhoudingen.

Uit de resultaten blijkt dat BBB minder kiezers verliest aan NSC in vergelijking met vorige week (deze kiezers behoorden tot BBB in maart van dit jaar). Daarnaast heeft JA21 twee zetels verloren die voornamelijk naar VVD en NSC zijn gegaan.

De vijf grootste partijen behalen in deze peiling gezamenlijk 109 zetels, terwijl de daaropvolgende elf partijen 41 zetels behalen. In de Eerste Kamer hebben de vijf grootste partijen samen 44 zetels, terwijl de volgende elf partijen 31 zetels bezetten.

Naast de zetelpeiling is er ook een 'premierpeiling'gehouden. De respondenten kregen de namen voorgeschoteld van de drie bekende premierkandidaten: Timmermans, Yeşilgöz en Keijzer. Het is vooral interessant om te zien hoe dit verschilt tussen kiezers van de verschillende partijen. Dit kan namelijk een indicatie geven van mogelijke electorale veranderingen tijdens de komende campagne.

Bovendien valt het op dat Premier Rutte bij de laatste twee verkiezingen aanzienlijk hoger scoorde dan de andere kandidaten voor het premierschap, maar Yesilgöz nu op de derde plaats staat. Dit komt deels door de relatief lage steun van kiezers van andere partijen dan de VVD, met uitzondering van de kiezers van NSC en het CDA.


Bearman zegeviert in F2-hoofdrace vol safety car-optredens

Op het circuit van Monza is in de Formule 2 zondag de hoofdrace van het F2-weekeinde afgewerkt. De race werd gekenmerkt door héél veel interventies van de safety car, niet zo zeer door veel zware crashes, maar vooral omdat er om de haverklap een auto langs de kant stond.

Theo Pourchaire had de poleposition veroverd en stond naast Oliver Bearman, voor Roman Stanek, Isack Hadjar, Victor Martins, Kush Maini, Jak Crawford, Frederik Vesti, Richard Verschoor en Ralph Boschung. Nog voor ronde één klaar was kwam de safety car de baan op: titelkandidaat Vesti lag in de clinch met Stanek en eindigde achterstevoren in het grind.

Ondertussen had Bearman in een mooi gevecht de leiding overgenomen van Pourchaire, met Martins, Stanek, Maini en Verschoor ook in de top-6. Kort daarop kwam de safety car weer terug, want Arthur Leclerc was in bocht één rechtdoor geschoten, waardoor veel coureurs hun zachte banden alvast in kwamen ruilen voor de hardere exemplaren.

Jehan Daruvala, Jack Doohan en Ayumu Iwasa hadden hun stop nog niet gemaakt, maar virtueel reden Bearman en Pourchaire aan de leiding. In de pitstraat ging het bijna fout tussen Bearman en Pourchaire, waarbij Bearman mogelijk een straf boven het hoofd hing wegens een unsafe release.

Na een paar ronden konden we weer door, waarbij Iwasa een geweldige strijd om de leiding won, voor Daruvala, Doohan en Bearman. Ondertussen was het in het achterveld op het rechte stuk fors fout gegaan voor Zane Maloney, waardoor safety car-coureur Bernd Mayländer gelijk weer de pitstraat uit kon rijden.

Met Bearman, Doohan, Pourchaire, Daruvala, Maini en Verschoor voorop - Iwasa had zijn stop tijdens de safety car gemaakt - kon er weer geracet worden, maar ook dat duurde niet heel lang: Maini probeerde ietwat enthousiast de vijfde plek van Crawford over te nemen, wat eindigde met een gehavende Maini in het grind en een safety car op de baan.

Nadat ook Maini's auto opgeruimd was mocht Bearman het veld wederom aanvoeren bij de herstart, voor Pourchaire, Iwasa, Verschoor en Enzo Fittipaldi. Iwasa reed op de zachte banden en ging in no-time langs Pourchaire, maar ook dit keer kwam de safety car weer de baan op: de al gehavende Crawford kwam stil te vallen na een trip door het grind, veroorzaakt door een aanvaring met Stanek.

De safety car kwam niet meer op tijd binnen om nog te gaan racen en dus was de zege een feit voor Bearman, voor de zo sterk naar voren gekomen Iwasa en kampioenschapsleider Pourchaire - Verschoor eindigde op een keurige vierde plek, maar kreeg een tijdstraf van vijf seconden en zakte zo terug naar de dertiende plek.

Het nutteloze feitje van de dag: Kippenvel!

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Kippenvel, vrijwel iedereen heeft het op zijn tijd maar wist je dat 6% van de Nederlandse bevolking dagelijks een kippenvelmomentje hebben? "Van de volwassen Nederlanders zegt 30 procent elke week een kippenvelmoment mee te maken. Dit is een betekenisvol moment waarbij iemand positief of negatief geraakt wordt. Bij 6 procent gebeurt dit elke dag, en 6 procent krijgt nooit ergens kippenvel van. Mensen die regelmatig een kippenvelmoment ervaren vinden het leven vaker de moeite waard, en hebben vaker het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving", zo zocht het CBS uit.

"Vrouwen hebben met 72 procent vaker dan mannen (57 procent) ten minste één kippenvelmoment per maand. 75‑plussers maken minder vaak kippenvelmomenten mee dan 18- tot 75‑jarigen: 53 procent van hen krijgt tenminste één keer per maand kippenvel, terwijl dat bij andere leeftijdsgroepen varieert van 62 tot 68 procent."

"Mensen die regelmatig (minstens elke maand) een moment beleven dat hen kippenvel bezorgt, zijn ook wat vaker gelukkig dan mensen die zulke momenten minder vaak hebben: 89 procent van hen geeft zichzelf een rapportcijfer van 7 of hoger voor geluk, tegenover 83 procent van de volwassenen die minder dan maandelijks een kippenvelmoment krijgen", aldus het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

Twee doden na verkeersongeval Boerengatbrug Rotterdam

De politie is op zoek naar de bestuurder van een auto die na een verkeersongeval is doorgereden. Twee voetgangers zijn hierbij overleden. Het gaat om een 74-jarige vrouw en een 79-jarige man, beiden uit Capelle aan den IJssel.

Zaterdagavond omstreeks 21.15 uur kreeg de politie een melding binnen van een verkeersongeval bij de Boerengatbrug. Twee voetgangers werden hierbij aangereden door een bestuurder in een bestelbus. De slachtoffers werden gereanimeerd, maar dit mocht helaas niet meer baten; beide personen zijn overleden.  De bestuurder van het voertuig is doorgereden; de politie zoekt is naar hem op zoek.

De politie is nog druk bezig met het onderzoek maar het heftige ongeval. Er wordt gesproken met getuigen en camerabeelden worden veilig gesteld. Het betrokken voertuig werd kort na het fatale ongeval aangetroffen voor de deur van Tropicana. Het voertuig, een Ford bedrijfswagen uit 2007, vertoonde ernstige schade, waaronder een diepe deuk in de voorruit. Uit gegevens van de RDW blijkt dat de apk-keuring van het voertuig in januari van dit jaar is verlopen. Hierdoor is de eigenaar onverzekerd.

Op de plek van het ongeval zijn vandaag bloemen neergelegd voor de twee slachtoffers. 

'Rusland rekruteert migranten als soldaten'

Rusland werft migranten uit Centraal-Azië en mensen in de buurlanden als soldaten voor de oorlog tegen Oekraïne. “Er zijn minstens zes miljoen Centraal-Aziatische migranten in Rusland die het Kremlin waarschijnlijk als potentiële rekruten zal zien”, aldus het Britse ministerie van Defensie.

“Er zijn minstens zes miljoen Centraal-Aziatische migranten in Rusland die het Kremlin waarschijnlijk als potentiële rekruten zal zien”, aldus het Britse ministerie van Defensie. Het doel van Rusland is om een nieuwe impopulaire mobilisatie vóór de voor 2024 geplande presidentsverkiezingen te voorkomen. “Door buitenlanders uit te buiten, kan het Kremlin extra personeel rekruteren voor zijn oorlogsinspanningen, ondanks het toenemende aantal slachtoffers.”

Eind juni had Rusland advertenties geplaatst in buurlanden als Armenië of Kazachstan en een aanbetaling van 495.000 roebel (momenteel 4.750 euro) en maandlonen vanaf 190.000 roebel aangeboden. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde loon. Er is ook sprake van dwang: in de bezette Zuid-Oekraïense stad Marioepol werden Oezbeekse bouwvakkers gedwongen zich aan te sluiten bij het Russische leger.

Sinds mei 2023 worden Centraal-Aziatische migranten in Rusland gerekruteerd met de belofte van hoge lonen en een versneld Russisch staatsburgerschap.

Ongeveer 280.000 mensen hebben zich dit jaar tot nu toe aangemeld voor dienst bij de Russische strijdkrachten, zei de vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, voormalig president Dmitri Medvedev. 

"Volgens het ministerie van Defensie zijn sinds 1 januari ongeveer 280.000 mensen op contractbasis gerekruteerd in de gelederen van de strijdkrachten, waaronder reservisten", citeerde het staatspersbureau TASS Medvedev.

 Vorig jaar kondigde Rusland een plan aan om zijn strijdkrachten met ruim 30 procent uit te breiden tot 1,5 miljoen – een ambitieuze taak die des te moeilijker werd gemaakt door het grote, maar niet bekendgemaakte aantal slachtoffers.

Hoe klimaatverandering de keizerspinguïns in hun voortbestaan bedreigt

Tegen het einde van de eeuw zou 90 procent van de keizerspinguïnkolonies uitgestorven kunnen zijn. Britse poolonderzoekers zeggen dat duizenden kuikens na het laatste broedsel zijn gestorven omdat het ijs onder hun pootjes wegsmolt.

Voor hun voortplanting zijn keizerspinguïns afhankelijk van stabiel ijs – zee-ijs dat in het zuiden verbonden is met het Antarctische vasteland en dus bestand is tegen wind en stroming. Want pas uitgekomen kuikens van keizerspinguïns zijn allesbehalve zeewaardig: hun grijze dons is niet waterdicht. Als het ijs onder hun pootjes wegsmelt voordat ze een dikke laag vet en waterdichte veren hebben gekregen, hebben ze weinig kans om te overleven.

Maar door de klimaatverandering smelt het snelle ijs en daarmee de veilige broedplaatsen voor de keizerspinguïns weg. Het gevolg: een massale sterfte van jonge dieren. Britse poolonderzoekers hebben dit vorig jaar waargenomen. Ze publiceerden onlangs hun resultaten in het tijdschrift 'Communications Earth & Environment'Het is de eerste gedocumenteerde grootschalige mislukte voortplanting die rechtstreeks verband houdt met het smeltende zee-ijs.

Bijzonder broedgedrag
Keizerspinguïns zijn de enige vogels die in de winter broeden. Omdat de kuikens de hele lente en zomer nodig hebben om uit te vliegen, komt door de grootte van de pinguïns: volwassen dieren worden ruim een meter lang. Tijdens het broedseizoen maken groepen pinguïns een kilometerslange pelgrimstocht richting de Zuidpool - weg van de open zee en hun voedselbron. Nadat de vrouwtjes hun eieren hebben gelegd, vervolgen ze uitgeput hun weg terug naar de zee, waar ze zich kunnen voeden en aansterken met verse vis.

Vaders broeden eieren uit
Het zijn de pinguïnmannetjes die de eieren vervolgens wekenlang op hun pootjes onder hun dikke buikveren uitbroeden - een uitputtende slijtageslag van honger en uithoudingsvermogen. De pinguïnvaders verliezen dan ruim een derde van hun lichaamsgewicht. Om minder energie te verliezen, staan de pinguïnmannetjes in de winter met honderden tegen elkaar aan. Zodra de kleine keizerspinguïns na zo'n 60 dagen uitkomen, krijgen ze van hun vader een melkachtige vloeistof te eten. Dan komen de vrouwtjespinguïns terug van de open zee en brengen hun kroost de eerste verse vis.

Het bijzondere: de koppels herkennen elkaar aan hun stem en het kuiken onthoudt ook de oproepen van zijn ouders. Nu zijn de rollen omgedraaid: het mannetje duwt het kuiken over het ijs zodat de moeder het onder haar achterwerk kan blijven opwarmen. Maar dit moet snel gebeuren: slechts twee minuten in de vrieskou kan dodelijk zijn voor het kuiken.

Het aantal keizerpinguins per kolonie neemt drastisch af
Er worden voortdurend nieuwe kolonies ontdekt - veel dankzij satellietbeelden. Eerder dit jaar steeg het aantal bekende kolonies naar 66. Uit de satellietgegevens blijkt echter ook dat veel kolonies dramatisch krimpen. Een van de grootste kolonies is sinds de jaren tachtig waargenomen. Hun populatie is sindsdien gedaald van 500.000 pinguïnparen naar ongeveer 60.000 paren in 2018.

In vier van de vijf kolonies stierven alle kuikens
Vorig jaar observeerden onderzoekers van het British Institute for Polar Research op afstand vijf kolonies keizerspinguïns die broedden in de Bellingshausen Zee in Antarctica. Uit de satellietbeelden bleek dat deze regio vorig jaar het zwaarst werd getroffen door het smelten van het zee-ijs. Al het ijs was heel vroeg in de zomer verdwenen – lang voordat de kuikens uitvlogen. Hierdoor overleefde in vier van de vijf kolonies geen enkel jong dier. De onderzoekers vermoeden dat het ijs al gesmolten was voordat de kuikens een waterdicht verenkleed konden ontwikkelen."Kuikens die het water in gaan, zullen waarschijnlijk verdrinken", zegt hoofdauteur Peter Fretwell van het onderzoek. "En als het ze lukt om weer naar buiten te komen, zullen ze waarschijnlijk doodvriezen. Als het ze lukt om op de ijsschotsen te blijven, gaan we ervan uit dat de meesten van hen zullen wegdrijven en verhongeren omdat hun ouders ze niet kunnen vinden."

90 procent van de koloniën zou kunnen uitsterven
Deze resultaten ondersteunen de voorspelling dat 90 procent van de koloniën tegen het einde van de eeuw zou kunnen uitsterven. Op Antarctica zijn al verschillende pinguïnkolonies volledig verdwenen omdat het zee-ijs onder hun broedgebieden plotseling uiteenviel. De meest recente waarnemingen laten nu zien dat dit lot in de toekomst steeds meer koloniën zou kunnen bedreigen.In het verleden hebben keizerspinguïns zich kunnen aanpassen aan het verlies van zee-ijs door naar stabielere locaties te verhuizen om het volgende jaar te broeden. Deze strategie mislukt echter wanneer het zee-ijs in een hele regio wordt aangetast – zoals vorig jaar het geval was in de Bellingshausenzee.

Klimaatverandering verandert de Antarctische habitat enorm
De waarnemingen van het afgelopen jaar zijn niet direct overdraagbaar naar de toekomst. Maar de klimaattrend laat zien dat het Antarctische ijs zich waarschijnlijk verder zal blijven terugtrekken. Ook in augustus 2023, toen Antarctica een ijskoude winter doormaakte en keizerspinguïns weer begonnen te broeden, was de omvang van het zee-ijs opnieuw op een recordlaagte voor die tijd van het jaar. Je kunt alleen maar hopen dat de kuikens dit jaar, althans in sommige kolonies, weer kunnen overleven, zodat de keizerspinguïns op de lange termijn behouden kunnen blijven.

Dixon wint Moto2-race Barcelona na mooie strijd, geen Nederlandse punten

Op het circuit van Barcelona is zondag de Grand Prix van Catalonië in de Moto2 verreden. Het werd een opmerkelijk spannende wedstrijd, zeker voor Moto2-begrippen bleef het bijzonder lang spannend.

Jake Dixon had de poleposition te pakken, Aron Canet en Ai Ogura stonden naast hem op rij één. Ze werden gevolgd door Manuel Gonzalez, Albert Arenas, Fermin Aldeguer, Alonso Lopez, Sergio Garcia en Pedro Acosta - Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder vertrokken vanaf de zeventiende en negentiende plek.

Dixon behield de leiding bij de start, terwijl Gonzalez opschoof en als enige echt aan kon sluiten bij de Britse leider. Na een paar ronden man hij zelfs de leiding over, terwijl Dixon ook gepasseerd werd door Canet - Acosta en Lopez voerden de achtervolgers aan.

Vanuit de achtervolgers sloot Acosta aan, met Arenas in zijn kielzog, waardoor we met zes ronden op de teller een kopgroep van vijf mannen hadden. Acosta en Gonzalez haakten daar toch bij af, waarna Dixon, Canet en Arenas nog over waren. Dixon pakte de leiding terug en sloeg een laatste aanval van Canet af voor de zege, terwijl Arenas uitstekend derde werd. Van den Goorbergh finishte als achttiende, Bendsneyder finishte niet.

Eerste F3-zege Edgar in chaotische laatste race van het jaar

Op het razendsnelle circuit van Monza is zondagochtend het Formule 3-seizoen afgesloten. Het werd een chaotische race, vol slipstreams en stevige duels, maar dat maakte het alleszins wel vermakelijk.

Oliver Goethe mocht de laatste poleposition van het jaar innemen met Caio Collet naast hem. Paul Aron en Jonny Edgar volgden, voor kampioen Gabriel Bortoleto, Zak O'Sullivan, Leonardo Fornaroli, Taylor Barnard, Nikola Tsolov, Gregoire Saucy, Mari Boya en Franco Colapinto.

De poleposition voor Goethe ging niet door: na de opwarmronde reed hij naar de pitstraat met een technisch probleem. Collet kende een prima start en werd gevolgd door Edgar, Aron en Bortoleto, terwijl Colapinto na een ritje door de grindbak stil kwam te vallen: safety car.

Bij de herstart schoof Bortoleto langs Aron naar plek drie, maar na een fout verloor de kampioen al snel posities aan O'Sullivan, Aron, Fornaroli, Tsolov, Barnard, Boya én Saucy. Dat laatste eindigde niet goed: Bortoleto raakte Saucy, die de grindbak in stuiterde, terwijl Collet ondertussen te grazen was genomen door Edgar.

De safety car kwam terug de baan op na Saucy's duik in de grindbak, waarna we met Edgar, Collet en O'Sullivan voorop weer door konden. Edgar en Collet vochten hard om de leiding, die Collet na een paar pogingen over wist te nemen. Barnard knokte zich ondertussen ook naar voren en nam plek drie over, terwijl Edgar weer naar de leiding slipstreamde.

Na een paar ronden werd Sebastian Montoya in het middenveld de grindbak in getikt door Gabriele Mini: safety car. Met zes ronden te gaan konden we weer door en er werd gelijk weer hard gevochten: Edgar behield de leiding, O'Sullivan, Collet en Barnard volgden en vanwege een in het grind staande Pepe Marti én Ido Cohen kwam de safety car gelijk weer terug.

Het duurde even voor alles opgeruimd was, maar dat gebeurde toch op tijd voor één laatste raceronde van het F3-seizoen. Dat leek chaos te worden, maar Edgar stampte zowaar al vóór de Parabolica op het gaspedaal en sloeg een gat. Niemand kon hem terughalen en Edgar pakte zijn allereerste F3-zege, voor O'Sullivan en Barnard.

Alonso wint stevige Moto3-race Barcelona, Veijer met gebroken voet aan de kant

Op het circuit van Barcelona is zondagochtend de Grand Prix van Catalonië afgewerkt in de Moto3. Dat werd een race met vooral een chaotische slotfase, waarin zo nu en dan even té hard gevochten werd.

Collin Veijer was er helaas niet bij: de Nederlander was zaterdagochtend de snelste in de training, maar viel in de kwalificatie en heeft zijn voet gebroken. Poleposition was voor Ivan Ortola, met Deniz Öncü en Joel Kelso naast zich op rij één, voor Jaume Masia, Matteo Bertelle, Tatsuki Suzuki, Jose Antonio Rueda, Stefano Nepa en Kaito Toba.

Na de opmerkelijk rustige openingsronde kwam Öncü als leider door, voor Masia, Ortola, Kelso en Bertelle. David Alonso kwam zich ook goed naar voren werken en pakte de leiding, maar die werd al snel overgenomen door de van plek elf gestartte kampioenschapsleider Daniel Holgado.

Met twee ronden te rijden bestond de kopgroep nog altijd uit veertien mannen, die bijna allemaal nog kans leken te maken op de podiumplekken. Holgado, Alonso en Masia leken het in de slotronde uit te gaan vechten, maar David Muñoz en Öncü meldden zich ook.

Holgado ging ondertussen onderuit en in de laatste bocht werd Muñoz aan de buitenkant van de bocht onderuit gebeukt door Öncü. Alonso trok zich daar allemaal niks van aan en pakte de overwinning, voor Masia, Öncü, Rueda en Ayumu Sasaki, die als nummer twee in de titelstrijd redelijk profiteerde van Holgado's valpartij.

Öncü kreeg al snel een dubbele long-lap-penalty, wat zich na de race vertaalde naar een straf van zes seconden en veel positieverlies. Rueda pakte zo de derde plek, zijn eerste Grand Prix-podium.

Vuelta: Etappe 9 - Herkansing voor de vluchters

De achtste etappe van de Vuelta a España leek een perfecte etappe voor de aanvallers, maar met name Jumbo-Visma had meer zin in een slotklim waarop de favorieten gezamenlijk omhoog bleven tuffen, met een door Primoz Roglic gewonnen sprintje in de laatste paar honderd meter.

Vandaag zou het allemaal wat vermakelijker kunnen worden, hoewel er minder hoogtemeters in de etappe liggen. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien start men in Cartagena, om vervolgens koers te zetten naar de finish op de Collado de la Cruz de Caravaca, 184,5 kilometer later.

Vroeg in de etappe staat een pittige klim van de eerste categorie op het programma, daarna gaat het grotendeels op en neer tot we ons richting de slotklim begeven. Een kilometer of acht lang met stukken van dik boven de tien en soms zelfs naar de twintig procent, het wordt geen makkelijke opgave.

De etappe gaat rond 12.40 uur van start en er staat vermoedelijk gelijk flinke wind, helaas loopt de Vuelta nog altijd achter en kunnen we pas vanaf 14.15 uur inschakelen op Eurosport. De winst is dan overigens al grotendeels weg, dus dat stuk missen we. De finish staat gepland tussen vijf en half zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

MotoGP-coureur Espargaro wint mooie sprintrace in Barcelona

Voor de liefhebber nog even een blik op de zaterdagmiddag, want op het circuit van Barcelona werd in de MotoGP de sprintrace verreden voor de Grand Prix van Catalonië, wat een mooie race werd.

We vertrokken met Francesco Bagnaia op poleposition, Aleix Espargaro en Miguel Oliveira naast hem en Maverick Viñales, Jorge Martin, Johann Zarco, Alex Marquez, Fabio DiGiannantonio en Brad Binder ook nog op de eerste drie rijen. Viñales kende een topstart en nam plek twee in, achter Bagnaia en voor Aprilia-teamgenoot Espargaro, die er wel snel langs kwam.

Bagnaia en Espargaro duelleerden om de eerste plek en halverwege de race wist Espargaro zijn Aprilia voorbij de Ducati van de wereldkampioen te schuiven. Viñales werd ondertussen belaagd door Binder en Oliveira, maar die kregen het niet voor elkaar om een serieuze aanval te plaatsen.

Espargaro reed in rap tempo weg en even leek Viñales zelfs een aanval te plaatsen op Bagnaia, maar vanuit de slipstream op weg naar de finish kwam hij nét tekort. Espargaro pakte de winst, Bagnaia en Viñales completeerden het podium.

Zondag begint de racedag om 11.00 uur met de Moto3, om 12.15 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur is het dan de tijd voor de Grand Prix in de MotoGP.

Random Pics van de Dag #1028

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: droog en zomers

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend kan in het zuidoosten eerst nog mist voorkomen. In de rest van het land schijnt de zon volop en het blijft droog. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon en is het droog. Het wordt maximaal 21°C in het noorden tot 25°C in het zuiden. Boven land staat er weinig wind.

Vanavond is het helder en droog. Het waait nauwelijks.

Komende nacht is het droog en is er in het noordoosten kans op mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van plaatselijk 8 graden in het noordoosten tot 14°C in het zuiden. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


Toch nog een beetje blauw op een grijze dag op de oude kaasmarkt te Purmerend (Foto: Pukeko)
Toch nog een beetje blauw op een grijze dag op de oude kaasmarkt te Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

De (on)bewezen beschuldigingen tegen Hunter Biden

Al jarenlang stapelen de beschuldigingen tegen de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden zich op. Hunter Biden zou steekpenningen hebben aangenomen, belasting hebben ontdoken én hij zou zijn drugsverslaving verzwegen hebben toen hij een wapen aanschafte. En volgens de Republikeinen en rechtse media is er overtuigend bewijs voor nog meer schandelijk gedrag dankzij een opgedoken laptop.

Al jaren sukkelen de beschuldigingen voort maar nu zet Justitie in Amerika een speciaal aanklager in tegen Hunter Biden, waardoor een rechtszaak onvermijdelijk lijkt.

Wat is er al bewezen van de beschuldigingen? En in hoeverre is dit schadelijk voor de verkiezingscampagne van zijn vader Joe? Rudy Bouma zet alles op een rijtje in onderstaande reportage. 

Radicaliseringspotentieel social media blijkt lager dan verwacht

De meeste video's met een alternatieve en/of  extremistische inhoud worden slechts door een klein deel van de gebruikers bekeken. Dit is het resultaat van een kwalitatief onderzoek door een Amerikaanse en Britse onderzoeksgroep in het tijdschrift Science Advances.

Slechts 15,4 procent van de ondervraagden zag in de onderzoeksperiode van bijna zes maanden minimaal één YouTube-video van alternatieve kanalen, en slechts 6,1 procent zag een van de extremistische kanalen. De onderzoeksresultaten trekken ook de theorie in twijfel dat het YouTube-algoritme vaak leidt tot radicalisering in de zin van de ‘rabbithole-hypothese’. Hierin staat dat de aanbevelingsalgoritmen steeds meer polariserende of extremistische inhoud voorstellen aan gebruikers door het platform om hun interesse vast te houden en hen verder het 'rabbithole' in te lokken.

In tegenstelling tot wat het publieke debat suggereert
In tegenstelling tot wat in het publieke debat wordt gesuggereerd, geeft het onderzoek dus aan dat de rol van sociale media bij de radicalisering van mensen waarschijnlijk vaak wordt overdreven. Integendeel, mensen die al geradicaliseerd waren, waren specifiek op zoek naar extremistische inhoud. De onderzoekers benadrukken, dat hun onderzoek vanwege beperkingen geen definitief oordeel toe staat

Volgens de gebruikte definitie zijn alternatieve kanalen kanalen die controversiële kwesties bespreken en tegelijkertijd proberen in diskrediet gebrachte standpunten te legitimeren door ze als gemarginaliseerde standpunten te presenteren. Bovendien baseerden de onderzoekers zich bij het samenstellen van de lijst met alternatieve en extremistische kanalen op reeds bekend staande lijsten in de literatuur.

'Het onderzoek haalt de stelling onderuit dat algoritmen ons steeds radicaler maken'
De auteurs onder leiding van Annie Chen van de City University of New York evalueerden voor hun werk enquêtegegevens over de houding van gebruikers in de VS en hun browsergegevens van juli tot december 2020.

De communicatiewetenschapper Fabian Prochazka van de Universiteit van Erfurt legde uit dat de methode van het onderzoek absoluut betrouwbaar is op basis van alles wat er te zien is. Het komt van een gerenommeerd onderzoeksteam. De combinatie van enquête- en gedragsgegevens wordt op dit gebied als de 'gouden standaard' beschouwd en maakt het mogelijk conclusies te trekken. “Het onderzoek haalt de stelling onderuit dat de algoritmen van sociale media ons steeds radicaler maken”, legt Prochazka uit. Andere deskundigen hebben soortgelijke verklaringen afgelegd.

'De overlast van crackgebruikers in Brussel'

Het crackprobleem in Brussel groeit zodanig dat burgemeester Philippe Close versneld een tweede gebruikersruimte voor drugsverslaafden wil openen, waar crack onder medisch toezicht mag worden gebruikt in de hoop zo de groeiende drugsoverlast in zijn stad aan te pakken. Sinds anderhalf jaar is er zo'n gebruiksruimte in Brussel, niet ver van het Zuidstation. Journalist Thomas De Graeve  van de Belgische omroep VRT ging op pad en sprak met gebruikers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.