F1: Sainz grijpt poleposition in Italië voor Verstappen in spannende kwalificatie

Carlos Sainz heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Italië. De Spanjaard liet het publiek juichen door met de Ferrari naar een tijd van 1.20,294 te rijden en daarmee dertien duizendste sneller te zijn dan Max Verstappen. Charles Leclerc reed vlak hierachter naar plek drie.

Op het snelle circuit van Monza moest er in het eerste gedeelte gekwalificeerd worden op de harde banden. Waar vorige week op Zandvoort Pierre Gasly nog indruk maakte met de Alpine kwam hij er ditmaal niet aan te pas. Samen met teamgenoot Esteban Ocon vloog de Fransman er al direct uit. Dit gold ook voor Guanyu Zhou, Kevin Magnussen en Lance Stroll. Opvallend was dat Max Verstappen de baanlimieten even overschreed en extra runs nodig had.

In Q2 wisselden de coureurs naar de mediums. Ook nu was het spannend richting het einde van de sessie. Het was stuivertje wisselen en Yuki Tsunoda viel er met dertien duizendsten buiten. Ook Liam Lawson, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en Logan Sargeant konden na deze sessie uitstappen.

Het gevecht om poleposition beloofde een spannende te worden tussen Verstappen en de Ferrari's en dat werd het ook. In de eerste snelle ronde maakte Verstappen nog een foutje, waardoor Sainz met een tijd van 1.20,532 de eerste plek greep voor teamgenoot Leclerc en Verstappen. In de tweede run snoepte Leclerc hier een flinke hap af, maar achter hem waren Verstappen en Sainz sneller. Laatstgenoemde was met een tijd van 1.20,294 dertien duizendste sneller dan Verstappen die op zijn beurt een fractie sneller was dan Leclerc. George Russell greep plek vier, voor Sergio Perez, Alexander Albon, Oscar Piastri, Lewis Hamilton, Lando Norris en Fernando Alonso die in de derde vrije training nog vuurwerk aangekondigd had voor de kwalificatie.