WK-brons zwemsters Steenbergen en Schouten

Op de zesde dag van de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Fukuoka heeft de Nederlandse ploeg vrijdag uitstekend gescoord. In het Japanse water werden zowaar twee individuele medailles gepakt, die er een jaar geleden nog niet echt aan zaten te komen.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen had zich als snelste voor de finale geplaatst, hoewel ze zeker niet dé favoriete was. Toch presteerde de Nederlandse weer bijzonder sterk: in een nieuw persoonlijk record van 52,71 seconden pakte ze een indrukwekkende bronzen medaille op het koninginnenummer. Goud was in er 52,16 seconden voor de geweldig finishende wereldkampioene Mollie O'Callaghan uit Australië, voor de 52,49 van Siobhan Haughey uit Hong Kong.

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje maakte grote indruk met een dik Nederlands record in de series, wat hij in de halve finales een prima vervolg gaf: met 50,98 seconden, iets langzamer dan in de ochtend, plaatste hij zich als gedeeld vijfde voor de finale van zaterdag.

50m vrije slag mannen, halve finales
Kenzo Simons deed het met 21,92 seconden prima, maar genoeg voor een finaleplek was het niet: in het sprintgeweld kwam hij tot de elfde tijd. Thom de Boer moest het met een teleurstellende 22,13 doen met een twintigste plek in de series.

200m schoolslag vrouwen, finale
Een onderdeel waarop Nederland sinds dit jaar ineens een serieuze medaillekans heeft en wel in de persoon van Tes Schouten. Zij begon sterk en ging gelijk op met olympisch kampioene Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika, maar die moest ze in de laatste meters laten gaan, terwijl de Amerikaanse Kate Douglass langszij ging. Schoenmaker won in 2:20,80 minuten, voor Douglass (2:21,23), maar Schouten pakte in 2:21,63 minuten een prachtige bronzen medaille.

200m rugslag mannen, finale
De Amerikaan Ryan Murphy leek even op weg naar titelprolongatie, maar dat was buiten Hubert Kos gerekend. De jonge Hongaar kwam langszij en snelde in 1:54,14 minuten naar de wereldtitel. Murphy moest in 1:54,83 genoegen nemen met zilver, voor de 1:55,34 van de verrassende bronzen Zwitser Roman Mityukov.

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard en Kim Busch stonden in de halve finales, maar kwamen er daar niet aan te pas. De Waard tikte aan in 26,02 seconden, de dertiende tijd, Busch noteerde met 26,14 de veertiende tijd.

200m schoolslag mannen, finale
Zonder Arno Kamminga, maar mét Casper Corbeau, die zich ontpopt tot gevaarlijke zwemmer op het langste schoolslagnummer. Met een sterk optreden zwom Corbeau naar een uitmuntende vijfde plek in 2:08,42 minuten, terwijl het goud weer naar China ging: met een wereldrecord van 2:05,48 pakte Qin Haiyang na de 50 en 100 meter ook het goud op de 200 meter. Zilver was voor nu oud-wereldrecordhouder Zac Stubblety-Cook uit Australië in 2:06,40 minuten, voor de Amerikaan Matt Fallon (2:07,74).

4x200m vrije slag mannen, finale
Een strijd waarin de Britse en Amerikaanse ploegen de rest beetje bij beetje op forse achterstand zwommen en waarin het in de slotfase beslist werd. Na optredens van Duncan Scott, Matt Richards en James Guy maakte de Britse slotzwemmer Tom Dean het op indrukwekkende wijze af: goud voor de Britten in 6:59,08 minuten, tegen 7:00,02 voor de Amerikanen Luke Hobson, Carson Foster, Jake Mitchell en Kieran Smith. Brons ging in 7:02,13 naar Kai Taylor, Kyle Chalmers, Alexander Graham en Thomas Neill namens Australië.