FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 juli 2023

Man (20) verdacht van 22 babbeltrucs, met name bejaarde slachtoffers

Een 20-jarige man uit Haarlem die ervan wordt verdacht 22, met name bejaarde slachtoffers voor in totaal bijna honderdduizend euro te hebben opgelicht, blijft nog zeker twee weken langer vastzitten. Hij werd aangehouden op vrijdag 21 juli.

De man wordt ervan verdacht dat hij, samen met anderen, in de periode van 6 januari 2023 tot en met 18 juli 2023 met babbeltrucs oudere mensen wijs maakte een medewerker van een bank te zijn, waarna zij hem -of zijn mededaders- pinpassen, pincodes, geld en juwelen meegaven. De slachtoffers dachten dat hun kostbaarheden in een kluis van een bank zou worden gelegd. De slachtoffers zijn tussen de 51 en 96 jaar oud. Zeventien van hen komen uit Noord-Holland, uit de plaatsen: Bentveld, Haarlem, Heemstede, IJmuiden, Medemblik, Nieuw-Vennep, Overveen, Vogelenzang en Zandvoort. De andere vijf slachtoffers komen uit Bennekom Hillegom, Leerbroek en Zwammerdam.

De zaak kwam aan het rollen nadat er verschillende aangiftes binnenkwamen van bankfraude. Uit de aangiftes bleek dat een groep criminelen er telkens eenzelfde werkwijze op na hield. De criminelen belden naar de slachtoffers en deden zich voor als bankmedewerker. De criminelen beschikten in veel gevallen over persoonlijke informatie van het slachtoffer, waaronder: rekeningnummers, verzekeringen, banksaldi of recent gedane banktransacties. Hierdoor wisten zij het vertrouwen van deze personen te winnen. De criminelen brachten gedurende het gesprek naar voren dat de slachtoffers op verschillende manieren slachtoffer waren geworden van fraude. De criminelen maakten vervolgens de afspraak dat er een koerier langs zou komen om de bankpassen op te halen. Gedurende het telefoongesprek wisten de criminelen de pincode al te ontfutselen.

De criminelen adviseerden de slachtoffers om ook contant geld en sieraden aan de bankmedewerker mee te geven. In andere gevallen namen de criminelen de laptop of tablet op afstand van de slachtoffers over. Via het programma Anydesk boekten de criminelen geld van de spaarrekening over naar de betaalrekening en verhoogden zij de daglimiet. De criminelen haalden de rekening vervolgens leeg door pinopnames te doen bij geldautomaten of cadeaubonnen te kopen bij diverse winkels.

Random Pics van de Dag #992

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Piemelknuffels populair op Tilburgse kermis

De bezoekers aan de Tilburgse Kermis staan in de rij bij de grijpautomaten om met de juiste skills een zachte piemelknuffel in ontvangst te mogen nemen.

Woordvoerder Omtzigt: deze week nog geen uitsluitsel wat Omtzigt gaat doen

Pieter Omtzigt gaf eerder aan zaterdag met nieuws te komen over hoe hij zijn politieke toekomst ziet. Maar dat gaat niet lukken aldus een woordvoerder van de Oud-CDA’er bij Omroep WNL.

Volgens recente peilingen kan Omtzigt een cruciale rol spelen bij de verkiezingen op 22 november. Twee jaar geleden kreeg hij ruim 342.000 voorkeursstemmen, wat gelijkstond aan ongeveer vijf zetels. Nu voorspellen de peilingen dat hij nog meer stemmen kan krijgen.

Maar hiervoor moet Omtzigt wel snel zijn eigen partij oprichten. “Je moet je partij uiterlijk 90 dagen voor de verkiezingen hebben aangemeld, dus Omtzigt moet snel handelen”, zegt Liesbeth Spies, een prominente CDA-lid en burgemeester van Alphen aan den Rijn, op NPO Radio 1.

Verbod op 'vulgair dansen' Rotterdams Zomercarnaval krijgt veel kritiek

De organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam wil dit jaar een verbod op ‘vulgair dansen’ invoeren, met name gericht op de dansstijl bubbling. Dit verbod heeft echter veel kritiek gekregen met beschuldigingen van preutsheid, betutteling en racisme. Twerken is wel toegestaan.

Bubbling-dansers geloven dat het verbod gebaseerd is op een misverstand over hun dansstijl. De directeur van het Rotterdam Unlimited Zomercarnaval heeft aangegeven dat er voorgaande jaren klachten waren over aanstootgevend gedrag, en dat ze dit jaar gewoon een familievriendelijk feest willen organiseren en daar hoort 'bubbling'niet bij. Het reglement van Stichting Zomercarnaval Nederland legt het verbod op ‘vulgair dansen’ uit. “We weten ook wel; het is geen kerkdienst. Een beetje flirten en genieten moet dus ook wel kunnen, maar het moet niet vulgair worden”, aldus een lid van de organisatie.

WK-brons zwemsters Steenbergen en Schouten

Op de zesde dag van de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Fukuoka heeft de Nederlandse ploeg vrijdag uitstekend gescoord. In het Japanse water werden zowaar twee individuele medailles gepakt, die er een jaar geleden nog niet echt aan zaten te komen.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen had zich als snelste voor de finale geplaatst, hoewel ze zeker niet dé favoriete was. Toch presteerde de Nederlandse weer bijzonder sterk: in een nieuw persoonlijk record van 52,71 seconden pakte ze een indrukwekkende bronzen medaille op het koninginnenummer. Goud was in er 52,16 seconden voor de geweldig finishende wereldkampioene Mollie O'Callaghan uit Australië, voor de 52,49 van Siobhan Haughey uit Hong Kong.

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje maakte grote indruk met een dik Nederlands record in de series, wat hij in de halve finales een prima vervolg gaf: met 50,98 seconden, iets langzamer dan in de ochtend, plaatste hij zich als gedeeld vijfde voor de finale van zaterdag.

50m vrije slag mannen, halve finales
Kenzo Simons deed het met 21,92 seconden prima, maar genoeg voor een finaleplek was het niet: in het sprintgeweld kwam hij tot de elfde tijd. Thom de Boer moest het met een teleurstellende 22,13 doen met een twintigste plek in de series.

200m schoolslag vrouwen, finale
Een onderdeel waarop Nederland sinds dit jaar ineens een serieuze medaillekans heeft en wel in de persoon van Tes Schouten. Zij begon sterk en ging gelijk op met olympisch kampioene Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika, maar die moest ze in de laatste meters laten gaan, terwijl de Amerikaanse Kate Douglass langszij ging. Schoenmaker won in 2:20,80 minuten, voor Douglass (2:21,23), maar Schouten pakte in 2:21,63 minuten een prachtige bronzen medaille.

200m rugslag mannen, finale
De Amerikaan Ryan Murphy leek even op weg naar titelprolongatie, maar dat was buiten Hubert Kos gerekend. De jonge Hongaar kwam langszij en snelde in 1:54,14 minuten naar de wereldtitel. Murphy moest in 1:54,83 genoegen nemen met zilver, voor de 1:55,34 van de verrassende bronzen Zwitser Roman Mityukov.

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard en Kim Busch stonden in de halve finales, maar kwamen er daar niet aan te pas. De Waard tikte aan in 26,02 seconden, de dertiende tijd, Busch noteerde met 26,14 de veertiende tijd.

200m schoolslag mannen, finale
Zonder Arno Kamminga, maar mét Casper Corbeau, die zich ontpopt tot gevaarlijke zwemmer op het langste schoolslagnummer. Met een sterk optreden zwom Corbeau naar een uitmuntende vijfde plek in 2:08,42 minuten, terwijl het goud weer naar China ging: met een wereldrecord van 2:05,48 pakte Qin Haiyang na de 50 en 100 meter ook het goud op de 200 meter. Zilver was voor nu oud-wereldrecordhouder Zac Stubblety-Cook uit Australië in 2:06,40 minuten, voor de Amerikaan Matt Fallon (2:07,74).

4x200m vrije slag mannen, finale
Een strijd waarin de Britse en Amerikaanse ploegen de rest beetje bij beetje op forse achterstand zwommen en waarin het in de slotfase beslist werd. Na optredens van Duncan Scott, Matt Richards en James Guy maakte de Britse slotzwemmer Tom Dean het op indrukwekkende wijze af: goud voor de Britten in 6:59,08 minuten, tegen 7:00,02 voor de Amerikanen Luke Hobson, Carson Foster, Jake Mitchell en Kieran Smith. Brons ging in 7:02,13 naar Kai Taylor, Kyle Chalmers, Alexander Graham en Thomas Neill namens Australië.

Nieuwe Call of Duty wordt onthuld in aankomende seizoen Warzone 2.0

Een nieuwe Call of Duty-game (waarschijnlijk Modern Warfare 3) wordt onthuld in het aankomende seizoen van Warzone 2.0.

In een blogpost van Activision wordt aangegeven dat tijdens seizoen 5 naast allerlei uitbreidingen, skins en nieuwe operators (namelijk Snoop Dogg, 21 Savage en Nicky Minaj) ook een reveal event gepland staat voor Call of Duty 2023. Hoogstwaarschijnlijk gaat dit om Call of Duty: Modern Warfare 3 aangezien er eerder ook al artwork van de box art en het logo waren uitgelekt.

Call of Duty: Modern Warfare 3 wordt ontwikkeld door Sledgehammer Games, ze hebben recent ook al aangegeven dat er een onthulling aan zit te komen. Nog even afwachten dus voor de Call of Duty-fans.

Cod season 5
Cod season 5

Het nutteloze feitje van de dag: Spektakel in de Efteling

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie tegenwoordig aan het eind van een dagje Efteling naar de uitgang loopt heeft een grote kans om een spectaculaire fontijnshow te zien. Op de Vonderplans kun je daar het mooie waterballet van Aquanura aanschouwen. Maar wist je dat er vroeger een heel ander soort entertainment was? Tijdens de zomeravonden van 1996 kon je namelijk getuige zijn van een voor die tijd bijzondere lasershow. Uiteraard bestond de show uit muziek en beelden uit de Efteling. Zo passeerden onder andere de muziek Danse Macabre en Droomvlucht de revue en de figuurtjes Pardoes en sneeuwwitje kwamen voorbij. Het spektakel werd, hoe kan het ook anders, afgesloten met het Carnaval Festival met een projectie van Jokie de Prrretneus en enkele andere figuren uit die attractie, snel afgewisseld door verschillende attractiebeelden. Tot slot sloten de lasergordijnen zich en was de show afgelopen.

Nederlandse waterpolosters veroveren wereldtitel

Nederland heeft voor het eerst sinds in 32 jaar weer een wereldkampioenschap waterpolo gewonnen. De dames traden in de finale voor de tweede keer dit toernooi aan tegen Spanje en wisten in de shoot-outs één keer vaker te scoren dan Europees kampioen Spanje nadat de wedstrijd zelf met 11-11 (4-3, 2-3, 3-1, 3-5) met een gelijkspel eindigde.

Het was een finale waar voor beide ploegen veel op het spel stond. De Verenigde Staten won het wereldkampioenschap de vier vorige edities, met Spanje tweemaal als verliezend finalist, en Nederland eenmaal, en was voorafgaand aan het toernooi ook de gedoodverfde favoriet. Door de vroege uitschakeling van de Amerikanen lag voor beide finalisten de weg open om eindelijk zelf het goud te pakken. Spanje pakte zelf het wereldkampioenschap voor de eerste keer in 2013, terwijl Nederland het alleen 1991 wist te winnen.

Gedurende de wedstrijd had geen enkele ploeg voor langere tijd het initiatief. Spanje kwam vroeg in de wedstrijd op twee punten voorsprong, maar Nederland zette dit al vrij rap weer om in een kleine voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd leek Nederland al op weg naar de overwinning na de 10-7 met nog zes minuten te spelen, maar Spanje wist zich te herpakken en het gat te dichten. Nederland kwam nog een keer op voorsprong, maar kon uiteindelijk niet meer voorkomen dat penalty's de wedstrijd zouden beslissen.

Bij de penalty's gingen de eerste twee ballen van beide ploegen erin. Van Spanje werd de derde bal uit het doel gehouden door keepster Laura Aarts, waardoor de Spanjaarden afhankelijk werden van een fout van Nederland. Nederland bleef echter foutloos en sleepte na een vijfde doelpunt uit vijf schoten de wereldtitel in de wacht. Spanje moet voor de derde keer in vier wereldkampioenschappen genoegen nemen met zilver en Italië pakte het brons ten koste van Australië.

FOK! Wat een weer: het houdt niet op

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt in het noorden mogelijk af en toe even de zon, maar verder is het bewolkt en valt er af en toe wat (mot)regen. De wind uit het zuidwesten is matig.

Vanmiddag blijft het op veel plaatsen bewolkt en vallen enkele buien. Plaatselijke breekt de zon soms door en dan wordt het een graad of 22. Er staat een overwegend matige wind uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt en vallen er vooral in het oosten nog enkele buien. De wind uit het zuidwesten neemt boven land af naar zwak tot matig, langs de kust blijft de wind matig en langs de zuidwestkust wordt de wind vrij krachtig.

Komende nacht komt er nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Uitzicht vanaf het IJ (Foto: DJMO)
Uitzicht vanaf het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Rechtzaak tegen Trump uitgebreid, totaal 40 aanklachten

Aanklagers hebben de aanklacht tegen ex-president Trump uitgebreid. Hij zou een medewerker hebben gevraagd om beelden van beveiligingscamera's in Mar-a-Lago te verwijderen om het onderzoek te belemmeren.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is beschuldigd van nog drie aanklachten in de affaire van het meenemen van geheime overheidsdocumenten naar zijn privéwoning - in totaal dus 40 aanklachten. Dat blijkt uit een gepubliceerd gerechtelijk document. De aanklacht voegt eraan toe dat Trump er onder meer van wordt beschuldigd een medewerker te hebben gevraagd om beveiligingscamerabeelden van zijn eigendom in Florida te verwijderen. Dit gebeurde nadat FBI-onderzoekers het landhuis hadden doorzocht.

Naast Trump en zijn assistent Walt Nauta was er nog een derde beklaagde in de zaak betrokken - Trumps medewerker Carlos De Oliveira wordt nu als partij genoemd in de documenten. Hij zou hebben gelogen tegen onderzoekers en een andere Mar-a-Lago-medewerker hebben opgedragen de videobeelden te verwijderen.

De FBI doorzocht het huis van Trump
Een woordvoerder van Trump beschreef de uitbreiding van de aanklacht als een "wanhopige" en "gedoemd te mislukken" poging om de ex-president kwaad te doen. De regering-Biden zou hiermee het komende jaar invloed uitoefenen op de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Trump werd in juni voor het eerst aangeklaagd voor het opslaan van uiterst geheime overheidsdocumenten in zijn eigendom in Mar-a-Lago in Florida en het niet teruggeven ervan op verzoek. Begin augustus 2022 deed de FBI een inval in het landhuis en nam verschillende sets documenten in beslag die als uiterst geheim waren geclassificeerd. De Republikein pleitte niet schuldig tijdens een rechtszitting in Miami.

Proces begint volgend jaar mei
het De start van proces is gepland op 20 mei 2024. Het proces begint dus midden in de verkiezingscampagne voor de volgende presidentsverkiezingen begin november 2024. Trump wil zich opnieuw kandidaat stellen. In het verkiezingsjaar heeft hij meerdere rechtszaken.

Trump verwacht ook een op handen zijnde derde aanklacht in verband met de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. In de weken na de verkiezingen van 2020 deed hij valse beweringen dat zijn overwinning te danken was aan massale kiezersfraude. .

Geen van de aanklachten weerhoudt Trump ervan campagne te voeren of om terug te keren naar het Witte Huis als hij wint. Zelfs als hij schuldig zou worden bevonden en tot gevangenisstraf zou worden veroordeeld, zou er volgens deskundigen geen enkele manier zijn om hem ervan te weerhouden de ambtseed voor het presidentschap af te leggen.

Juli warmste maand in millennia, 'van global warming naar global cooking'

Juli wordt waarschijnlijk de warmste maand ter wereld in duizenden jaren. Dat melden klimaatwetenschappers van de World Weather Organization en de Europese klimaatveranderingsdienst Copernicus in Genève.

Ze evalueerden  de informatie tot 23 juli. Je hoeft niet tot het einde van de maand te wachten om het zeker te weten, zei VN-secretaris-generaal Guterres. Als er de komende dagen geen mini-ijstijd komt, breekt juli alle records.

Eén ding is duidelijk: de drie weken begin juli waren het warmste blok van drie weken ooit gemeten. 2023 zou het vorige record van 2016 als warmste jaar kunnen breken, zei WMO-directeur van klimaatdiensten Hewitt.

De warmste dag ooit gemeten ter wereld was 6 juli van dit jaar, met een wereldwijde gemiddelde temperatuur van 17,08 graden, op de voet gevolgd door 5 en 7 juli. Het vorige record stond op 13 augustus 2016 met een stand van 16,8 graden. Dit record werd in juli van dit jaar op maar liefst 17 dagen verbroken.

“Het tijdperk van de opwarming van de aarde is voorbij. Het tijdperk van global cooking is aangebroken”, aldus Guterres. Hij riep politici op om onmiddellijk drastische maatregelen te nemen om de klimaatverandering te beteugelen.

Copernicus verwijst naar specifieke meetgegevens van onder meer weerstations en satellieten, die pas terug gaan tot 1940. Maar klimaatonderzoek, dat het historische klimaat reconstrueert op basis van indirecte waarnemingen zoals boomringen of luchtbellen in gletsjers, suggereert dat de temperaturen in juli dit jaar de hoogste temperaturen zijn sinds duizenden jaren.

Poetin belooft Afrikaanse leiders gratis graan

De Russische president Vladimir Poetin beloofde de staatshoofden van Afrika dat hij ervoor zou zorgen dat Afrika geen voedselonzekerheid krijgt als gevolg van het einde van de Zwarte Zee-graanovereenkomst.

Hij sprak Afrikaanse leiders toe op een top in Sint-Petersburg en zei dat Rusland de komende drie tot vier maanden Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea zou voorzien van 25 tot 50 ton gratis granen.

Poetin, 70, beweerde ook dat westerse sancties het moeilijker maakten om granen uit Moskou te exporteren. “Dit is een paradoxale situatie. Aan de ene kant belemmeren westerse landen de aanvoer van ons graan en onze meststoffen, terwijl ze aan de andere kant, ik zal het ronduit zeggen, ons hypocriet de schuld geven van de huidige crisis op de wereldvoedselmarkt”, zei hij.

Bovendien toonde Poetin verdere interesse in het verdiepen van de banden van Rusland met Afrika en was hij ervan overtuigd dat het de handel radicaal zou kunnen vergroten. De top was de eerste tussen Rusland en Afrika sinds 2019.

Man geeft 15.000 euro uit om als hond de straat op te kunnen gaan

Alles kan een mens gelukkig maken, zo liet de Japanse Toko geheel op maat voor zichzelf een Collie-kostuum aanmeten. Zodat hij als een langharige collie een wandelingetje over straat kon maken.

Het is niet duidelijk wie Toko precies is. Zijn identiteit en gezicht zijn een groot geheim, hij wil namelijk niet dat mensen uit zijn omgeving hem beoordelen op het feit dat hij een hond wil zijn.

Israël: opnieuw protesten tegen herstructurering van de rechterlijke macht

In Israël hebben opnieuw duizenden mensen geprotesteerd tegen de herstructurering van de rechterlijke macht door de regering.

Talloze demonstranten gingen 's avonds de straat op in Tel Aviv aan het einde van de Joodse dag van rouw, Tisha Beaw.

Maandag keurde het Israëlische parlement een centraal onderdeel van de hervorming goed met de meerderheid van de stemmen van de deels extreemrechtse regeringspartijen. De Hoge Raad heeft dus niet langer de bevoegdheid om overheidsbesluiten als ongepast aan te merken en te herroepen. Over andere onderdelen van de hervorming moet na de oktoberpauze een besluit worden genomen.

Critici zien de scheiding der machten en daarmee de democratie aangetast. Er zijn al meer dan zes maanden massale protesten tegen het project. Voor deze week zijn er nog meer demonstraties aangekondigd.

Rellen op tribune na afloop voetbalwedstrijd Twente-Hammarby, ME grijpt in

Na afloop van de wedstrijd FC Twente - Hammarby IF in de tweede voorronde van de Conference League zijn supporters van beide clubs met elkaar in gevecht geraakt. De Mobiele Eenheid (ME) heeft de groepen uit elkaar gehaald.

Voor Hammarby-supporters was een speciale Fanzone ingericht bij het stadion van FC-Twente. De supporters van de Zweedse club, die in het centrum van Hengelo waren wilden te voet naar het voetbalstadion maar zijn door de politie per bus naar het voetbalstadion gebracht. Overige bezoekers van het stadion konden daardoor veilig gebruik maken van het openbaar en overige vervoer.

Inzet ME
Na de wedstrijd vond er een vechtpartij plaats in het voetbalstadion. Hierbij werden rake klappen over en weer uitgedeeld tussen de supportersgroepen. De Mobiele Eenheid is daarop ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Ook rondom het stadion was het onrustig en is er inzet geweest van diverse eenheden. Het overgrote deel van de Hammarby-supporters is uiteindelijk door de politie gefaciliteerd met vervoer naar hun hotel.

Tot nu toe zijn er tien personen aangehouden door de politie voor oa openlijke geweldpleging, mishandeling, belediging van een ambtenaar in functie. Hierbij zit één minderjarige bij. Hij zal in de loop van de nacht weer in vrijheid worden gesteld.

Op social media worden beelden gedeeld hoe fans van de twee clubs op de hoofdtribune in de Grolsch Veste met elkaar slaags raken.

Verbod op voedselreclame met kinderidolen zoals Paw Patrol veelvuldig overtreden

In Nederland worden nog steeds voedingsmiddelen verkocht waarop Paw Patrol, Minions, My Little Pony en Spongebob Squarepants staan afgebeeld. Dit ondanks dat er een verbod is om bekende kinderidolen als reclame op voedselverpakkingen te gebruiken.

Voedselwaakhond Foodwatch deed onderzoek en is tientallen producten tegengekomen die in strijd zijn met de regels. IJsjes, snoep en drankjes met daarop bekende animatie- en tekenfilmfiguren zijn nog te koop bij onder meer Amazon.nl, Bol.com, Dekamarkt, Dirk, Jamin, Spar en Vomar. De consumentenorganisatie heeft de verpakkingen in kwestie aangekaart bij de Reclame Code Commissie. Het reclame-orgaan moet zich nu over deze kwesties buigen.

Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch: “Niets mis met een snoepje of een ijsje op z’n tijd. Maar de regels die we Nederland hebben zouden in het teken moeten staan om de gezondheid van kinderen te beschermen tegen marketingpraktijken die bijdragen aan ongezonde eetgewoonten. Dat we in twee weken tijd tientallen overtredingen tegenkomen op juist ongezonde voedingsmiddelen in winkels, webshops en in reclamefolders is voor ons een teken dat voedselfabrikanten en verkopers de regels ongestraft aan hun laars lappen. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg.”

Consumenten en organisaties zoals Foodwatch slepen met regelmaat fabrikanten en verkopers voor de Reclame Code Commissie die illegaal reclame maken met kinderidolen. “We hebben dit keer elf klachten ingediend, waarbij in totaal 33 producten zijn betrokken van tien fabrikanten en distributeurs. Maar liefst negen keer kwamen we Paw Patrol tegen. Daarna zes keer de Minions en drie keer was het Spongebob Squarepants. De meeste overtredingen zagen we bij Jamin. Daar kwamen we in één vestiging 15 verpakkingen met kinderidolen tegen”, licht Lindner toe.

Kort voor Pasen zaten Action, Amazon.nl, Bol.com en Lidl al fout. Toen met chocolade-verrassingseieren en Paas-snoepjes waar Paw Patrol, Minions, LOL Surprise! en Baby Shark op de verpakking stonden. Foodwatch diende in maart klachten in en vroeg om een snelle afhandeling. De voorzitter van de Reclame Code Commissie oordeelde in juni dat alle betrokken bedrijven in strijd handelden met de reclamecode. “Die lange periode om een klacht af te handelen maakt dat sommige winkels hun producten willens en wetens blijven verkopen. Als de uitspraak pas na drie maanden volgt, dan hebben bedrijven hun omzet allang veiliggesteld. Zeker in het geval van tijdelijke producten”, aldus Lindner.

Kinderen worden sterk beïnvloed door hun idolen. Deze beïnvloeding heeft ook invloed op hun keuzes met betrekking tot voedingsmiddelen. Het plaatsen van zogenaamde licenced media characters op voedingsmiddelen mag volgens de Nederlandse reclamecode voor voedingsmiddelen al niet meer sinds juli 2020. Door bekende kinderidolen te gebruiken op voedselverpakkingen, wordt het verlangen naar deze producten versterkt. Dit kan leiden tot overmatige consumptie van ongezonde voeding met hoge suiker-, zout- en vetgehaltes.

Lindner: “De manier waarop we in Nederland momenteel omgaan met kindermarketing is vooral via zelfregulering door de markt. Bedrijven weten dat er amper consequenties zijn. De pakkans is klein en de strafmaat moet echt strenger als je het aan ons vraagt. Als een overtreding al aan het licht komt, dan is een ‘aanbeveling’ of een ‘vrijblijvend advies om niet langer op deze manier te adverteren’ de enige straf die de Reclame Code Commissie kan opleggen.”

Naast de pakkans en strafmaat is volgens Foodwatch een groot nadeel van het huidige zelfreguleringsysteem dat de klachten fabrikant voor fabrikant en product voor product moeten worden ingediend. De uitspraak over één overtreding, geldt niet direct voor anderen. Zo zijn Bol.com en Amazon.nl na de klachten tijdens Pasen opnieuw in de fout gegaan en verkopen ze nu ongestraft andere voedingsmiddelen met daarop bekende kinderidolen. De chocolade verrassingseieren die voor Pasen bij Lidl en Action werden ontdekt, zijn nu bij Jamin aangetroffen.

Foodwatch eist al langer dat er in plaats van zelfregulering een wet komt die kindermarketing voor ongezonde voedselproducten tot 18 jaar verbied. Lindner: "Als blijkt dat dit soort massale overtredingen met kinderidolen geen consequenties hebben, dan is het hoog tijd voor een wettelijk verbod waarop gehandhaafd kan worden."

Vorig jaar is uit onderzoek door Panteia in opdracht van Foodwatch gebleken dat consumenten in Nederland onvoldoende worden beschermd tegen de negatieve invloed van reclames voor (ongezonde) voedingsmiddelen. Het rapport ‘Regulering van reclame voor voedingsmiddelen’ concludeert dat door de scheve verhoudingen binnen de Stichting Reclame Code de belangen van de industrie zwaarder wegen dan die van de consument.

Amerikaanse inlichtingendienst: 'China levert technologie aan Russisch leger'

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten levert China militaire technologie aan Rusland. 

Volgens een rapport van de National Intelligence Directorate leveren Chinese defensie-aannemers goederen die het Russische leger in Oekraïne gebruikt, ondanks westerse sancties en exportcontroles. Douanedocumenten toonden dit aan. Het gaat onder meer om navigatieapparatuur, stoortechnologie en onderdelen voor straaljagers.

China heeft herhaaldelijk ontkend wapens te hebben geleverd aan de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.