Geen Rutte 5, Rutte stapt uit de politiek

Zojuist heeft demissionair Premier Mark Rutte de Kamer toegesproken over de val van zijn vierde kabinet. Eén van de dingen die hij aangaf is dat hij zich niet beschikbaar zal stellen als partijleider, of een nieuwe politieke functie. Na de komende verkiezingen, waarschijnlijk in november, zal hij de politiek verlaten.

Rond 11:30 uur zal, onder ander hierover, een debat plaats vinden. Dat is hier te volgen. Als alternatief, een YouTube linkje.

Update 15.00 uur: Mark Rutte was bijna 13 jaar premier van Nederland en daarmee de langstzittende regeringsleider van zijn land. Zodra het nieuwe kabinet zit, wil Rutte zich helemaal terugtrekken uit de politiek. Tot die tijd wil hij graag premier blijven. Koning Willem-Alexander zou hem gevraagd hebben om grote politieke kwesties, zoals de oorlog in Oekraïne, in de gaten te houden. Het is onduidelijk wie Rutte aan het hoofd van zijn partij zou kunnen opvolgen. 

In het gaande debat klonken veel lovende woorden, ook van de oppositieleden die vandaag oorspronkelijk een motie van wantrouwen wilden indienen. Kritische woorden vielen ook over het feit dat het kabinet is gevallen over de gezinshereniging van statushouders terwijl de groep arbeidsmigranten in ons land vele malen groter is en ook overlast veroorzaakt.

Partijleider Caroline van der Plas van de BBB noemde de terugtrekking van Rutte een zeer wijs besluit. "Ik verwachtte dat hij door zou gaan, dat hij zich zou blijven bezighouden met het asielbeleid", zei ze. "Het leek alsof hij dacht dat hij het land kon blijven leiden en overeind bleef. Ik denk dat het heel wijs is dat hij deze stap heeft gezet." Ook Geert Wilders (PVV), sprak toch enige lovende woorden: "We waren politiek als water en vuur. De laatste jaren voerde hij een beleid dat in schril contrast staat met wat mijn partij wil. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij het beste met Nederland voor had en handelde met goede bedoelingen." 

De stukken met betrekking tot het vallen van het kabinet worden nu pas rondgestuurd, de kamerleden hebben hier dus nog niet inhoudelijk op gereageerd. Het debat is nu geschorst zodat iedereen de stukken kan doornemen, om 16.00 uur vangt het debat weer aan.

Bezoek voor meer politieke discussies ons POL forum.

Bezoek voor meer politieke discussies ons POL forum.