FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 juli 2023

"Dank Mark, dat je eindelijk gaat"

"Ik voelde dus aanvankelijk opluchting maar ook ergens angst, want het is de vraag wie we voor Rutte terugkrijgen", zegt Ellen Deckwitz over het politiek vertrek van Mark Rutte in haar column in De Nieuws BV. "Velen waren bijvoorbeeld blij toen Donald Trump de verkiezingen verloor, maar doodenge kloons en zelfs nog geslepener klonen als Ron DeSantis staan inmiddels al klaar om op dezelfde destructieve voet verder te gaan", aldus Ellen Deckwitz in haar column op NPO Radio 1.

Leiden: statushouders en studenten gaan aan de slag in de zorg

Op donderdag 6 juli 2023 hebben Alrijne Zorggroep, mboRijnland, VluchtelingenWerk en Gemeente Leiden de samenwerking ‘Op je plek in de zorg’ vastgelegd. Door ondertekening van de overeenkomst werken deze maatschappelijke organisaties samen om statushouders en studenten naar een baan in de gezondheidszorg te begeleiden. Een unieke kans voor de regio Leiden om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het personeelstekort in de zorg.

Alle handen ineen slaan om het grote personeelstekort in de zorg te lijf te gaan
In Nederland en ook in de regio Leiden is er een groot tekort aan gekwalificeerd personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen, jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Volgens minister Helder van Volksgezondheid dreigt het personeelstekort van 56.000 mensen in 2023 op te lopen tot maar liefst 155.000 werknemers in 2032. Dat kan tot grote problemen leiden bij kinderen, jongeren en volwassenen die zorg nodig hebben.

Om die problemen te voorkomen, delen Alrijne Zorggroep en Gemeente Leiden de ambitie om statushouders, voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning, en studenten een leer-, woon- en werktraject in de zorg aan te bieden. Ook mboRijnland en VluchtelingenWerk werken mee om het leer-, woon- en werktraject vorm te geven.

Het project heeft twee doelen: 1) bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort in de zorg in de regio Leiden en 2) statushouders laten inburgeren in de Nederlandse maatschappij door de taal te leren en een actief burger te worden en waar nodig te huisvesten (Alrijne gebouw).

Deze samenwerking is een win-win-win-situatie”, zegt wethouder Julius Terpstra van de Gemeente Leiden. “Het werkt voor zorgbehoevenden, voor statushouders, voor studenten en voor de Leidse samenleving als geheel! Prachtig om statushouders en studenten een combinatie te kunnen aanbieden van wonen, werken en leren. En dat tegelijkertijd.”

Ook Ivo van der Klei van Alrijne Zorggroep is enthousiast: “We willen er samen met andere verpleegzorginstellingen in de regio voor zorgen dat in 2026 minimaal 50% van de deelnemende statushouders en studenten een opleiding heeft afgerond richting zorg. Dat is minimaal mbo-niveau 1 of 2 met een focus op verpleeghuiszorg. Deze statushouders en studenten hebben daardoor een baangarantie voor minimaal 24 uur per week in de zorg. Alrijne Zorggroep hoopt dat veel studenten en statushouders ook na hun opleiding in de regio willen blijven wonen en werken, zodat het tekort aan zorgmedewerkers wordt verkleind.”

Woongebouw naast Alrijne ziekenhuis biedt ruimte aan 105 wooneenheden
Het gebouw is al verbouwd om in eerste instantie de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk te maken. In 2023 beginnen we gefaseerd om de wooneenheden in te zetten voor alleenstaanden; studenten en statushouders die een opleiding (gaan) volgen voor een zorg(gerelateerd)beroep in de regio en werkende jongeren.

Wat houdt dit in voor de regio Leiden?
Er wordt een aanpak ontwikkeld, waarbij sprake is van een combinatie wonen & inburgeren en leren & werken in de zorg. De ambitie is om Leiden te positioneren als dé opleidingsregio voor de sector zorg en welzijn voor studenten en statushouders. We zien kansen om dit ook breder dan Leiden te doen en de regio hierbij te betrekken.

Iran: vrouwen mogen enkele herenvoetbalwedstrijden bezoeken

Vrouwen in Iran, die lange tijd geen voetbalwedstrijden mogen bijwonen, op zeldzame gelegenheden na, zullen het komende seizoen in stadions worden toegelaten, zei een topfunctionaris.

"Dit jaar is een van de opvallende kenmerken van deze competitie... dat we getuige zullen zijn van de binnenkomst van vrouwen op de tribunes in stadions", zei Mehdi Taj, hoofd van de Iraanse voetbalbond, zondag.

Taj zei dat sommige stadions in de steden Isfahan, Kerman en Ahvaz - maar niet in de hoofdstad Teheran - "klaar" waren om vrouwen te ontvangen. Hij sprak tijdens een live-uitzending van de trekkingsceremonie voor het komende seizoen van Irans hoogste voetbalcompetitie. Het toernooi met 16 teams gaat volgende maand van start.

Iran heeft vrouwelijke toeschouwers grotendeels uitgesloten van voetbal- en andere sportstadions sinds de Iraanse revolutie van 1979, ondanks dat er geen wet is die dit verbiedt.

Bordspellen verbeteren de rekenvaardigheid van jonge kinderen

Bordspellen zoals Monopoly of het Slangen en Ladder-spel kunnen de rekenvaardigheid van jonge kinderen verbeteren. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Pontificia Universidad Católica de Chile in Santiago. 

In het tijdschrift Early Years werd gepubliceerd dat het spelen van bordspellen het basisbegrip en de rekenvaardigheid vergroot, evenals de interesse in wiskunde.

Voor het onderzoek zijn sinds 2000 zo'n 19 onderzoeken bij kinderen van drie tot negen jaar geëvalueerd. Groepen kinderen werden getest voor en na onderzoeksperioden van meerdere weken spelen van bordspellen. Gemiddeld speelden de kinderen twee keer per week een spel gedurende 20 minuten onder toezicht van een volwassene. Volgens de informatie was er een significante toename in wiskundige kennis in meer dan de helft van de geanalyseerde taken.

Het team schrijft dat recent onderzoek zich vaak richt op computer- of mobiele games. Deze zijn echter vaak niet geschikt voor jongere kinderen. Een van de auteurs roept op tot meer onderzoek naar de invloed van bordspellen op andere vaardigheden, omdat de onderzochte onderzoeken bijna uitsluitend over rekenvaardigheden gingen.

Twitter-concurrent Threads heeft na vijf dagen al ruim 100 miljoen gebruikers

Het Threads-netwerk, dat werd gelanceerd als concurrent van Twitter, wist in de eerste vijf dagen 100 miljoen gebruikers aan te trekken.

Datadienst Quiver Quantitative deelde mee dat de nieuwe internetdienst van de Meta-groep deze mijlpaal maandagochtend had doorbroken. Andere sites die het aantal app-downloads bijhouden, zagen deze  drempel al eerder overschreden worden.

Sinds woensdag beschikbaar maar niet in de EU
Threads ligt sinds vorige week woensdag in de Apple- en Android-winkels in 100 landen, maar nog niet in Europa. Hier is de start uitgesteld omdat de goedkeuring vanuit Brussel nog op zich laat wachten.

Threads behoort tot het Facebook-moederbedrijf Meta en wordt officieel beschouwd als een uitloper van Meta-dochter Instagram. Dit maakt het ook gemakkelijker om te groeien, want iedereen die al een Instagram-account heeft, kan zich met de juiste toegangsgegevens direct bij Threads aanmelden en zijn contacten overdragen. Instagram heeft meer dan twee miljard gebruikers.

Geen enkele app is tot nu toe sneller gegroeid
Threads overtrof het vorige record voor de snelstgroeiende app: de AI-gebaseerde service ChatGPT deed er twee maanden over om 100 miljoen gebruikers te bereiken, de video-app Tiktok deed er negen maanden over en Instagram zelf deed er na de lancering in 2010 twee en een half jaar over.

Twitter heeft waarschijnlijk zo'n 200 miljoen gebruikers. Eigenaar Musk bedreigt Meta al met een rechtszaak wegens Threads en beschuldigt het Amerikaanse bedrijf van het verduisteren van "handelsgeheimen en ander intellectueel eigendom" door voormalige Twitter-medewerkers aan te werven. Meta wijst de beschuldigingen af.

Nederlandse militaire inzet in Irak groeit weer

Nederland gaat meer bijdragen aan de NAVO-missie in Irak (NMI). Het betreft een infanteriecompagnie met ondersteuning van in totaal 145 militairen. Die wordt vanaf 1 januari 2024 voor een jaar ingezet voor Force Protection in Bagdad. Deze missie is actief op verzoek van Irak. Momenteel levert Nederland adviseurs en stafofficieren ter versterking van de Iraakse veiligheidssector. Die inzet wordt verlengd tot en met juli 2025.

Dat melden de ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van Defensie, Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid vrijdag aan de Tweede Kamer.

Niet voor niets betrokken
Nederland is niet voor niets betrokken bij de veiligheidssituatie in Irak. Irak ligt in een zeer instabiele regio aan de grens met Europa. Verdere instabiliteit kan leiden tot hernieuwd conflict en een mogelijke heropleving van de terroristische dreiging.

Reden genoeg voor het kabinet zich de komende jaren in te zetten voor de stabiliteit en ontwikkeling van Irak. Dat gebeurt door bij te dragen aan verschillende initiatieven om de burgerbevolking te beschermen en de Iraakse veiligheidssector te versterken.

De NAVO-missie Irak draagt eraan bij dat het land via versterking van de Iraakse veiligheidssector weerstand weet te bieden aan ISIS en andere bedreigingen. Verder is NMI er om Irak bij te staan in het succesvol aansturen van de veiligheidssector. Om Nederlandse militairen en bondgenoten met adviesfuncties voor hun werk te verplaatsen, zijn er Force Protection-eenheden, die ook Nederland dus volgend jaar levert.

Verlenging
De verlenging tot en met juli 2025 geldt voor de maximaal 20 militaire en civiele adviseurs die Nederland nu voor de NAVO-missie levert en maximaal 7 personen voor de Europese Adviesmissie in Irak (EUAM). Hier betreft het politiefunctionarissen en civiele adviseurs die zich richten op de hervorming van de civiele veiligheidssector.

De verlenging voor dezelfde termijn geldt ook voor 1 militaire adviseur die betrokken is bij de hervorming van het Ministry of Peshmerga Affairs (MoPA) in Irak, en daarmee de Iraqi Security Forces. Nederland blijft bovendien betrokken bij Operation Inherent Resolve (OIR). Maximaal 12 adviseurs leveren een bijdrage aan de afstemming, invulling en uitvoering van het opleidings- en trainingsprogramma van de Iraakse Special Forces. Maximaal 5 adviseurs geven sturing aan de versterking van de Peshmerga op diverse militair-operationele aspecten, zoals planning en logistiek. Nog eens maximaal 5 militairen blijven in Erbil het Nederlandse National Support Element (logistiek) ondersteunen.

Bedreigingen van de stabiliteit
Met de inzet van militairen binnen de NAVO-missie Irak, bij Operation Inherent Resolve en het Ministry of Peshmerga Affairs levert Nederland een bijdrage aan de professionalisering van de Iraakse veiligheidssector. Daarnaast draagt Nederland via EUAM bij aan het hervormen van de civiele aspecten van de Iraakse veiligheidssector.

  

Wet voor meer zekerheid flexwerkers in consultatie

De wet Meer zekerheid flexwerkers is vandaag in internetconsultatie gegaan. Het is de eerste wet van het in april gepresenteerde pakket met maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers.

In de wet staan strengere regels voor tijdelijke contracten en een versterking van de positie van oproep- en uitzendkrachten. Iedereen kan tot 4 september 2023 reageren op het wetsvoorstel via internetconsultatie.nl.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) :
"De maatregelen die ik afgelopen voorjaar heb afgesproken met werkgevers en werknemers zijn en blijven hard nodig. Flexibel werk zal er altijd zijn om tijdelijke drukte en ziekte te kunnen opvangen. Maar in Nederland weten te veel mensen niet of ze de huur kunnen betalen volgende maand. Ze stellen toekomstplannen uit. Vooral werknemers met een tijdelijk contract of oproepbaan hebben behoefte aan meer zekerheid over hun loon én rooster. Daarom is het belangrijk om de regels aan te scherpen, zodat je voor structureel werk in principe een vast contract krijgt."

Oproepcontracten
In dit wetsvoorstel worden nulurencontracten afgeschaft. Er komen (vaste en tijdelijke) basiscontracten met een minimumaantal uur waarvoor werkenden worden ingeroosterd en betaald krijgen. Ook wordt er een norm gesteld aan de extra beschikbaarheid. Daardoor is er buiten afgesproken werktijden geen verplichting om te komen werken. Zo weet je beter waar je aan toe bent qua inkomen en rooster én kun je je werk beter combineren met bijvoorbeeld een andere baan, mantelzorg of een opleiding. Om werkgevers te stimuleren mensen op een basiscontract te laten doorstromen naar een vast contract, is het voornemen om het basiscontract voor onbepaalde tijd onder de lage WW-premie te brengen. Dan zijn werkgevers dus minder kwijt aan premies.

Tijdelijke contracten
Het doel van de wet is ook ‘draaideurconstructies’ voorkomen. Na 3 jaar of na 3 aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever verdient een werknemer een vast contract. Dit is geregeld in de zogenoemde ketenbepaling. Gebeurt dat niet, dan geldt een tussenpoos van 5 jaar waarna een werkgever weer iemand tijdelijk in dienst kan nemen. Nu mag dat nog na 6 maanden ‘pauze’. De termijn van 5 jaar geldt straks ook bij fase A en B bij uitzenden.

Uitzendkrachten
Er blijft ruimte voor uitzendwerk, maar concurrentie op arbeidsvoorwaarden zijn tussen uitzendkracht en werknemer bij de inlener moet worden voorkomen. Uitzendkrachten en werknemers bij hetzelfde bedrijf moeten ten minste hetzelfde verdienen voor hetzelfde werk en gelijkwaardig worden behandeld. Daarnaast worden de meest onzekere uitzendfasen verkort: fase A gaat van 78 weken naar 52 weken en fase B van 6 contracten in 4 jaar naar 6 contracten in 2 jaar. Na deze periode moet de uitzendkracht een vast contract krijgen bij het uitzendbureau.

Uitzonderingen
Voor scholieren en studenten met een bijbaan gelden straks andere regels. Zo mogen zij op oproepbasis blijven werken en zo hun werk mee laten veren met bijvoorbeeld toetsweken en vakanties. Verder blijft voor scholieren van 18 jaar en ouder en studenten met een bijbaan straks een korte onderbrekingstermijn van 6 maanden gelden. Dit geldt ook voor scholieren en studenten die uitzendwerk doen in zowel Fase A als Fase B. Beide groepen zijn voor hun levensonderhoud vaak niet primair afhankelijk van wat ze verdienen met de bijbaan.

Ook voor seizoensarbeid blijft een uitzondering gelden, omdat dit werk niet het hele jaar door gedaan kan worden. Per cao kan een onderbrekingstermijn van 3 maanden worden afgesproken voor functies die maximaal 9 maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend. Denk aan functies die afhankelijk zijn van een seizoen, zoals in de culturele sector of sport.

Arnhemmer vrijgesproken van stalken ex, wel veroordeling voor vernieling

De rechtbank spreekt een 39-jarige man vrij van het stalken van zijn ex-partner. Wel veroordeelt ze de man voor het beschadigen van de auto van zijn ex-partner en het meerdere keren overtreden van een locatieverbod. De rechtbank legt aan de man een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op. 

Volgens de rechtbank zijn de gedragingen van de man kwalijk te noemen, maar uit het dossier blijkt niet dat sprake is geweest van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van zijn voormalige partner. Er is sprake van een relatie die is overgegaan, maar waarbij de exen wel contact met elkaar moeten hebben over hun minderjarige zoon. Dat contact verloopt niet bepaald harmonieus, maar volgens de rechtbank zit in het dossier onvoldoende bewijs voor de stelling dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het belagen van zijn ex. 

Wel veroordeling voor andere feiten
De man gaf op zitting toe dat hij in oktober 2020 een steen door de ruit van de auto van zijn ex-partner had gegooid en dat hij in mei 2021 een ambtenaar beledigde. Daar veroordeelt de rechtbank hem dan ook voor. Hij ontkende dat hij zowel in november 2020 als in mei 2021 de gedragsaanwijzing - waaronder locatieverboden - overtrad. De rechtbank ziet in het dossier voldoende bewijsmiddelen dat hij de locatieverboden wel heeft overtreden. Ook hiervoor veroordeelt ze de man. 

Straf
Ondanks dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan uiterst vervelende feiten, legt de rechtbank een lagere straf op dan door de officier van justitie geëist. In de eerste plaats omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt dan de officier van justitie. Daarnaast houdt de rechtbank in meerdere mate rekening met het tijdsverloop en de positieve lijn die de man inmiddels heeft ingezet. De rechtbank vindt dat de man deze lijn moet kunnen voortzetten en legt daarom geen onvoorwaardelijke straf op. De rechtbank legt wel een voorwaardelijke straf op, zodat de man nog een stok achter de deur heeft. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, namelijk een meldplicht, ambulante behandeling, een contact- en locatieverbod en meewerken aan schuldhulpverlening.

Schadevergoeding
Omdat de rechtbank de man vrijspreekt van stalking, verklaart ze het deel van de vordering dat ziet op de belaging niet-ontvankelijk. Wel moet de man de schade vergoeden voor de voorruit van de auto, de ruitenwissers en het uitdeuken en spuiten van de motorkap van de auto. Dat bedrag stelt de rechtbank vast op 624,25 euro. 

12 jaar cel voor asielzoeker die hete olie over medewerkers azc gooide

De rechtbank Limburg veroordeelt de 43-jarige Tareq S. tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het gooien van hete olie over twee medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen.

Het voorval vond plaats op 27 januari 2022. De verdachte was op dat moment als asielzoeker woonachtig in het azc. De medewerkers van het asielzoekerscentrum, twee vrouwen van 32 en 55 jaren oud, liepen hierbij ernstige brandwonden op over hun hele lichaam.

Voorbedachte raad
De verdachte heeft bij de politie direct bekend dat hij de kokende olie over de twee medewerkers van het azc heeft gegooid. Hij heeft dit gedaan, nadat hij die betreffende middag had gehoord dat hij zou worden overgeplaatst naar een ander azc. De verdachte was het hier niet mee eens en wilde voorkomen dat hij naar zijn land van herkomst zou worden gestuurd.  De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte volgens een vooropgezet plan heeft gehandeld. De rechtbank gaat hierbij uit van de verklaring die de verdachte bij de politie en ter terechtzitting heeft afgelegd.

Die verklaring houdt in dat de verdachte boos was en wraak wilde nemen op medewerkers van het azc. Daarom heeft hij olie  verwarmd in de keuken op de derde verdieping van het azc en vervolgens bewust het brandalarm in de keuken geactiveerd zodat medewerkers van het azc via de trap naar de keuken zouden komen. Bovenaan de trap richting de keuken, heeft de verdachte twee pannen met olie over de twee medewerkers van het azc gegooid. De rechtbank ziet hierin een vooropgezet plan om zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de medewerkers van het azc.

Hogere straf dan geeïst
De straf die de rechtbank oplegt is hoger dan de straf die de officier van justitie had geeïst. Zij eiste dat aan de verdachte een gevangenisstraf van 7 jaren zou worden opgelegd. De rechtbank vindt deze straf te laag. Het feit dat de verdachte heeft gepleegd is namelijk een zeer ernstig strafbaar feit. Daarnaast speelt ook een rol dat de verdachte het feit heeft gepleegd terwijl hij als asielzoeker in Nederland verbleef. Dit weegt de rechtbank strafverzwarend mee.

Dat strafbare feiten worden gepleegd door asielzoekers zorgt er namelijk voor dat het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in de samenleving afneemt. De gepleegde feiten zijn zo ernstig en verwerpelijk van aard, dat de rechtbank geen reden ziet om een andere straf aan de verdachte op te leggen dan de maximumstraf die staat op zware mishandeling met voorbedachte raad. Dat is een gevangenisstraf van 12 jaren.

Slachtoffers
De medewerkers van het azc hebben verzoeken tot schadevergoeding ingediend en zij hebben ter terechtzitting het spreekrecht uitgeoefend. Aan hen heeft de rechtbank onder andere een bedrag van 50.000,- euro aan immateriële schadevergoeding ('smartengeld') toegekend.

Kremlin waarschuwt voor gevolgen NAVO-lidmaatschap Oekraïne

Rusland heeft gewaarschuwd voor de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO. 

Dit zou een bedreiging vormen voor Moskou en negatieve gevolgen hebben voor de gehele veiligheidsarchitectuur van Europa, volgens Kremlin-woordvoerder Peskov. Een dergelijke stap zou een krachtige reactie van Russische zijde ten gevolg hebben.

Voorafgaand aan de NAVO-top in Litouwen, die morgen begint, is er onder de NAVO-leden een debat ontstaan over de mogelijke toetreding van Oekraïne. Peskov benadrukte dat Kyiv druk probeert uit te oefenen op alle betrokkenen.

Oekraïne eist al wekenlang een formele uitnodiging van de NAVO om zich aan te sluiten bij de westerse militaire alliantie. 

Geen Rutte 5, Rutte stapt uit de politiek

Zojuist heeft demissionair Premier Mark Rutte de Kamer toegesproken over de val van zijn vierde kabinet. Eén van de dingen die hij aangaf is dat hij zich niet beschikbaar zal stellen als partijleider, of een nieuwe politieke functie. Na de komende verkiezingen, waarschijnlijk in november, zal hij de politiek verlaten.

Rond 11:30 uur zal, onder ander hierover, een debat plaats vinden. Dat is hier te volgen. Als alternatief, een YouTube linkje.

Update 15.00 uur: Mark Rutte was bijna 13 jaar premier van Nederland en daarmee de langstzittende regeringsleider van zijn land. Zodra het nieuwe kabinet zit, wil Rutte zich helemaal terugtrekken uit de politiek. Tot die tijd wil hij graag premier blijven. Koning Willem-Alexander zou hem gevraagd hebben om grote politieke kwesties, zoals de oorlog in Oekraïne, in de gaten te houden. Het is onduidelijk wie Rutte aan het hoofd van zijn partij zou kunnen opvolgen. 

In het gaande debat klonken veel lovende woorden, ook van de oppositieleden die vandaag oorspronkelijk een motie van wantrouwen wilden indienen. Kritische woorden vielen ook over het feit dat het kabinet is gevallen over de gezinshereniging van statushouders terwijl de groep arbeidsmigranten in ons land vele malen groter is en ook overlast veroorzaakt.

Partijleider Caroline van der Plas van de BBB noemde de terugtrekking van Rutte een zeer wijs besluit. "Ik verwachtte dat hij door zou gaan, dat hij zich zou blijven bezighouden met het asielbeleid", zei ze. "Het leek alsof hij dacht dat hij het land kon blijven leiden en overeind bleef. Ik denk dat het heel wijs is dat hij deze stap heeft gezet." Ook Geert Wilders (PVV), sprak toch enige lovende woorden: "We waren politiek als water en vuur. De laatste jaren voerde hij een beleid dat in schril contrast staat met wat mijn partij wil. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij het beste met Nederland voor had en handelde met goede bedoelingen." 

De stukken met betrekking tot het vallen van het kabinet worden nu pas rondgestuurd, de kamerleden hebben hier dus nog niet inhoudelijk op gereageerd. Het debat is nu geschorst zodat iedereen de stukken kan doornemen, om 16.00 uur vangt het debat weer aan.

Bezoek voor meer politieke discussies ons POL forum.

Bezoek voor meer politieke discussies ons POL forum.

Erdogan: 'Zweden mag NAVO-lid worden als Turkije bij EU mag'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt akkoord te zullen gaan met een NAVO-lidmaatschap van Zweden, als de Europese Unie Turkije toelaat tot de EU. Dat liet de Turkse president Erdogan weten voor zijn vertrek naar de NAVO-top in de Litouwse stad Vilnius.

De uitspraken van de Turkse president zijn verrassend. Erdogan verwees tot nu toe naar de lakse houding van Zweden tegen 'terreurorganisaties' zoals de Koerdische PKK als reden om het Zweedse lidmaatschap tegen te houden. Later vandaag is er een Turks-Zweeds topoverleg in Vilnius.

De formele toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie begonnen in 2005, maar werden vier jaar geleden opgeschort omdat Brussel onvoldoende vooruitgang zag op het gebied van de rechtsstaat in Turkije.

Nederlanders dubbelen door op Wimbledon, kwartfinales in zicht

Op Wimbledon zijn ook de diverse dubbeltoernooien volop bezig en de Nederlandse deelname daar is nog behoorlijk fors. Een paar kanshebbers liggen er inmiddels uit, maar de kwartfinales beginnen voor meerdere Nederlanders ook in zicht te komen op het heilige Londense gras.

Mannendubbels
Botic van de Zandschulp moest samen met de Amerikaan Marcus Giron nog zijn eersterondepartij afwerken, maar dat werd 'm niet helemaal: 5-7, 2-6 tegen de Amerikaan Robert Galloway en Lloyd Harris uit Zuid-Afrika.

Jean-Julien Rojer was met de Salvadoriaan Marcelo Arevalo als zevende geplaatst, maar in ronde twee eindigde hun toernooi zowaar al: de toch niet al te bekende Amerikanen Nathaniel Lammons en Jackson Withrow waren met 3-6, 6-7 (5) te sterk.

Er zijn wel twee meer verrassende duo's met Nederlandse inbreng die zowaar de achtste finales hebben gehaald. Alternates Tallon Griekspoor en Bart Stevens vochten zich met 2-6, 7-6 (2), 7-6 (7) langs de Italianen Simone Bolelli en Andrea Vavassori, zover kwamen de twee nog nooit.

David Pel is met de Amerikaan Reese Stalder ook een van de alternates, na afzeggingen alsnog toegelaten tot het hoofdtoernooi, en ook dat gaat erg goed. Het als elfde geplaatste Brits-Franse duo Lloyd Glasspool/Nicolas Mahut werd met 4-6, 6-3, 7-6 (7) verslagen.

Vrouwendubbels
Met de Amerikaanse Desirae Krawczyk was Demi Schuurs als vijfde geplaatst, maar dat avontuur eindigde behoorlijk vroeg. Anna Bondar uit Hongarije en de Belgische Greet Minnen waren met 4-6, 6-4, 4-6 te sterk in de tweede ronde.

Rosalie van der Hoek en de Amerikaanse Lauren Davis begonnen ijzersterk tegen het ervaren - en óók al Hongaars-Belgische - duo Timea Babos/Kirsten Flipkens, maar in de derde set ging het al vroeg fout: wegens een blessure moesten Van der Hoek en Davis de strijd staken.

Gemengde dubbels
Wesley Koolhof is met de Canadese Leylah Fernandez als vierde geplaatst en in de eerste ronde begonnen ze alvast prima: de Fransman Fabrice Martin en Chan Hao-ching uit Taiwan werden met twee keer 7-5 verslagen.

Matwé Middelkoop en zijn Indonesische partner Aldila Sutjiadi openden met een 6-4, 3-6, 7-6 (7) overwinning op Santiago Gonzalez uit Mexico en de Tsjechische Barbora Strycova, waarna ze in de achtste finales Jean-Julien Rojer en Ena Shibahara treffen.

16-jarige Andreeva in achtste finales Wimbledon, Swiatek naar kwartfinales

Tennisster Mirra Andreeva blijft bijzonder lekker bezig op Wimbledon. Het pas 16-jarige Russische supertalent, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, wist met 6-2, 7-5 af te rekenen met haar als 22e geplaatste landgenote Anastasia Potapova en plaatste zich voor de laatste zestien.

De achtste finales begonnen ondertussen ook al en wereldranglijstaanvoerder Iga Swiatek moest daar voor het eerst dit toernooi een set inleveren. Belinda Bencic (14) pakte de tiebreak in set één en dwong in set twee ook een tiebreak af, maar kon het uiteindelijk niet bolwerken: 6-7 (4), 7-6 (2), 6-3.

Swiatek speelt in de kwartfinales tegen de Oekraïnse wildcardspeelster Elina Svitolina, die in een tamelijk beladen duel - waarin na afloop geen handen werden geschud - met 2-6, 6-4, 7-6 (9) afrekende met de als negentiende geplaatste Wit-Russische Viktoria Azarenka.

Een andere Oekraïnse, Lesia Tsurenko, was wat minder lekker op dreef. In de derde ronde won ze met 20-18 nog een ellenlange beslissende tiebreak, maar in de achtste finales dolf ze met 6-1, 6-3 het onderspit tegen de Amerikaanse Jessica Pegula. Pegula speelt hierna tegen Marketa Vondrousova, die met 2-6, 6-4, 6-3 van haar als 32e geplaatste Tsjechische landgenote Marie Bouzkova won.

Rublev naar kwartfinales Wimbledon, Safiullin stunt

Tennisser Andrey Rublev heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De als zevende geplaatste Rus rekende in een spannende vijfsetter af met Alexander Bublik uit Kazachstan: 7-5, 6-3, 6-7 (6), 6-7 (5), 6-4. Het is voor de 25-jarige Rublev alweer de achtste keer dat hij de kwartfinales haalt op een Grand Slam-toernooi, maar de halve finales bereikte hij nog altijd nooit.

Tegen wie Rublev het in de kwartfinales op moet nemen is nog niet bekend. De als tweede geplaatste zevenvoudig kampioen Novak Djokovic won de eerste twee sets met 7-6 (6) van de als zeventiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz, waarna de wedstrijd zondagavond gestaakt moest worden - maandag gaat men daar weer verder.

De Italiaan Jannik Sinner stoomde ondertussen lekker door richting de laatste acht. De nummer acht van de plaatsingslijst won met 7-6 (4), 6-4, 6-3 van de Colombiaan Daniel Galan. Sinner speelt in de kwartfinales tegen de Russische verrassing Roman Safiullin, die met 3-6, 6-3, 6-1, 6-3 verrassend overtuigend afrekende met de als 26e geplaatste Canadees Denis Shapovalov - Safiullin kwam tot nu nooit verder dan de tweede ronde op een Grand Slam-toernooi.

De laatste derderondepartij moest ook nog afgemaakt worden, maar werd niet echt spannend: de Bulgaar Grigor Dimitrov (21) won met 6-2, 6-3, 6-2 opmerkelijk simpel van de Amerikaan Frances Tiafoe (10).

'Nederland wil 735 miljoen extra EU-geld voor verduurzaming huishoudens en bedrijven'

De Nederlandse regering heeft een verzoek ingediend bij de Europese Commissie voor het opnemen van nieuwe maatregelen in het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan. Dit verzoek is het gedaan in het kader van REPowerEU, de beleidsagenda van de EU om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Met deze nieuwe maatregelen kan Nederland aanspraak maken op aanvullende EU-financiering (giften) ter waarde van 735 miljoen euro, bovenop het reeds beschikbare bedrag van 4.7 miljard euro uit het fonds.

De nieuwe fondsen worden gebruikt ter aanvulling van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Bedrijven en huishoudens kunnen profiteren van deze subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van warmtepompen, muur-, glas- en dakisolatie en zonneboilers. Daarnaast stelt Nederland nieuwe maatregelen voor om de congestie op het elektriciteitsnet aan te pakken, de uitbreiding ervan te vergemakkelijken en vergunningverlening voor hernieuwbare energieprojecten te vereenvoudigen.

Voor de nieuwe Repower-EU-voorstellen is 455 miljoen euro extra aan EU-gelden beschikbaar. Daarnaast heeft Nederland gevraagd om 280 miljoen euro over te hevelen vanuit het Brexit Adjustment Reserve, het fonds voor compensatie van de gevolgen van de Brexit. De Europese Commissie zal deze voorstellen beoordelen. Als de beoordeling positief is, zal de Commissie een voorstel doen voor een gewijzigd uitvoeringsbesluit van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan en dit aan de Europese Raad sturen ter goedkeuring later dit jaar.

Nederland kreeg in oktober 2022 goedkeuring voor de nationale invulling van het coronaherstelfonds. Momenteel wordt gewerkt aan de uitvoering van de plannen. De fondsen kunnen worden uitgegeven tot augustus 2026.

Wopke Hoekstra stopt als CDA-leider

Wopke Hoekstra stelt zich bij de komende verkiezingen niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat laat hij in een interview met De Telegraaf weten. Hij zegt het besluit al wat langer geleden te hebben genomen en vindt het niet vanzelfsprekend dat zijn naam op de kieslijst voor de Tweede Kamer komt te staan.

Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gaat zich na 11 jaar niet opnieuw kandidaat stellen. Volgens Heerma is het aan de nieuwe generatie om te komen tot een nieuwe lijsttrekker.

China: zes doden, waaronder drie kinderen, bij steekpartij op kleuterschool

Bij een steekpartij op een kleuterschool in Lianjang, Guangdong zijn zes mensen, waaronder drie kinderen omgekomen en één gewond geraakt. 

Een 25-jarige man met de bijnaam Wu is gearresteerd, zei de lokale politie, eraan toevoegend dat ze het incident aan het onderzoeken waren. 

Een leraar, twee ouders en drie leerlingen werden geïdentificeerd als de slachtoffers van de aanval die plaatsvond om 07.40 uur lokale tijd, zei een woordvoerder van het stadsbestuur.

Een nieuwsuitzending, Dafeng News, haalde een niet-geïdentificeerde getuige aan die zei dat het kind van de aanvaller eerder was aangereden door de auto van een van de mensen die op de school was omgekomen. Het zei dat een van de vermoorde mensen een leraar op de kleuterschool was.

De omgeving is afgesloten voor onderzoek, vertelde een winkeleigenaar die in de buurt van de kleuterschool werkt aan de BBC.

Massale gewelddadige misdaden zijn zeldzaam in China, maar er is een golf van massale mesaanvallen geweest in het land, waar de toegang tot vuurwapens streng wordt gereguleerd door de overheid. 

Er is een toename van dit soort steekpartijen, gericht op kleuterscholen in China, waarbij sinds 2021 elk jaar minstens één groot incident wordt gemeld. In augustus vorig jaar stormde een 48-jarige man een kleuterschool binnen in de zuidoostelijke provincie Jianxi, waarbij hij drie mensen doodde en nog eens zes verwondde.

Twee kinderen werden gedood en 16 anderen raakten gewond bij een soortgelijke mesaanval op een kleuterschool in Zuid-China in 2021. In oktober 2018 raakten 14 kinderen gewond bij een steekpartij op een kleuterschool in Chongqing.


Faunabescherming doet aangifte na doden van wolf in Wapse

De Faunabescherming doet aangifte tegen de boer en de burgemeester van Westerveld na een wolf-incident in Wapse. Een wolf beet een schapenhouder die het dier met een hooivork wilde verjagen, hierop is de wolf doodgeschoten met medeweten van de burgemeester.

De organisatie is tegen jacht en pleit voor het met rust laten van wilde dieren. Volgens hen had de burgemeester geen recht om de wolf dood te schieten. De boer werd gebeten toen hij de wolf weg wilde jagen. Hij is licht gewond geraakt en kon na behandeling in het ziekenhuis dezelfde dag weer naar huis.

De boer had zijn schapen moeten beschermen met een wolfwerend raster, daarnaast is het protocol voor het doden van wolven is niet gevolgd volgens de Faunabescherming. Ook dierenrechtenorganisatie Animal Rights liet vandaag weten aangifte te doen tegen de schapenboer.

De gemeente Westerveld wil intern overleggen voordat ze reageren op de aangifte. De burgemeester zegt dat hij geen andere keuze had dan de wolf te laten doodschieten omdat deze een mens heeft aangevallen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een mens wordt gebeten sinds de wolf in 2018 weer terugkeerde in Nederland. De diersoort was daarvoor sinds 1869 niet meer in ons land gezien. 

De wolf is een beschermde diersoort. Het doden, vangen of verjagen van het dier is daarom verboden. Dat leidt regelmatig tot protesten van boeren, die niet mogen optreden als hun vee wordt aangevallen.


FOK! Wat een weer: wederom bijkomen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Na vorige week storm Poly was er gister ook weer meer dan genoeg te beleven. Op enkele meetstations na heeft het overal wel geregend. Twente spant de kroon met 35 mm neerslag. Ook het noorden kreeg redelijk wat neerslag. In Hattem viel flink wat hagel en zelf mocht ik getuige zijn van een supercell.

Dan het weer van vandaag, het blijft op de meeste plaatsen droog en de zon is te zien, het wordt van 20 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuidoosten. De matige wind komt uit het westen. Ook vanavond is het droog, de wind neemt iets af.

In de nacht naar dinsdag wordt het 17 graden, morgen overdag kan het weer tropisch worden. Later neemt de bewolking toe. De dagen daarna verlopen met 22 graden een stuk koeler. 

Tot morgen!

(Onweers)bui boven Harlingen (Foto: aloa)
(Onweers)bui boven Harlingen (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.