Swiatek en Muchova naar Roland Garros-finale

Op het Parijse gravel van Roland Garros zijn donderdag de twee halve finales gespeeld van het vrouwenenkelspeltoernooi. De nummers één en twee van de plaatsingslijst waren nog over, dus de - op papier - droomfinale was nog mogelijk, maar die zou er niet komen.

De als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka nam het op tegen Karolina Muchova uit Tsjechië en dat werd een slopende strijd. In set één leverde Sabalenka op 4-4 haar service in, maar ze sloeg gelijk terug en trok er een tiebreak uit, die ze wel verloor.

In set twee opende Muchova met een break, maar die leverde ze direct daarna in en op 3-3 verloor de Tsjechische haar service, die ze juist weer terug kon pakken. Ook nu was een tiebreak nodig met breakpunten over en weer, waarna Sabalenka de set pakte.

De Wit-Russische kwam in de derde set op een 4-2 voorsprong en kreeg even later een matchpoint, maar Muchova werkte die weg, brak terug en nam op 5-5 nog eens de service van haar opponente over, om het vervolgens met een lovegame uit te serveren: 7-6 (5), 6-7 (5), 7-5.

Titelverdedigster Iga Swiatek (1) speelde tegen Beatriz Haddad Maia (14), de eerste Braziliaanse in de halve finales van een Grand Slam-toernooi sinds Maria Bueno in 1968. Set één stelde voor Swiatek op een verloren eerste game na weinig voor, maar in het tweede bedrijf moest ze alles uit de kast trekken. Ze maakte een vroege break goed, speelde zich naar een tiebreak en zag Haddad Maia op setpoint komen. Dat werkte Swiatek weg en op haar tweede matchpoint maakte ze het alsnog gewoon af: 6-2, 7-6 (7).