Roland Garros: Garcia met moeite door, Kvitova en Pliskova sneuvelen

Het was een pittige dag voor de hooggeplaatste tennissters op Roland Garros. In de eerste ronde van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar gingen maandag meerdere topspeelsters onderuit, waaronder drie uit de top-15 van de plaatsingslijst in Parijs.

Dat gold allemaal niet voor de Française Caroline Garcia, als vijfde geplaatst, maar nog nooit verder gekomen dan de kwartfinales (2017). Garcia opende stroef tegen Wang Xiyu, maar kwam op tijd op gang en wist de Chinese in drie sets aan de kant te schuiven: 7-6 (4), 4-6, 6-4.

De als tiende geplaatste Tsjechische Petra Kvitova sneuvelde al gelijk tegen Elisabetta Cocciaretto uit Italië, die met 6-3, 6-4 te sterk was voor de tweevoudig halvefinaliste. De als elfde geplaatste Russische Veronika Kudermetova schopte het vorig jaar nog tot de kwartfinales, maar dat zat er nu niet in: Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije was met 6-3, 6-1 te sterk in ronde één.

Belinda Bencic uit Zwitserland, als twaalfde geplaatst, ging het niet veel beter af: de jonge Russische lucky loser - een van de verliezers uit het kwalificatietoernooi die door een afzegging toch op mocht komen draven - Elina Avanesyan was met 6-3, 2-6, 6-4 te sterk en boekte zo voor het eerst een overwinning in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

Karolina Pliskova uit Tsjechië stond in 2017 in de halve finales en was nu als zestiende geplaatst, maar dat ging niet goed: de Amerikaanse Sloane Stephens, verliezend finaliste in 2018, was haar met 6-0, 6-4 de baas. Alleen Beatriz Haddad Maia was echt lekker bezig: de Braziliaanse is dankzij twee goede masterstoernooien als veertiende geplaatst en opende met 6-0, 6-1 tegen Tatjana Maria uit Duitsland, waardoor ze mag proberen voor het eerst door de tweede ronde op een Grand Slam-toernooi te komen.