FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 mei 2023

Noord Kosovo: Gevechten tussen Servische demonstranten en KFOR-soldaten

In het noorden van Kosovo is opnieuw onrust uitgebroken. Etnische Serviërs in de stad Zvecan raakten slaags met KFOR-soldaten en de politie. Ze probeerden de controle over een stadhuisgebouw over te nemen.

Volgens de NAVO raakten hierbij minstens 25 KFOR-soldaten gewond, waarvan sommigen ernstig. Ook zouden er gewonden zijn gevallen onder de Servische demonstranten. Soortgelijke incidenten hebben zich de afgelopen dagen vaker voor gedaan in de regio.

Servische demonstranten blokkeerden de toegang tot de stadhuizen om te voorkomen dat nieuw gekozen Albanese burgemeesters kunnen aantreden. In het noorden van Kosovo vormen de etnische Serviërs de meerderheid van de bevolking. De meesten van hen hebben de lokale verkiezingen geboycot. De vorige Servische burgemeesters legden in november 2022 hun functie neer uit protest tegen het beleid van de Kosovaarse regering.

De Servische premier Brnabic bekritiseerde de internationale afhandeling van de gebeurtenissen in Kosovo. KFOR beschermt niet de mensen, maar degenen die de macht hebben gegrepen.

Kosovo, een land met 1,8 miljoen inwoners waarvan de meerderheid etnisch Albanees is, verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar Belgrado beschouwt het tot op de dag van vandaag nog steeds als een Servische provincie. In Kosovo wonen ongeveer 120.000 Serviërs.

Roland Garros: Fenomenale Alcaraz geeft tennisles, Djokovic en Sinner ook door

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De nog altijd maar 20-jarige Spaanse wereldranglijstaanvoerder en US Open-winnaar gaf in ronde één tennisles aan de Italiaanse Flavio Cobolli, die zo nu en dan niks anders kon dan toekijken hoe Alcaraz er wéér een wereldbal uit toverde. Cobolli brak hem in set drie zowaar, maar dat mocht niet baten: 6-0, 6-2, 7-5.

Novak Djokovic, jagend op zijn 23e Grand Slam-titel en als derde geplaatst, opende met een 6-3, 6-2, 7-6 (1) zege op de Amerikaan Aleksandar Kovacevic, terwijl de als achtste geplaatste Italiaanse outsider Jannik Sinner met 6-1, 6-4, 6-1 vrij soepel afrekende met de Fransman Alexandre Müller.

De Amerikaan Frances Tiafoe (12) begon met een prima 6-3, 6-4, 6-2 zege op Filip Krajinovic uit Servië, de Brit Cam Norrie stuurde wildcardveteraan Benoit Paire met flinke moeite terug naar huis: 7-5, 4-6, 3-6, 6-1, 6-4. Met een 7-6 (3), 5-7 (5), 6-3, 6-3 zege op de Argentijn Federico Coria kan ook Borna Coric uit Kroatië (15) zich opmaken voor ronde twee, waarin met Pedro Cachin opnieuw een Argentijn wacht. Cachin won met 6-3, 6-2, 6-7 (1), 4-6, 6-2 van niemand minder dan de ver weggezakte tweevoudig finalist Dominic Thiem uit Oostenrijk.

De enige grote naam die maandag sneuvelde bij de mannen was Felix Auger-Aliassime. De als tiende geplaatste Canadees was zo goed als kansloos tegen de Italiaanse veteraan Fabio Fognini: 6-4, 6-4, 6-3.

Roland Garros: Garcia met moeite door, Kvitova en Pliskova sneuvelen

Het was een pittige dag voor de hooggeplaatste tennissters op Roland Garros. In de eerste ronde van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar gingen maandag meerdere topspeelsters onderuit, waaronder drie uit de top-15 van de plaatsingslijst in Parijs.

Dat gold allemaal niet voor de Française Caroline Garcia, als vijfde geplaatst, maar nog nooit verder gekomen dan de kwartfinales (2017). Garcia opende stroef tegen Wang Xiyu, maar kwam op tijd op gang en wist de Chinese in drie sets aan de kant te schuiven: 7-6 (4), 4-6, 6-4.

De als tiende geplaatste Tsjechische Petra Kvitova sneuvelde al gelijk tegen Elisabetta Cocciaretto uit Italië, die met 6-3, 6-4 te sterk was voor de tweevoudig halvefinaliste. De als elfde geplaatste Russische Veronika Kudermetova schopte het vorig jaar nog tot de kwartfinales, maar dat zat er nu niet in: Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije was met 6-3, 6-1 te sterk in ronde één.

Belinda Bencic uit Zwitserland, als twaalfde geplaatst, ging het niet veel beter af: de jonge Russische lucky loser - een van de verliezers uit het kwalificatietoernooi die door een afzegging toch op mocht komen draven - Elina Avanesyan was met 6-3, 2-6, 6-4 te sterk en boekte zo voor het eerst een overwinning in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

Karolina Pliskova uit Tsjechië stond in 2017 in de halve finales en was nu als zestiende geplaatst, maar dat ging niet goed: de Amerikaanse Sloane Stephens, verliezend finaliste in 2018, was haar met 6-0, 6-4 de baas. Alleen Beatriz Haddad Maia was echt lekker bezig: de Braziliaanse is dankzij twee goede masterstoernooien als veertiende geplaatst en opende met 6-0, 6-1 tegen Tatjana Maria uit Duitsland, waardoor ze mag proberen voor het eerst door de tweede ronde op een Grand Slam-toernooi te komen.

Random Pics van de Dag #948

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van de Zandschulp direct uitgeschakeld op Roland Garros

Botic van de Zandschulp is maandag in de eerste ronde direct uitgeschakeld. De beste Nederlander op de wereldranglijst was in de openingsronde niet opgewassen tegen de Argentijnse qualifier Thiago Agustin Tirante en verloor in vier sets: 2-6, 6-4, 3-6, 4-6.

Botic van de Zandschulp begon dramatisch aan zijn wedstrijd tegen de Argentijnse qualifier Thiago Agustin Tirante. De Nederlander verloor direct zijn eerste opslagbeurt en wist zich daar niet van te herstellen en zou de openingsset met 2-6. In de tweede herstelde Van de Zandschulp zich goed en pakte set twee met 6-4 en er leek weinig aan de hand voor de Nederlander.

In de derde set nam Van de Zandschulp zelfs een break voorsprong, maar de wisselvalligheid bleef in zijn spel en leverde vrij snel weer de breakvoorsprong in en keek niet veel later tegen een breakachterstand aan en verloor de derde set. In de vierde set bleef de nummer 28 van de wereld wisselvallig en stond ongeïnteresseerd te spelen en verloor dan ook terecht set vier en zit het toernooi voor de Nederlander na één ronde alweer op.

Japan en Zuid-Korea woest over geplande satellietlancering Noord-Korea

Noord-Korea heeft Japan laten weten dat het van plan is om de komende dagen een satelliet te lanceren. De actie wordt door velen gezien als een mogelijke poging om de eerste militaire verkenningssatelliet van Pyongyang in een baan om de aarde te brengen.

Japan en Zuid-Korea hebben geprotesteerd tegen de aangekondigde satellietlancering. De Japanse premier Kishida zei in Tokio dat elke Noord-Koreaanse raketlancering een ernstige schending vormt van resoluties van de VN-Veiligheidsraad en roept Pyongyang op de lancering stop te zetten. Japan heeft zijn raketverdediging  in paraatheid gebracht. 

Zuid-Korea waarschuwde ook hun buurland. Als de lancering daadwerkelijk plaatsvindt, zal het regime in Pyongyang de gevolgen daarvan merken, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Volgens de Japanse kustwacht is Noord-Korea van plan om de spionage-satelliet de komende dagen met een langeafstandsraket te lanceren.

63 drenkelingen gered voor Franse kust

Voor de Franse kust in het Engelse Kanaal hebben hulpdiensten 63 migranten in nood gered die naar het Verenigd Koninkrijk wilden reizen.

Volgens de Franse autoriteiten, viel de motor van één boot uit en werd een andere in de buurt van Duinkerken gered.

Vorig jaar arriveerden meer dan 45.000 mensen in kleine boten in het Verenigd Koninkrijk. Het parlement daar heeft onlangs gestemd voor striktere asielwetgeving. Mensen die het land illegaal zijn binnengekomen, moeten in de toekomst sneller kunnen worden uitgezet.

Iran: leegloop medische professionals, zo'n 10.000 in twee jaar tijd

Volgens persberichten hebben de afgelopen twee jaar ongeveer 10.000 medische professionals Iran verlaten.

Veel specialisten emigreerden naar Arabische landen, volgens de krant 'Shargh'. De krant citeert het hoofd van de gezondheidscommissie in het parlement, Schahriari, die zegt dat het land een groot deel van zijn kracht verliest op het gebied van de geneeskunde. Het gaat om professoren, artsen en verpleegkundigen. De regering heeft geen plannen om de emigratiegolf te stoppen.

Veel mensen hebben Iran verlaten sinds de islamitische revolutie van 1979. De achtergrond hiervan is met name de moeilijke economische situatie, maar ook de politieke repressie door de overheid.

Het land met zo'n 88 miljoen inwoners is momenteel onderworpen aan internationale sancties, onder meer vanwege zijn nucleair beleid, droneleveringen aan Rusland in de oorlog in Oekraïne en mensenrechtenschendingen.

Spanje: Premier Sanchez kondigt vervroegde verkiezingen aan

In Spanje heeft premier Sanchez vervroegde verkiezingen aangekondigd. De socialistische politicus rechtvaardigde de stap door de uitslag van de regionale en lokale verkiezingen van gisteren.

Sánchez zei in een televisietoespraak dat hij koning Felipe had geïnformeerd over zijn besluit om het parlement te ontbinden en algemene verkiezingen uit te schrijven. In plaats van december, zoals eerder gepland, zouden de Spanjaarden op 23 juli over hun nieuwe parlement moeten stemmen.

Nederlaag voor socialisten bij lokale en regionale verkiezingen
De regerende linkse alliantie rond Sanchez' socialistische partij PSOE leed verliezen bij de verkiezingen, terwijl de conservatieve Volkspartij PP en de rechts-populistische partij Vox winst boekten.

De PSOE kon haar meerderheid in drie van de twaalf regio's maar net behouden. De grootste tegenslagen kwamen in de regio's Valencia, Aragon en de Balearen, evenals in een van de bolwerken van de partij, de zuidwestelijke Spaanse regio Extremadura.

Steekpartij bij festival op Donauweg, meerdere gewonden

Bij een steekpartij tijdens een festival op de Donauweg bij Station Sloterdijk (Westelijk Havengebied, Amsterdam) zijn meerdere gewonden gevallen. Het zou gaan om het Solid Grooves festival op festivalterrein Delta. De politie heeft twee verdachten aangehouden op het festivalterrein.

De steekpartij gebeurde iets voor half tien vanavond. Hierbij raakten drie mannen gewond, ze zijn alle drie met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

Niet lang daarna zijn er twee verdachten aangehouden op het festivalterrein, laat een woordvoerder van de politie weten. Volgens omstanders zou een van de slachtoffers zijn gereanimeerd. Waarom er werd gestoken is nog niet duidelijk. De politie vraagt getuigen om zich te melden.

Update 11:34 uur
Een van de slachtoffers is inmiddels overleden. 

Roland Garros: Sabalenka door, Oekraïnse tegenstandster weigert handenschudden

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De Wit-Russische winnares van de Australian Open dit jaar, als tweede geplaatst, rekende met 6-3, 6-2 soepel af met de Oekraïnse Marta Kostyuk, die - zoals ze sinds begin vorig jaar met elke Russische en Wit-Russische tegenstandster doet - weigerde Sabalenka de hand te schudden alvorens af te druipen richting kleedkamers.

De als derde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula stuurde landgenote Danielle Collins met 6-4, 6-2 naar huis, terwijl de Russische Daria Kasatkina met 6-3, 6-4 vrij simpel won van Jule Niemeier uit Duitsland. Kasatkina's als vijftiende geplaatste landgenote Liudmila Samsonova maakte gehakt van de Oekraïns-Amerikaanse Katie Volynets, die bij god's gratie nog een game wist te winnen: 6-0, 6-1.

Met Maria Sakkari sneuvelde ook de eerste grote naam van het toernooi: de als achtste geplaatste Griekse, twee jaar geleden goed voor een plek in de halve finales, werd door de Tsjechische Karolina Muchova met 7-6 (5), 7-5 naar huis gestuurd.

Roland Garros: Griekspoor naar tweede ronde, Tsitsipas en Rublev ook door

Tennisser Tallon Griekspoor heeft zich op Roland Garros met enige gemoeite geplaatst voor de tweede ronde. De Nederlander, 39e op de wereldranglijst, had 3:40 uur en een comeback nodig om de Spaanse qualifier Pedro Martinez (ATP-135) aan de kant te schuiven: 6-4, 2-6, 0-6, 7-5, 6-3.

De als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas had het niet al te makkelijk met de Tsjech Jiri Vesely, maar met 7-5, 6-3, 4-6, 7-6 (7) kon de verliezend finalist van twee jaar geleden wel verder. Andrey Rublev, als zevende geplaatst, had op één set na minder moeite met de Serviër Laslo Djere: 6-1, 3-6, 6-3, 6-4.

Rublev's Russische landgenoot Karen Khachanov, de nummer elf van de plaatsingslijst, had het aanvankelijk bijzonder lastig met de Fransman Constant Lestienne, maar zette de thuisspeler daarna toch vrij overtuigend aan de kant: 3-6, 1-6, 6-2, 6-1, 6-3. De Pool Hubert Hurkacz (13) moest tot slot af zien te rekenen met de Belg David Goffin, kwartfinalist in 2016, en deed dat in een vijfsetter: 6-3, 5-7, 6-4, 2-6, 6-4, waarmee Hurkacz een ticket boekte voor de tweede ronde tegen Griekspoor.

Steepleloper El Bakkali zet Rabat in vuur en vlam, Kerley weer rap op 100m

In het Marokkaanse Rabat is zondagavond de tweede Diamond League-avond van het atletiekseizoen afgewerkt. Het werd een uitstekend avondje atletiek, met vooral voor het thuispubliek een heerlijk slotstuk.

400m horden vrouwen
De Amerikaanse Shamier Little was de sterkste in de race, hoewel ze vooral aan het eind nog flink uitgedaagd werd. Little pakte in 53,95 seconden de winst, de Jamaicaanse Rushell Clayton kwam tot 54,15 seconden en werd tweede, vlak voor haar landgenote Shiann Salmon (54,42). Femke Bol was afwezig, maar schitterde een dag eerder in het Belgische Oordegem door haar seizoen te openen in 53,12 seconden.

800m mannen
Net als eerder in Nairobi werd het een mooie Keniaanse tweestrijd: Emmanuel Wanyonyi en Wycliffe Kinyamal namen het tegen elkaar op in de slotronde. Wanyonyi had nét de rappere benen en pakte in 1:44,36 minuten de winst, voor Kinyamal (1:44,73) en de Fransman Benjamin Robert (1:45,04).

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder was van de partij in Rabat en deed het degelijk bij haar seizoensopener: 18,85 meter in haar vijfde poging, wat één van haar slechts twee geldige pogingen was. Het leverde plek twee op, achter de Portugese Auriol Dongmo, die tot 19,28 meter kwam. De Amerikaanse Jessica Woodard pakte met 18,65 meter de derde plek.

110m horden mannen
Na twee door het publiek mislukte pogingen om te starten was het bij poging drie raak. Grant Holloway leek zijn zoveelste zege te gaan pakken, maar de Amerikaan werd zowaar bijgehaald door Rasheed Broadbell en de Jamaicaan ging er in 13,08 seconden met de winst vandoor, voor Holloway (13,12) en de Jamaicaan Hansle Parchment (13,24).

1500m vrouwen
Gudaf Tsegay deed een aanval op het wereldrecord van Genzebe Dibaba, hoewel de Ethiopische dat in de tweede helft van de race wat moest laten gaan. Ze snelde wel prima door en pakte in 3:54,03 minuten - veruit 's werelds snelste tijd van dit jaar - een mooie overwinning, voor haar landgenotes Freweyni Hailu (3:57,65) en de pas 17-jarige Birke Haylom (3:57,66).

400m mannen
De Bahamiaan Steven Gardiner is al jaren onklopbaar: de laatste keer dat hij verloor was de WK-finale van 2017. De olympisch kampioen deed het ook in Rabat weer uitstekend en pakte met zijn prachtige stijl in 44,70 seconden de winst, voor de Amerikaan Vernon Norwood (45,11) en de Jamaicaan Rusheen McDonald (45,55).

200m vrouwen
Favoriete Shericka Jackson had een beetje voorzichtige start, maar kwam vervolgens lekker op dreef en dook met 21,98 seconden als tweede vrouw dit jaar onder de 22 seconden. Anthonique Strachan uit de Bahama's liep met 22,15 seconden éindelijk weer eens een PR en werd tweede, voor de 22,30 van de Amerikaanse Tamari Davis.

1500m mannen
Het leek er even op dat de opkomende Amerikaan Yared Nuguse het topfavoriet Jakob Ingebrigtsen mogelijk lastig kon maken, maar daar had de Noor andere gedachten over: Ingebrigtsen trapte een eindsprint af en pakte in 3:32,59 minuten overtuigend de winst, voor Nuguse (3:33,02) en de Australiër Oliver Hoare (3:33,39).

Discuswerpen mannen
De Sloveen Kristjan Ceh knalde de discus in zijn eerste poging al naar 70,07 meter, waarmee de wedstrijd al een beetje op slot zat. Hij ging er in poging vijf nog overheen: 70,32 meter en dat werd de winnende afstand. Plek twee was met 69,21 meter voor de Zweed Daniel Ståhl, voor de 66,04 meter van de Litouwer Andrius Gudzius.

Hinkstapspringen vrouwen
De jonge Cubaanse Leyanis Perez Hernandez noteerde in haar tweede poging al 14,84 meter en dat leverde uiteindelijk - naast een PR en beste wereldjaarprestatie - de winst op. Plek twee was met 14,65 meter voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts (14,53m).

Hoogspringen vrouwen
Een Oekraïns onderonsje, zeker niet voor het eerst, maar echt spannend was het niet: Yaroslava Mahuchikh kwam als enige over 1,95 meter en sprong ook nog eens in één keer over 2,01 meter, waarmee ze het voor gezien hield. Landgenote Iryna Gerashchenko sprong over 1,91 meter, plek drie werd met 1,87 meter gedeeld door de Kazachse Nadezhda Dubovitskaya en de pas 17-jarige Servische Angelina Topic.

100m mannen
Fred Kerley kwam bij de start goed mee en dan is het voor de rest al bijna wel gedaan: de Amerikaan schopte de turbo aan en snelde in 9,94 seconden naar de winst. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine werd in 9,99 seconden tweede, voor de 10,05 van de Keniaan Ferdinand Omanyala, die in de persconferentie nog liet weten dat helemaal níemand hem zou verslaan dit jaar.

800m vrouwen
De Keniaanse Mary Moraa had snode plannen voor een uiterst snelle tijd, maar dat lukte net niet helemaal. Vooral vroeg in de tweede ronde zakte het tempo wat, waarna Moraa wel overtuigend naar de winst snelde in een degelijke 1:58,72 minuten. Plek twee was in 2:00,11 voor de Australische Catriona Bisset, voor de Amerikaanse Sage Hurta-Klecker (2:00,62).

3000m steeplechase mannen
Het stadion zat vol met mensen die vrijwel alleen voor Soufiane El Bakkali kwamen, dé grote sportheld van Marokko. Hij maakte het helemaal waar en op zeer indrukwekkende wijze snelde hij grotendeels in zijn eentje naar de winst en een nieuw meetingrecord van 7:56,68 minuten, de veertiende tijd ooit gelopen en 's werelds snelste tijd in bijna elf jaar. De Ethiopiër Getnet Wale werd in 8:05,15 tweede, voor de Keniaan Abraham Kibiwot (8:05,51).

FOK! Wat een weer: Wisselend Pinksteren

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Pinksteren. Het weerbeeld op Pinksteren is er wisselend, dit komt omdat het ene jaar Pinksteren vroeg valt, het andere jaar wat later. Het varieert tussen 10 mei en 13 juni. Dit jaar valt mooi in het midden en zullen de waarden ook in het midden liggen ongeveer. In 1940 beleefde men de koudste Pinksteren met 11.8 graden, de warmste was in 1903 met 29.3 graden. Van de 122 Pinkstervieringen verliepen er 53 met neerslag op een of beide dagen.

Tweede Pinksterdag is het wat minder warm door de dan aanwezige bewolking, het wordt dan vanaf de minimumtemperatuur van 5 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden tussen de 13 graden op de wadden en 19 graden in het zuiden. Er is wat onschuldige sluierbewolking maar het blijft droog.

De vooruitzichten laten een droog weertype zien met een noodelijke stroming, woensdag lijkt de warmste dag te worden, daarna stabiele temperaturen van rond de 20 graden.

Tot morgen!

De fontein in Hoorn brengt verfrissing (Foto: DJMO)
De fontein in Hoorn brengt verfrissing (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Oekraïne zegt dat het offensief is begonnen

Volgens Mykhailo Podolyak, een adviseur van de Oekraïense president, is het leger al begonnen met het langverwachte offensief om de Russen uit Oekraïne te verwijderen. "Het is een gecompliceerd proces, dat geen kwestie is van één dag of een bepaalde datum of een bepaald uur", zei Mykhailo Podolyak in een interview met The Guardian. “Het is een voortdurend proces van ontmanteling en bepaalde processen vinden al plaats, zoals het vernielen van aanvoerlijnen of het opblazen van depots achter de linies."

"De intensiteit neemt toe, maar het zal behoorlijk lang duren", voegde hij eraan toe, voorspellend dat naarmate het tegenoffensief aan kracht won, er meer aanvallen in Rusland zullen plaatsvinden door Russische rebellengroepen, zoals de aanval in de regio Belgorod afgelopen week.

Noorwegen waarschuwt inwoners om 'spion' met rust te laten

Noorse regeringsfunctionarissen hebben hun inwoners gewaarschuwd om uit de buurt te blijven van een witte beluga-walvis die volgens experts een Russische 'spion' is die langs de kustlijn van het land zwemt.

Het mooie zeedier, bijgenaamd Hvaldimir, werd voor het eerst gespot voor de Noorse kust in 2019 met een harnas aan met de naam 'St. Petersburg'. Hierop zaten bevestigingen voor een onderwatercamera, vooraanstaande experts geloven dat de beluga is opgeleid door de Russische marine. 

De vermoedelijke spion dook onlangs weer op in het dichtbevolkte gebied van de Oslofjord, waar hij boten volgde en 'contact' maakte met mensen aan boord, waarschuwde het Noorse directoraat voor visserij woensdag. De zwemroutes van het dier worden in de gaten worden gehouden door marine-ambtenaren.

Frank Bakke-Jensen, directeur van het bureau, drong er bij de bewoners op aan om 'contact' met Hvaldimir te vermijden voor de veiligheid van het dier, ook al is hij "tam en gewend om in de buurt van mensen te zijn".  

Het is bekend dat de Russische marine beluga's traint om militaire operaties uit te voeren, zei Joergen Ree Wiig, een zeebioloog bij het Noorse directoraat Visserij, al in april 2019. Walvissen die door het Russische leger zijn getraind, hebben over het algemeen de taak om "marinebases te bewaken, duikers te helpen [en] verloren uitrustingen terug te vinden", maar ze kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt, aldus Wiig.  


Turkije bevestigt officieel overwinning Erdogan

In Turkije is Recep Tayyip Erdogan de winnaar van de tweede ronde voor het presidentschap. Erdogan is verkozen tot de 13e president van Turkije, Yener, de voorzitter van de verkiezingsautoriteit, officieel aangekondigd in Ankara. Erdogan had zichzelf al eerder uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. 

Hij bedankt iedereen die het hem mogelijk zou hebben gemaakt om de komende vijf jaar te regeren, aldus Erdogan tegen juichende supporters in Istanbul.

Na het tellen van bijna alle stembiljetten kreeg de 69-jarige maar liefst 52 procent van de stemmen, zijn uitdager Kilicdaroglu bijna 48 procent. Kilicdaroglu gaf indirect zijn nederlaag toe. In Ankara zei hij spijt te hebben van de veel grotere problemen die het land nu te wachten staan. Hij zal blijven strijden voor democratie. Tegelijkertijd bekritiseerde hij de verkiezingscampagne als oneerlijk.

Felicitaties van over de hele wereld
Een van de eersten die hem feliciteerde, lang voordat de laatste stemmen waren geteld, was de Russische president Poetin. Poetin zei dat de verkiezingsoverwinning de steun van het Turkse volk aantoont voor de koers van nationale soevereiniteit en onafhankelijk buitenlands beleid. Felicitaties kwamen ook van de Hongaarse premier Orban en van de Taliban in Afghanistan. Na de officiële aankondiging van de overwinning van Erdogan feliciteerden ook andere staatshoofden en regeringsleiders hem, waaronder de Oekraïense president Zelenskyy en het Braziliaanse staatshoofd Lula.

Erdogan, die al 20 jaar aan de macht is, eerst als premier en daarna als president, stond voor een alliantie van nationalisten, islamisten en conservatieven. Critici vrezen dat hij na zijn overwinning zijn autoritaire koers verder zal intensiveren. Kilicdaroglu was kandidaat van een alliantie van zes partijen en had aangekondigd dat Turkije gedemocratiseerd zou worden. In totaal zijn er 61 miljoen mensen opgeroepen om te stemmen. Stemgerechtigde kiezers in andere landen hadden de afgelopen dagen al gestemd.

Aanvallen op verkiezingswaarnemers
Internationale verkiezingswaarnemers hadden kritiek op een oneerlijke verkiezingscampagne en een gebrek aan transparantie bij het stemmen. Er waren meldingen van aanvallen op opiniepeilers en waarnemers. Een parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij, CHP, vertelde Halk TV dat hij en opiniepeilers werden aangevallen door een groep nadat ze hadden geklaagd over onregelmatigheden. Het incident gebeurde in een dorp in het zuidoosten van het land. Volgens berichten in de media waren er ook meerdere incidenten in Istanbul. Advocaten hadden dus niet in de stembureaus mogen worden toegelaten. De stemming werd gevolgd door vertegenwoordigers van de OVSE en de Raad van Europa.

Man (50) moet penisamputatie ondergaan na 24-urige sekspartij op XTC/ Viagra

Een 50-jarige Duitse toerist moet zijn penis laten amputeren wegens necrose, nadat hij in Italië 24 uur lang seks heeft gehad terwijl hij onder de invloed was van xtc en viagra. Volgens lokale media ligt de man na een week nog steeds op de intensive care in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lokale media melden dat de man zich na de sessie ernstig ziek voelde na zijn seksfestijn en daarom door zijn vrouw naar het Misericordia-ziekenhuis werd gebracht. Aangenomen wordt dat hun marathon-sekssessie heeft geleid tot een bloedvergiftiging (septische shock) waardoor necrose van zijn penis en scrotum is ontstaan.

Dr. Gérald Kierzek, spoedarts en medisch directeur van Doctissimo legt desgevraagd uit dat het gebruik van harddrugs zoals MDMA, cocaïne of methamfetamine de vaten kan vernauwen en tot ischemie kan leiden. "De effecten van deze medicijnen zijn enerzijds de vasoconstrictie van de vaten, wat de bloedtoevoer vermindert en het risico op weefselnecrose verhoogt. Het andere risico is priapisme, dwz langdurige erectie, wat ook leidt tot een risico op ischemie en daardoor op amputatie. Dit is waarschijnlijk wat er met deze man is gebeurd, helaas." 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.