F1: Perez op poleposition in Miami, Verstappen negende na crash Leclerc

Sergio Perez heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Miami. De Mexicaan stuurde zijn Red Bull met een tijd van 1.26,841 naar de eerste plek in de kwalificatie, voor Fernando Alonso en Carlos Sainz. Charles Leclerc crashte in Q3 en zorgde hiermee voor een rode vlag, waardoor Max Verstappen niet verder kwam dan plek negen. Nyck de Vries zette de vijftiende tijd neer.

Verstappen zette meteen de toon in de kwalificatie, maar daarachter was het flink stuivertje wisselen. De baan werd sneller en sneller waardoor veel coureurs een tweede run moesten maken op nieuwe banden. Lance Stroll deed dit niet en viel buiten de boot. Ook de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri bleken niet snel genoeg, net als Williams-rijder Logan Sargeant die dit weekend een thuiswedstrijd heeft. Bij AlphaTauri troefde De Vries Yuki Tsunoda af en mocht in tegenstelling tot zijn teamgenoot wel door naar het tweede deel.

In Q2 werd het tempo verder opgevoerd en was het opnieuw zeer spannend wie door zou gaan naar het laatste deel. Onder meer de Mercedessen moesten een tweede run maken om een kans te maken om door te gaan. Bij het vallen van de vlag werd Alexander Albon er net buiten geduwd, net als Nico Hülkenberg. De glijdende Lewis Hamilton kwam tekort, net als Guanyu Zhou en De Vries.

Verstappen opende het bal in het laatste deel, maar maakte een foutje en brak zijn ronde af. Achter hem snelde Perez naar de eerste plek met een 1.26,841 voor Alonso en Sainz. In de tweede run trapte Leclerc af, maar de Monegask ging in bocht acht in de fout en zette zijn Ferrari in de muur. De FIA gaf een rode vlag en besloot de sessie niet meer te herstarten. Dit betekende dat Perez poleposition greep voor Alonso en Sainz. Kevin Magnussen werd verrassend vierde, voor Piere Gasly, George Russell, Leclerc, Esteban Ocon, Verstappen en Valtteri Bottas.