Vingegaard wint ook koninginnenrit en pakt de eindzege in Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma, die al als leider aan de slotdag begon, reed op de voorlaatste klim van de dag weg bij de andere favorieten en kwam solo binnen in Eibar. Hij het eindklassement voor de twee Basken Mikel Landa en Ion Izagirre.

Op de laatste dag in de Ronde van het Baskenland stond de koninginnenrit op het programma met maar liefst zeven beklimmingen, waarvan drie van de eerste categorie. Op de eerste beklimming van de eerste categorie reed er een omvangrijke kopgroep weg uit het peloton met daarbij Steven Kruijswijk. De Nederlander had zijn ploeggenoot Atilia Valter mee en uiteindelijk zou de kopgroep bestaan uit twaalf renners. De voorsprong liep op naar twee minuten, waarna Bahrain Victorious probeerde om het gat te dichten voor hun kopman Mikel Landa.

Halverwege de etappe zakte de voorsprong op de Krabelin (5 km aan 9,6%) onder de minuut en bleven vooraan vier renners over met daarbij Kruijswijk en Valter. Esteban Chaves en Ruben Guerreiro waren de andere twee. In aanloop naar de volgende beklimming reed Mauro Schimd er naar toe en liet ze vervolgens op de volgende ook achter. In het peloton had Jumbo-Visma zich ondertussen op kop gezet in het peloton en bereide Sam Oomen de aanval voor van Jonas Vingegaard. Na de kopbeurt van Oomen demarreerde Vingegaard en reed in een ruk naar de kopgroep toe, in eerste instantie kon Enric Mas nog volgen. Niet veel later moest Mas bij de versnelling van de Deense Tour de France-winnaar en reed hij vervolgens alleen verder. Vingegaard bouwde zijn voorsprong snel uit naar de minuut en werkte hij de laatste dertig kilometer solo af. Hij won in de straten van Eibar zijn derde ritzege. Op driekwart minuut werd James Knox tweede in de rit, voor Ion Izagirre.

Vingegaard pakte naast de drie ritzeges ook het eindklassement in de Ronde van het Baskenland. Hij won voor de twee Basken Landa en Izagirre.

Results powered by FirstCycling.com