FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 april 2023

Uitslag PSV - Excelsior

PSV heeft in de Eredivisie een moeizame maar uiteindelijk toch ruime overwinning geboekt op Excelsior. Mede dankzij drie doelpunten in het laatste kwartier werd het 4-0.

Het zat Excelsior niet mee in de openingsfase. Het verloor al snel Nieuwpoort die na een botsing met een hersenschudding het veld verliet. Een paar minuten later scoorde De Jong de 1-0. Daarna had PSV het echter lastig en was het Excelsior wat nog het dichtst bij een doelpunt kwam, Goudmijn slaagde er echter niet in te scoren.

Ook in de tweede helft had PSV het lastig. Simons had moeten scoren maar hij schoot voor open doel over. Een kwartier voor tijd scoorde Simons alsnog en was de wedstrijd gespeeld. Dankzij Silva en Gutiérrez liepen de Eindhovenaren nog uit naar 4-0.

PSV

4 - 0

Excelsior

 12' De Jong
 78' Simons
 82' Silva
 87' Gutiérrez
   
 
 Gele kaart: , Zagre, Horemans, Horemans, Ayoub, Baas, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Benitez
Teze
Ramalho (Branthwaite/ 63)
Boscagli
v.Aanholt
Veerman
Simons (T.Hazard/83)
Gutiérrez
Bakayoko (El Ghazi/63)
De Jong (Til/46)
Silva
  v.Gassel
Horemans (Eijgenraam/83)
S.Nieuwpoort (Seymor/ 7)
El Yaakoubi
Pierie (Ayoub/65)
Zagre (Tjoe-A-On/74)
Goudmijn
Koopmeiners (Naujoks/65)
Baas
Driouech (Agrafiotis/ 74)
Lamprou

Uitslag AZ - Sparta

AZ heeft zaterdag in de eredivisie opnieuw niet kunnen winnen. De ploeg van trainer Pascal Jansen ging thuis met 0-1 onderuit en lijkt af te haken om de strijd om de tweede plaats.

Tobias Lauritsen zorgde in de blessuretijd van de eerste helft voor het enige doelpunt van de wedstrijd na uitstekend voorbereidend werk van Koki Saito. De Japanse buitenspeler zorgde met een goede individuele actie en perfecte voorzet voor de mooie assist op de Noorse spits. In de slotfase was AZ tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Jens Odgaard kopte in de 86e minuut van dichtbij op de lat en in de blessuretijd schoot Yukinari Sugawara op de paal.

Het is al voor de derde keer op rij dat AZ niet weet te winnen in de eredivisie. Eerder kon de ploeg ook niet winnen van tegen FC Twente en sc Heerenveen. Het verschil naar PSV, de nummer twee in de eredivisie, is inmiddels opgelopen naar vijf punten.

Uitslag Vitesse - Go Ahead Eagles

Vitesse heeft eindelijk weer eens gewonnen in de eredivisie. In de Gelredome wonnen de Arnhemmers met 2-0 van Go Ahead Eagles en nemen dankzij de overwinning even afstand van de nummer zestien in de eredivisie.

Halverwege de eerste helft kwam Vitesse op voorsprong. Maximilian Wittek zorgde met een prachtige vrije trap voor de openingstreffer. Go Ahead Eagles zette daar weinig tegenover. In de tweede helft verdubbelde de thuisploeg vanuit een corner de score. Na goed voorbereidend werk van Melle Meulesteen maakte Mohamed Sankoh van dichtbij de 2-0 en dat zou ook de eindstand zijn in Arnhem.

Door de zege stijgt Vitesse naar de veertiende plaats en staan nu drie punten boven de nummer zestien.

Jackson wint vanuit vroege vlucht Parijs-Roubaix bij de vrouwen

Alison Jackson heeft zaterdag verrassend de derde editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen op haar naam geschreven. De Canadese, die was meegesprongen in de vroege vlucht, maakte het op de wielerbaan van Roubaix in een sprint af. Ze won voor Katia Ragusa en Marthe Truyen.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote groep. Maar liefst achttien rensters kregen de ruimte van het peloton. Doordat bijna al grote ploegen een renster meehadden in de kopgroep zette niemand de achtervolging op de kopgroep en bij de eerste kasseistrook was het verschil inmiddels opgelopen naar meer dan zes minuten.

Jumbo-Visma, een van de weinige ploegen die wel de slag hadden gemist kreeg onderweg te maken met matriaalpech. Kopvrouw Marianne Vos kreeg te maken met een lekke band en moest lange tijd in de achtervolging op het peloton, waar ondertussen de gang erin zat. Trek-Segafredo zorgde daarvoor en de voorsprong van de kopgroep ging snel achteruit. Nadat topfavoriete Lotte Kopecky versnelde ging de voorsprong nog meer achteruit en leek de winnares dan ook in het peloton te zitten.

Kopecky liet zich weer inlopen en kregen een omvangrijke groep in de achtervolging op de kopgroep, waarna het op 37 kilometer helemaal mis ging in de groep van de favorieten. Op een gladde kasseistrook ging Elisa Longo Borghini tegen de vlakte en daarbij nam ze zowat alle andere favorieten mee in haar val. Door de massale valpartij werd vooral Kopecky ver achteruit geslagen en zou uiteindelijk terecht komen bij Vos, die nog altijd op achterstand reed. De ploeg van Kopecky reed het gat naar de achtervolgende dicht, maar het verschil met de koplopers was nog altijd ruim. Ondanks pogingen van verschillende rensters kwamen ze nooit meer op het wiel van de koploopsters en mochten ze op de wielerbaan van Roubaix sprinten voor de winst in Parijs-Roubaix.

Op de wielerbaan ging het volledig mis voor Femke Markus. De Nederlandse maakte een goede indruk in de kopgroep, maar op de wielerbaan ging ze onderuit nadat ze uit evenwicht werd gebracht. Weg winst in een van de mooiste wielerwedstrijden. Die winst ging naar de Canadese Alison Jackson. Ze won het sprintje voor Katia Ragusa en Marthe Truyen.

Results powered by FirstCycling.com

Zakelijke appjes van bewindslieden moeten bewaard blijven

Alle zakelijke appjes en sms’jes van bewindslieden en hoge ambtenaren moeten bewaard blijven. Dit is de kabinetsreactie op verschillende adviezen die zijn uitgebracht over het archiveringsbeleid van chatberichten binnen de Rijksoverheid. In de reactie die minister Bruins Slot van BZK, mede namens de staatssecretarissen van BZK en OCW, aan de Kamer heeft verstuurd, staat wat het kabinet wil doen aan de archivering van chatberichten en aan beter informatiebeheer.

Minister Bruins Slot van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Met de invulling van de adviezen wil het kabinet tot een beter beheer van informatie en archivering van chatberichten komen. Daarmee maken we een betere uitvoering van de Archiefwet en de Wet open overheid mogelijk, en houden we ook rekening met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.”

Chatberichten
Tijdens een Kamerdebat over dit onderwerp was onduidelijkheid ontstaan of de bestaande richtlijnen voor het bewaren van chatberichten aan de Archiefwet voldeden. Daarom vroeg het kabinet enkele adviezen. Onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed wees uit dat de bestaande richtlijnen op een aantal punten niet aan de Archiefwet voldoen. Naast het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding hebben ook de parlementair advocaat, de Regeringscommissaris Informatiehuishouding en de rijksarchivaris aanbevelingen gedaan.

Informatie beter op orde
Het kabinet vindt het cruciaal dat de huidige situatie op het gebied van het beheren en openbaar maken van informatie flink en zo snel mogelijk wordt verbeterd, zoals de wet vereist. Op basis van de conclusies en aanbevelingen gaat het kabinet daarom aan de slag om de informatie van de rijksoverheid beter op orde te krijgen.

Het is een enorme klus om de hoeveelheid informatie van de overheid, die de afgelopen decennia exponentieel gegroeid is door emails, sms- en appberichten, goed te archiveren. Want de informatie moet in beheer worden genomen en toegankelijk worden gemaakt, zodat de overheid het recht op informatie voor de burger kan garanderen. Dit vraagt om een aanpak langs twee sporen. Ten eerste door een digitale werkomgeving te realiseren waarbij informatie direct goed wordt opgeslagen. Momenteel wordt gekeken naar een ontwerp hiervoor.

Ten tweede door op korte termijn een aantal maatregelen rond chatberichten te nemen. Het beleid in de handreiking ‘Bewaren chatberichten’ wordt gewijzigd. Op hoofdlijnen betekent dit dat zakelijke chatberichten van bewindspersonen en topambtenaren als geheel en zoveel mogelijk geautomatiseerd moeten worden opgeslagen. Hoe lang en of een chatbericht moet worden bewaard hangt af van de functie die iemand heeft. Zo worden chatberichten van bewindslieden langer binnen de systemen van de overheid bewaard dan van een topambtenaar en mogen chatberichten van overige ambtenaren gewoon op de telefoon blijven staan. In het derde kwartaal van 2023 volgt een uitvoeringsplan en wordt gestart met een pilot. Daarna volgt een uitvoerbaarheidstoets voor het bewaren van chatberichten.

Om informatieverlies te voorkomen ging op 4 oktober 2022 een tijdelijke instructie in voor het gebruik, opslaan en veiligstellen van sms- en chatberichten door bewindspersonen. Hierin stond dat zakelijke chatberichten niet mogen worden verwijderd, totdat er nieuw chatbeleid is goedgekeurd en ingevoerd. Deze afspraak blijft gelden totdat het nieuwe beleid is ingevoerd. Met deze aanpassingen wil het kabinet tot een beter beheer van informatie en archivering van chatberichten komen.

Vingegaard wint ook koninginnenrit en pakt de eindzege in Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma, die al als leider aan de slotdag begon, reed op de voorlaatste klim van de dag weg bij de andere favorieten en kwam solo binnen in Eibar. Hij het eindklassement voor de twee Basken Mikel Landa en Ion Izagirre.

Op de laatste dag in de Ronde van het Baskenland stond de koninginnenrit op het programma met maar liefst zeven beklimmingen, waarvan drie van de eerste categorie. Op de eerste beklimming van de eerste categorie reed er een omvangrijke kopgroep weg uit het peloton met daarbij Steven Kruijswijk. De Nederlander had zijn ploeggenoot Atilia Valter mee en uiteindelijk zou de kopgroep bestaan uit twaalf renners. De voorsprong liep op naar twee minuten, waarna Bahrain Victorious probeerde om het gat te dichten voor hun kopman Mikel Landa.

Halverwege de etappe zakte de voorsprong op de Krabelin (5 km aan 9,6%) onder de minuut en bleven vooraan vier renners over met daarbij Kruijswijk en Valter. Esteban Chaves en Ruben Guerreiro waren de andere twee. In aanloop naar de volgende beklimming reed Mauro Schimd er naar toe en liet ze vervolgens op de volgende ook achter. In het peloton had Jumbo-Visma zich ondertussen op kop gezet in het peloton en bereide Sam Oomen de aanval voor van Jonas Vingegaard. Na de kopbeurt van Oomen demarreerde Vingegaard en reed in een ruk naar de kopgroep toe, in eerste instantie kon Enric Mas nog volgen. Niet veel later moest Mas bij de versnelling van de Deense Tour de France-winnaar en reed hij vervolgens alleen verder. Vingegaard bouwde zijn voorsprong snel uit naar de minuut en werkte hij de laatste dertig kilometer solo af. Hij won in de straten van Eibar zijn derde ritzege. Op driekwart minuut werd James Knox tweede in de rit, voor Ion Izagirre.

Vingegaard pakte naast de drie ritzeges ook het eindklassement in de Ronde van het Baskenland. Hij won voor de twee Basken Landa en Izagirre.

Results powered by FirstCycling.com

Stikstofcrisis? In China en India komen er 700+ kolencentrales bij

De stikstofcrisis houdt het land nu al geruime in zijn greep. Het zorgt bij zowel boeren als beleidmakers voor slapeloze nachten. Terwijl wij ons in Nederland druk maken over grazende koeien, bouwvergunningen en natura 2000-gebieden, schieten er in Azië honderden kolencentrales als paddenstoelen uit de grond.

Uit onderzoek van energievergelijk.nl, gebaseerd op gegevens van de Global Energy Monitor, blijkt dat er alleen al in China en India meer dan 700 kolencentrales gepland staan of al in aanbouw zijn.

Op moment van schrijven worden er in Azië 362 kolencentrales gebouwd, die samen goed zijn voor een capaciteit van 186.447 megawatt, oftewel 186,4 gigawatt (GW). Even voor de beeldvorming: één gigawatt kan ongeveer 1 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien. De hoeveelheid CO2-uitstoot die vrijkomt zodra de centrales operationeel zijn, is nauwelijks te bevatten.

Verreweg de meeste nieuwe kolencentrales worden gebouwd in China, India en Indonesië: China: 211 centrales – 115,4 GW India: 49 centrales – 32 GW Indonesië: 60 centrales – 18,8 GW

Dit staat in schril contrast met het energiebeleid in Europa, waar kolencentrales juist worden gesloten en uitgefaseerd. Alleen Servië, Bosnië en Turkije hebben nieuwe kolencentrales in aanbouw of gepland. Dit zijn er in totaal 27 stuks, goed voor een totale capaciteit van 7,7 GW. Bijna iedereen stapt af van steenkool, maar China lijkt het gaspedaal juist in te trappen.

Naast de honderden centrales die momenteel worden gebouwd, zijn er in Azië ook nog 557 kolencentrales waarvoor de eerste vergunningen zijn afgegeven, die officieel zijn aangekondigd of in capaciteit worden uitgebreid. Het overgrote deel van deze geplande centrales en uitbreidingen bevindt zich wederom in China, blijkt uit de cijfers. De drie landen met de meeste geplande centrales: China: 400 centrales – 250 GW India: 44 centrales – 28,5 GW Indonesië: 30 centrales – 7,5 GW.

Het aantal vergunningen dat China in 2022 heeft afgegeven voor de bouw van nieuwe kolencentrales is in zeven jaar niet zo hoog geweest. Met dit tempo krijgt China er twee nieuwe kolencentrales per week bij. Het hele verhaal is wel dat China oude kolencentrales wil uitfaseren of op stand-by zetten, met als doel de piek in CO2-uitstoot vóór 2030 te bereiken en per 2060 volledig CO2-neutraal te zijn. Desondanks ligt China’s huidige krachtopwekking met kolencentrales nog altijd op bijna 1.100 GW.

De gebruikte cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit de Global Energy Monitor (GEM). Dit is een multidisciplinair team dat bestaat uit academici, wetenschappers activisten, bedrijven, nationale en internationale instanties.

Wangedrag uitsupporters FC Eindhoven-PEC Zwolle, mishandelden jongeren

Een groep van zo’n veertig uitsupporters heeft zich vrijdagavond ernstig misdragen na afloop van de wedstrijd FC Eindhoven – PEC Zwolle. Daarbij werd de confrontatie gezocht met de politie, met stenen en straatmeubilair gegooid en zijn enkele jongeren mishandeld.

Het was ook tijdens de wedstrijd al onrustig in het stadion. Daar ontstond in het uitvak onrust en dat leidde al tot een enkele onderlinge vechtpartij. Na afloop van de wedstrijd zocht een groep van zo’n veertig uitsupporters nadrukkelijk de confrontatie.

Deze groep liep in eerste instantie bij het verlaten van het stadion niet naar de gereedstaande bussen, maar in de richting van een nabijgelegen hockeyveld. Daar waren een aantal jongeren aan het voetballen. De groep bedreigde hen en er zijn ook enkele klappen uitgedeeld. Dat leidde in ieder geval bij één jongen tot verwondingen aan het gezicht.

Confrontatie
Door ingrijpen van de politie werd de groep supporters terug in de richting van de bussen gedwongen. Dat verliep niet makkelijk: door de groep werd de confrontatie met de politie gezocht. Daarbij werd met stenen, straatmeubilair en volle blikken bier richting collega’s gegooid. Ook waren er opnieuw diverse vechtpartijtjes tussen de supporters onderling. Op de Bram Venemalaan is een linie gevormd door de politie, waarna de groep langzaam in de richting van de bussen werd gedwongen. Een uur na afloop van de wedstrijd zaten zij uiteindelijk weer in de bussen en konden deze vertrekken.

Door de politie is geweld gebruikt, er zijn klappen uitgedeeld met de wapenstok en ook de politiehond is ingezet. Eén van de supporters werd daarbij in zijn been gebeten. Zijn medesupporters wisten hem echter te bevrijden en hij wist te ontkomen. Het is daarmee onbekend gebleven wat zijn letsel was. Bij de inzet werden verschillende politie-agenten geraakt door gegooide voorwerpen, maar niemand raakte gewond.

Getuigenoproep
Uiteraard wordt dit geweld niet getolereerd. Er is vrijdagavond uiteindelijk één aanhouding verricht. De nadruk van de politie-inzet lag eerst en vooral op het herstellen van de openbare orde rond het stadion. Er is echter wel een onderzoek gestart om de verantwoordelijken alsnog op te sporen.

De politie vraagt iedereen die iets gezien heeft of mogelijk iets weet dat met deze incidenten te maken heeft, contact met hen op te nemen. Ook beelden van de ongeregeldheden zijn zeer welkom voor verder onderzoek. 

De politie heeft  contact met verschillende jongeren die op het nabijgelegen hockeyveld belaagd werden door de groep. Ze weten echter niet of ze alle slachtoffers in beeld hebben en of er mogelijk ook nog anderen gewond zijn geraakt. Hierbij ook de dringende oproep aan hen om zich bij de politie te melden, die horen graag hun verhaal en willen indien mogelijk een aangifte opnemen.

Vaccinatie tegen RS-virus mogelijk in Rijksvaccinatieprogramma

Een inenting tegen het RS-virus wordt mogelijk onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de Gezondheidsraad om advies over de toevoeging van zo’n vaccin aan het programma, laat een woordvoerder weten.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, dat met name in de winter rondgaat. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden na infectie. In Nederland sterven nauwelijks nog kinderen aan RS, maar er belanden wel geregeld kinderen in het ziekenhuis. Volgens het UMC Utrecht moeten jaarlijks 150 tot 200 baby’s in Nederland naar de intensive care als gevolg van een infectie met het virus. Meer hierover bij Skipr

Iran gaat camera's plaatsen voor toezicht op dragen hoofddoek

Iran gaat strenger optreden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. Binnenkort zullen op pleinen en straten camera's worden geplaatst die het dragen van de hoofddoek automatisch in de gaten houden. Dat maakte de Iraanse politie bekend in een verklaring die via de staatsmedia werd verspreid.

De camera's worden voorzien van gezichtsherkenning. Mochten vrouwen geen hoofddoek dragen, dan ontvangen ze een waarschuwing via sms. Ook worden ze geïnformeerd over de mogelijke sancties.

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken beschreef onlangs de hoofddoek als een van de fundamenten van de beschaving in de Iraanse natie. Hier wil het land niet van afwijken.

Peiling: 'Amsterdamse' toerist buiten de hoofdstad niet altijd even welkom

Verwacht  je dat het nu alweer druk is met toeristen in Amsterdam tijdens dit Paasweekeinde? Wacht maar. Zonder rigoureus ingrijpen wordt het nog drukker en stijgt het aantal overnachtingen van toeristen met meer dan 700.000 per jaar tot 2030, blijkt uit cijfers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Buurgemeenten moeten noodgedwongen helpen deze stroom vakantiegangers onderdak te bieden. Leuk voor de horeca, maar zeker in het Noord-Hollandse deel van de metropool fronzen inwoners nu al de wenkbrauwen, blijkt uit peilingen van drie omroepen. Zo meldt AT5

Van ruim 1.200 deelnemers aan het vaste panel van omroep NH Nieuws geeft 58 procent aan de spreiding van de buitenlandse bezoekers nauwelijks tot helemaal niet als een zegen te zien. De meningen van Amsterdamse deelnemers aan dit panel zijn in dat getal niet meegenomen.

In het zogeheten 'ontwikkelperspectief' van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), een samenwerkingsverband van 30 gemeenten, worden de IJmond, het Gooi en Amstelland-Meerlanden desondanks wel nog steeds gezien als win-gebieden waar nog veel ruimte is voor extra toeristen.

Almere positiefst
Een ander wingebied is Almere/Lelystad. Ook daar zien de meer dan 600 deelnemers aan een onderzoek van Omroep Flevoland de komst van nieuwe toeristen niet volop als winst. In Almere is men nog het positiefst, daar ziet bijna 60 procent de komst van nog meer toeristen wel zitten, in Lelystad iets meer dan 50 procent. Maar bijna de helft heeft hier dus ook twijfels.

Ook kijkers van AT5 in Amsterdam is gevraagd wat ze vinden van het spreiden van toeristen. Van de 1.680 deelnemers aan het AT5-panel vindt 64 procent het een goed idee om de toerismedruk op de stad af laten nemen door onder meer hotels te bouwen in de hele metropool.

Bovendien ziet deze meerderheid het ook zitten dat toeristen worden verleid tijd door te brengen buiten Amsterdam. Buitenlandse toeristen krijgen lokkertjes voorgelegd met de naam Amsterdam erin verwerkt, zoals Amsterdam Beach (Zandvoort), Amsterdam Castle (Muiderslot) en Amsterdam New Land (Flevoland). Slechts 17 procent van de AT5-panelleden vindt dat een slecht idee.

Interessant daarbij is te weten waarom panelleden de komst van ‘Amsterdamse’ toeristen naar hun stad of dorp niet zien zitten. Wat veel terugkomt in de reacties van het NH-panel is dat de steden rondom Amsterdam nu al overlopen met de toeristen. Co Backer uit Beverwijk zegt: "De omliggende gemeenten hebben het volume niet om dit aan te kunnen. Amsterdam heeft zelf al grote moeite om dit te regulieren."

En Richard uit Heemskerk zegt: "Het soort toeristen dat Amsterdam bezoekt, daar zit niemand op te wachten. Er is hier geen nachtleven en er is hier geen coffeeshop, dus toeristen die daarvoor naar Amsterdam komen, hebben hier niets te zoeken."

Hoogtepunten
Wat dus vaker wordt gemeld, is dat er nu al te veel toeristen zijn. Het moet niet de de bedoeling zijn dat andere 29 gemeenten van de metropool net zo overspoeld worden als Amsterdam. Bovendien, zo redeneren veel deelnemers aan het panel, komen de toeristen alleen maar slapen. Ze zullen hun tijd toch doorbrengen binnen de grachtengordel. "Als je gaat spreiden, los je niet zo veel op. Ze gaan toch naar de 'hoogtepunten' die in de boekjes staan", meent een deelnemer. "Neem toeristen niet in de mailing", zegt een ander. En Rob Mollee uit Haarlem concludeert: "Spreiding werkt niet, 'Amsterdam Castle' is een flop."

Overigens zijn er ook deelnemers die overtuigd zijn van de kracht van het uitsmeren van de toeristen over de buurgemeenten. Zoals Frits Schuster uit Zaanstad: "Het toverwoord is spreiden."

In een reactie op de uitkomst van de peilingen zegt toerisme-strateeg Isabel Mosk uit Weesp dat mensen terecht terugdeinzen van de beelden van massatoerisme in Amsterdam. Ze begrijpt hun aarzeling wel. 'Overtoerisme' is een schrikbeeld waar mensen in de stad zelf al last van hebben. Daar bedankt de regio voor. "Ik denk dat mensen veel lezen over overlast van toeristen. En dat ze daardoor kritischer zijn of ze wel of niet allerlei toeristen willen. Draagt toerisme bij aan het leefklimaat? Op Terschelling is er een Hema gekomen omdat er veel toeristen zijn, maar of dat ook zo werkt in de metropool waar al veel mensen wonen, dat weet ik niet. Dat vind ik te makkelijk gezegd."

'Spreiding is excuus'
Mosk gelooft niet dat spreiding van toeristen over de hele metropool de juiste oplossing is, zegt ze in dit artikel. "Spreiden van toeristen is gestart als oplossing voor de drukte. Maar daar geloof ik niet in. Spreiding is volgens mij een excuus om het bezoek aan ons land ondanks alles alleen maar door te laten groeien."

In het artikel staat ook dat er binnen de MRA-discussie is over de strategie die moet worden gevolgd om de miljoenen extra overnachtingen op te vangen. Daarbij staat niet alleen de economische winst, maar ook de 'draagkracht' en 'leefbaarheid' hoog op de lijst van aandachtspunten. Een mooi voorbeeld waar alle dilemma's bij elkaar komen, is de toeristisch nog onontgonnen stad Monnickendam. Een stad die ook wil profiteren van de toeristen, maar waar tegelijk wordt geroepen dat het niet tot overlast moet leiden.

Heilige Maagd gaat in vlammen op tijdens paasoptocht Spanje

Een beeld van de Maagd Maria vatte vlam gedurende een parade op Goede Vrijdag. De mensen in de optocht schrokken hevig toen de brand werd veroorzaakt door een kaars die op het beeld viel. Twee gelovigen liepen brandwonden op toen ze probeerden de vlammen met hun blote handen te doven. Op beelden is te zien hoe het beeld in brand vliegt terwijl het op een praalwagen door de straten gaat.

Eerste feitenrelaas treinongeluk Voorschoten

Uit het door ProRail gedeelde eerste feitenrelaas van de dubbele botsing van treinen op een mobiele hijskraan bij Voorschoten maakt Voor Beter OV een aantal zaken op:

* Geheel conform de geldende veiligheidsprocedure heeft de werkplekbeveiliger telefonisch aan ProRail-verkeersleiding gevraagd om buitendienststelling van de sporen die door de mobiele hijskraan moesten worden overgestoken om de werkplek te verlaten.

* Geheel conform de geldende veiligheidsprocedure heeft ProRail geantwoord wanneer de sporen buiten dienst zouden zijn, en kon worden overgestoken: “Over tien minuten”.

* Mogelijk zullen wij nooit weten, waarom de bestuurder van de mobiele hijskraan toch ruim binnen die tien minuten, zonder bevestiging van ProRail dat de sporen buiten dienst waren genomen, vroegtijdig is gaan oversteken.

* Gezien de richting waarin de mobiele kraan nadat die was aangereden door de goederentrein werd gelanceerd (richting het andere in gebruik zijnde spoor, en niet terug richting de buiten dienst gestelde sporen waar werd gewerkt) stond hij niet per ongeluk iets binnen profiel, maar was die echt aan het oversteken gegaan.

Voor Beter benadrukt nogmaals dat de veiligheid van reizigers (en anderen) ernstig in gevaar is gebracht, en ziet uit naar het uitgebreide onderzoek dat moet voortvloeien uit het eerste feitenrelaas. In het belang van de veiligheid moet de onderste steen boven.

'Verbeter de Luchtvaart Kaart' voor veiliger luchtruim in Nederland, doe mee!

Een veiliger luchtruim voor helikopters in Nederland, met dat doel is donderdagmiddag 6 april de webapplicatie Verbeter de Luchtvaart Kaart (VDLK) gelanceerd. Dat gebeurde op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In deze applicatie kan iedereen een obstakel dat nog niet op de kaart staat en hoger is dan vijftien meter melden. Denk hierbij aan windmolens, UMTS-masten, lichtmasten en hijskranen. Op die manier kunnen piloten plannen en vliegen met zo actueel mogelijke informatie. 

Verbeter de Luchtvaart Kaart (VDLK) is ontwikkeld door het Kadaster in opdracht van de Dienst Geografie van Defensie. Ook de Koninklijke Luchtmacht, Luchtvaartpolitie en ANWB Medical Air Assistance (traumahelikopter) waren betrokken. Een unieke samenwerking. Niet alleen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook de helikopters van de Luchtvaartpolitie en de ANWB gaan profijt hebben van de actuelere kaarten en informatie.

Doe mee!
In Nederland wordt non-stop gebouwd, ook in de hoogte. Daarom is de hulp nodig van het publiek. Zie je in je omgeving iets nieuws gebouwd worden dat vijftien meter of hoger is? Je helpt de vliegveiligheid in Nederland enorm te verbeteren door het obstakel te melden op www.verbeterdeluchtvaartkaart.nl. Dat kan een windmolen zijn, een hoog gebouw, een UMTS-mast maar ook een hoge lichtmast bij een sportveld of langs een snelweg.

Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten (PC-LSK) generaal-majoor Dick van Ingen over het belang van Verbeter de Luchtvaart Kaart: “Nederland is nog niet af, de luchtvaartkaart zal dus ook nooit helemaal af zijn, maar het systeem om alles up to date te houden is nu wel af.”

Tijdens de lancering werd een demonstratie gegeven van het maken van een melding in Verbeter de Luchtvaart Kaart. “Ik ben zwaar onder de indruk van het systeem”, concludeerde de PC-LSK achteraf.

Frank Tierolff, voorzitter van de raad van bestuur van het Kadaster droeg het project donderdagmiddag symbolisch over aan de Koninklijke Luchtmacht. Dat deed hij door middel van een 3D-geprinte maquette van het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht met daaromheen een aantal obstakels te overhandigen aan generaal-majoor Van Ingen.

Tierolff is erg te spreken over de samenwerking met Defensie “Die samenwerking is praktisch en constructief opgepakt. De Dienst Geografie en het Kadaster hebben elkaar doorlopend versterkt en aangevuld waardoor er nu een solide en bruikbaar product voor ons ligt. Naast het leveren van een betrouwbaar inzicht zijn vooral het vergroten van de actualiteit en volledigheid van de data een meerwaarde voor de veiligheid binnen het Nederlandse luchtruim.”

Werkwijze tot nu toe
Op dit moment worden de Defensie luchtvaartkaarten, zoals de Transit Flying Chart Low-Level (TFC-L) en de Aeronautische Obstakel Kaart (AOC), gemaakt bij het Kadaster in opdracht van de Dienst Geografie. Het Kadaster analyseert jaarlijks heel Nederland door middel van luchtfoto’s. Deze foto’s worden vergeleken met de foto’s van het jaar ervoor, een tijdrovend proces. Vanaf de foto’s zijn niet alle objecten goed zichtbaar. Daarnaast is het niet actueel. Het kan zo zijn dat een obstakel kort na het maken van de luchtfoto is gerealiseerd. In dat geval kan het meer dan een jaar duren voor het obstakel zichtbaar wordt op een luchtvaartkaart.

Aanleiding
In het verleden heeft er tweemaal een draadaanvaring plaatsgevonden waarbij een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht betrokken is geweest. In de Bommellerwaard (2007) en Zoelmond (2017). Naar aanleiding van deze beide incidenten heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een rapport opgesteld. In dit rapport kwam onder andere naar voren dat het gebruikte kaartmateriaal niet up-to-date was. Met de lancering van VDLK doet Defensie er alles aan om dergelijke ongevallen te voorkomen.

Luitenant-kolonel Philip Schreers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is daarom ook enthousiast over het systeem. “Het is mooi om te zien dat dit systeem een direct gevolg is van de adviezen die we gegeven hebben in ons rapport. De snelheid waarmee piloten nu actuelere informatie kunnen krijgen is een enorme aanwinst.”

Drones
Behalve de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht, de Luchtvaartpolitie en ANWB Medical Air Assistance, is de actuele informatie over obstakels in de lucht is ook van belang voor alle andere luchtvarenden. Denk daarbij ook aan de drone-community. Zeker met de invoering van de nieuwe Europese regelgeving ‘U-space’ sinds begin dit jaar.

Help Verbeter de Luchtvaart Kaart een succes worden door goed in je omgeving te kijken. Zie je iets gebouwd worden dat hoger is dan vijftien meter? Ga naar www.verbeterdeluchtvaartkaart.nl en meld het!

Veiliger luchtruim (Foto: Ministerie van Defensie)
Veiliger luchtruim (Foto: Ministerie van Defensie)

Weer 'Pentagon-stukken gelekt', Amerikaanse justitie start onderzoek

Er zijn opnieuw geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie online 'gelekt'. Dat schrijft The New York Times, nadat de krant gisteren melding maakte van een soortgelijk lek. Het defensieministerie heeft de zaak inmiddels doorverwezen naar het ministerie van Justitie, dat een onderzoek is gestart.

Volgens de krant zijn er nieuwe documenten online opgedoken met Amerikaanse militaire geheimen over Oekraïne, China en het Midden-Oosten. De meer dan 100 geheime documenten zijn vrijdag (lokale tijd) op Twitter gepubliceerd bevatten onder meer informatie over de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne. De documenten lijken afkomstig te zijn van het Amerikaanse leger en inlichtingendiensten, aldus de Wall Street Journal.

Het Pentagon onderzoekt de zaak, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen de 'WSJ'. Hetzelfde geldt voor de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst. Het Pentagon legde donderdag dezelfde verklaring af over het eerdere lekken van geheime documenten. Dit lek betrof informatie over de voorbereidingen van Oekraïne op een militair offensief tegen Rusland.

Moskou ziet de rol van Washington in het conflict opnieuw bevestigd door de gelekte documenten. "We twijfelen er niet aan dat de Verenigde Staten en de NAVO direct of indirect betrokken zijn bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen CNN. De 'New York Times' had eerder bericht over plannen van de VS en de NAVO om het Oekraïense leger te versterken voorafgaand aan een gepland offensief tegen de Russische bezetters. Het is onduidelijk of de gelekte documenten echt zijn. Oekraïne noemde de documenten nep.

Amerikaanse rechter verbiedt abortuspil, federale regering in beroep

Een Amerikaanse federale rechter in Texas heeft door middel van een gerechtelijk bevel de goedkeuring van de abortuspil mifepriston opgeschort. Hierdoor mag het middel niet meer worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Als het middel geen goedkeuring krijgt, mag het ook niet verkocht worden in staten waar abortus legaal is. Tegenstanders van abortus waren een rechtzaak begonnen tegen de goedkeuring van het medicijn.

Het besluit zou over zeven dagen in werking moeten treden om de instantie die verantwoordelijk is voor de goedkeuring van geneesmiddelen, FDA, de mogelijkheid te geven om tegen het besluit in beroep te gaan.

Harris: "Oordeel bedreigt vrouwenrechten"
De Amerikaanse vice-president Harris zei dat de uitspraak een bedreiging vormt voor de rechten van vrouwen. Procureur-generaal Garland zei dat zijn afdeling in beroep zou gaan. Een andere federale rechtbank in de staat Washington heeft al een tegengestelde beslissing genomen. Volgens waarnemers zal de kwestie waarschijnlijk bij de Hoge Raad terechtkomen.

In de VS worden twee medicijnen gebruikt
Mifepriston is een van de twee medicijnen die in de Verenigde Staten worden gebruikt voor medische abortus. Het vonnis in Texas wordt gezien als de belangrijkste uitspraak in de strijd voor abortusrechten in de Verenigde Staten sinds het Hooggerechtshof in juni landelijke abortusrechten vernietigde in een historisch besluit.

Israël mobiliseert extra agenten en strijdkrachten na toegenomen onrust

Na aanvallen waarbij verschillende mensen om het leven kwamen, mobiliseerde Israël extra politieagenten en soldaten. Dat heeft het kantoor van premier Netanyahu bekendgemaakt. Bij een aanslag met een auto in Tel Aviv is gisteravond een Italiaanse toerist om het leven gekomen, zeven anderen raakten gewond.

Volgens berichten in de media zou de chauffeur een Israëlische Palestijn zijn; hij werd neergeschoten door de politie. Eerder kwamen twee jonge vrouwen van zowel de Israëlische als de Britse nationaliteit om het leven bij een aanslag op de Westelijke Jordaanoever. Hun moeder raakte hierbij ernstig gewond. Volgens het Israëlische leger werd er op hen geschoten terwijl ze in een auto reden. De twee zussen, tussen de 20 en 30 jaar oud, kregen toen een ongeluk.

De burgemeester van Tel Aviv, Huldai, zei dat aanslagen "lange tijd deel uitmaakten van ons dagelijks leven". De vijanden van Israël zouden de zwakte van het land voelen. Hij hoopt, zei de burgemeester tegen Channel 12, dat de premier tot bezinning komt en zorgt voor wat hij beloofde tijdens de verkiezingscampagne: persoonlijke veiligheid, een verbetering van de economie en een afnemende dreiging door Iran.

De situatie in het Midden-Oosten is onlangs verslechterd tijdens het Joodse Pesachfeest en de islamitische vastenmaand. De gebeurtenissen van gisteren volgden op zwaar raketvuur op Israël vanuit Libanon - volgens het Israëlische leger de zwaarste aanvallen sinds 2006. Israëlische troepen vielen vervolgens Palestijnse militante bases aan in het buurland en in de Gazastrook. Halverwege de week waren er ook botsingen tussen Palestijnen en Israëlische politie bij de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

VN: wereldvoedselprijzen fors gedaald

De wereldwijde voedselprijzen daalden in maart voor de twaalfde maand op rij. Ze liggen 20,5 procent onder het record dat een jaar geleden werd bereikt na de Russische inval in Oekraïne. Een momenteel overvloedig aanbod, een zwakke importvraag en de verlenging van de overeenkomst om graan te exporteren via Oekraïense havens droegen bij aan de versoepeling.

Dat maakte de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bekend op haar wereldprijsindex, die het meest verhandelde voedsel ter wereld registreert. Het bureau benadrukte dat de daling een weerspiegeling is van de lagere prijzen voor granen, plantaardige oliën en zuivelproducten. Dat compenseert de stijging van de suiker- en vleesprijzen. "Hoewel de prijzen op wereldniveau zijn gedaald, zijn ze nog steeds erg hoog op de binnenlandse markten en blijven ze stijgen, wat een extra uitdaging vormt voor de voedselzekerheid", zei FAO-hoofdeconoom Maximo Torero. Dit geldt met name voor ontwikkelingslanden die netto-importeurs van voedsel zijn. Hun situatie is verergerd door de devaluatie van hun valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar of de euro en een groeiende schuldenlast.

Amerikaanse verslaggever Gershkovich beschuldigd van spionage

De in Rusland gearresteerde Amerikaanse journalist Gershkovich is officieel beschuldigd van spionage.

Dat meldt het staatspersbureau Interfax. Gershkovich ontkende de beschuldigingen en benadrukte dat hij alleen als journalist in het land was. De verslaggever van Wall Street Journal werd eind maart gearresteerd in Yekaterinburg. De Russische binnenlandse geheime dienst FSB zei destijds dat Gershkovich had geprobeerd geheime informatie over een wapenfabriek te bemachtigen. De 31-jarige ging vervolgens in beroep tegen zijn aanhouding. The Wall Street Journal riep opnieuw op tot de vrijlating van de verslaggever. Als Gershkovich wordt veroordeeld voor spionage, riskeert hij tot 20 jaar gevangenisstraf in Rusland.

De Amerikaanse president Biden noemde de beschuldigingen "belachelijk" en riep op tot de vrijlating van Gershkovich. Washington beschuldigt Moskou er al lang van dat het willekeurig Amerikaanse burgers vasthoudt om ze te ruilen voor gevangengenomen Russen.

Random Pics van de Dag #905

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: droge, stille zaterdag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bij deze heet ik u allen van harte welkom bij het weerbericht van de 97e dag van het jaar 2023, ofwel zaterdag 8 april. Dat is nog eens een binnenkomer he? Nu zal je denken; met wat voor slecht nieuws zal ie nu weer komen? Maar eigenlijk ben ik gewoon goed gezind vandaag. Het blijft droog, de zon is te zien de temperatuur loopt iets op.

Momenteel zijn de temperatuursverschillen vrij groot; een graadje in het oosten des lands, elders is het (ruim) boven het vriespunt met de warmste temperaturen in Zeeland met 8 graden. In het midden van het land is plaatselijk wat mist te vinden, in het noordoosten begint de dag met zon. Echter in de loop van de dag zal daar wat bewolking komen terwijl het midden van het land dan juist profiteert van de zon. Het zuiden en westen van het land beginnen vandaag ook bewolkt maar ook daar zal de zon later te zien zijn. De zuidoostenwind is zwak tot matig bij een temperatuur tussen de 9 graden in het noorden tot aan 15 gaden in het zuiden. 

In de nacht naar eerste paasdag is het een prima nacht om de eieren te verstoppen bij zo'n 6 graden, neerslag valt er niet. Ook het zoeken van de eieren op eerste paasdag zal aangenaam zijn, droog, af en toe zon en weinig wind. 

Tot morgen!

Watermolen de Gulle Smid, omdat ie zo mooi is. (Foto: Anouk)
Watermolen de Gulle Smid, omdat ie zo mooi is. (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp overzichtstrailer

Het is je vergeven als je Advance Wars niet kent. De strategische serie van Nintendo zit al vele jaren in de koelkast, dit ondanks het feit dat alle delen geliefd zijn door critici en fans. De serie keert eindelijk op 21 april terug aan de hand van een remake op de eerste twee games.

Zoals gezegd zullen de games voor vele mensen nieuw zijn, dus Nintendo heeft een overzichtstrailer gemaakt die uitgebreid uitlegt waar de games over gaan en hoe ze werken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.