Langlaufers sluiten World Cup-seizoen af, 20e zege KlŠbo en eindwinst Weng

In het Finse Lahti is dit weekeinde het World Cup-seizoen voor de langlaufers afgerond. Er stonden nog drie dagen aan wedstrijden op het programma, met een teamsprint op vrijdag, individuele sprint op zaterdag en de massastarts op zondag.

Teamsprint vrije stijl vrouwen
Nadat iedereen twee rondes had afgewerkt, en er dus nog één moest, waren er nog negen teams over in de kopgroep, waarbij de nummers één van elk team hun laatste ronde aan konden vangen. Julie Myhre deed dat sterk en gaf voor Noorwegen-1 over aan Anne Kjersti Kalvå, terwijl Emma Ribom (Zweden-1) partner Jonna Sundling op pad stuurde, gevolgd door Jasmi Jönsuu (Finland-1), Lotta Udnes Weng (Noorwegen-2) en Laura Gimmler (Duitsland-1), die respectievelijk Jasmin Kähära, Mathilde Myhrvold en Coletta Rydzek op gang stuurden. Sundling ging er zeer overtuigend vandoor en de Zweedse zege was een feit, terwijl Kalvå plek twee verzilverde. Kähära werd in de slotmeters nog gepasseerd door Rydzek, dus Duitsland-1 werd derde.

Teamsprint vrije stijl mannen
Na de eerste twee rondes van alle teamleden waren er nog negen teams over die goed in de strijd zaten, hoewel de Britten daarna af moesten haken en de Fransen ook gelost werden. Vooral Erik Valnes voor Noorwegen-1 en Francesco de Fabiani voor Italië-1 zaten er lekker bij, waarbij ze het stokje overgaven aan Johannes Høsflot Klæbo en Federico Pellegrino. Die streden uiteindelijk om de overwinning en daarbij was het Klæbo die toch weer gewoon de sterkste was. Winst voor Noorwegen-1 dus, voor Italië-1, terwijl Sindre Bjørnestad Skar - in actie komend met Harald Østberg Amundsen - namens Noorwegen-2 naar de derde plek sprintte door Edvin Anger van Zweden-1, teamgenoot van Marcus Grate, te verslaan.

Sprint klassieke stijl vrouwen
Het werd een volledig Zweeds-Noors onderonsje in de finale: Jonna Sundling, Maja Dahlqvist en Emma Ribom tegen Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad en Ane Appelkvist Stenseth. Voor Dahlqvist was het al feest: doordat Nadine Fähndrich er in de halve finales uit ging was de Zweedse, die wat punten goed moest maken, zeker van de eindzege in de World Cup op de sprint. Sundling en Skistad domineerden wederom het eerste deel van de finale, waarbij Sundling het tempo bepaalde. Skistad haakte echter aan en met een machtig stuk dubbelstokken ging zij naar de overwinning, voor Sundling en Weng, die Dahlqvist net van het podium hield.

Sprint klassieke stijl mannen
Bij de mannen was het beeld nog wat Noorser: Calle Halfvarsson stond als Zweed in de finale tegenover Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Even Northug, Sindre Bjørnestad Skar en Harald Østberg Amundsen, vijf Noren dus. Klæbo dook als eerste op de finish af, maar wel met vier man in de slipstream. Die konden echter niet profiteren en zeer overtuigend maakte Klæbo, die de eindzege in de World Cup op de sprint al lang binnen af, het gewoon af, terwijl Halfvarsson een fraaie tweede plek pakte, voor Valnes.

20km massastart klassieke stijl vrouwen
Er bleef vrij lang een forse groep bij elkaar, maar na een kilometer of tien begonnen er toch flink wat af te wapperen. Met vijf kilometer te gaan waren er nog zeven over in de kopgroep: de Noorse Anne Kjersti Kalvå, Kerttu Niskanen en Krista Pärmäkoski uit Finland, Katharina Hennig voor Duitsland en Ebba Andersson, Jonna Sundling en Frida Karlsson namens Zweden. Pärmäkoski moest er in de slotronde als eerste af, terwijl Niskanen als minste sprinter van het stel het tempo hoog hield. Bij het ingaan van de laatste afdaling opende Kalvå de aanval en dat bleek de winnende zet. Winst was voor de Noorse, Sundling sprintte naar de tweede plek en Hennig hield Andersson nog nét van het podium.

20km massastart klassieke stijl mannen
De grote groep bleef ruime tijd bij elkaar, maar richting de helft van de race opende Johannes Høsflot Klæbo zowaar de aanval. Opmerkelijk, want de eindwinnaar van de World Cup pakt zijn massastartzeges doorgaans juist in de eindsprint, maar hij werd ook snel weer teruggehaald. Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer waren er nog ruim tien mannen over, hoewel Hugo Lapalus uit Frankrijk even later kotsend afhaakte. In de laatste twee kilometer opende Klæbo nog eens de aanval, maar dit keer met volle overtuiging. Klæbo was gezien en pakte zijn twintigste overwinning van het seizoen, een absoluut record bij de mannen. Landgenoot Pål Golberg sprintte naar de tweede plek, vlak voor de Zweed William Poromää.

Eindstanden
Tiril Udnes Weng was voor de wedstrijd al zeker van de eindwinst in de World Cup, dat had ze op de sprint al veiliggesteld - de Amerikaanse Jessie Diggins kwam er niet echt meer aan te pas in het slotweekeinde, maar hield Kerttu Niskanen nog wel van plek twee af.

Bij de mannen was Johannes Høsflot Klæbo ook al ruimschoots zeker van de eindzege, landgenoot Pål Golberg werd op ruime afstand tweede en ver daarachter werd de Italiaan Federico Pellegrino dan weer derde.