Zweden onderhandelt over toetredingseisen NAVO in Ankara

Een Zweedse delegatie heeft in Ankara gesprekken over de plannen van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO. Tijdens de zeven uur durende bijeenkomst drong de Turkse regering aan op de uitlevering van vermeende terroristen, meldde de Turkse staatsnieuwszender TRT.

Onder deze mensen bevinden zich leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en aanhangers van de Gülen-beweging, die in Turkije als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Bij de besprekingen waren vertegenwoordigers van de Zweedse en Turkse ministeries van Justitie betrokken.

Volgens de Turkse media staat donderdag weer een onderhandelingsdag op het programma. Zweden en buurland Finland hadden medio mei al het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Turkije blokkeerde aanvankelijk het proces met het argument dat Zweden en Finland terroristische organisaties zouden steunen. Eind juni ondertekenden de drie landen een intentieverklaring die tegemoetkwam aan de bedenkingen van Ankara.