Parlementsverkiezingen in Italië: duidelijke overwinning voor rechts

Het rechts-conservatieve kamp heeft gisteren een duidelijke overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen in Italië. De leider van de Fratelli d'Italia-partij, Meloni, maakt aanspraak op de vorming van de nieuwe regering. Ze zou de eerste vrouw kunnen worden die leiding geeft aan een Italiaanse regering. Volgens prognoses zal haar rechts-populistische partij met zo'n 25 procent de sterkste zijn.

Al met al kreeg de alliantie van Fratelli d'Italia, de Lega van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Salvini en de Forza Italia van voormalig premier Berlusconi ruim 43 procent van de stemmen. Dat zou genoeg moeten zijn voor een duidelijke meerderheid in beide kamers van het parlement.

Volgens de beschikbare resultaten stemde ongeveer 26 procent voor de centrumlinkse alliantie van de Democratische Partij en anderen. De Vijfsterrenbeweging verloor duidelijk stemmen en kwam uit op ongeveer 15 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is van plan later vandaag de officiële verkiezingsuitslag bekend te maken. De opkomst lag rond de 64 procent, dit was de laagste opkomst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vier jaar geleden stemde 74 procent van de kiesgerechtigden. 

Meloni roept op tot eenheid
Meloni benadrukte dat de Italianen een duidelijke boodschap hadden afgegeven. Ze riep op tot saamhorigheid om de problemen van het land op te lossen.

De DP gaf de nederlaag toe en verklaarde dat zij in het volgende parlement de grootste oppositiemacht zou leveren. Een woordvoerster van de DP zei dat de rechtse conservatieven nu een meerderheid hebben in het parlement, maar niet in het land.

Feest met roots naar Mussolino
De partij Fratelli d'Italia vertegenwoordigt nationalistische, EU-kritische en soms racistische standpunten. Bij de algemene verkiezingen van 2018 had ze iets meer dan vier procent. Nu heeft het meer stemmen dan de rechts-populistische Lega en het conservatieve Forza Italia samen.

De partij Melonis wordt vaak omschreven als postfascistisch. Het is een van de opvolgers van de MSI-beweging, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door voormalige functionarissen van de fascistische dictator Mussolini (1883-1945). Meloni is toegewijd aan de wortels van haar partij en veroordeelt het fascisme niet ronduit. De Fratelli d'Italia, opgericht in 2012, gebruiken een vlam in hun logo die doet denken aan Mussolini en een symbool is van rechts. Meloni zegt er 'trots' op te zijn.

Gematigd gedurende de verkiezingscampagne
In de verkiezingscampagne gedroeg de 45-jarige zich gematigder. Ze probeerde ook de zorgen van het buitenland weg te nemen over rechtse partijen en verzekerde dat Italië een betrouwbare partner zou blijven. Ze verwierp ook het feit dat een verkiezingsoverwinning zou kunnen leiden tot een autoritaire wending of het vertrek van Italië uit de Europese Unie en de gemeenschappelijke munt, de euro.

Met betrekking tot de oorlog in Oekraïne heeft Meloni altijd haar steun voor Oekraïne benadrukt en wordt ze beschouwd als een aanhanger van de NAVO. Ze staat echter ook bekend om haar kritiek op Brussel.

Vervroegde verkiezingen door het aftreden van Draghi
Sinds de algemene verkiezingen van maart 2018 zijn er in Italië drie regeringen geweest, de eerste twee onder Giuseppe Conte. Voormalig ECB-baas Draghi werd begin 2021 benoemd tot premier. Volgens plan had er pas begin 2023 verkiezingen voor een nieuw parlement moeten zijn.

Echter, de Vijfsterrenbeweging sprak in juli uit geen vertrouwen meer in Draghi te hebben na een wetsvoorstel, wat hem ertoe bracht af te treden. Draghi blijft echter in functie totdat een nieuwe regering is beëdigd - dat kan weken duren.