Van Vleuten pakt wereldtitel op de weg ondanks elleboogbreuk

Annemiek van Vleuten is in Wollongong op prachtige wijze wereldkampioene op de weg geworden. Van Vleuten zorgde met een aanval in de slotkilometer voor de verrassing en kwam met een kleine voorsprong alleen over de finish, voor de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Silvia Persico.

De Nederlandse ploeg begon aan de WK wegrit voor vrouwen met één vrouw minder. Demi Vollering kon niet starten vanwege een positieve coronatest en daarbij moest Van Vleuten starten met een gebroken elleboog, waardoor Marianne Vos de kopvrouw binnen de Nederlandse ploeg was.

De koers bleef lang op slot en pas in de voorlaatste ronde was de eerste serieuze aanval op de Mount Pleasant, een 1,1 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6 procent. Er reden uiteindelijk vijf rensters weg: Liane Lippert, Katarzyna Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig, Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman.

Het vijftal werkte niet goed samen en in de achtergrond kwam er een grote groep samen met daarbij drie Nederlandse rensters. Ellen van Dijk en Van Vleuten zetten zich op kop van de achtervolgende groep en net na het ingaan van de slotronde werd het vijftal teruggepakt. Maar op de laatste beklimming reed hetzelfde vijftal opnieuw weg, maar opnieuw kwamen rensters terug met daarbij Van Vleuten.

Bij het ingaan van de slotkilometer probeerde Van Vleuten het met een aanval en verrassend genoeg reageerde niemand op de 39-jarige Nederlandse. Van Vleuten had een kleine voorsprong en die hield ze tot de finishstreep vast. Kopecky sprintte naar de tweede plaats, voor Persico.