FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 september 2022

Bautista domineert World Superbikes-race Barcelona, Van der Mark finisht niet

Het World Superbikes-kampioenschap is weer in volle gang en op het circuit van Barcelona werd zaterdag de eerste van drie races van het weekeinde afgewerkt. Dat leverde een prima race over twintig ronden op, hoewel het wat de winst betreft snel gedaan was.

Iker Lecuona stond met zijn Honda voor het eerst op poleposition, naast de Kawasaki's van Alex Lowes en Jonathan Rea en met Andrea Locatelli, Alvaro Bautista en Garrett Gerloff op de tweede rij - Michael van der Mark vertrok vanaf de negentiende positie.

Bautista had een topstart en pakte de leiding, voor Toprak Razgatlioglu, Michael Ruben Rinaldi, Lowes, Lecuona, Axel Bassani, Rea, Gerloff, Andrea Locatelli en Scott Redding. Bautista en Razgatlioglu sloegen in de eerste ronden een mooi gaatje, Lecuona en Lowes knokten om de derde plek.

Razgatlioglu kreeg het moeilijk en werd bijgehaald door de op gang gekomen Rea, die plek twee in handen pakte. Gerloff reed zich ondertussen langs Lowes en Lecuona naar de vierde plek, terwijl Bautista aan de horizon verdwenen was en Van der Mark er net als BMW-teamgenoot Redding uit lag.

Gerloff nam de derde plek van Razgatlioglu over en ook Rinaldi ging voorbij de Turk. Bautista reed ondertussen onbedreigd naar de overwinning, zijn negende van het jaar, voor Rea en Gerloff.

Mysteries uit de muziekwereld: Alan Parsons Project

Hallo allemaal!

Weer wat nieuws?  Jazeker.  

We gaan het vandaag eens hebben over een mysterie uit de muziekwereld. En in dit geval een verhaal dat veel mensen geloven, maar eigenlijk helemaal niet waar is.

Ik heb het over het Alan Parsons Project. Absoluut één van mijn diepst dierbare muziek van mijn leven. Zeer zeker.

Wat wil nu het geval. We hebben het over het album: Pyramid. Dat verscheen in 1978. 

In dit geval is het een combinatie van wat bij hun gebruikelijk was, een instrumentaal gedeelte  -overgaand- in een tekst-nummer. 

We hebben het nu over 'Voyager - What Goes Up'. De leadzanger is/was de vaste gast bassist/zanger David Paton. Echter de 2e stem die we horen is in dit geval die van één van de meesters zelf: Eric Woolfson. 

Doch, in dit geval wordt overal gezegd dat het Dean Ford is. Dat is dus beslist niet waar. Zijn stem is wel degelijk anders dan die van Eric. Nergens, waar je ook zoekt zul je ergens de naam van Eric Woolfson tegen komen als 2e stem. Terwijl dit echt wel zo is. 

Eric Woolfson wordt pas vermeld als zanger bij het album dat daarna kwam: The Turn Of A Friendly Card.' waarin hij het fantastische: 'Time' zingt. 

Dit weten waarschijnlijk alleen de echte kenners, en is dus een soort mysterie   

* Overigens is ook Chris Rainbow vaker te horen dan je denkt. *

* Nog een edit: Geen van deze zangers, op David Paton na, leeft helaas nog. )

Bij1 valt verder uit-een, nummer twee stapt op wegens sfeer

De nummer twee, Carla Kabamba verlaat de club Bij1 van Sylvana Simons en gaat alleen verder in de politiek. Ze heeft geen trek meer in de interne 'giftige sfeer' en het racisme binnen de partij. Ook voor boegbeeld Simons heeft zij geen goed woord over.

De ontbinding binnen de partij was al stevig toen anderhalve week geleden het complete Amsterdamse bestuur de kuierlatten nam na een conflict met de landelijke partijafdeling over de benoeming van Dinah Bons als nieuwe fractievoorzitter. Ook dat bestuur voerde racisme aan als reden.

Personeelstekort: Dit weekend geen ambulances naar VUmc Amsterdam

Vanuit het VUmc worden er dit weekend geen ambulances ingezet. Ook de shockroom, een ruimte waar patiënten met traumaletsel worden behandeld, is tot maandag gesloten.

Door een personeelstekort lukt het het ziekenhuis niet om de roosters rond te krijgen. Een aantal medewerkers is ziek en daar kon niet op tijd vervanging voor geregeld worden, zegt een woordvoerder van het VUmc en AMC tegen AT5.

In plaats van naar het VUmc rijden ambulances nu naar het AMC. De woordvoerder van de ziekenhuizen verzekert dat de capaciteit daardoor hetzelfde blijft. Voor zogenoemde 'zelfverwijzers' (patiënten die uit eigen beweging naar het ziekenhuis komen) is de spoedeisende hulp nog wel open.

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend Gouverneur Sint Maarten

Vertrekkend Gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten is vandaag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een afscheidsreceptie in de Grote Kerk in Den Haag ontving hij de koninklijke onderscheiding uit handen van staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties.

Tijdens de receptie stond staatssecretaris Van Huffelen stil bij de vele verdiensten van Gouverneur Holiday voor Sint Maarten. Ze benoemde dat de maximale termijn van 2 keer 6 jaar erop zit en keek terug op de rol die hij de afgelopen periode vervulde. “Zo was u de stabiele factor die Sint Maarten door verschillende politieke crises heeft geleid. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk was om elf verschillende kabinetten bij te staan. Maar ook in deze roerige tijden zorgde u ervoor dat dingen die niet konden wachten, bleven doorgaan.”

Bijzondere aandacht was er voor de rol die Gouverneur Holiday speelde tijdens opeenvolgende crisissen zoals Irma en de Covid-pandemie. Daarnaast sprak de staatssecretaris haar waardering uit voor zijn zorgvuldige manier van werken, zijn integere manier van handelen, zijn bereikbaarheid voor iedere inwoner van Sint Maarten en zijn inzet voor jongeren en goed onderwijs.

“U heeft uw twee termijnen op een geweldige manier ingevuld”, concludeerde de staatssecretaris en verraste de Gouverneur met een benoeming tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die niet vaak wordt verleend. De gedecoreerde moet zeer bijzondere of belangrijke activiteiten hebben verricht.

In zijn rol als Gouverneur vertegenwoordigde Eugene Holiday de Koning. In die hoedanigheid was hij ook het hoofd van de regering van Sint Maarten. In die functie is de Gouverneur onschendbaar en zijn de ministers verantwoordelijk. Als koninkrijksorgaan behartigt de Gouverneur de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Op 10 oktober volgt Ajamu Baly Eugene Holiday op als Gouverneur.

Senator Kees Vendrik (GL) Functie Elders

Senator Kees Vendrik (59) vertrekt uit de Eerste Kamer. Hij is beoogd voorzitter van het platform voor maatschappelijk dialoog en reflectie over het klimaatbeleid en gaat daar op verzoek van het kabinet vanaf 3 november 2022 aan de slag, zo heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt.

Het platform is een nieuw overlegorgaan en de opvolger van het Voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord waarvan oud-minister Ed Nijpels tien jaar voorzitter was. Het kabinet heeft Vendrik geselecteerd vanwege diens verbindende kwaliteiten en ruime ervaring in het Klimaatdomein.

Vendrik is sinds 11 juni 2019 lid van de GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer. Hij is in de Kamer lid van zeven vakcommissies en houdt zich met name bezig met financieel-economische onderwerpen. Vendrik was eerder onder meer twaalf jaar lid van de Tweede Kamer (1998-2010) en zes jaar van de Algemene Rekenkamer (2011-2017).

FvD's poging om theaterstuk tegen te houden mislukt

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft voorkomen dat Forum voor Democratie het vermaarde theatergezelschap ITA kon censureren. De partij wilde dat de financiering werd stopgezet omdat ITA deze zomer een stuk opvoerde waar seks in voorkwam.

Het gaat om het stuk A Divine Comedy van de Oostenrijkse dansmaker Florentina Holzinger. Het is een hedendaagse bewerking van het beroemde boek van Dante.

FvD maakte de vergelijking met de misstanden binnen het Amsterdams Studentencorps waarbij de subsidie stopgezet is na seksuele intimidatie en bedreiging.

Zwarte Piet geen immaterieel erfgoed meer

Zwarte Piet is geen cultureel immaterieel erfgoed meer, het sinterklaasfeest is uitgeschreven van de inventaris. De inschrijving voldeed niet langer aan de ethische uitgangspunten van het internationale UNESCO-verdrag voor immaterieel erfgoed.

Het Sint&Pietengilde, welke de ingeschrevenen waren, was door UNESCO gevraagd enkele aanpassingen te doen op de punten dat het Zwarte Piet discriminerend vond ten opzichte van bevolkingsgroepen en respectvol om te gaan met culturele diversiteit en etnische identiteit. Hierover had UNESCO met het Sint&Pietengilde enkele keren gesproken maar de laatste hield vast aan het feit dat Zwarte Piet geen racistische bedoeling heeft. Volgens UNESCO was dit niet volgens het borgingsplan dat bij de inschrijving hoort.

Omdat Zwarte Piet als discriminerend wordt ervaren door verschillende groepen in de samenleving is UNESCO van mening dat de inschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland niet behouden kan blijven.

Zo heeft de benaming 'erfgoed' natuurlijk ook nog maar weinig waarde.

Brons en drie keer zilver Nederlandse vloot op WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in Racice komen zaterdag vijf Nederlandse boten in actie in de finales van de diverse olympische onderdelen. Alle vijf lijken ze in elk geval kans te maken op medailles, de een uiteraard meer dan de ander. Een en ander is hier live te kijken.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester maakten goede kans op een medaille en dat maakten ze volledig waar. Olympisch- en tweevoudig wereldkampioenen Grace Prendergast en Kerri Gowler uit Nieuw-Zeeland waren een maatje te groot, maar Clevering en Meester roeiden ijzersterk naar WK-zilver. Brons was er voor Madeleine Wanamaker en Claire Collins namens de VS.

Mannen twee-zonder
Marius Cozmiuz en Sergiu Bejan pakten vorige maand goud op het EK, voor de Britten Oliver Wynne-Griffith/Thomas George en de Spanjaarden Jaime Canalejo/Javier Garcia-Ordoñez. De Roemeense boot speelde opnieuw een hoofdrol en ook dit keer was er goud voor Cozmiuc en Bejan, na een fraai duel met de Spanjaarden. Die pakten zilver, de Britten roeiden naar het brons. Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema moesten het doen met een vierde plek in de C-finale.

Vrouwen lichte dubbel-twee
Emily Craig en Imogen Grant wonnen al regelmatig prijzen met de Britse boot, waaronder EK-goud vorige maand. Daar voegden ze in Tsjechië een wereldtitel aan toe: de Amerikaanse boot van Mary Reckford en Michelle Sechser werd ruim verslagen, brons was er voor de Ierse boot van Aoife Casey en Margaret Cremen.

Mannen lichte dubbel-twee
Fintan McCarthy en Paul O'Donovan zijn de regerend olympisch kampioenen, wereldkampioenen en Europees kampioenen en daar kwam een nieuwe wereldtitel bij. Het Ierse duo begon relatief rustig, maar roeide de rest vervolgens overtuigend naar huis. Zoals zo vaak was het zilver voor Pietro Ruta en Stefano Oppo uit Italië, dit keer voor de bronzen Oekraïners Stanislav Kovalov en Igor Khmara.

Vrouwen vier-zonder
Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins zaten er vanaf het begin al goed bij, hoewel ze - achter de Britse boot - met China en Australië streden om de posities. Een zeer sterk eindschot hielp Nederland naar het zilver, voor de Australische boot en achter het Britse kwartet Heidi Long, Rowan McKellar, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten.

Mannen vier-zonder
Ralf Rienks, Ruben Knab, Sander de Graaf en Rik Rienks begonnen sterk aan de wedstrijd, hoewel al vrij snel duidelijk werd dat de strijd om goud vooral tussen de Britse en Australische boten zou gaan. Dat was ook het geval en met een ijzersterke eindsprint ging het goud naar het Britse kwartet William Stewart, Samuel Nunn, David Ambler en Frederick Davidson, voor Australië en het bronzen Nederlandse viertal.

Vrouwen dubbel-vier
China won goud op de Olympische Spelen en het vorige WK en ook nu waren ze favoriet. Chen Yunxia, Zhang Ling, Lyu Yang en Cui Xiaotong maakten die rol waar, maar Nederland kwam in de slotfase nog knap in de buurt. Het eindschot van Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis was net niet genoeg en Nederland pakte het zilver, voor de Britse boot.

Mannen dubbel-vier
Het onderdeel waarop Nederland olympisch- én wereldkampioen is, maar wel met een geheel ander kwartet. Jan van der Bij, Simon van Dorp, Stefan Broenink en Finn Florijn kwamen in de WK-finale nét wat tekort en moesten genoegen nemen met de vierde plek, vlak achter Italië. Het goud was voor de Polen Dominik Czaja, Mateusz Biskup, Miroslaw Zietarski en Fabian Baranski, die de Britse boot nipt van zich af hielden.

'Tribunaal-advocaat' verdwijnt met 1 miljoen euro donaties coronabeleid-critici

Reiner Fuellmich, de Duitse advocaat die met veel bombarie het 'Neurenberg-tribunaal 2.0' wilde starten tegen onder meer virologen, overheden en het WHO, is verdwenen. Met hem is ook de 1,4 miljoen euro aan donaties voor het proces zoek. Dat schrijft de Berliner Zeitung. De Duitse advocaat heeft ook fans in Nederland, waaronder Viruswaarheid-voorman Willem Engel en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. 

Het Duitse Openbaar Ministerie ziet geen mogelijkheden het geld van de donateurs terug te vorderen.

Het voormalige Duitse 'Corona-Verzet' heeft zijn tweede schandaal: eerst belandde de oprichter van de 'lateraal denken'-beweging, Michael Ballweg, in hechtenis op beschuldiging van fraude. Nu lijkt de advocaat Rainer Fuellmich niet zuiver op de graat te zijn. Hij had na de 'Corona-fraude' een 'miljard dollar rechtszaak' aangekondigd voor gigantische schade en daarvoor geld ingezameld. Nu voelen klanten zich verraden, en de voormalige partners van Fuellmich beschuldigen hem van liegen. Het dispuut geeft ook inzicht in hoe met donaties werd gegoocheld.

In 2020 was Reiner Fuellmich een icoon geworden voor al diegenen die zichzelf publiekelijk als ‘covidioten’ zagen en alle maatregelen tegen het virus overbodig vonden. Hij gaf deze mensen hoop om de beperkingen te beëindigen. Hij presenteerde zich als een internationaal ervaren advocaat die al eerder was ingehuurd om Deutsche Bank en Volkswagen aan te klagen. 

Nu zou hij de grootste rechtszaak in de geschiedenis aangaan om regeringen te dwingen om te stoppen met de lockdowns. De viroloog Christian Drosten en RKI-baas Lothar Wieler zouden als eerste worden aangeklaagd. De reden: Drosten ontwikkelde de eerste PCR-test om infecties vast te stellen en Wieler deed mee aan de 'fraude'. Samen met de WHO zouden zij de drijvende krachten zijn achter de coronamaatregelen - en dus persoonlijk verantwoordelijk voor de schade.

Ondernemers, kappers of restauranthouders die tijdens de lockdown schade hebben geleden, konden een rechtszaak aanspannen bij Fuellmich. Hij eiste 928 euro inclusief btw als voorschot en beloofde de mede-eisers een deel van de latere gigantische schadevergoeding. Een 'class action', d.w.z. een class action-rechtszaak in de VS, zou uiteindelijk heel veel geld moeten opleveren. Vergelijkbare zaken waarbij duizenden of zelfs miljoenen benadeelde partijen betrokken zijn, worden samengevoegd in plaats van voor hen allemaal afzonderlijke procedures te gaan voeren.

Veel coronacritici en complotdenkers hadden hun hoop gevestigd Fuellmich. Hij zou hun gelijk over het 'coronaschandaal' voor de rechtbank gaan bewijzen met een grote groepsvordering tegen de Wereldgezondheidsorganisatie en het World Economic Forum. “Het Neurenberg 2-proces komt eraan!”, juichten ze. Maar van wat Fuellmich zegt bleek weinig te kloppen. 

In de complotgroepen werd de aangekondigde rechtzaak het Neurenberg 2-proces genoemd, vernoemd naar het Oorlogstribunaal dat verschillende nazileiders berechtte na de Tweede Wereldoorlog. 

Er verschenen posts op sociale media waarin wordt gezegd dat Fuellmich de zaak voor de Supreme Court in Canada heeft gebracht. Maar dat bleek niet waar. En ook het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een dergelijke zaak niet op de agenda staan. In een interview met Viruswaarheid zegt Fuellmich nog dat hij veel verwacht van een rechtszaak die zijn 'vrienden van Children’s Health Defense' hebben aangespannen in New York tegen het sluiten van scholen en doen van PCR-testen bij kinderen. Maar ook die zaak haalde niets uit, omdat de rechter oordeelde dat de PCR-test 'de meest betrouwbare test is op dit moment', waarbij er 'vrijwel geen risico is op serieuze bijwerkingen'.

Toch bleef Fuelmilch volhouden dat hij net als bij het Neurenberg-tribunaal de instanties en overheden zal aanklagen vanwege deze 'misdaad tegen de menselijkheid'. Bij een misdaad tegen de menselijkheid moet het volgens artikel 7 van het Verdrag van Rome echter gaan om een 'systematische aanval gericht tegen een burgerbevolking', waarbij het gaat om bijvoorbeeld moord, uitroeiing, slavernij, deportatie, marteling of andere inhumane handelingen die 'groot lijden of ernstig letsel veroorzaken'. En dat is hier niet het geval.

Duitse complotdenkers hebben inmiddels ook door dat Fuellmich veel belooft en daardoor flink wat geld heeft ingezameld, maar dat zijn rechtszaak tot nu toe 'weinig vlees om de botten heeft'. “Velen hebben Fuellmich veel geld gegeven voor zijn aanklacht”, schrijft een deelnemer in een van de Duitse complotkanalen op Telegram. “Het gaat gezamenlijk om een heel groot bedrag. Dat is nu weg!”

'Vrouwen eten iets gezonder dan mannen'

Bij een globaal onderzoek blijkt dat vrouwen over het algemeen iets gezonder eten dan mannen. Dat blijkt uit een overzichtsstudie van Tufts University in Boston. Voor het onderzoek evalueerden de wetenschappers gegevens van meer dan 1.100 individuele onderzoeken waarin de eetgewoonten van mensen uit in totaal 185 landen werden onderzocht. Vrouwen eten wat meer fruit, vaker zetmeelarme groenten zoals kool, komkommer of tomaten en volkorenproducten.

Over het algemeen eten mensen tegenwoordig echter niet veel gezonder dan 30 jaar geleden, schrijven de onderzoekers. Hoewel er nu meer noten en peulvruchten worden gegeten, consumeren mensen ook meer ongezonde producten zoals rood vlees of met suiker gezoete dranken.

Volgens het onderzoeksteam is slechte voeding een van de belangrijkste oorzaken van ziekten. Het is naar schatting verantwoordelijk voor 26 procent van alle te voorkomen sterfgevallen wereldwijd.

FOK!forum was kapot, maar nu niet meer!

Fervente gebruikers van het FOK!forum zullen het gemerkt hebben: het forum is eventjes kapot, er kan niet gepost worden! Topics kunnen wel worden geopend, maar een topic zonder reactie is ook zo wat.

Op de Frontpage kan reageren gelukkig nog wel, maak er dus vooral gebruik van in de tijd dat de techneuten hard aan het werk zijn om het forum weer in de lucht te brengen

Deel hier bijvoorbeeld jouw ervaringen van het moment dat FOK! even stuk was. Hoe heeft het jouw leven aangetast? Wat ben je anders gaan doen? Heb je een andere blik op het leven gekregen? Komt er al een babyboom?

Update 10.33 uur
De paniek kan voorzichtig gaan liggen, de problemen lijken opgelost te zijn. Een welverdiend kopje koffie (of iets wat daadwerkelijk lekker is) voor de techneuten

FOK! Wat een weer: De herfst is begonnen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Gisteren nacht is de astronomische herfst van start gegaan en alsof de duivel ermee speelt, is het weer ook meteen herfstachtig geworden. De herfst begint rond 23 september. Op die dag duren dag en nacht overal op aarde even lang. De meteorologische herfst is overigens al op 1 september begonnen.

Ook zaterdag wordt een natte dag, waarbij de temperatuur oploopt naar een graad of 17. De wind komt niet verder dan een windkracht 4. Zondag lijkt minder nat te verlopen, maar de dagen daarna staan in het teken van de herfst. De pluim laat geen warme dagen meer zien. Zondag nog veel zon, maar daarna grijze dagen, met regen.

Het wereldweer
Het orkaanseizoen is na een rustig begin uiteindelijk op stoom gekomen. Het is weer onrustig in het Caribisch gebied en boven de Atlantische oceaan is het druk door tropische gebieden.

Canada kan zich opmaken voor orkaan Fiona. Deze zal met een zeer lage kerndruk aan land gaan en waarschijnlijk voor uitgebreide schade en overstromingen gaan zorgen.

Pukeko fietste door Kwadwijk  (Foto: Pukeko)

Pukeko fietste door Kwadwijk (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Van Vleuten pakt wereldtitel op de weg ondanks elleboogbreuk

Annemiek van Vleuten is in Wollongong op prachtige wijze wereldkampioene op de weg geworden. Van Vleuten zorgde met een aanval in de slotkilometer voor de verrassing en kwam met een kleine voorsprong alleen over de finish, voor de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Silvia Persico.

De Nederlandse ploeg begon aan de WK wegrit voor vrouwen met één vrouw minder. Demi Vollering kon niet starten vanwege een positieve coronatest en daarbij moest Van Vleuten starten met een gebroken elleboog, waardoor Marianne Vos de kopvrouw binnen de Nederlandse ploeg was.

De koers bleef lang op slot en pas in de voorlaatste ronde was de eerste serieuze aanval op de Mount Pleasant, een 1,1 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6 procent. Er reden uiteindelijk vijf rensters weg: Liane Lippert, Katarzyna Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig, Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman.

Het vijftal werkte niet goed samen en in de achtergrond kwam er een grote groep samen met daarbij drie Nederlandse rensters. Ellen van Dijk en Van Vleuten zetten zich op kop van de achtervolgende groep en net na het ingaan van de slotronde werd het vijftal teruggepakt. Maar op de laatste beklimming reed hetzelfde vijftal opnieuw weg, maar opnieuw kwamen rensters terug met daarbij Van Vleuten.

Bij het ingaan van de slotkilometer probeerde Van Vleuten het met een aanval en verrassend genoeg reageerde niemand op de 39-jarige Nederlandse. Van Vleuten had een kleine voorsprong en die hield ze tot de finishstreep vast. Kopecky sprintte naar de tweede plaats, voor Persico.

Volleybalsters openen WK met ruime zege op Kenia

De Nederlandse volleybalsters zijn het wereldkampioenschap, dat in Nederland en Polen wordt gespeeld, uitstekend begonnen. In de GelreDome in Arnhem werd Kenia, zoals ook wel te verwachten viel, simpel aan de kant geschoven.

De toon werd in de eerste set gelijk al gezet: 25-11. Daarna kwam Kenia iets beter in het spel, maar een bedreiging voor Nederland werd het bepaald niet: het opwarmertje werd door de Nederlandse ploeg met 25-11, 25-17, 25-11 gewonnen.

Drie dames scoorden namens Nederland het best: Anne Buijs was goed voor twaalf aanvalspunten, Celeste Plak maakte er elf en Nika Daalderop scoorde tien keer. Juliët Lohuis was dan weer goed voor vier blocks, Daalderop scoorde twee aces.

Brons voor juniore Vinke op WK wielrennen; Herzog, Fedorov en Bäckstedt pakken goud

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Australische Wollongong zijn de wegritten bij de junioren en de mannen onder 23 jaar afgewerkt - de wedstrijd van de vrouwen onder 23 is onderdeel van de eletewedstrijd bij de vrouwen, die zaterdagochtend gereden wordt.

Mannen junioren
De 135 kilometer lange wedstrijd kende continu actie en aanvallen, maar uiteindelijk ontstond er een vrij selectieve groep. Namens Nederland zat alleen Menno Huising er nog bij, maar de sterkste leek toch wel Emil Herzog: de Duitser had al kilometers op kop gereden, elk gaatje gedicht en oogde bijzonder sterk.

In de slotfase trok Antonio Morgado ten strijde, namens Portugal een van de favorieten. Hij soleerde een mooie voorsprong bij elkaar, maar Herzog ging er toch achteraan en sloot met een uiterste inspanning aan. De twee kwamen even op adem en trokken er vervolgens een lange en slopende sprint uit. Daarin was Herzog nét te sterk, Morgado werd tweede en de Belg Vlad van Mechelen won een kleine minuut later de sprint om plek drie - Huising finishte als zesde.

Mannen onder 23
De beloften kregen 170 kilometer voor de kiezen en ook hier werd veel aangevallen. Nederland moest het zonder kanshebber Mick van Dijke doen, die wegens COVID-19 niet kon starten, en verder lukte het alleen Jumbo-Visma-renner Olav Kooij om met de nodige moeite goed voorin te blijven.

Twee mannen bleven in de slotfase van de koers samen vooraan over: Mathias Vacek uit Tsjechië en de Kazach Yevgeniy Fedorov, twee World Tour-renners. De heren vonden elkaar uitstekend en bleven kop-over-kop doortrekken tot in de slotkilometer, waardoor de achtervolgende groep - met sprinter Kooij - nauwelijks dichterbij kon komen.

De twee koplopers konden om de wereldtitel sprinten en die ging naar Fedorov, voor Vacek. De sprint om het brons werd gewonnen door een boze Søren Wærenskjold, Kooij werd vijfde. Een opvallende rol was er voor de wereldkampioen junioren van 2021, Per Strand Hagenes: hij reed uiteindelijk niet op kop voor zijn Noorse landgenoot en kopman Wærenskjold, maar ook niet voor Jumbo-teamgenoot Kooij.

Vrouwen junioren
Op de vroege zaterdagochtend konden de jongedames beginnen aan hun 67 kilometer lange WK, en dat werd zoals verwacht niet bepaald spannend wat de winst betreft. De Britse tijdritkampioene Zoe Bäckstedt was véél beter dan de rest: ze reed in de eerste ronde weg, sloeg een gat van bijna drie minuten en kon vervolgens relatief rustig uitbollend op weg naar de wereldtitel.

Achter Bäckstedt vielen Nienke Vinke en Eglantine Rayer aan en dat Nederlands-Franse duo reed ook een mooi gaatje bij elkaar ten opzichte van de rest. Even leek Vinke kort voor de finish een beslissende demarrage te plaatsen, maar Rayer kwam terug en was in de sprint te sterk, waardoor Vinke het brons pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.