Star Trek-actrice Nichelle Nichols- Luitenant Uhura (89) overleden

De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols is dit weekend op 89-jarige leeftijd overleden, schreef haar zoon Kyle Johnson op Facebook. Nichols is vooral bekend van haar rol als luitenant Uhura in de Star Trek-films. Die rol was in meerdere opzichten baanbrekend. Zo meldt RTLNieuws.

Nichelle Nichols werd geboren in Robbins, een dorpje in de buurt van Chicago. Haar vader was de burgemeester van dit plaatsje. Nichols studeerde in Chicago, New York en Los Angeles. In New York trad ze een tijdje op als zangeres. Ze reisde ook met de Duke Ellington- en Lionel Hamptonbands door Noord-Amerika en Europa.

Na acteerwerk in diverse televisie- en theaterstukken werd Nichols gevraagd voor de rol van luitenant Nyota Uhura in de oorspronkelijke televisieserie van de sciencefiction Star Trek. Ze speelde ook mee als Uhura in zes Star Trek-speelfilms, de laatste was Star Trek VI: The Undiscovered Country in 1991. Dankzij die rol groeide Nichols uit tot een icoon en een voorbeeld voor jonge zwarte vrouwen in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA schakelde haar in om meer vrouwen en minderheden in het astronautenprogramma te krijgen.

In 1968 belandde Nichols samen met William Shatner, die kapitein James T. Kirk speelde in Star Trek, in een kleine mediastorm. Tijdens de aflevering Plato's Stepchildren kusten Uhura en Kirk. Een kus tussen een blanke/witte man en een zwarte vrouw op de Amerikaanse televisie was ongezien en baanbrekend in die tijd.

Sinds 2012 woonde haar trouwe manager bij haar in om voor Nichols te zorgen nadat er dementie bij haar vastgesteld. Door een beroerte in 2015 was ze afhankelijk van zorg. Haar familie en haar manager hadden ruzie tot aan de rechtbank toe wie haar ging verzorgen.