Giro: Etappe 20 - Monsterlijke laatste bergrit

De negentiende etappe van de Giro d'Italia werd geen geweldig spektakelstuk, behalve voor Koen Bouwman en consorten. Hij verzekerde zich zo goed als definitief van de bergtrui én pakte zijn tweede etappezege, hij rijd de koers van zijn leven.

Vandaag staat de laatste rit-in-lijn op het programma, alvorens we zondag de afsluitende tijdrit krijgen. Een bijzonder zware rit: men begint in Belluno op zo'n 350 meter hoogte en finisht 168 kilometer later boven op de Passo Fedaia, een monsterlijke klim naar ruim 2050 meter hoogte - áls 'ie niet, zoals vorig jaar, wegens slecht weer geschrapt wordt.

We beginnen met een licht heuvelachtige aanloop, vervolgens wacht de lange klim over de Passo San Pellegrino: 18,5 kilometer aan ruim zes procent, met aan het eind een paar kilometer boven de tien procent. Er gaat een stuk gedaald worden om vervolgens de Passo Pordoi te bedwingen: bijna twaalf kilometer, bijna zeven procent, vooral lastig omdat men hier het hoogste punt van de Giro bereikt - de Cima Coppi, 2239 meter hoogte.

In meerdere treden wordt er dan weer een flink stuk afgedaald tot minder dan 1000 meter hoogte, om vervolgens te beginnen aan de Fedaia - mits die niet, net als vorig jaar, op het laatste moment geschrapt wordt. Veertien kilometer aan 7,6 procent gemiddeld, maar met dik boven de tien procent is vooral de tweede helft beangstigend zwaar - grote kans dat de klassementstoppers lang gaan wachten.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, vanaf kwart over twaalf kunnen we gaan kijken naar wat vermoedelijk een natte en mogelijk heroïsche dag gaat worden. Finish tussen vijf en half zes, maar dan dient de TV toch echt al een flinke tijd aan te staan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)