Ruim 30 doden door Russische aanval op station Kramatorsk

Bij een aanval door het Russische leger op een treinstation in de stad Kramatorsk zijn volgens de Oekraïense staatsspoorwegen minstens 30 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. Volgens afspraak moesten burgers via dit treinstation uit Oost-Oekraïne kunnen wegkomen uit 'oorlogsgebied'. Het persbureau AFP meldde minstens 20 dodelijke slachtoffers. De woordvoerster van de Oekraïense administratieve regio Donetsk, Tetiana Ihnatenko, sprak op televisie over 27 doden, waaronder twee kinderen, en minstens 30 gewonden.

Duizenden burgers verbleven op het station in afwachting op vertrek naar veiliger oorden, zei de gouverneur van de regio Donetsk. Kramatorsk ligt in het deel van het omstreden deel Donetsk in Oost-Oekraïne dat onder Oekraïens beheer is.

Het hoofd van de staatsspoorwegen, Olexander Kamischyn, meldde twee raketinslagen bij het station. Hij beschuldigde Rusland ervan opzettelijk burgers als doelwit te kiezen. "Ze wilden zoveel mogelijk vreedzame mensen treffen, ze wilden alles wat Oekraïens is vernietigen", schreef hij op Telegram. Op een van de raketten stond geschreven 'voor de kinderen'. 

Volgens reddingswerkers zijn bij de aanslag op het treinstation in Kramatorsk in het oosten van Oekraïne zeker 35 mensen om het leven gekomen. Volgens de spoorwegmaatschappij raakten zeker 100 anderen gewond toen twee raketten het station raakten, van waaruit duizenden mensen in Oost-Oekraïne al dagen naar het westen vluchten.

Rusland heeft de beschuldigingen ontkend dat zijn troepen de raketaanval op het treinstation van Kramatorsk hebben uitgevoerd, waarbij veel doden en gewonden zijn gevallen. Volgens het persbureau Ria zei het ministerie van Defensie in Moskou dat het type raket dat bij de aanval werd gebruikt alleen door het Oekraïense leger werd gebruikt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de raketaanval op het treinstation in Kramatorsk krachtig veroordeeld. "Het Russische leger viel een heel gewoon treinstation aan", zei Zelenskyj aan het begin van een videotoespraak voor het Finse parlement. Mensen stonden op het station te wachten op treinen die hen naar veilige gebieden zou evacueren. "Het is maar een gewoon treinstation, in een gewone stad in het oosten van Oekraïne", zei Zelenskyy. De aanval laat volgens hem zien wat Rusland bedoelt met 'het beschermen van de Donbass-regio en de Russisch sprekende bevolking'.