VS dragen 'Russische wapens' over aan Oekraïne

De regering Biden maakt haast met de overdracht van vijf transporthelikopters aan Kiev, nu Washington het idee heeft dat Moskou op het punt staat Oekraïne elk moment "binnen te vallen". De Mi-17 helikopters waren oorspronkelijk gekocht van Rusland om in Afghanistan te gaan gebruiken.

De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, bevestigde vrijdag dat het Congres in kennis is gesteld van de overdracht, die zal worden uitgevoerd in het kader van het Excess Defense Articles programma. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei op donderdag dat dit de "snelste overdracht ooit" was voor de Amerikaanse regering.

De helikopters bevinden zich al in Oekraïne, dat ze namens het Pentagon onderhield en ze naar Afghanistan zou sturen tot de machtsovername door de Taliban die plannen verstoorde. De Oekraïense minister van Defensie Alexey Reznikov vroeg ze eind november aan bij het Pentagon, samen met munitie die ook bestemd was voor het ter ziele gegane Afghaanse leger, meldde Foreign Policy vorige maand.

De VS beweren sinds november dat Rusland dreigt Oekraïne binnen te vallen, hoewel Moskou de beschuldigingen als "nepnieuws" van de hand heeft gewezen en in plaats daarvan heeft aangedrongen op besprekingen met de VS en de NAVO over veiligheidsgaranties in Europa.

De Mi-17 werd eind jaren zeventig ontworpen als een upgrade van het Mi-8 transportvliegtuig. In het Russische leger staat de transporthelicopter nog steeds bekend als Mi-8M, terwijl de Mi-17 de exportaanduiding is. Het is nog steeds in productie in de helikopterfabriek in Kazan, ten oosten van Moskou.

Het Pentagon had medio 2010 ongeveer 648 miljoen dollar uitgegeven om 30 van deze helikopters voor het Afghaanse nationale leger te kopen, en het Congres om financiering voor nog eens 10 helikopters gevraagd, maar kreeg kritiek omdat ze geen toestellen van Amerikaanse makelij kochten.

Amerikaanse militaire functionarissen voerden hierop aan dat de Mi-17 was ontworpen met het oog op Afghanistan, dat de Afghanen er meer vertrouwd mee waren, en dat het gemakkelijker te bedienen was dan Blackhawks of Hueys van Amerikaanse makelij.

Plannen om "tientallen" Mi-17's aan te schaffen voor het ANA, alsook enkele voor het US Special Operations Command om clandestiene missies te helpen verhullen, stuitten naar verluidt op tegenwerking van het Congres en te hoge kosten, meldde de Washington Post in juni 2010, omdat Rusland de prijs van de helikopter tot een "exorbitant" niveau had opgetrokken.

Veel van de uitrusting die de VS aan Afghanistan heeft geleverd, is vorig jaar door de Taliban buitgemaakt, waaronder enkele Mi-17's, Mi-35 gevechtshelikopters en zelfs de Blackhawk-helikopters van Amerikaanse makelij, alsmede Hummvees, pantservoertuigen en diverse handvuurwapens.