Biatleten Babikov en Braisaz boeken fraaie zeges in Antholz

Deze week staat alweer de laatste pre-olympische World Cup biatlon op het programma. In het immer fraaie Süd-Tirol in Italië komt men in actie in Antholz, waar op de eerste twee dagen de individuele wedstrijden werden afgewerkt: twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen, met vier schietbeurten.

Mannen
De jonge Rus Said Karimulla Khalili maakte grote indruk door negentien van de twintig schijven om te schieten en ook vrij rap te zijn op de langlaufski's. Hij pakte de snelste tijd, maar die werd wel al snel met een kleine veertig seconden verbeterd door Tarjei Bø: de Noor trof achttien keer doel, alleen bij de laatste schietbeurt noteerde hij twee missers.

Die missers kwamen hem uitermate duur te staan, want Anton Babikov was goed bezig. De Rus schoot alle schijven om en was aan de finish 9,7 seconden sneller dan Bø, wiens twee strafminuten hem dus de overwinning kostten. Khalili hield de derde plek vast en pakte zijn eerste World Cup-podium, nadat Johannes Thingnes Bø met drie missers twee seconden tekort kwam om de Rus te kloppen.

De prestatie van de dag kwam op naam van een minder bekende naam: Campbell Wright schoot achttien keer raak en de piepjonge Nieuw-Zeelander pakte daarmee een vijftiende plek - biatlonhistorie voor het land én op de valreep een prestatie waardoor het Nieuw-Zeelands Olympisch Comité hem alsnog naar de Spelen in Beijing stuurt.

Vrouwen
Julia Simon uit Frankrijk schoot in de derde en vierde schietbeurt een keer mis, maar was erg snel onderweg en noteerde dan ook de beste tijd bij de finish. Ondertussen zag ze hoe landgenote Justine Braisaz-Bouchet haar aanviel en nadat zij het bij één misser hield was Simon's lot bezegeld: Braisaz-Bouchet finishte 51 seconden sneller dan haar landgenote.

Niemand wist de leidende tijd echt meer aan te vallen en dus pakte Braisaz-Bouchet na meer dan twee jaar weer eens een zege, voor Simon. Plek drie ging naar de Zweedse Mona Brorsson en haar achttien treffers, haar eerste individuele World Cup-podium ooit.

Bij de vrouwen was het de Britse veterane Amanda Lightfoot die de wedstrijd van haar leven neerzette. Ze pakte een twintigste plek met negentien treffers, maar de periode waarin landen startbewijzen voor de Spelen konden verdienen sloot helaas voor haar afgelopen weekeinde, dus kwam het net te laat.