Skeletonster Bos schrijft historie en pakt World Cup-titel

Het World Cup-seizoen voor de skeletonners is een paar weken voor de Olympische Spelen afgesloten. Dat gebeurde op de heilige grond van de sport: de Olympia Bob Run St Moritz-Celerina in Zwitserland, de geboortegrond van de sport. De wedstrijd deed overigens ook dienst als EK, dus de Europeaanse deelnemers konden nog een extra titel verdienen.

Vrouwen
In de eerste run ging Kimberley Bos lange tijd aan de leiding. De Nederlandse moest zorgen dat ze redelijk bovenin eindigde en in elk geval niet meer dan vier posities achter Elena Nikitina, dan zou de eindzege in de World Cup wel binnen zijn. Zeer verrassend ging Jaclyn Narracott uit Australië ineens nog 0,17 seconden harder, maar Bos bleef op plek twee staan. Janine Flock uit Oostenrijk volgde al op 0,44 seconden, voor de Canadese Mirela Rahneva (+0,51) en de Amerikaanse Katie Uhlaender, die al op 0,70 seconden stond.

Uhlaender viel vier plekken terug in de tweede run, een halve seconde achter leidster Valentina Margaglio uit Italië. Rahneva nam met 0,26 seconden de eerste plek in handen en ging met 0,14 seconden voorbij aan Flock. Bos maakte vervolgens grote indruk: ze raakte het dak in de beruchte Horseshoe, maar kwam perfect uit en pakte met 0,60 seconden de snelste tijd én daarmee ook definitief de eerste Nederlandse eindzege ooit in een World Cup-klassement in een glijsport. Narracott maakte het razendspannend en schreef historie: de Australische won met 0,06 seconden, voor de minstens net zo blije Bos.

Mannen
Na één run stond grootmeester Martins Dukurs weer eens bovenaan, de Let had 0,42 seconden voorsprong opgebouwd op de Duitser Christopher Grotheer. Die werd op drie honderdsten gevolgd door de Oostenrijker Samuel Maier en de tweede Duitser, Alexander Gassner, wiens landgenoot Axel Jungk op 0,52 seconden plek vijf bezette. De Russen Vladislav Semenov (+0,59) en Nikita Tregubov (+0,61) volgden, Martins' broer Tomass Dukurs stond achtste op 0,68 seconden.

In run twee wist Tregubov voor Tomass Dukurs te blijven en met één honderdste voorbij Semenov te gaan. Jungk kwam op gelijke hoogte met Tregubov te staan, Maier leverde maar liefst elf plekken in. Gassner kon met precies twee tienden voorsprong naar de eerste positie, met nog twee mannen te gaan. Grotheer kwam 0,06 seconden tekort voor plek één, waarna Dukurs met 0,45 seconden 'gewoon' de winst pakte en 'gewoon' het eindklassement in de World Cup binnen wist te halen, zijn elfde in totaal.