Shiffrin slalomt record van Stenmark uit de boeken

De beste slalomskiesters ter wereld kwamen woensdagavond in actie in Schladming. De World Cup zou neerstrijken in Flachau, maar wegens problemen aldaar werd uitgeweken naar de steile Planai, waar de vrouwen negen jaar geleden voor het laatst een World Cup afwerkten.

In de eerste run liet Petra Vlhova haar klasse weer zien. De Slowaakse was de snelste en zette Lena Dürr uit Duitsland op 0,27 seconden. De Canadese Ali Nullmeyer volgde net als Wendy Holdener uit Zwitserland op 0,35 seconden, voor het Amerikaanse duo Mikaela Shiffrin (+0,42) en Paula Moltzan (+0,47), de Zwitserse Camille Rast (+0,75) en thuisfavoriete Katharina Liensberger (+0,79), die tevens de laatste was die nog binnen een seconde van Vlhova bleef.

Liensberger ging in de tweede run bijna onderuit en verloor zestien plekken, Rast verdedigde haar positie en moest die delen met leidster Chiara Mair uit Oostenrijk. Moltzan ging de fout in en finishte niet, Shiffrin pakte met maar liefst 1,05 seconden de leiding. Holdener was na een fout snel klaar en ook Nullmeyer bereikte de eindstreep niet. Dürr kwam 0,93 seconden achter Shiffrin terecht en was dus zeker van het podium, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse was snel, maar nét niet snel genoeg: ze werd tweede op 0,15 seconden en werd voor het eerst dit seizoen geklopt door Shiffrin.

Voor Shiffrin was het haar 47e World Cup-zege op de slalom en daarmee ging ze Ingemar Stenmark voorbij: de Zweed won er 46, tot woensdag was dat het grootste aantal zeges voor één skiër op één discipline ooit.