BobsleeŽr Friedrich lijdt zeldzame nederlaag, maar slaat gelijk terug

De World Cup bobsleeën is dit weekeinde in actie gekomen in het Letse Sigulda. Daar stonden vier fraaie wedstrijden op het programma op de oude Sovjetbaan, waar men een vijf verdiepingen hoge lift in moet om naar de start te komen. Ivo de Bruin kwam namens Nederland in actie, zonder succes: hij werd 19e en 21e.

Monobob vrouwen
Bijna de hele top van de wereld was afwezig, grotendeels omdat plaatsing voor de Olympische Spelen voor hen al binnen was. Christine de Bruin was er wel: de Canadese, zeker ook een wereldtopper, noteerde in run één de snelste tijd en bleef de Australische Breeana Walker 0,20 seconden voor. Achter hen zagen we meer 'verrassende' namen, zoals de Chinese Ying Qing (+0,33), Nadezhda Sergeeva uit Rusland (+0,33) en Ying's landgenote Huai Mingming (+0,39) - de rest stond op meer dan een halve seconde.

Met een baanrecord verdedigde Huai haar vijfde positie in de tweede run, Sergeeva bleef er ondanks een rommelige afdaling vier honderdsten voor. Ying kwam op 0,08 seconden achter haar twee voorgangers terecht, waarna Walker fors de fout in ging, maar toch met 0,02 seconden de leiding over kon nemen. Het was vervolgens aan De Bruin en de Canadese liet zien wie de baas was: met een dik baanrecord pakte ze de winst met maar liefst 0,56 seconden voorsprong op Walker.

Tweemansbob mannen 1
Ietwat verrassend was de leiding na één run in handen van de Britten Brad Hall en Greg Cackett, wel slechts één honderdste voor Rostislav Gaitiukevich en Mikhail Mordasov uit Rusland. De Oostenrijker Benjamin Maier en Markus Sammer stonden op 0,06 seconden op de derde plek, voor de Duitse slee van Johannes Lochner en Paul Krenz (+0,12). De Zwitser Simon Friedli volgde op 0,15 seconden, vlak voor Justin Kripps uit Canada (+0,16) en dan pas de doorgaans dominante Duitser Francesco Friedrich (+0,17), die bij de start een foutje maakte.

Sinds november 2017 stond Friedrich geen enkele keer buiten de top-2 in de World Cup, maar dit werd hem niet: na weer een startfout verloor hij zelfs nog eens vijf plekken. Met Ryan Sommer verdedigde Kripps zijn plek en wipte hij over Friedli heen, Lochner kwam 0,07 seconden tekort om ervoor te blijven. Maier nam met 0,16 seconden de leiding over, Gaitiukevich was nog eens 0,17 seconden sneller en deed een gooi naar de winst. Het was tot slot aan Hall en Cackett, maar die haalden het nét niet: tweede op 0,10 seconden en dus pakte Gaitiukevich zijn eerste zege ooit.

Tweemansbob vrouwen
Na één run hadden we twee leidsters: Nadezhda Sergeeva was samen met remster Yulia Belomestnykh de snelste namens Rusland, maar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor was dat met Lake Kwaza ook. Op een verrassende derde plek stond de Britse Mica McNeill met remster Adele Nicoll (+0,14), Christine de Bruin en Kristen Bujnowski volgden namens Canada al op 0,29 seconden en ook de Chinese Huai Mingming deed met Wang Xuan (+0,30) nog volop mee om de prijzen.

Huai verdedigde in elk geval haar keurige positie in de tweede run, De Bruin ging wel 0,16 seconden sneller. McNeill nam met twee honderdsten de leiding over en was zo samen met Nicoll zeker van een verrassende podiumplek in hun eerste World Cup-wedstrijd samen. Meyers Taylor haalde nog eens 0,22 seconden van de snelste tijd af, waarna Sergeeva het af mocht maken. De Russische begon goed, maar na een paar bochten ging het fout: de slee kantelde en meer dan een vijftiende plek zat er niet meer in. De winst was voor Meyers Taylor, voor McNeill en De Bruin, met Huai op een vierde plek: China is in aantocht.

Tweemansbob mannen 2
Friedrich herstelde zich na zijn magere optreden op dag één en met Thorsten Margis in zijn slee ging het wel goed. Hall had dit keer Nick Gleeson bij zich en stond op 0,06 seconden weer op een uitstekende tweede plek, het gat naar de rest was al fors: Simon Friedli en remmer Fabio Badraun uit Zwitserland stonden op 0,30 seconden, Benjamin Maier en Kristian Huber volgden op 0,35 seconden en Oskars Kibermanis bleef met remmer Matiss Miknis voor hun thuispubliek op 0,37 seconden en de vijfde plek steken.

Met eindelijk weer een prima run wist Kibermanis zijn vijfde plek in elk geval te verzilveren en hij ging er zelfs mee voorbij aan Maier (+0,05). Ook Friedli haalde het niet: hij was 0,08 seconden langzamer en dus kon Kibermanis juichen voor een podiumplek. Hall knalde met 0,49 seconden naar de leiding, met alleen Friedrich nog te gaan. De Duitser deed nu gewoon wat hij moest doen en met zes honderdsten voorsprong pakte hij de winst, zoals gebruikelijk.