Broer en zus Niskanen halen uit in tweede etappe Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is de tweede etappe afgewerkt van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Na de sprintproloog stond er een individuele klassieke wedstrijd op het programma: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Aanvankelijk was het een duel tussen de Zweedse Ebba Andersson en haar landgenote Frida Karlsson, die gedurende de wedstrijd tijd in moest leveren en aan de finish bijna een halve minuut langzamer was dan Andersson. Krista Pärmäkoski uit Finland stond zo op zestien seconden van Andersson tussen de twee in, maar ondertussen waren er nog twee rappe vrouwen onderweg.

Op het tussenpunt na vijf kilometer was Kerttu Niskanen slechts één tiende langzamer dan Andersson, na 7,4 kilometer zat ze er twee seconden achter. Een fenomenaal slotstuk bracht Niskanen echter de winst en niet zo'n beetje ook: met maar liefst 18,2 seconden knalde ze Andersson's tijd aan gort. Pärmäkoski werd kort daarop ook van plek drie verdrongen: Natalia Nepryaeva uit Rusland kende een sterke opmars en werd op dertig seconden derde.

In het algemeen klassement is Niskanen de nieuwe leidster, 29 seconden voor Jessie Diggins. De Amerikaanse won de sprintproloog, maar werd op de klassieke afstandswedstrijd - toch haar minste onderdeel - slechts zestiende op een dikke minuut. Nepryaeva staat op 35 seconden derde in het klassement, voor Andersson (+0:48) en Pärmäkoski (+0:51).

Mannen
Een klassieke afstandswedstrijd, dan zijn er eigenlijk maar twee favorieten: Iivo Niskanen, Kerttu's broer, en de Rus Alexander Bolshunov. Na de eerste vijf kilometer was Niskanen al tien seconden sneller, na tien kilometer was het verschil zestien seconden en aan de finish bleek Niskanen 19,3 seconden sneller dan Bolshunov, die genoegen moest nemen met de tweede plek.

Een prima wedstrijd hielp de Noor Pål Golberg op 25,2 seconden naar de derde plek, negen seconden voor landgenoot Johannes Høsflot Klæbo en de Rus Ivan Yakimushkin. Klæbo behield wel de leiding in het klassement, veertien seconden voor Golberg en met Niskanen op 36 seconden op de derde plek, voor Bolshunov (+0:44).

Vrijdag volgt de derde etappe, een massastart in de vrije stijl in het Duitse Oberstdorf.