Duitse bobsleeŽrs domineren in Oost-Duitsland

De beste bobsleeërs ter wereld kwamen in actie in Altenberg, de baan in het voormalige Oost-Duitsland waar niemand in de eerste jaren het bestaan van wist - buiten de Oost-Duitsers dan. Duitsland boven, was vooraf dan ook het motto, niet geheel onterecht. Het veld trekt hierna door naar het Letse Sigulda, waar men het nieuwe jaar in komt glijden.

Monobob vrouwen
In run één ontstond een driestrijd, aangevoerd door twee Canadese ex-remsters: Cynthia Appiah was de snelste, Christine de Bruin was één honderdste langzamer en op 0,05 seconden deed ook de Duitse Laura Nolte nog volop mee. De Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,25) voerde de rest van het veld aan en moest in de aanval om nog naar het podium te mogen.

Humphries verdedigde haar plek in de tweede run met verve en ging zelfs met 0,24 seconden voorbij Nolte, waarna De Bruin met 0,19 seconden de snelste tijd over wist te nemen. Appiah ging vervolgens meerdere keren stevig de fout in en gooide het weg: tweede op 0,13 seconden en dus was de winst voor De Bruin en plek drie voor Humphries, die in haar Canadese carrière beide dames nog wel eens achterin de slee had.

Tweemansbob mannen
Niet geheel verrassend stond de Duitser Francesco Friedrich na één run bovenaan, dit keer met remmer Thorsten Margis in de slee. Landgenoot Christoph Hafer noteerde met Issam Ammour op 0,15 seconden de tweede tijd, voor de Russen Rostislav Gaitiukevich/Mikhail Mordasov (+0,18) en de derde Duitse slee, die van Johannes Lochner en Paul Krenz (+0,22). De Oostenrijkers Benjamin Maier en Markus Sammer (+0,24) voerden de rest van het veld aan.

Maier leverde in de tweede run drie plekken in, Lochner verloor er zelfs zes en zo maakte de Canadees Justin Kripps een mooie sprong voorwaarts. Ook Gaitiukevich kwam er niet aan, de Rus verloor drie plekken, waarna Hafer eindelijk Kripps van de leiding stootte. Friedrich en Margis gaven het uiteraard niet weg en wonnen met 0,22 seconden voorsprong, voor Hafer/Ammour en Kripps/Stones.

Tweemansbob vrouwen
De Duitse dames stonden er weer goed bij: Kim Kalicki noteerde samen met remster Lisa Buckwitz de rapste tijd, Mariama Jamanka en olympisch 100 meter-sprinter Alexandra Burghardt gaven 0,07 seconden toe. Twee Amerikaanse duo's volgden: Elana Meyers Taylor met Lauren Gibbs (+0,13) en Kaillie Humphries met Sylvia Hoffman (+0,22), gevolgd door de Russinnen Anastasiia Makarova en Elena Mamedova (+0,33).

Makarova behield haar positie in de tweede run, veruit het beste resultaat in de World Cup-carrière van haar en Mamedova. Humphries dook er vervolgens wel 0,40 seconden onderdoor en ging daarmee ook met 0,05 seconden voorbij Meyers Taylor. Met 0,21 seconden voorsprong nam Jamanka de leiding over, waarna het aan Kalicki was. Die hield het hoofd koel - op een klein foutje na - en pakte met 0,22 seconden voorsprong de winst, met remster Buckwitz achter zich.

Viermansbob mannen
Zoals zo vaak het geval was stond de slee van Francesco Friedrich bovenaan de tijdenlijst na run één, de Duitsers waren 0,13 seconden sneller dan het Canadese kwartet van Justin Kripps. De Oostenrijker Benjamin Maier stond op 0,22 seconden op een keurige derde plek, voor de teams van de Let Oskars Kibermanis (+0,34) en de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,37), met ook de Brit Brad Hall en zijn team (+0,38) nog volop in de strijd.

Hall leverde in run twee een plekje in bij het Zwitserse team van Michael Vogt, waarna Gaitiukevich zijn plekje zeker wel verdedigde: hij was 0,49 seconden sneller dan Vogt. Kibermanis kwam er met 0,32 seconden niet aan en met 0,04 seconden kwam ook Maier tekort. Kripps dook 0,07 seconden onder de Russische tijd door, Friedrich mocht het weer afmaken en deed dat prima: winst met 0,28 seconden voorsprong.