Skicrosster Nšslund slaat dubbelslag, eerste zege Tchiknavorian

De beste freestyleskiërs ter wereld kwamen in het weekeinde weer in actie in de World Cup. In het Franse Val Thorens gooide het zware winterweer vooral op de eerste dag wat roet in het eten, maar uiteindelijk konden er gewoon twee wedstrijden voor de mannen en vrouwen afgewerkt worden.

Vrouwen
Zaterdag stonden er met Alizée Baron en Marielle Berger Sabbatel twee Franse dames in de finale, naast de Canadese Brittany Phelan en de Zweedse favoriete Sandra Näslund. De beste start was weer eens voor Näslund, maar Phelan zat haar op de hielen. De Zweedse hield echter vol en pakte de winst, terwijl Phelan nog net voor Berger Sabbatel eindigde - Baron kwam er niet aan te pas.

Een dag later was het Canada dat twee dames in de finale had: Brittany Phelan en Marielle Thompson, met verder ook Näslund en haar eeuwige Zwitserse concurrente Fanny Smith. Näslund was weer fantastisch weg, Smith moest in de achtervolging en was in duel met Thompson. De Zwitserse zette alles op alles om Näslund bij te halen, maar het lukte niet: de Zweedse won opnieuw, voor Smith en Thompson, met Phelan op plek vier.

Mannen
Ook bij de mannen had Frankrijk twee finalisten op de zaterdag: Terence Tchiknavorian en Bastien Midol, met verder nog Joos Berry uit Zwitserland en de Duitser Florian Wilmsmann in de eindstrijd. Tchiknavorian ging na de start voorop in de strijd en had Midol in zijn kielzog, maar die bleef er de hele finale nét achter en dus pakte de 29-jarige Tchiknavorian eindelijk zijn eerste World Cup-zege. Wilmsmann werd derde, Berry greep naast het podium.

Zondag stonden er vier nationaliteiten in de finale: Tchiknavorian was er opnieuw bij, net als de Amerikaan Tyler Wallasch, Alex Fiva uit Zwitserland en de verrassende Italiaan Simone Deromedis. Tchiknavorian vertrok weer goed, Fiva en Deromedis zaten er vlak achter. Fiva opende de aanval en nam de leiding in handen, alleen Tchiknavorian kon volgen. Fiva hield vol en pakte de winst, Tchiknavorian werd tweede en Deromedis troefde Wallasch af in de strijd om plek drie - de eerste podiumplek voor de 20-jarige Italiaan.