FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 december 2021

Schansspringers Kraft en Kobayashi springen naar winst in Klingenthal

Het circus in de World Cup schansspringen was actief in het Duitse Klingenthal, waar Marita Kramer bij de vrouwen een dubbelslag sloeg. Bij de mannen werd ook twee keer gesprongen, met twee verschillende winnaars als resultaat.

Zaterdag
Na één ronde was Stefan Kraft de leider, maar de voorsprong op zijn Oostenrijkse landgenoot Manuel Fettner was niet al te groot. Ryoyu Kobayashi volgde namens Japan op de derde plek, met de Pool Kamil Stoch en de Noor Halvor Egner Granerud daar weer achter. De Duitsers Markus Eisenbichler en Karl Geiger voerden de rest van het veld aan.

Geiger verdedigde in de finaleronde in elk geval zijn positie, Eisenbichler kwam op exact hetzelfde puntentotaal uit. Granerud bleef beide Duitsers voor en wipte over Stoch, die één tiende van een punt tekort kwam. Kobayashi leverde vijf posities in, Fettner verloor er zelfs veertien. Kraft mocht het afmaken en dat deed hij met verve, Granerud en Stoch completeerden het podium.

Zondag
De omstandigheden waren lastig, maar Kobayashi deerde het niet: hij pakte de leiding, gevolgd door een door Philipp Aschenwald uit Oostenrijk doormidden gehakte Noorse armada. Granerud en Daniel André Tande stonden op twee en drie, achter Aschenwald stonden hun Noorse landgenoten Robert Johansson en Marius Lindvik. Geiger kwam dit keer niet verder dan plek 29, Eisenbichler werd zelfs slechts 40e.

Lindvik wist zijn positie in de finaleronde vast te houden en zelfs te verbeteren, want Johansson kwam achter hem terecht. Aschenwald sprong matig en verloor zes plekken, Tande bleef Lindvik en Johansson voor en verzekerde zich van het podium. Granerud kwam achter zijn drie landgenoten terecht en zo stond alleen Kobayashi nog boven. De Japanner hield stand en boekte de winst, Tande stond voor het eerst sinds zijn enorme valpartij in Planica in maart weer op het podium.

Random Pics van de Dag #492

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Titelverdediger Nederland uitgeschakeld op WK handbal na nederlaag tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters zijn op het WK uitgeschakeld in de poulefase. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman verloor met 34-37 van Noorwegen.

Nederland moest minimaal gelijkspelen nadat Zweden eerder op de avond had gewonnen van Roemenië. Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Noorwegen, de nummer één van de wereld. Na een kwartier spelen stond Nederland met 12-6 voor dankzij uitstekend aanvalspel en ook een uitblinkende Tess Wester, maar bij de rust had Noorwegen de zes doelpunten verschil alweer weggewerkt en gingen Nederland en Noorwegen de rust in met een 17-17.

De Noorse vrouwen kwamen in de tweede helft voor het eerst op voorsprong. Oranje kwam niet meer zo makkelijk tot scoren als in de eerste helft, waardoor Noorwegen vroeg in de tweede helft de wedstrijd leek te beslissen. Oranje knokte zich echter weer terug in de wedstrijd en met nog tien minuten te gaan keek Nederland nog tegen één doelpunt achterstand. Met de nodige moeite bleef Noorwegen echter overeind tegen Oranje en won het met 34-37, waardoor Nederland is uitgeschakeld op het WK.

Skicrosster Nšslund slaat dubbelslag, eerste zege Tchiknavorian

De beste freestyleskiërs ter wereld kwamen in het weekeinde weer in actie in de World Cup. In het Franse Val Thorens gooide het zware winterweer vooral op de eerste dag wat roet in het eten, maar uiteindelijk konden er gewoon twee wedstrijden voor de mannen en vrouwen afgewerkt worden.

Vrouwen
Zaterdag stonden er met Alizée Baron en Marielle Berger Sabbatel twee Franse dames in de finale, naast de Canadese Brittany Phelan en de Zweedse favoriete Sandra Näslund. De beste start was weer eens voor Näslund, maar Phelan zat haar op de hielen. De Zweedse hield echter vol en pakte de winst, terwijl Phelan nog net voor Berger Sabbatel eindigde - Baron kwam er niet aan te pas.

Een dag later was het Canada dat twee dames in de finale had: Brittany Phelan en Marielle Thompson, met verder ook Näslund en haar eeuwige Zwitserse concurrente Fanny Smith. Näslund was weer fantastisch weg, Smith moest in de achtervolging en was in duel met Thompson. De Zwitserse zette alles op alles om Näslund bij te halen, maar het lukte niet: de Zweedse won opnieuw, voor Smith en Thompson, met Phelan op plek vier.

Mannen
Ook bij de mannen had Frankrijk twee finalisten op de zaterdag: Terence Tchiknavorian en Bastien Midol, met verder nog Joos Berry uit Zwitserland en de Duitser Florian Wilmsmann in de eindstrijd. Tchiknavorian ging na de start voorop in de strijd en had Midol in zijn kielzog, maar die bleef er de hele finale nét achter en dus pakte de 29-jarige Tchiknavorian eindelijk zijn eerste World Cup-zege. Wilmsmann werd derde, Berry greep naast het podium.

Zondag stonden er vier nationaliteiten in de finale: Tchiknavorian was er opnieuw bij, net als de Amerikaan Tyler Wallasch, Alex Fiva uit Zwitserland en de verrassende Italiaan Simone Deromedis. Tchiknavorian vertrok weer goed, Fiva en Deromedis zaten er vlak achter. Fiva opende de aanval en nam de leiding in handen, alleen Tchiknavorian kon volgen. Fiva hield vol en pakte de winst, Tchiknavorian werd tweede en Deromedis troefde Wallasch af in de strijd om plek drie - de eerste podiumplek voor de 20-jarige Italiaan.

PSV treft Maccabi Tel Aviv in tussenronde Conference League; Vitesse mogelijk tegen Rapid Wien

PSV heeft bij de tussenronde voor de Conference League geloot tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Mochten de Eindhovenaren de tweestrijd winnen dan voegt het bij AZ en Feyenoord die vanwege de groepswinst de tussenronde mogen overslaan.

Vitesse is nog in afwachting van een besluit van de UEFA over de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais. Mocht dat in het voordeel zijn van de Arnhemse club, waar het op lijkt, speelt Vitesse in de tussenronde tegen het Oostenrijkse Rapid Wien.

PSV begint thuisduel aan het duel tegen het Israëlische Maccabi Tel Avi. Op 17 februari speelt het in Eindhoven om dan een week later de return te spelen in Israël. Vitesse begint met een uitduel in Wenen, als de club goed nieuws krijgt vanuit de UEFA. Een week later volgt dan de tweede ontmoeting met Rapid in Arnhem.

Ajax treft Benfica in achtste finales Champions League na lotingblunder bij UEFA

Ajax treft Benfica in de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers werden in eerste instantie gekoppeld aan Internazionale, maar de loting moest over na een fout bij de UEFA.

Door een 'technische storing' werd Manchester United aan Villarreal gekoppeld, terwijl de beide ploegen al in de poule tegen elkaar hadden gespeeld. Vervolgens ontbrak het balletje van United toen de tegenstander van Atlético Madrid werd geloot. De loting werd niet veel later ongeldig verklaard, waardoor drie uur later dan de eerste loting een nieuwe loting plaatsvond.

In de tweede loting werd Ajax aan Benfica gekoppeld. De Amsterdammers spelen op 15, 16, 22 of 23 februari in Portugal, de return vindt op 8, 9, 15 of 16 maart plaats in de Johan Cruijff Arena. Benfica eindigde als tweede in zijn groep, achter Bayern München. De Portugezen topclub liet in die poule wel Barcelona en Dinamo Kiev achter zich.

Voor Real Madrid viel de tweede loting iets minder gunstig uit. In eerste instantie zou Real het opnemen tegen Benfica, maar bij de tweede loting kwam Paris Saint-Germain uit de koker.

Achtste finales Champions League

Benfica-Ajax
Internazionale-Liverpool
Paris Saint-Germain-Real Madrid
Sporting CP-Manchester City
Red Bull Salzburg-Bayern München
Chelsea-Lille OSC
Atlético Madrid-Manchester United
Villarreal-Juventus

Celstraf voor vrouw die zich voordeed als arts

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 33-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De vrouw had een ziekelijke drang om als arts te werken en vervalste daarom een diploma geneeskunde, een paspoort, een CV en een zorgregistratie. Deze documenten gebruikte ze succesvol bij zeker 15 sollicitatieprocedures, waar zij ook aan de slag ging.

Geen slachtoffers
Uit het onderzoek is niet gebleken dat de vrouw in haar functie patiënten schade heeft toegebracht. Wel zette zij door haar handelen de gezondheid van deze patiënten op het spel. Hoewel de bedrogen werkgevers zorgvuldiger hadden moeten controleren of de vrouw wel echt als arts stond geregistreerd, is het de vrouw die er keer op keer misbruik van maakte. Zij maakte misbruik van het vertrouwen dat de zorginstellingen in haar hadden.

Misbruik van identiteit
Ook rekent de rechtbank het de vrouw aan dat zij misbruik maakte van de identiteit en het vertrouwen van twee andere vrouwen die de artsenopleiding wel met succes afrondden. Van een van hen werd de BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) gebruikt, omdat zij dezelfde achternaam had als de verdachte. Van de andere vrouw die een oud-studiegenoot was, kopieerde en vervalste ze de geneeskundediploma’s en cijferlijsten.

Spijt
De rechtbank houdt in strafverminderende zin rekening met het feit dat de vrouw door haar psychische problemen verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze wordt behandeld voor haar stoornissen. Ook heeft de vrouw spijt en ziet ze in wat zij verkeerd heeft gedaan. Daarnaast voelt ze nog dagelijks de gevolgen van haar daden. Ze leeft geïsoleerd, heeft weinig contact met haar familie en het is voor haar moeilijk om een nieuwe baan te vinden omdat haar naam steevast in verband gebracht wordt met deze zaak. Naast de gevangenisstraf moet de vrouw twee van haar voormalig werkgevers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 14.000 euro.

Meeste ouders tegen vervroegen kerstvakantie

De kerstvakantie moet niet met een week worden vervroegd. Dat vindt een meerderheid van de ouders. Zo blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs onder ruim 1.700 ouders. Van de ouders die aan de peiling meededen geeft 60% aan dat scholen wat hen betreft sowieso openblijven.

Ouders geven daarbij aan dat hun kinderen dit schooljaar al veel lessen moesten missen. Maar liefst 75% van de kinderen heeft als gevolg van corona dit schooljaar al lessen gemist. Dit kwam vooral door uitval van leraren en doordat kinderen zelf verkoudheidsklachten hadden. Maar liefst 44% van de ouders geeft aan dat hun kind dit schooljaar al 3 of meer keer door corona thuis zat.

Nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen kunnen niet allemaal op steun van ouders rekenen. Met name de mondkapjes vanaf groep 6 op de basisgroep is volgens een meerderheid (53%) van de ouders geen passende maatregel. Het zelftesten vanaf groep 1 kan slechts rekenen op de steun van 22% van de ouders. De helft van de ouders is wel voorstander van een boostershot bij leraren (49%). Over het algemeen vinden de ouders de maatregelen op scholen meer dan voldoende. Slechts een kwart van de ouders vindt dat er meer maatregelen moeten komen.

Kabinet
Komende week hakt het kabinet een knoop door over eventuele extra maatregelen in het onderwijs. Eerder adviseerde het OMT een verlengde kerstvakantie en preventieve zelftesten voor alle basisschoolleerlingen. Het kabinet gaf gisteren al aan voorlopig niet van plan te zijn de scholen te sluiten.

Onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd onder het Landelijk Ouderpanel en via een open vragenlijst. Er is sprake van een peiling, geen representatief onderzoek. De vragenlijst is ingevuld door 1.708 ouders. Onder de respondenten zijn ouders met kinderen op het basisonderwijs oververtegenwoordigd. Lees hier alle onderzoeksgegevens in de rapportage.

Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend"

De Grand Prix van Abu Dhabi was er eentje van veel verschillende emoties voor Red Bull Racing-reambaas Christian Horner. Na wat onenigheid met de wedstrijdleiding over een inhaalpoging van Max Verstappen bij Lewis Hamilton in de eerste ronde vielen de beslissingen aan het eind wel de goed kant op Red Bull. "Het zijn een paar intense uren geweest", zo vatte Horner de race van gisteren samen.

"Het is een emotionele achtbaan geweest. Het begon met een slechte start, Lewis was heel goed weg. Zij waren op snelheid ook gewoon wat sterker dan wij. En ze hoefden maar een stop te maken, wij gingen voor een tweede. Met de crash van Latifi hebben we gekozen om nog een stop te maken en toen lieten ze de race weer starten. Max stond er op dat moment alleen voor, hij had een ronde om het te doen en hij voerde het tot in de perfectie uit. De opluchting op dat moment was ontzettend groot. Natuurlijk kwamen daarna vrij snel de protesten door voor de safety car en nog eentje. Het zijn een paar intense uren geweest, maar ik neem mijn hoed af voor de FIA en de stewards die naar mijn mening de juiste beslissing hebben genomen", aldus de teambaas in gesprek met Motorsport.com.

Na de race is Horner wat genadiger geworden ten opzichte van de wedstrijdleiding als over het incident in de eerste ronde waarbij Red Bull Racing vond dat Hamilton de koppositie aan Verstappen (terug) moest geven. "We vonden dat Michael [Masi, red] daar de verkeerde beslissing nam of de stewards die in de fout gingen omdat Hamilton zijn voorsprong kon behouden. Maar het is ook niet makkelijk voor ze in deze omstandigheden."

Dat de beslissingen van de wedstrijdleiding aan het einde van de race in het voordeel van Verstappen waren vond Horner ook wel een keertje fijn. Dankzij de tactiek van het team en doordat hij in de laatste ronde nog een kans voor de wereldtitel kreeg, kon hij toeslaan. "We kunnen als team altijd lessen leren, maar dat is het leven. We vonden dat de beslissingen aan het begin van de race is ons nadeel waren, maar aan het eind van de avond waren ze juist in ons voordeel. Zo is het dit hele seizoen geweest. Er zijn marginale beslissingen genomen. We hebben soms voordeel gehad, maar vaker was het in ons nadeel. Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend en dat Latifi een safety car veroorzaakte, bracht ons in een goede positie. In Silverstone, Budapest en Azerbeidzjan had hij geen geluk. Voor de eerste keer had hij een beetje geluk en dat kwam op het juiste moment. Maar dan nog, hij moest het zelf waarmaken. Ook Checo krijgt een dikke pluim, hij was heel goed vandaag", aldus de Red Bull-teambaas.

Na de race moest Britse teambaas nog naar de stewards vanwege twee protesten van Mercedes. Beide protesten werden afgewezen maar het team van Hamilton heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het oordeel van de stewards. Horner noemt de opstelling van de Duitse team "een beetje wanhopig".

"Als ze in beroep gaan, dan doen ze dat maar. We zullen het hoger beroep aan vechten tot aan de rechtbank aan toe als ze die route willen nemen", aldus de teambaas van wereldkampioen Verstappen.

Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Het nutteloze feitje van de dag: hele oude postzegel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het is voor velen weer de tijd van kerstkaarten versturen en dus ook postzegels plakken. We kennen natuurlijk allemaal tal van postzegels maar wist je dat de oudste postzegel ter wereld uit 1840 komt? Op 6 mei van dat jaar werd de 'Penny Black' uitgegeven met een portret van koningin Victoria er op. Deze bijzondere postzegel werd onlangs ter veiling aangeboden maar een bod van 4,5 miljoen euro werd te laag bevonden.

Het nutteloze feitje van de dag: hele oude postzegel (WikiCommons/General Post Office of the United Kingdom of Great Britain and Ireland)
Het nutteloze feitje van de dag: hele oude postzegel (WikiCommons/General Post Office of the United Kingdom of Great Britain and Ireland)

Noorse langlaufers slaan toe in Davos

De World Cup langlaufen in Davos, de derde World Cup-week van het seizoen alweer, heeft twee overtuigende Noorse zeges opgeleverd op de slotdag. De mannen kregen een intervalstart over vijftien kilometer vrije stijl voor de kiezen, de vrouwen werkten tien kilometer af - gezien de hoogte in Davos altijd weer een lastige opgave.

Mannen
Al vanaf de eerste tussentijden was duidelijk dat Simen Hegstad Krüger, als laatste van de echte toppers gestart, topbenen had. Halverwege zat alleen landgenoot Hans Christer Holund een beetje in de buurt, maar Krüger stoomde door, noteerde overal de snelste tijd en finishte uiteindelijk met een 22,9 seconden snellere tijd dan landgenoot Johannes Høsflot Klæbo. De Rus Sergey Ustiugov completeerde op 27,2 seconden het podium, voor nog een armada aan Noren, drie in totaal.

Vrouwen
Het vooraf te verwachten duel ging tussen Therese Johaug en haar jonge Zweedse uitdaagster Frida Karlsson, maar dat werd wat minder spannend dan de centimeterstrijd van een week eerder. Johaug was een klasse beter dan de rest en won met 14,5 seconden voorsprong op de Amerikaanse Jessie Diggins, die zich zoals altijd volledig leeg bleef vechten tot de finish. Karlsson werd wel derde, haar tijd was 17,1 seconden langzamer dan Johaug.

Big Brother Awards voor demissionair ministers Hugo de Jonge en Grapperhaus

Demissionair minister Grapperhaus (J&V) en demissionair minister de Jonge (VWS) zijn de winnaars van de Big Brother Awards. Dat maakt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vandaag bekend. De Expertprijs, uitgereikt door een vakjury, is dit jaar een oeuvreprijs, voor een hele rits aan misstappen die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft begaan. Minister de Jonge heeft de meeste stemmen gekregen voor de Publieksprijs, vanwege de slecht doordachte invoering van Coronatoegangsbewijzen.

Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom licht toe: "Het komt niet vaak voor dat we een lifetime achievement award uitreiken, maar dit ministerie heeft het zo bont gemaakt dat wij en onze vakjury eigenlijk geen andere optie zagen. Zo maakt demissionair minister Grapperhaus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn."

Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, wint met een ruime meerderheid voor de manier waarop zijn ministerie de coronatoegangsbewijzen invoert. Austin: "Het invoeren van coronatoegangsbewijzen is een inbreuk op onze grondrechten, waaronder het recht op privacy. Als je grondrechten wilt inperken, moet je goed kunnen onderbouwen waarom dat nodig is, én de inbreuk voorzien van waarborgen, zoals duidelijkheid over de voorwaarden en tijdelijkheid. Dat heeft de minister nog onvoldoende gedaan.” Vorige week werd bekend dat de invoering van het 2G-coronatoegangsbewijs door het kabinet wordt uitgesteld. De extra tijd wordt onder meer gebruikt voor meer onderbouwing. Daar is Bits of Freedom blij mee.

Felipe Rodriguez Award
Gisteren reikte Bits of Freedom al de Felipe Rodriguez Award uit aan mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow. Als oprichter van Digital Freedom Fund laat ze zien hoe rechtsmiddelen ingezet kunnen worden voor een betere wereld. Ook heeft zij zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een meer inclusieve digitale burgerrechtenveld.

Uitreiking
De prijzen zijn dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet tijdens het traditionele Big Brother Awards-gala uitgereikt. De expertprijs is persoonlijk aan minister Grapperhaus overhandigd, minister de Jonge heeft de Publieksprijs niet in ontvangst genomen.

Tientallen boeren op de trekker naar Schiphol om luchthaven 'op te kopen'

Een grote groep boeren is vanochtend vroeg naar Schiphol getrokken om de luchthavendirectie een koopcontract aan te bieden. Schiphol zou namelijk heel 'geschikt zijn als boerenerf' en zo zouden ze het stikstofprobleem kunnen oplossen. De boeren komen uit het hele land en verzamelen zich in Rozenburg, vlakbij de Kaagbaan. Zo meldt AT5.

Vorige week meldden bronnen aan de NOS dat er grote zorgen zijn bij het demissionaire kabinet over de toekomst van Schiphol. Er zouden draconische maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de luchthaven flink in het aantal vluchten moet krimpen. Schiphol voldoet niet aan stikstof-, geluids- en overlastregels en beschikt niet over een natuurvergunning.

Volgens adviseurs van het kabinet zijn er mogelijkheden om het tij te keren, zoals door het uitkopen van boerenbedrijven, het aanpakken van vervuilende bedrijven in de omgeving en het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen in de buurt.

Koopcontract
De boeren willen de rollen omdraaien en bieden daarom vandaag de Schipholdirectie een 'koopcontract' aan. In een Facebookvideo legt de Bobeldijkse melkveehouder René Staal uit dat Schiphol heel geschikt zou zijn als boerenerf. "In de hangaars, de vertrekhallen, een beetje opruwen en dan kunnen er prachtig koeien in lopen", vertel Staal. "Dat ouwe ijzer, dat noemen ze vliegtuigen, gewoon inruilen en daarmee fosfaatrechten kopen."

GGD-baas: 'Half maart heeft iedereen die dat wil een C19-booster gehad'

Iedereen die dat wil, kan uiterlijk half maart een boostervaccinatie tegen COVID-19 hebben ontvangen. Doordat het Rode Kruis, uitzendbureaus en Defensie bijspringen en het aantal GGD-locaties wordt uitgebreid van 83 naar 90, kunnen de GGD'en in Nederland wekelijks fors meer mensen prikken. "Binnen twee weken gaan we van 150.000 naar 700.000 C19-vaccinaties", meldt Jaap Eikelboom van GGD-GHOR. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Haarden- en kachelbranche: 'Apk voor houtkachels tegen overlast houtrook'

De Nederlandse Haarden- en Kachelbrancheorganisatie (NHK) pleit voor een soort apk voor houtkachels. Dat zou overlast door het stoken van hout te verminderen.

Daarnaast zou elke houtkachel minstens na uiterlijk vijftien jaar moeten worden vervangen, stelt vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Het RIVM waarschuwt al enige tijd voor fijnstof door houtrook. "De uitstoot van fijnstof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer", stelt het RIVM. Terwijl de uitstoot van het wegverkeer afneemt, neemt die van houtrook juist toe.

Houtkachel ( Foto-Pixabay)
Houtkachel ( Foto-Pixabay)

Veel Turken boos op grote leider

Veel Turken hebben laten merken niet zo blij te zijn met het economisch beleid van Erdogan. Dat beweren de vakbonden die het protest organiseerden. De Turkse lira is ten aanzien van de Amerikaanse dollar het afgelopen jaar 43 procent van zijn waarde verloren. Zo weet de NOS ons te vertellen.

Volgens het stadsbestuur van Istanbul is het leven daar door 50 procent duurder geworden. Een protest in Ankara werd verboden door de gouverneur. Zo’n 90 studenten die dachten dit verbod aan de laars te lappen werden opgepakt voor dat ze ook maar één woord van protest hadden kunnen uiten.

Afgelopen zomer eiste president Erdogan dat de rente zou dalen. Volgens de Turkse Trump werkt een hoge rente inflatie in de hand. Veel economen vinden echter dat de maatregel van Erdogam de inflatie juist aanwakkert.

Noorse biatleten winnen opnieuw, RÝiseland slaat toe in slotronde

De derde World Cup-week van het biatlonseizoen is in het Oostenrijkse Hochfilzen afgesloten. De mannen openden de slotdag met een estafette, de vrouwen kwamen in actie op de achtervolging.

Estafette mannen
Erik Lesser en Peppe Femling begonnen namens Duitsland en Zweden het sterkst en wisselden als leiders op respectievelijk Johannes Kühn en Martin Ponsiluoma. Noorwegen, Slovenië, Wit-Rusland, Frankrijk en Italië voglden op tien tot twintig seconden, met Sturla Holm Lægreid die het Noorse stokje over gaf aan Tarjei Bø.

Ponsiluoma hield Zweden aan de leiding en gaf het stokje door aan Malte Stefansson, Tarjei Bø stuurde broer Johannes Thingnes Bø op pad en Italië volgde op korte afstand: toptalent Tomasso Giacomel tikte Didier Bionaz de volgende ronde in. De Noren wisselden na een soeverein optreden van Bø als eerste, op vijftig seconden gevolgd door Frankrijk, waar Emilien Jacquelin teamgenoot Quentin Fillon Maillet op pad stuurde.

Op een ruime minuut volgden Duitsland en Rusland, waar slotlopers Philipp Nawrath en Eduard Latypov de stokjes overnamen van Roman Rees en Alexander Loginov. De Noorse slotloper, Vetle Sjåstad Christiansen, had bij zijn eerste schietbeurt een extra patroon nodig, waardoor Fillon Maillet tot op 33 seconden kwam - Latypov en Nawrath verkleinden hun achterstand naar zo'n vijftig seconden.

Ook in staande positie had Christiansen een extra patroon nodig en Fillon Maillet niet, waardoor de Fransman tot op veertien seconden van de Noor kwam, terwijl Nawrath tien seconden pakte op Latypov. Christiansen hield stand en bracht de Noorse zege gewoon binnen, Fillon Maillet en Frankrijk werden tweede en Latypov was op de ski's simpelweg een maat te groot voor Nawrath, dus Rusland werd derde.

Achtervolging vrouwen
Hanna Sola won de sprint met groot machtsvertoon en dus duurde het na de Wit-Russische nog 46 seconden voor Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk op pad ging. Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen moest 50 seconden wachten en verder mochten alleen haar landgenote Ida Lien (+0:52) - die wegens ziekte echter niet startte - en de Zweedse Hanna Öberg (+0:56) binnen een minuut van Sola van start gaan.

Sola begon prima met vijf treffers, alleen Røiseland hield achter haar stand en nam plek twee in beslag - Dzinara Alimbekava volgde al op 1:16 van landgenote Sola en de Letse Baiba Bendika schoof door naar plek vier op ruim anderhalve minuut. Sola schoot ook de tweede vijf schijven soeverein omver, Røiseland verloor wat en volgde op een dikke minuut, terwijl Alimbekava keurig bezig bleef en plek drie behield...op 1:23 minuten.

De eerste staande schietbeurt leverde Sola twee missers en dus zo'n driehonderd meter aan strafrondes op, maar Røiseland liet ook een schijf staan en dus ontsnapte Sola. Alimbekava bleef wel foutloos en nam de tweede plek over, met Røiseland in haar kielzog. Sola kwam met een dikke halve minuut voorsprong bij de laatste schietbeurt aan en liet alleen de eerste schijf staan, waarna het aan Røiseland en Alimbekava was om in de buurt te komen.

Røiseland schoot alles raak en verkleinde haar achterstand op Sola naar elf seconden, Alimbekava werd gepasseerd door de sterk schietende Zweedse Elvira Öberg. Røiseland was op de ski's lekker bezig, Sola had het loodzwaar en werd in de slotronde gepakt door de Noorse. Røiseland sprintte naar een uitstekende overwinning, Sola werd tweede en Elvira Öberg kwam als derde over de finish.

FOK!Kerstprijsvraag: 13 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Life is Strange True Colors voor PlayStation 4.

Life Is Strange: True Colors is een emotionele, verhaalgedreven avonturengame waarin een unieke kracht de sleutel is voor het oplossen van een spannend mysterie. Alex Chen dacht altijd dat haar lang onderdrukte gave een vloek was. Dankzij de gave die haar een extreem empathisch vermogen geeft, kan ze de emoties van anderen oppikken en manipuleren. Wanneer Alex' broer omkomt bij een ongeluk, is haar gave misschien wel het enige waarmee ze kan ontdekken wat er precies is gebeurd. 

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie is de uitgever van Life is Strange True Colors?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
©FOK.nl e.a.