Noorse biatleten delen eerste klap uit, BelgiŽ strijdt lang om top-10

De World Cup biatlon in het Zweedse Östersund heeft zaterdag weer een vervolg gekregen. De vrouwen werkten een achtervolging af op basis van de sprint van donderdag, de mannen kwamen in actie op de estafette - zondag is het precies omgekeerd.

Achtervolging vrouwen
Lisa Theresa Hauser won de sprint en dus mocht de Oostenrijkse als eerste vertrekken, voor de Zweedse Elvira Öberg (+0:12) en het Wit-Russische duo Hanna Sola (+0:14) en Dzinara Alimbekava (+0:20), terwijl ook de Duitse Franziska Preuss (+0:24) en Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk (+0:27) binnen een halve minuut van Hauser vertrokken.

Hauser kwam als ruime leidster de eerste schietbeurt door, maar Chevalier-Bouchet en Öberg wisten in minder dan een ronde een fors gat te dichten en aan te sluiten. Het drietal kwam de tweede schietbeurt foutloos door, maar Öberg trok de gashendel gelijk volledig open en liet Chevalier-Bouchet en Hauser op indrukwekkende wijze achter zich.

Leidster Öberg ging twee keer in de mist bij de derde schietbeurt, waardoor de foutloze Hauser de leiding weer over kon nemen. Chevalier-Bouchet volgde op twintig tellen, voor Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen en Elvira's oudere zus, Hanna Öberg. Nog voor de laatste schietbeurt werd Hauser weer gegrepen, waardoor zij, Røiseland, Anaïs Bescond, Chevalier-Bouchet en de zussen Öberg als kopgroep arriveerden.

Chevalier-Bouchet, Hauser, Røiseland en Bescond kwamen met vijf treffers door, waarna de Noorse in de loipes de aanval opende. Elvira Öberg schoot nog een keer mis en dit keer was het gat te groot om nog goed te maken. Røiseland sloeg geen groot gat, maar het was wel genoeg voor haar eerste zege van de winter, voor Bescond en Chevalier-Bouchet, die Hauser nog net van het podium wist te houden.

Estafette mannen
Na de eerste groep biatleten was er een kopgroep van drie teams: namens Noorwegen wisselde Sivert Guttorm Bakken op Tarjei Bø, Erik Lesser stuurde Roman Rees op weg voor Duitsland en Fabien Claude tikte zijn Franse landgenoot Emilien Jacquelin op pad. Tarjei hield de Noren keurig aan de leiding en gaf het stokje over aan broertje Johannes Thingnes, gevolgd door Oekraïne, waar Dmytro Pidruchnyi teamgenoot Bogdan Tsymbal op pad stuurde.

Rusland zat op twintig tellen, met Alexander Loginov op het parcours, en op een halve minuut volgden Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Ook Johannes Thingnes Bø kwam niet in de problemen, hij gaf het stokje over aan Vetle Sjåstad Christiansen, met Rusland (Loginov op Eduard Latypov) op 21 seconden en Frankrijk (Simon Desthieux op Quentin Fillon Maillet) op nog eens een halve minuut, de rest zat al meer dan een minuut achter Noorwegen.

Christiansen hield zich op de schietbaan vrij aardig uit de problemen, Latypov gooide de kans op winst weg met een vernaggelde staande schietbeurt. Fillon Maillet kon daardoor oprukken naar plek twee, Latypov hield de Russen nog wel op de derde plek. België deed heel lang mee om een plek in de top-10, maar na Florent Claude, Thierry Langer en Cesar Beauvais lukte het Tom Lahaye-Goffart niet om dat vast te houden: België eindigde als zestiende.